Reklama

špilberk food festival

Každý rok se chystám navštívit víkend dobrého jídla a pití - Prague Food Festival. Zatím jsem vždycky měla smůlu a termín se mi kryl s pracovními či soukromými aktivitami, a tak jsem jen zklamaně projížděla fotogalerie, články a diskuze. Ani letos mi to bohužel nevyjde a Prague Food Festival, který se koná 25. až 27. května, nenavštívím.

Abych ale nebyla tak smutná a také si užila nějaký gurmánský zážitek, pozvala mě kamarádka Lenka na podobnou akci v Brně - Špilberk Food Festival. Letošní ročník byl první a myslím, že velice povedený.

špilberk food festival

Místo, které pořadatelé vybrali, bylo více než dobré. Procházet se s dobrým jídlem a sklenkou vína kolem krásného hradu a kochat se pohledem na jedno z nejkrásnějších moravských měst. Ráj na zemi!
Škoda jen, že jsme si vybrali sobotu, den, kdy občas pršelo a foukal studený vítr. Pátek se zde vydařil mnohem více, bylo slunečno a fotky z tohoto dne jsou úžasné. Přesto jsme si den užili, snad více dospělí než naše děti.

Pro děti byl připravený zábavný dětský koutek při stánku Klasa. Děti soutěžily a vyhrávaly ceny. Další dětský koutek byl ve stánku restaurace Leporelo+, kde se dětem věnovala velice milá slečna, která s nimi vyráběla z papíru a povídala si, takže jsme odsud děti nemohli ani dostat.

špilberk food festival

Ke každé vstupence obdrželi návštěvníci 10 Florénů, což byly festivalové platidla. Další Florény bylo možno přikoupit si v areálu hradu, 1 Florén za 25 Kč. Za tyto „peníze“ jsme si mohli vybírat z nabídky více než deseti restaurací, vinoték a stánků s nápoji.

Výborné bylo, že k vybranému jídlu jsme si mohli dát i doporučené víno, které se k danému pokrmu hodí.

špilberk food festival

S chutí jsme si prošli festivalovou nabídku, chvíli sledovali program, který probíhal na nádvoří, a potom si už jen vychutnávali vybrané lahůdky. Děti pobíhaly kolem a my, čtyři dospělí, jsme si vybrané jídlo vždy poctivě vystřídali a všichni ochutnali. Asi byl na nás občas legrační pohled, když jsme stáli u stolečku, každý před sebou porci něčeho výborného a točili jsme si talíře ve směru hodinových ručiček.:-)

Vítěznou restaurací u nás bylo Leporelo+ . Samozřejmě nejen proto, že se nám skvěle postarali o děti, ale také pro nesmírně sympatického šéfkuchaře Milana Dvořáčka. A i přesto, že nám nechtěl prozradit recept na dokonalý cheesecake, který jsme vyhodnotili jako nejlepší jídlo celého festivalu.

Další dobroty, které jsme ochutnali...

kachna

Konfitovaná vykostěná kachna s pečeným jablečným zelím, doplněná kroupovým rizotem a vídeňskou cibulkou, od restaurace Glamour. Kombinace křehkého kachního masa s křupavou kůrčikou, nasládlé zelí a krup byla výtečná.

hříbkový krém

Krémová polévka z pravých hřibů s plátkem hovězího carpaccia, krutony Genovese, z restaurace Glamour.

il mercanto

Mozzarela buffala caponata basilico, restaurace IL MERCATO.

cheesecake

Ten nejdokonalejší cheesecake. New York cheesecake s bílou čokoládou a čerstvým ovocem. Z šéfkuchaře restaurace Leporelo+, Milana Dvořáčka, jsme s Lenkou tahaly recept. Nedal. Škoda.

Pochutnali jsme si výborně a už teď se těšíme na druhý ročník.