Vaření

Španělské olivy: léto na talíři po celý rok

Španělské perly, jak se často olivám ze Španělska říká, jsou nenahraditelnou ingrediencí středomořské kuchyně. Říká se, že k jejich chuti se člověk musí „projíst“, ale jakmile mu jednou zachutnají, už je nikdy neopustí. Jejich hořko slaná příchuť se po několika soustech promění v lahodnou a nezaměnitelnou pochoutku a s každou další olivou si pak snadno připomenete letní dovolenou strávenou se svými nejbližšími. Vybavíte si společné chvilky u sklenky vína, roztančené večery plné dobré nálady a slunce, na které jste se každý den těšili. Nevzdávejte se svých letních zážitků a připomínejte si je se španělskými olivami po celý rok.

olivy

Ze Španělska pro celý svět

V dřívějších dobách se olivovníky pěstovaly jak pro plody, tak pro výrobu oleje. Postupem času však samotné olivy získaly na oblibě a lidé se o ně začali zajímat jako o ingredience do jídel a také jako o samostatné pochoutky, které jsou lahodným gurmetským zpestřením například při posezeních u vína. Ačkoliv existuje oliv celá řada, jejich největším pěstitelem je Španělsko a právě odtud k nám putuje to pravé letní slunce až na náš stůl.

Léto plné barev

olivy

Tak, jako léto hraje různými barvami, tak i olivy vám nabízí své barevné variace. V závislosti na době sklizně a výrobním procesu se pak rozlišují olivy zelené, které jsou sklízené ve Španělsku na začátku podzimu ve stádiu zralosti a jsou typické svou výraznější nahořklou chutí. Dále se setkáváme s olivami různobarevnými (od růžových až po hnědé), které se sklízí před dozráním a olivy černé. Ty se sklízejí ve Španělsku v prosinci před úplným dozráním, obsahují více oleje než olivy zelené, jsou chuťově jemnější a po konzervačním procesu získávají svou charakteristickou černou barvu. Bez ohledu na barvy se pak můžete setkat i s olivami plněnými masem, rybami, zeleninou, ořechy nebo sušenými plody v nejrůznějších bylinkových nebo kořeněných nálevech.

Španělské olivy - vaše srdeční záležitost

olivyOlivy můžete milovat celým svým srdcem, neboť ony vaše srdce milují také. Z 20% obsahu (přičemž 80 % je voda) připadá 70 % na nenasycené tuky a díky tomuto složení působí olivy preventivně na vznik srdečních onemocnění a snižují hladinu krevního cholesterolu. Konzumace oliv je tak vřele doporučena i při redukčních dietách. A to není vše - olivy jsou zdrojem i nejrůznějších vitamínů, jako jsou například vitamín A, vitamín B, draslík, sodík, železo nebo jód, které jsou důležité pro posílení imunity, pro prevenci srdečních chorob a chrání tělo před nadměrnou ztrátou tekutin. Olivy jsou prospěšné zdraví také díky svým kalorickým hodnotám - 100 g oliv odpovídá pouze 150 kaloriím. Černé olivy dokonce obsahují kalorií ještě méně, než olivy zelené. Takže pokud si k vínu, pivu nebo jen tak k posezení u televize dáte olivy, budete dělat pro své zdraví více, než kdybyste si dali tučné brambůrky (546 cal), oříšky (600 cal) nebo čokoládu (od 500 cal). U oliv totiž neplatí, že to, co je dobré, není zdravé, neboť španělské olivy skvěle chutnají a zároveň chrání vaše zdraví.

Chuť Španělska v každém soustu

olivy

Španělské olivy se hodí téměř do každého pokrmu, bez ohledu na to, zda se jedná o předkrm, polévku, hlavní chod, salát nebo dezert. Svoji lahodnou chuť snadno propůjčí gazpachu - španělské polévce podávané za studena, nebo podtrhnou chuť různých druhů masa. Dokonalou ingredienci tak olivy tvoří při přípravě kachních prsíček, vepřové panenky nebo lososa. Kromě masa jsou výrazným zpestřením i pro těstovinové pokrmy, slané koláče nebo studenou či tepelně upravenou zeleninu. Máte-li raději sladké, ani zde se nemusíte bát s olivami experimentovat. Například v čokoládových kolečkách tvoří španělské olivy nepostradatelnou součást jedinečného gurmetského zážitku. Pojí se zde totiž hořko slaná chuť oliv s jemnou chutí čokolády a vytváří něco, na co vaše chuťové buňky ještě ani nepomyslely. A pokud občas hledáte pravdu na dně sklenky vína, zkuste jí hledat i na dně suchého Martini s olivou, jejíž nezaměnitelná chuť zde obzvláště vynikne.
Pro ty z vás, které láká chuť španělského léta a chtěli by se o ni podělit s rodinou nebo přáteli, jsme připravili vynikající recepty se španělskými olivami, které naleznete v tiskových podkladech. Nejen, že španělské olivy dávají svojí jedinečnou a nezapomenutelnou chutí pokrmům zcela nový rozměr, ale pokud je jednou ochutnáte, stanou se součástí vašeho života. S každou další olivou si pak dopřejete nejen gurmetský zážitek, ale připomenete si neopakovatelné letní zážitky plné slunce a Španělska.

Více najdete na

   
20.09.2011 - Zelenina - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [6] saruz [*]

    olivy kupuji jen ty v plechovce Franz Josef, ty v sáčku nejsou vůbec dobré

    superkarma: 0 16.11.2012, 10:21:36
  2. [5] IVECO [*]

    olivy používáme velmi často hlavně do salátů Sml67

    superkarma: 0 05.02.2012, 18:56:18
  3. [4] ova9 [*]

    taky je mam moc rada, pridavam je temer do vseho

    superkarma: 0 24.11.2011, 19:24:26
  4. avatar
    [3] femme [*]

    mojí srdeční záležitostí jsou olivy z Řecka Sml24

    superkarma: 0 20.09.2011, 16:57:43
  5. avatar
    [2] Milala [*]

    Jsem taky milovnice oliv.Čekají na mne v lednici černé z Portugalska.Těším se až je otevřu právě k tomu vínu.Tu kombinaci víno-olivy zbožňuju.

    superkarma: 0 20.09.2011, 13:27:35
  6. avatar
    [1] Pajinka [*]

    olivy miluju - aktuálně jsou mými favority zelené plněné lososem od firmy Kaiser Franz Josef Sml59

    superkarma: 0 20.09.2011, 09:10:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme