Reklama

Klasická kombinace máku se švestkami za doprovodu špaldové mouky. Zkuste tento netradiční koláč, pro horké léto jako stvořený!

Špaldový koláč s mákem a švestkami

* 50 minut * středně složitá příprava * 8 - 10 porcí * 50-100 Kč

Suroviny

koláč

  • 100g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 200g hladké špaldové mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 200ml (a 3 lžíce do náplně) mléka
  • 100g mletého máku
  • 1 lžička medu
  • 300g čerstvých švestek
  • skořicový cukr

 Postup

  • Cukr s vejcem vyšlehejte do pěny.
  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte mléko, až se vytvoří téměř tekuté těsto.
  • Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a rozetřete do stejně vysoké vrstvy.
  • Mletý mák smíchejte se třemi lžícemi mléka a se lžičkou medu.
  • Touto směsí potřete těsto. Nahoru pravidelně rozmístěte vypeckované půlky švestek.
  • Podle chuti ještě koláč posypejte skořicovým cukrem.
  • Koláč s mákem a švestkami pečte při 175 °C asi 25 až 30 minut.

Víte, že...?

Švestky obsahují organické kyseliny, třísloviny, minerální látky, zejména pak draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo, vitamíny skupiny B, beta-karoten a vitamín C. Výborně regulují zažívání.

Další tipy, rady a  spoustu skvělých receptů pak najdete na webu Tesco Recepty