Reklama

špaldové kernotto

Pomalu pečené jehněčí maso je opravdová pochoutka. Maso je jemné a křehké, také velice zdravé. Připravte si k němu jarní zdravou přílohu. Špaldové kernotto. Neznáte? Rádi vás seznámíme...

Kernotto vám nejvíce bude připomínat známé ječné kroupy. Uvařené budou poměrně rychle, vaření netrvá déle, než když připravujete rýži. Jsou velice lehce stravitelné, chutné a výživné. Jak už název napovídá, vyrábějí se z nejkvalitnější pšenice - špaldy.

Můžete je použít do sladkých i slaných jídel, jako zavářku do polévek, přílohu, můžete je přimíchat do karbanátků. Kernotto použijte podobně, jako když vaříte italské či „české“ rizoto, zapečte s masem nebo zeleninou, uvařte na snídani s medem, oříšky nebo ovocem.

Suroviny

  • 700 g jehněčího masa
  • sůl a pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 300 g špaldového kernotta
  • 250 g cherry rajčat
  • jarní cibulka
  • medvědí česnek
  • slunečnicový olej
  • sedmikrásky

Postup

Příprava masa je snadná. Jehněčí vcelku (my jsme pekli kýtu) osolte a opepřete. Okořeňte rozmačkaným česnekem. Použila jsem 6 stroužků a zbytek do špaldových krup.

Maso dejte do pekáče s víkem a pečte na 100 °C tak dlouho, až se opravdu rozpadá, až bude krásně měkké. Čas záleží na velikosti masa i na kvalitě. Já jsem pekla dvě a půl hodiny. Poté jsem přidala na 160 °C a dopekla pár minut bez víka. Během pečení maso přelévejte výpekem.

Kernotto uvařte podle návodu na obalu, v osolené vodě. Kdo chce, můžete lehce dokřupava, nebo doměkka. Jak máte rádi.

Ve velké pánvičce si rozehřejte trochu oleje. Na něj vsypejte cherry rajčátka a opékejte tak dlouho, až slupky začnou tmavnout. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a scezené kernotto. Promíchejte.

Dochuťte pepřem a česnekem, kdo má, tak přidá nakrájený medvědí česnek. Promíchejte a lehce společně prohřejte. Stačí pár minut.

Na talíři podávejte s masem a ozdobte květy sedmikrásek.

Dobrou chuť přeje Elly.

Svěží jarní recepty na našem magazínu

jarní salát

jehněčí svíčková

salát s rybou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková