Vaření

Špagety Carbonara

Další známé italské těstoviny - Carbonara. Opět snadné, rychlé a s minimem surovin. Můžete použít špagety, kolínka, fettuccini nebo jiné oblíbené tvary. A potom už jen drobnost - vejce, slanina a parmezán. Parádní nápad na všední den.

špagety carbonara

Pokračujeme v naší inspiraci na rychlé a chutné recepty. Těstoviny jsou prostě nesmrtelné. Nikdy se jich nepřejíte, nikdy nezevšední a můžete je kombinovat s mnoha dalšími surovinami. Pro masožrouty s jakýmkoliv masem, pro milovníky zeleniny s možností nekonečných kombinací. Ale téměř vždy mají jedno společné - chutné jídlo za pár minut.

Carbonara jsou velice známé italské těstoviny. Nejčastěji se pro jejich přípravu používají špagety, ale podle svého vkusu můžete použít i jiné tvary. Podle některých receptů do těstovin patří celá vejce, podle jiných pouze žloutky. Já používám recept velkého odborníka na italskou kuchyni - Antonia Carluccia, a podle něj patří do těstovin celá vejce.

Sýr používám parmezán (konkrétn Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano), ale dá se použít i pecorino, podle vaší chuti. Ani se slaninou to není jednoduché. Podle italského receptu se používá guanciale nebo pancetta. Já se ale nebráním ani krásně voňavé slanině od českého řezníka

Suroviny

  • 1 balení špaget (400 g)
  • 150 g slaniny - guanciale, pancetta nebo klasická anglická slanina
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 vejce
  • 150 g parmezánu nebo pecorina
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Postup

Špagety uvaříme v osolené vodě tak, aby byly „al dente“.

Slaninu nakrájíme na kostičky. V pánvičce rozehřejeme trochu olivového oleje, na který nakrájenou slaninu vsypeme. Opékáme lehce dokřupava. Mezitím si připravíme vejce, která vyklepneme do misky. Přisypeme nastrouhaný sýr. Jen trochu sýra si necháme stranou na ozdobení.

Vejce se sýrem lehce prošleháme a dochutíme čerstvě umletým pepřem. Není potřeba solit nebo jen maličko, protože slaná je jak slanina, tak sýr.

špagety carbonara

V pánvičce už máme křupavé kousky. Pokud se ze slaniny vypeklo hodně tuku, můžeme ho trochu odlít, ale část určitě v pánvičce nechejte, krásně těstoviny promastí. Uvařené těstoviny scedíme a necháme si asi hrníček vody, ve které se vařily. Těstoviny vsypeme do pánvičky ke slanině a promícháme.

Už mimo plotnu vlijeme vejce se sýrem a promícháme. Pokud se nám zdají těstoviny suché, tak přilijeme ještě trochu vody z vaření, ale většinou to není nutné.

Ihned podáváme, posypané trochou nastrouhaného parmezánu a zelenou petrželkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
02.03.2015 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. [20] jamb [*]

    Staré dobré Uhlířské špagety dělám už léta.Sml59

    superkarma: 0 07.04.2015, 17:57:38
  2. [19] Lenda26 [*]

    rychlé a dobré

    superkarma: 0 31.03.2015, 08:40:47
  3. [18] venhudka [*]

    mnam!Sml67

    superkarma: 0 24.03.2015, 13:09:41
  4. avatar
    [17] elly [*]

    Sapita — #15originální recept většinou nebývá jen jeden Sml16 Antonio Carluccio je stejně jako Ridi rodilý Ital, takže jeho verzi můžeme také považovat za originální carbonara. A ten používá celá vejce :-)

    superkarma: 1 02.03.2015, 21:21:54
  5. avatar
    [16] peetrax [*]

    Už jsem dlouho nedělala, díky za připomenutí. Sml67

    superkarma: 0 02.03.2015, 19:20:44
  6. avatar
    [15] Sapita [*]

    originál italské (podle Ridiho) jsou jen se žloutkySml22

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 02.03.2015, 18:52:00
  7. [14] miška03 [*]

    výborné, ty já můžu Sml16

    superkarma: 0 02.03.2015, 16:59:35
  8. avatar
    [13] kakina [*]

    hrozně moc mi chutnají Sml67Sml67

    superkarma: 0 02.03.2015, 14:43:52
  9. avatar
    [12] Májík [*]

    Tyhle špagety miluju

    superkarma: 0 02.03.2015, 14:19:06
  10. [11] prototype [*]

    Kdyby mi to někdo naservíroval, jdu do toho Sml59

    superkarma: 0 02.03.2015, 12:16:53
  11. [10] janavys [*]

    Vypadají dobře Sml67

    superkarma: 0 02.03.2015, 12:00:04
  12. avatar
    [9] Ferdas [*]

    Sml23 syrové vejce nejím

    superkarma: 1 02.03.2015, 10:42:01
  13. avatar
    [8] delfi.na [*]

    Dáváte celé vajíčko? My použíjeme jen žloutek.

    superkarma: 0 02.03.2015, 10:19:54
  14. avatar
    [7] Suzanne [*]

    Nikar — #4 Díky, nebyla jsem si jistá Sml16

    superkarma: 1 02.03.2015, 09:32:00
  15. [6] Pavla_b [*]

    To je jednoduchá dobrota Sml67 a chutná skvěle.

    superkarma: 0 02.03.2015, 09:01:10
  16. [5] Klára Křížová [*]

    Nikar — #4Přesně tak...

    superkarma: 1 02.03.2015, 08:27:27
  17. [4] Nikar [*]

    Suzanne — #3Ne, nevaří, a to je to kouzlo, špagety se tam dávají horké a vajíčko je krásné obalí, kdyby se dělaly na pánvičce, máte z toho míchaná vajíčka

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #5
    2. na komentář reaguje Suzanne — #7
    superkarma: 1 02.03.2015, 08:25:05
  18. avatar
    [3] Suzanne [*]

    Sml20Sml67

    Jen dotaz - to vejce se sýrem už se nijak ve špagetách nevaří?

    1. na komentář reaguje Nikar — #4
    superkarma: 0 02.03.2015, 08:22:12
  19. [2] Klára Křížová [*]

    ty mám moc ráda Sml67

    superkarma: 0 02.03.2015, 08:14:23
  20. avatar
    [1] rosefrida28 [*]

    Sml67 bezva recept

    superkarma: 0 02.03.2015, 02:48:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme