Také se vám sbíhají sliny, když procházíte v supermarketech kolem přípravků pro rychlé pečení a na krabičkách vidíte krásné dorty, ale na druhou stranu jste již některý vyzkoušeli a máte obavy, že ty další budou stejné jako ten první - hodně „umělé“ a po sečtení všech vstupních položek neúměrně drahé? Stejné dilema jsem řešila i já a dlouho jsem odolávala prosbám svých mlsounů po dortu, který v reklamě zahradník splete s krtčí hromádkou… Pak se ve mne probudily dědičné buňky (maminka je cukrářka) a smísili se s tvůrčí nápaditostí a já mohla svým zlatíčkům nabídnout zmíněné pochoutky... Nejdříve jsem se vydala na špionáž a důkladně si v obchodě prohlédla instruktážní pokyny na každé krabičce, kterou jsem posléze poslušně vrátila do regálku :-))) Pak jsem nákupní košík naplnila klasickými ingrediencemi pro pečení piškotového základu na dort a přidala další potřebné dobrůtky. Krtkův dort uděláte jednoduše tak, že v dortové formě upečete tmavé piškotové těsto. Po vychladnutí ho vyklopíte, seříznete vršek a uprostřed vydlabete cca 1 cm do hloubky a vzniklé místo naplníte banány rozkrojenými podélně. Poté si našleháte šlehačku se ztužovačem a stejně tak kysanou smetanu (do té klidně přidejte dva ztužovače), obě našlehané hmoty opatrně promíchejte a podle chuti doslaďte. Nakonec vmíchejte nahrubo nastrouhanou čokoládu. Celou směs nakupte na banány a navrch posypte drobky z piškotu, který vám zbyl…. jak by řekli bratři Slováci, pokryjte to OMRVINKAMI :-))) Dále jsem zkusila udělat špagetový dort a přiznám se, že postup jsem si ještě zjednodušila tím, že jsem koupila dva hotové korpusy ze světlého piškotu s vystouplými kraji, které se normálně používají na lehké koláče s ovocem a želatinou. Spodní díl jsem pomazala jemně marmeládou, pokryla pokrájenými jahodami a zalila červenou želatinou. Krém jsem připravila stejně jako v předchozím případě, jen šlehačky jsem použila dvě. Na ztuhlou želatinu jsem natřela vrstvu krému a přiklopila vrchní piškot vystouplými kraji dolů. Krémem jsem potřela vršek i boky a veškerý zbylý dala do cukrářského sáčku s tenkou kulatou špičkou, pomocí které jsem na celý vršek z krému nastříkala „špagety“. „Kečup“ jsem připravila tak, že několik jahod jsem krátce podusila s cukrem a „sýr“ nahradila strouhaná bílá čokoláda. Jak mi to za zdatné pomocí mé dcerky šlo a jaký byl výsledek se můžete podívat. Stejným způsobem lze vytvořit i další komerčně nabízené dorty, které jistě budou chutnější a hlavně rodina ocení vaši kreativitu…
Reklama