Nakladatelství Motto vydalo knihu Co vařily naše babičky a co jsme my zapomněli. A o jeden výtisk jsme vyhlásili soutěž v článku Kuchyně babiček stále inspiruje, kde jsme testovali vaše znalosti někdejších receptů. Zahanbit jste se nenechali.

Připomeňme si otázku a prozraďme správnou odpověď.

Čemu se říká šlejšky, karásky a lepenice?

  • Šlejšky se říká bramborovým šiškám, či přesněji řečeno šiškám z bramborového těsta.
  • Karásky jsou houstičky nahrazující kupované bílé pečivo.
  • Lepenice se nazývají šťouchané brambory se zelím, obvykle většinou kysaným.

Odpovědí - jak už jsme uvedli - nepřišlo málo. Většina z nich obsahovala víc než tři stručně věty. Naopak. Pomalu bychom z nich mohli sestavit vlastní staročeskou kuchařku s příběhy.

Například jedna soutěžící si při posílání odpovědí zavzpomínala: „Když sem byla malá, tak babička dělala šlejšky ze šrotu, a ty pak cpala husám do krku, aby se pěkně vykrmily...“

Co vařily naše babičky...Beaute zas při odpovídání zapátrala ve svých znalostech krajových specialit. „Šlejšky - u nás na Moravě šulánky, jsou uvařené válečky z bramborového těsta, karásky jsou kynuté houstičky, takové pletýnky, většinou sypané mákem, lepenice je bramborová kaše s kysaným zelím a smaženou cibulkou,“ odpověděla a zjevně spokojeně dodala: „Po dlouhé době soutěž, jejíž odpovědi jsem nemusela hledat na googlu.“

Jiná Žena-in zase ke správné odpovědi ohledně šlejšek dodala svoji specialitku: „Bramborové šišky se zelím nebo sypané strouhankou, karásky - houska z kynutého těsta spletená ze tří válečků, potřená žloutkem a posypaná mákem nebo hrubou solí nebo kmínem, lepenice - holeček - rozšťouchané brambory se zelím - já přidávám ještě slaninu nebo uzené.“

Juana zas přiznala, že se jí při připomenutí babiččiných receptů vybavila málem zapomenutá pochoutka: „Lepenice - šťouchané brambory promíchané s kysaným zelím a rozškvařenou slaninou, k tomu se podává třeba jitrnice nebo jelito, dávám k tomu i uzené maso. Mňam, dlouho jsem ji nedělala...“

Přímo ve formě receptu nám odpověděl jeden ze čtenářů (mužů se do soutěže zapojilo překvapivě hodně):

  • Brambory uvaříme ve slupce den předem a oloupeme.
  • Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme prosetou mouku, vejce a sůl, rychle zpracujeme v těsto - brambory pustí vodu) a uděláme malé tenké válečky.
  • Válečky vsypeme do vařící osolené vody, uvaříme, scedíme.
  • Po odkapání vody je rozložíme společně se žemlí pokrájenou na kostičky na dobře promaštěný pekáč a krátce zapečeme v troubě.
  • Podáváme buď se zelím, nebo posypané strouhaným perníkem, omaštěné máslem a pokapané medem.

A která z vás dostane v nejbližších dnech knížku Co vařily naše babičky a co jsme my zapomněli?

Los padl tentokrát na čtenářku s nickem VESAN.

Gratulujeme k výhře!

Reklama