Zdraví

Souboj másla s margarínem - 2 : 1 pro margarín!

Máslo i margarín se vyrábějí z přírodních surovin téměř výlučně fyzikálními postupy. Základní surovinou pro výrobu másla je mléko, pro výrobu margarínů jsou to rostlinné oleje (např. slunečnicový či řepkový). Složení margarínů je z pohledu výživového jednoznačně příznivější, a to především díky výrazně nižšímu obsahu nezdravých trans mastných kyselin (TFA), nasycených mastných kyselin (SAFA) a vyššímu obsahu pozitivně působících nenasycených mastných kyselin. Navíc se margaríny vyrábějí v daleko širší škále výrobků s obsahem tuku od 20 do 75 %. Ze zdravotního hlediska je velmi žádoucí omezovat živočišné tuky a nahrazovat je tuky rostlinnými. Zjednodušeně řečeno by poměr živočišných a rostlinných tuků měl být 1 : 2. Názory odborníků z různých profesí, kteří se na toto téma dnes „utkali“ hovoří jasně. Z hlediska složení i zdravotního přínosu je margarín jako zástupce rostlinných tuků jednoznačně lepší volbou. Naopak kuchaři jsou velmi často zastánci másla, a to především z důvodu jeho tradičního místa v české kuchyni. V pomyslném souboji těchto věčných ryvalů tak vítězí margarín 2 : 1!

margarín

„Základními stavebními prvky každého tuku jsou mastné kyseliny, které mají také zásadní vliv na jeho kvalitu a zdravotní prospěšnost,“ uvádí Prof. Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko technologické v Praze a upřesňuje: „Zjednodušeně lze říci, že existují 3 typy mastných kyselin, z nichž 2 typy (nasycené mastné kyseliny - SAFA a trans mastné kyseliny - TFA) jsou pro zdraví člověka nepříznivé a 1 typ (nenasycené mastné kyseliny - PUFA nebo MUFA) naopak velmi žádoucí.“ Protože máslo obsahuje vyšší množství právě nežádoucích nasycených mastných kyselin (SAFA) a trans mastných kyselin (TFA) než margarín, je margarín pro lidský organizmus příznivější. Další výhodou margarínu je obsah esenciálních mastných kyselin (EFA), které jsou pro člověka nepostradatelné a jejich dostatečné množství je nutné dodávat potravou, protože si je tělo neumí samo vytvářet.

„Přestože sám používám nejraději máslo, nemohl jsem si nevšimnout trendů poslední doby, ze kterých je patrná preference zdravé výživy a příklon k wellness trendům v gastronomii. Do popředí zájmu se dostávají odlehčené pokrmy s menší energetickou hodnotou a tomu odpovídá i volba surovin, ze kterých jsou moderní menu připravována,“ vyjádřil se na téma vhodných tuků profesionální kuchař Radek Kašpárek. Rostlinné tuky tak stále častěji pronikají do profesionálních světových kuchyní a restaurací a nahrazují tuky živočišné. Zajímavé zjištění, jak tuto změnu vnímají konzumenti přinesla studie, která byla na toto téma realizovaná v minulém roce. Studie zkoumala subjektivní vnímání senzorických vlastností pokrmů studené i teplé kuchyně v závislosti na použití živočišného tuku (másla) nebo rostlinného tuku (margarínu). Výsledky studie ukázaly, že strávníci (bereme-li v úvahu průměrné hodnoty) vnímali obě kategorie jídel prakticky stejně chutně, ať už se jednalo o teplá či studená jídla.

margarín

Strava jako součást životního stylu ovlivňuje lidské zdraví velmi podstatně, a to i v případě řady závažných dědičných, tedy zdánlivě neovlivnitelných, onemocnění. K nejzávažnějším onemocněním dobře ovlivnitelným správnou životosprávou patří i srdečně cévní onemocnění způsobená aterosklerotickým procesem. Tato onemocnění jsou také v naší zemi viníkem většiny úmrtí. „Původně příznivý trend úbytku kardiovaskulárních onemocnění, pozorovaný v posledních letech, se dle údajů z roku 2010 pozastavil. Jedním z důvodů může být paradoxně zjednodušený důraz kladený na celkové omezení tuků v potravě. Mnohem důležitější ale je vybírat si správné tuky nežli je pouze omezovat,“ upozorňuje MUDr. Jan Piťha, CSc. z pražského IKEM. Ze zdravotního hlediska je tedy velmi žádoucí živočišné tuky nejen omezovat, ale především je vhodně nahradit tuky rostlinnými. Konzumací potravin, ve kterých je živočišný tuk obsažen v jeho skryté formě, už často překročíme jeho doporučené denní množství. Pro vědomou konzumaci tuků (vaření, mazání na pečivo, příprava pomazánek atd.) je tedy velmi žádoucí volit tuky rostlinného původu.

   
14.10.2011 - Zdraví - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. [15] Gabka [*]

    margaríny mi nevadí, Rama máslová je docela dobrá. Máslo ale mám taky ráda. U mě je to 1:1

    superkarma: 0 20.10.2011, 18:48:49
  2. [14] wanolina [*]

    Můj táta měl infarkt, ucpávají se mu cévy. Od té doby jí poctivě Floru a na máslo si ani nevzpomene. Lékař mu pohrozil, že pokud nezmění jídelníček a nezačne se hýbat bude mít brzy další. Takže ono je to všechno dočasu, pokud nejsou problémy.

    superkarma: 0 16.10.2011, 20:09:33
  3. avatar
    [13] Ginger20 [*]

    maat — #10 Já sama mám Crohnovu chorobu a margaríny normáně jím, při těchto onemocnění se nesmí jíst více ,,zdravých´´ potravin jako syrová zelenina a ovoce  celozrnné pečivo atd. Přitom specifická dieta pro tato onemocnění neexistuje, každý si musí sám najít to co mu dělá a nedělá dobře a také hodně záleží na rozsahu tohoto onemocnění! A určitě tyhle nemoci nejsou jen z margarínů je to spíše ze stresu a celkově špatného životního stylu!Sml15

    superkarma: 0 16.10.2011, 08:51:10
  4. avatar
    [12] moula [*]

    kobližka — #11 Ano, z mleka od kravy udelas maslo, kysele mleko, podmasli, slehacku a plno dalsich dobrot. Z mleka trvanliveho, propagovaneho jako zdrave, se po case udela hnusna zelenkava, smrduta a strasne horka tekutina. Vlastne i to bezne mleko, homogenizovane a pasterovane, s trvanlivosti asi 14 dni tady u nas nefunguje a nejde z nej udelat kysele. zkazi se do zahorkleho hnusu...

    superkarma: 0 14.10.2011, 19:17:51
  5. avatar
    [11] kobližka [*]

    Ono to s těmi margaríny a jinými "zaručeně" zdravými potravinami bude asi takové to mediální vymýlání mozků.Deset let se razí tahle teorie,dalších deset let se popře a razí se jiná.Snad si každý dokáže udělat úsudek sám a je mu jasné,co by jíst měl a co ne.Jak mě někdo přesvědčí,že mléko,které má trvanlivost 3 měsíce,je ještě mléko a k tomu výživné.Je to mrtvá bílá voda.Pamatuju se na doby,kdy se mléko nalévalo do bandiček z velkých konví a vždycky dělalo takové krásné bílé bubliny....udělá to dnešní mléko?Pochybuju.A tak je to s ostatními všelijak propagovanými potravinami.Jezte,co vám řekne tělo a vlastní mozek!

    1. na komentář reaguje moula — #12
    superkarma: 1 14.10.2011, 17:01:40
  6. avatar
    [10] maat [*]

    Děti potřebují chorestelol, protože bez něj se jim správně nevyvíjejí kosti.a vysoký chorestelol je následek, že ho tělo nezpracovává, než že ho moc přijímá (viz vegetariáni)

    kromě toho, je předpokládaná spojitost mezi margaríny a crohnovou chorobou.je to jedna z prvních věcí, kterou vám "nedoporučují" konzumovat při dietě u podobných nemocí.jako příklad uvádějí Dánsko, kde je nejvyšší spotřeba margarínu a také jeden z nejvyšších výskytů crohnovi nemoci a ulcerozní colitidy.

    1. na komentář reaguje Ginger20 — #13
    superkarma: 0 14.10.2011, 13:29:45
  7. [9] Ei.lin [*]

    2:1 pro margarínSml52

    koukám margarín holt nutně potřebuje reklamu, jak jinak si vysvětlit že tuhle chutově hnusnou chemickou a nezdravou záležitost pořád maj potřebu někde vychvalovat?

    Kamarádka která studovala chemii se před cca deseti lety nachomítla na praxi k testům různejch tuků ohledně onoho špatnýho cholesterolu, zatímco máslo se sádlem dopadly jako jedny z nejlepších, tak nejhůř prej dopadly všechny ty light margaríny.

    Jinak osobně znám jen jednoho člověka, kterej měl (nevim jestli ještě má) problémy s vysokym cholesterolem, a to sice tehdy 24 letá vegetariánka, co ani mlíko skoro nepila a vajíčko nebo snad dokonce máslo si dala jen velmi velmi výjimečně. Naopak všichni v mym širokym příbuzenstvu, kde se máslo (i sádlo) používá běžně (a margarín byl po pár experimentech definitivně zavržen) včetně těch dvou starších prababiček s vysokym tlakem maj cholesterol buď v normálu a nebo spíš nízkej, takže já z toho všeho mám skoro pocit, jakoby to fungovalo spíš jako vakcinace, stylem dostáváš cholesterol z venku tělo se ti nezblázní a nezačne ho v přehnaný míře produkovat samo;).

    Jo, a taky jsem už četla vyjdádření dětskej lékařů, doporučující dětem jednoznačně máslo, tučný mlíko a jogurty a hlavně žádný light výrobky. Jednak ten tuk pomáhá organismu zpracovat vápník (mléčný výrobky přece dáváme zejména dětem hlavně kvůli němu;)) a taky tu řádku vitamínů (F,A,D,E,K) co jsou rozpustný právě v tucích (vždycky mne pobaví když je na výrobku napsáno vitamíny a vápník a zároveň tam stojí že snížili obsah tukuSml30, vtipně kontraproduktivní, ne?;)) A taky jsem v těch vyjádřeních někde četla, že se děti, respektive jejich organismus, právě s tim cholesterolem musí naučit pracovat.

    A co se týče chutě, před pár lety jsem začala máslo používat i do cukroví a troufám si směle tvrdit, že rozdíl byl fakt citelnej a samozřejmě zcela jednoznačně ve prospěch másla;)

    superkarma: 1 14.10.2011, 12:44:05
  8. [8] Sasa [*]

    Fuj, tumerol néééééé!

    superkarma: 0 14.10.2011, 12:28:39
  9. [7] Klára Křížová [*]

    Podle mne naše babičky měly více pohybu než my. Moje babička celý život uklízela, musela se ohánět a na chalupě dřela na zahradě. Sice taky umřela v 80, ale měla cukrovku a byla docela tlustá. Tak je to asi dost individuální.

    superkarma: 0 14.10.2011, 10:41:44
  10. avatar
    [6] paviocko [*]

    Tak tak... mojí babičce je 83 a je velmi vitální. Celý život používá máslo, sádlo a jí tlusté. Bude to v něčem jiném.....

    superkarma: 0 14.10.2011, 10:31:14
  11. [5] zorro4 [*]

    rYvalů?Sml57

    superkarma: 0 14.10.2011, 10:01:33
  12. avatar
    [4] Dudlajlama [*]

    Suzanne — #1 moula — #2 Sml22, kopu za masloSml16

    superkarma: 0 14.10.2011, 07:24:00
  13. avatar
    [3] moula [*]

    Ještě bych dodala, že babička, která zemřela a bylo jí bez pár měsíců sto let, používala jedině máslo a s odporem vzpomínala na válku, kdy nemohla vždycky máslo sehnat a musela rodině předkládat margarín.

    superkarma: 1 14.10.2011, 04:24:29
  14. avatar
    [2] moula [*]

    No taktéž bych ráda věděla, proč je tolik tlustých a hlavně nemocných lidí, kteří nejí nic jiného než light výrobky, bez živočišných tuků, bez cukru, sladí chemickou náhražkou, pijí sójové "mléko", nejí tučné sýry ani maso, ale pochutnávají si na sojovém "masu", mažou si na chleba chemicky upravený olej, pardón, kvalitní margarín :) a cévy se jim ucpávají, cholesterol stoupá, kvůli vysokému tlaku si přidávají do té skvělé a vědecky zdůvodněné diety několik prášků a dalších medicín na upravení vedlejších účinků daných prášků...a to všechny za posledních 40+ let, kdy se začaly produkovat levnější , výhodnější a dochucované potraviny. No, každý dle svého přesvědčení. Já si na chleba s máslem dávám med, bůček s křenem považuju za pochoutku, mléko piju už hodně let to nejtučnější, jogurt tučný a hlavně ten, který má na seznamu surovin mléko a bakterie a víc už nic... a tlak i cholesterol mám vynikající. Doma se vaří z gruntu a umělohmotné rádoby jídlo v obchodech obcházím obloukem.

    1. na komentář reaguje Galadriel — #4
    superkarma: 3 14.10.2011, 04:20:48
  15. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Jo. Babička sedávala u televize, ukrajovala máslo nožem a mlsala ho. Prateta dala pod kuře máslo a půl Obě odešly těsně před devadesátkou. Když vidím svoji známou, která máslo pár let neochutnala a má špatný cholesterol a vysoký tlak, pak si říkám, že pes bude zakopaný jinde než  v tom, jestli doma používám máslo.

    1. na komentář reaguje Galadriel — #4
    superkarma: 1 14.10.2011, 00:31:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme