Domácnost

SOS: Už jste vyzkoušela keramický nůž?

Poprvé jsem o keramických nožích slyšela nedávno v nějakém televizním pořadu. Tam na ně pěli samou chválu. Proti nožům ocelovým mají prý řadu unikátních vlastností a výhod: Kromě vysoké ostrosti keramické čepele nekorodují, nepohlcují chutě a pachy krájených potravin, ovoce ani zelenina po použití nezhnědne. Potraviny navíc nezískaji kovovou pachuť a uchovají jídlu důležité vitaminy a enzymy. Nemusí se tak často brousit a mají dlouhou životnost.

Zajímalo by mě, jestli máte s keramickým nožem zkušenost, a jak jste spokojená.

Je to opravdu takový zázrak?

   
08.10.2009 - Dům a byt - autor: Marcela

Komentáře:

  1. [24] Kadlecova11 [*]

    Jsou perfektni, nejlevnejsi jsem nasla tady:

    www.nejlevnejsikeramickenoze.cz

    Jsem s nimi naprosto spokojena!

    superkarma: 0 27.01.2010, 15:00:00
  2. avatar
    [23] Mopsička [*]

    Vyzkoušela jsem ho na jedné párty, sice je drahý, ale možná na vánoce ho dostanu. Je dobré, že se nemusí brousit

    superkarma: 0 24.10.2009, 00:02:48
  3. avatar
    [22] Solei [*]

    Suzanne — #21 Jsem pro Sml30

    Ať si klidně krájí čím chtějí, ale tvrdit mi, že plastové nože neničí oproti nerezu tkáň je prostě nesmysl. Při použití kvalitního kovu k žádné oxidaci nedochází, protože ten nijak s organickými kyselinami prostě nereaguje (narozdíl od plastu, který musí být speciální) to by jinak všichni kuchaři, doktoři, řezníci atd. měli velký problém.

    superkarma: 0 21.10.2009, 14:03:57
  4. avatar
    [21] Suzanne [*]

    mei_mei — #14 Já navrhuji všechny příznivce keramických nožů, kteří mají z těchto dobrý pocit, exemplárně potrestat.

    1. na komentář reaguje Solei — #22
    superkarma: 0 09.10.2009, 20:30:37
  5. [20] svata [*]

    Nejsem chemik, takže o ničení či neničení vitamínů nemůžu odborně diskutovat, ale faktem je, že keramický nůž jsem si pořídila - jeden kus :-) a jsem s ním zatím moc spokojená. Nerez nože se mi nikdy nepodařilo nabrousit tak, jak ostrý je ten keramický. Nakrájí úplně všechno bez problémů, samozřejmě kromě zmrzlého masa  a potravin, kde je třeba při krájení používat nůž jako páčidlo. Ale to moc často  nedělám.Takže spokojenost.Ale jse pravda, že je hodně ostrý a je třeba dávat velký pozor, což jsem zrovna včera neudělala a  pěkně jsem se řízla ( ale to je můj problém).

    superkarma: 0 09.10.2009, 10:19:58
  6. avatar
    [19] cicinka [*]

    Můj manžel je blázn do kudel jako takových. Škrabku už mám druhou. Tu první jsem asi vyhodila se šlupkama. A ten můj dobrák koupil další. Nůž máme též, ale já s ním moc nekrájím....nějak mi to nejde.

    superkarma: 0 08.10.2009, 20:06:50
  7. avatar
    [18] RenataP [*]

    mei_mei — #14 třeba zachováš víc přidaných chemikálií, postřiků, zbytků hnojiv, dusičnanů... a to taky není k zahození, ne? Sml52Sml57

    superkarma: 0 08.10.2009, 16:38:40
  8. [17] Anai [*]

    Eva_Fl — #13 Proč? Mně by zrovna zajímalo, jak je to s keramickými noži v USA ... Sml57vlastně jsem o něm kdysi taky uvažovala, zda do toho investovat....pak jsem prostě zapomněla. Doma mám elektr. brousič nožů, takže není problém.

    superkarma: 0 08.10.2009, 16:21:54
  9. [16] mindulinka [*]

    Jestli mě něco na něm láká, tak to, že se nemusí brousit. Štve mě broušení nožů. já to jen přešmidlám ocilkou, ale když chci nože pořádně nabrousit - tak musím říct druhé polovičce - a tomu to trvá než dojde na skutek.

    superkarma: 0 08.10.2009, 16:15:54
  10. [15] Anime Otaku [*]

    Solei — #11 Tady nejde o to, že vitamíny vytečkou, ale ve stykeu s kovem prudce oxidují a ztrácejí tím své prospěšnbé vlastnosti. Bohužel je tato oxidace přenášena i štávami, takže se znehodnotí do hloubky cca 2mm od řezu. Myslím, že to tak hrozné není.

    Je fakt, že keramický nůž se nelepí a to považuji za jejich hlavní klad. Chtěla bych ho domů, ale můj přítel proti tomu protestuje, s tím, že to vypadá jako hračka pro děti a on se pořezal.

    superkarma: 0 08.10.2009, 16:09:50
  11. [14] mayred [*]

    kačinka — #4  Bože to jsou kecy! Prej" aspoň mám pocit, že něco dělám pro zdraví rodiny" Sml52  no nevim nevim, ale při dnešní kvalitě ovoce a zeleniny se o zdraví rodiny moc mluvit nedá... Kde je nějaký vědecký důkaz, že při krájení ovoce těmito noži se zachová víc vitamínů?? Nikde, jsou to jen bláboly obchodníků.. stejně tak jako se tady dřív diskutovalo nad kvalitou BIO potravin... Sml30 

    1. na komentář reaguje RenataP — #18
    2. na komentář reaguje Suzanne — #21
    superkarma: 0 08.10.2009, 15:37:08
  12. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    Boze boze. Sml15Sml15Sml15

    1. na komentář reaguje Anai — #17
    superkarma: 0 08.10.2009, 15:24:07
  13. avatar
    [12] Solei [*]

    RenataP — #10 ovoce a zelenina obsahují kyseliny, které na vzduchu oxidují tím vzniká hnědá barva.

    Pokud někdo používá nerezový nůž tak krájený materiál opravdu nemůže chemicky reagovat... maximálně pokud je nůž nekvalitní tak se nerez ocel může poškodit.

    Keramický nůž je ostrý, ale taky jako každá keramika velmi křehký, to znamená, že časem se to ostří poškodí a pak už ho nikdy nikdo nenabrousí (vím, že je to kvalitnější materiál než květináč, ale chová se to stejně)

    Ten kdo používá kvalitní ocelové (ideálně kované) nože a jednou začas není líný použít na něj ocilku či brousek má něco co mu vydrží celý život... což se o keramických nožích říct nedá.

    superkarma: 0 08.10.2009, 13:39:54
  14. avatar
    [11] Solei [*]

    taky se dřív tvrdilo, že když budete zeleninu trhat a né krájet tak nebude ztrácet vitamíny

    proboha baby, zapojte rozum, to všechno jsou kraviny°

    1. při krájení je menší množství poškozených buněk než při trhání

    2. pokud rozříznete buňku, představte si to jako vajíčko, když ho rozklepnete tak vyteče, z toho vyplývá, že všechny buňky, které přijdou do kontaktu s nožem budou poškozeny bez ohledu na použitý materiál

    3. plocha na řezu je oproti ostatnímu povrchu plodu minimální takže se nedá předpokládat, že všechy vitamíny vytečou v místě kde jste krájely

    4. vitamíny a enzymy jsou součástí biochemického procesu ˇ95 % je jich v buňkách takže, dokud buňka žije tak tyto látky zpracovává, z toho vyplývá, že rostlina ztrácí vitamíny nejen v době kdy roste, ale okamžitě po sklizni a celým povrchem (tedy mnohem dříve než se dostane k vám do ledničky a pak pod nůž)

    - nebo snad máte pocit, že když se říznete do prstu a teče vám krev tak je to pro množství vitamínů které máte v těle nějakým způsobem ohrožující?

    1. na komentář reaguje Anime Otaku — #15
    superkarma: 0 08.10.2009, 13:34:45
  15. avatar
    [10] RenataP [*]

    Solei — #1 souhlasím... ovoce mi zhnědne (jablko) i když ho jen ukousnu, ale nevím, můžu mít kovové zuby... nebo když ho jen rozlomím, takže asi máme kovový vzduch...manžel dělá s kovem, je možný, že to tahá domů v odéru Sml52

    Keramický nůž jsem ještě neviděla, leč na něj slyšela také chválu, prý je navždy ostrý a to mě láká, v naší domácnosti, kde je všechno tupý jak...Sml58Sml68

    1. na komentář reaguje Solei — #12
    superkarma: 0 08.10.2009, 13:28:42
  16. avatar
    [9] Altamora [*]

    Kdysi se používaly železné nože, které opravdu ovlivňovaly chuť zeleniny. Kdo v dnešní době používá jiné než nerezové kovové nože? Ty řeči o tom, že kovový nůž reaguje s ovocem a zeleninou považuji za stejný mýtus jako množství železa ve špenátu. Prostě to platilo v době přednerezové.

    superkarma: 0 08.10.2009, 13:27:07
  17. avatar
    [8] Stranska.mar [*]

    Keramické nože používám já i moje mamka, taky škrabku. Ovoce a zelenina údajně neztrácí při krájení vitamíny. Fakt je, že krájí dobře a nejépe se mi osvědčili na sýry, které se na běžné nože při krájení lepí. Keramickým nožem se mi sýry krájí lépe a lépe se pak čistí.Sml67

    Na druhou stranu jeden už mám odštíplý, protože manžel krájel zmrzlé maso a přitom nožem "páčil"Sml80 a mamce se zase kousek odštípl, když jí spadl na zemSml23. Krájíme s nimi ale bez problémů dál.

    Na youtube jsem před zakoupením tyto nože našla a bylo tam mimo jiné i video, jak ho upustili z výšky cca 150 cm na dlažbu a nůž to vydržel, záleží asi, jak dopadne.

    Já jsem s nimi rozhodně spokojená Sml59

    superkarma: 0 08.10.2009, 13:05:18
  18. avatar
    [7] littleturtle [*]

    Taky nad ním uvažuju. Sml22

    superkarma: 0 08.10.2009, 12:59:17
  19. [6] Bébina [*]

    Zkusenost nemam a asi mit ani nebudu. Pry je to haklive na zachazeni a me padaji neustale veci z ruky.

    superkarma: 0 08.10.2009, 12:51:29
  20. avatar
    [5] kačinka [*]

    pardon - chutě

    superkarma: 0 08.10.2009, 12:28:51
  21. avatar
    [4] kačinka [*]

    Nejde o cutě a pachy, ale o poničení vitamínů při kontaktu syrové potraviny s kovovým nožem. Keramické nože mám, mám i škrabku. Používám na ovoce a zeleninu, perfektně ostré, musí se dávat dost pozor na kontakt ruky s nožem, i poměrně slabé přejetí ostří po kůži způsobí řez. Nevím, nakolik to funguje, ale aspoň mám pocit, že něco dělám pro zdraví rodiny.

    1. na komentář reaguje mei_mei — #14
    superkarma: 0 08.10.2009, 12:28:19
  22. avatar
    [3] Petrushe [*]

    No, souhlasím se Solei, že by asi těžko někdo po slepu poznal, co bylo krájeno ocelovým a co keramickým nožem.

    Kolega jich pár má a nemůže si je vynachválit, prý výborný na zeleninu a maso...jsou úžasně ostrý, výborně se jimi krájí třeba cibule. Ale moc se nehodí na pečivo apod. Toť názor kolegy...

    superkarma: 0 08.10.2009, 11:44:49
  23. avatar
    [2] Solei [*]

    Jen nechápu proč je to v SOS, když je to jednoznačně reklama.

    superkarma: 0 08.10.2009, 11:24:35
  24. avatar
    [1] Solei [*]

    Ono se někdy někomu stalo, že by zelenina smrděla kovem? Nebo snad nůž smrděl i po umytí rybinou? E?

    Mám pro vás sladké tajemství, ovoce po nakrájení hnědne z důvodů oxidativních, to čím bylo poškozeno (krájeno) absolutně nehraje roli.

    Používám kvalitní kované ocelové nože. Důležitá je pro mne vyváženost, jak příjemně se drží a samozřemě velmi kvaliní ostří.

    Keramický nůž považuji za bordel.

    1. na komentář reaguje RenataP — #10
    superkarma: 0 08.10.2009, 11:24:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme