Domácnost

SOS!!! recept na vánočku


Ženský,

budete se mi smát,

ale ve svých letech fakt potřebuji recept na vánočku.

Maminka už letos bohužel neupeče a já se jí nestačila zeptat.

Mým problémem je, že vánočku asi 20 let nejím, takže nebyla motivace k zaučení…

Už jsem tátu i dceru upozorňovala, že letos možná budou uhlíky místo vánočky, ale docela by mě potěšilo, kdybych je vyvedla z míry.

Dík a moc se mi nesmějte, třeba zas umím něco jiného… (jen to vyhrabat J)

catcat


Tak do toho, ráda si také nějaký recept opíšu :-).

Dnešní téma je vztah k teplu.

Jaký je váš vztah k teplu?
Také jste si doma vyrobili požár? 

Mrznou vám v zimě prsty na rukách i na nohách?
Máte doma umělý krb? Jak si na něm opékáté špekáčky?

Uklidní vás i malý plamínek z karmy?
Máte hrůzu z pohledu do ohně? 

Jsou čerti? Bojíte se pekla?

Nesnášíte otužování? Ledová sprcha - vaše smrt?
Milujete dlouhou koupel v horké vodě? Při svíčkách?

Kdy vám bylo naposled pořádně horko?
Někdo vám zatopil?

Na zajímavé příspěvky čeká odměna.

redakce@zena-in.cz

   
08.11.2005 - Dům a byt - autor: Markéta Breníková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [49] átéčko [*]

    Recepty na těsto už máš. Já jsem si pletení vánočky zjednodušila. Nejdříve upletu cop ze tří tlustých pramenů,pak z třech tenčích pramínků a úplně nahoru ze třech tenoučkých pramínků. Vždy je zastrčím pod konce vánočky.A když ji peču,propíchnu ji špejlema.Doufám že budeš letos úspěšná!!

    superkarma: 0 16.11.2005, 22:12:40
  2. avatar
    [48] peguša [*]

    Haanja: Jo, jasně! Fišer a synové, to je ta pekárna. Už jsem to zapomněla.

    superkarma: 0 08.11.2005, 19:14:47
  3. avatar
    [47] peguša [*]

    Fripa: Jasně, písni mi mailovou adresu a pošlu.

    superkarma: 0 08.11.2005, 19:12:36
  4. avatar
    [44] Fripa [*]

    peguša: je úžasná, poskytneš videjko? , když tak ti dám do vzkazíků mejl

    superkarma: 0 08.11.2005, 19:06:31
  5. avatar
    [43] peguša [*]

    macek007: Mě se vždycky při pečení svezla k jedný straně. Nepomohly ani špejle. Chuťově byla moc dobrá, ale ten vzhled no, hrůza. Ta ze šesti pruhů naráz je suprová i na koukání.

    superkarma: 0 08.11.2005, 18:00:46
  6. avatar
    [42] peguša [*]

    Před lety jsem byla na výstavě vánočního pečiva ve Veletržním paláci a tam mě jeden pekař naučil vánočku ze šesti pruhů. Ne skládanou patrovou, ale rovnou ze šesti a byla stejně vysoká jako patrová. Ten rok jsem ji udělala. Jenže do dalších Vánoc jsem to zase zapomněla. Od té doby jsem marně pátrala po tom, jak se to motá. A loni jsem na to kápla. Na jednom serveru jakési pekárny byl i videozáznam. Mám ho stažený a už jinou vánočku motat nechci. Žádný patra, žádný špejle a vánočka drží. Kdo by chtěl, můžu přeposlat.
    Fripa: Já peču vánočku jedině z hladké mouky. Ale ta z polohrubé bude asi nadýchanější, že jo?

    superkarma: 0 08.11.2005, 17:52:34

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [39] Fripa [*]

    tak dopoledne jsem slíbila vánočku, je měkká i po týdnu , tak tady je recept:
    Ingredience:
    1,25 kg polohrubé mouky
    25 dkg másla
    25 dkg cukru
    7,5 dkg droždí
    5 žloutků
    1,5 dkg soli
    1/4 l a trochu mléka
    citronová kůra
    3 lžice rumu
    rozinky, oříšky, mandle
    Popis přípravy:
    Udělat kvásek, zadělat těsto. Celkem kyne 2,5 hod. Po 1. hod převálet a přidat rozinky, ořechy. Po další hodině převálet a uplést vánočku, nechat ještě 1/2 hod kynout na plechu. Péct 1/4 hod naplno, potom stáhnout cca na 150 st.

    superkarma: 0 08.11.2005, 16:41:14
  2. avatar
    [38] Juana [*]

    Do vánočky bych samozřejmě ještě přidala už dřívě zmiňovaný vanilkový cukr a citronovou kůru a taky asi trošku muškátovýho oříšku, ale jenom malinko. A asi by bylo lepší použít jenom žloutky, po bílkách je těsto trochu tužší. Pekla bych to tak na 180 stupňů, víc ne, to by se na povrchu spálilo a uvnitř nepropeklo.

    superkarma: 0 08.11.2005, 13:33:17
  3. avatar
    [37] Juana [*]

    aja-g: Asi ti tam chybí nějaký tuk, to by bylo hrozně tvrdý.

    Teda já dělám kynutý těsto do oka, mám pekárnu chleba a ta mi to umíchá a vykyne. Musím dát 1 díl tekutých ingrediencí a 3 díly mouky - tekutý je rozehřátý tuk, vajíčka, mléko. Cukr nepočítám, ten se rozpustí. Nejdřív si odměřím ty tekutý ingredience, vleju do nádoby od té pekárny, na to vysypu 3 díly mouky,na to rozdrobím droždí a podle toho, co dělám, tak více či méně cukru a spustím program. Eventuelně doplním trošku mouky nebo mléka. Rozinky a mandle se tam dodávají až později. Jo a moje babička ještě dávala do vánočky trošku rumu, alkohol ale údajně potlačuje množení těch kvasinek, tak nevím, ale pamatuju si to tak, dávala ho i do koblih.

    superkarma: 0 08.11.2005, 13:30:01
  4. avatar
    [36] Meander [*]

    Jednou v životě jsem pekla vánočku. Byla velikosti brontosaura a doteď se mi o ní zdá

    superkarma: 0 08.11.2005, 13:28:14
  5. avatar
    [28] gerda [*]

    Kayty: napřed si to nanečisto zkus z provázků. Nastříhej si 4 a třeba hned teď na stole si to zkus. Dělat to na poslední chvilku z těsta je dost o nervy.

    superkarma: 0 08.11.2005, 12:05:59
  6. [27] hajcena [*]

    Kayty: a nechceš si radši koupit na vánočku formu? a nemusíš nic plést

    superkarma: 0 08.11.2005, 11:57:27
  7. avatar
    [26] Jabpet [*]

    Kayty: je to hodně jednoduché, ale docela těžké vysvětlit bez názorné ukázky . Al zkusím to: dáš si všechny čtyři proužky k sobě, začneš z prvních třech normální cop a pak ten čtvrtý poslední, co zbyde na krají podhodíš (podsuneš) pod ten vedlejší tedy ten třetí, a zase jedeš z kraje normální cop a zase ten poslední co zbyde podsuneš a tak to jde pořád dál a dál. No nevím, nevím, jestli se to z toho mého popisu dá pochopit

    superkarma: 0 08.11.2005, 11:36:08
  8. avatar
    [25] olafka [*]

    jestli si pamatuješ, jak jsme jako malý dělaly sedačku z rukou, to je základ - ty čtyři ruce přes sebe

    superkarma: 0 08.11.2005, 11:35:27
  9. avatar
    [24] olafka [*]

    Kayty: to se blbě popisuje já to umím a zdá se mi to snadný jako vazba na látce

    superkarma: 0 08.11.2005, 11:33:52
  10. [21] rozina [*]

    pletení ze 4 pruhů : představ si že pleteš ze 3 a tak vždy ze strany začínáš a zase dojdeš na druhou stranu a to se opakuje, chce to jen zkusit a ono se to samo ukáže !

    superkarma: 0 08.11.2005, 11:27:56
  11. avatar
    [20] Kayty [*]

    když už jsme u těch vánoček ... poradí mi někdo, jak se plete cop ze 4? Chtěla bych se to naučit, ale nikdo mi to zatím pořádně nevysvětlil. A na brigádě v pekárně udělali vždycky 3 patra najednou ???? Nevím, ale nepovedlo se mi to. Asi je to rukama

    superkarma: 0 08.11.2005, 11:10:36
  12. avatar
    [19] catcat [*]

    Ženský, díky za rady! Snad se zadaří a když ne, tak jsem včera večer smluvila s jedním kamarádem, že jeho babička strašně ráda peče obrovitánské nadýchané vánočky a jedna navíc se jí tak nějak stratí v množství. Ale tu svou zkusit musím!!!

    superkarma: 0 08.11.2005, 11:10:30
  13. avatar
    [18] olafka [*]

    Moje oblíbená kuchařka se jmenuje Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, moje mamina jí taky měla a peču podle ní. Taky super, to je naše rodinné stříbro Ale je fakt, že to chce možná trochu talentu a dobrý odhad, protože moje ex-tchýně pekla vánočku docela stejně jako moje mamka a krmili jsme s ní ptáky (tedy pokud vůbec šla rozdrobit, protože většinou se spíš dala použít jako baseballová pálka ). Držím palce

    superkarma: 0 08.11.2005, 10:55:15
  14. avatar
    [17] Majdinka [*]

    Nazpamět recept neznám, ale osvědčená kuchařka z doby totalitní - Kuchařka naší vesnice. Dělám podle ní i mazanec, jako to dělala babička a moje mamina a vždy je to super.

    superkarma: 0 08.11.2005, 10:42:53
  15. [16] Januše [*]

    Moc ráda sbírám recepty. I ty na vánočky. Tady je jeden z nich. Snad zaujme.Tvarohová vánočka: 250 g měkkého tvarohu, 600 g polohr. mouky, 1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva, 7-8 lžic vlažného mléka, 2 vejce, 120 g moučk. cukru, 1 vanilk. cukr, 50 g rozinek, špetka soli, strouh. citron kůra, vejce na potření.
    Vše smícháme, vypracujeme těsto a na pomoučeném vále je rozdělíme na 8-9 stejných dílů. Rozválíme prameny a upleteme vánočku. Potřeme jí rozšlehaným vejcem a v mírně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut. Je vynikající jen se po ní Dobrou chuť.

    superkarma: 0 08.11.2005, 10:39:06
  16. [15] ValerieM [*]

    Já Vánočku dělám každý rok na Vánoce, i když jí nejím. TAdy je můj recept:

    Vánočka

    Přísady si připravíme předem, musí mít stejnou teplotu.

    500 g polohrubé mouky
    67 g cukru
    2 žloutky
    320 ml mléka
    sůl
    30 g droždí
    67 g másla
    2/3 vanilkového cukru
    citronová kůra
    hrozinky, mandle, kandované ovoce vše dle vlastního uvážení

    Postup :
    Droždí umícháme s cukrem, mlékem a moukou a připravíme kvásek. Do mísy mouku s cukrem a přidáme citronovou kůru a vanilkový cukr. Uděláme důlek, tam vyklepneme žloutky, přidáme kvásek a pomalu přiléváme vlahý tuk a vlažné mléko s rozpuštěnou solí. Těsto nejdříve vařečkou vytloukáme o stěny mísy, potom si je přendáme na pomoučený vál a ještě rukama hněteme a vyvalujeme. Během vyvalování podsypáváme moukou, aby se těsto nepřichytávalo. Dobře vypracované těsto se nachytá ani na vále ani rukou, je husté, hladké a lesklé. Dno mísy poprášíme trochou mouky a dáme do ní těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme kynout. Mísu dáme do teplé místnosti, ale ne na kamna. Doba kdy těsto nakyne je různá – vánočka kyne asi 1 - 2 hodiny podle teploty v místnosti. Nabývání těsta sledujeme. Až je těsto dost kynuté poznáme podle toho, že zvětšilo aspoň o polovinu svůj objem a je pórovité. Vtlačíme-li do těsta prst, důlek se vyrovná.

    Tvarování vánočky :
    Těsto dáme na pomoučený vál, rozprostřeme prsty, přidáme rozinky a loupané mandle (mandle v misce zalijeme horkou vodou, po chvíli vodu slijeme a zalijeme je ještě jednou, pak jdou krásně prsty sloupat), kandované ovoce. Potom těsto spojíme a převálíme. Uděláme z těsta váleček a nakrájíme na 9 stejných kousků. Ty pak vyválíme na tenké válečky. Spleteme spodní díl ze 4 pramenů. Přendáme jej na pomaštěný plech (potřený pečící papír) a uprostřed uděláme po celé délce rukou rýhu. Střední díl spleteme ze 3 pramenů a položíme na spodní díl. Nakonec upleteme horní díl ze 2 pramenů a položíme na střední díl. Vánočku zpevníme párátky nebo špejlí, aby držela tvar při pečení. Vánočku necháme v teplé místnosti opět 1 hodinu kynout. Před upečením potřeme celou vánočku rozšlehaným vejcem a ozdobíme loupanými mandlemi. Je vhodné přikrýt vánočku pečícím papírem, aby se pekla rovnoměrně.

    superkarma: 0 08.11.2005, 10:28:21
  17. avatar
    [14] Jabpet [*]

    Já mám výborný recept na vánočku, ale neumím ho nazpaměť. Ta vánočka je fakt výborná , je to recept od mojí babičky, která mě jí naučila tak cca před 3 roky upéct. Recept zítra napíšu.

    superkarma: 0 08.11.2005, 10:24:15
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    sama.osobne: tohle se mi zdá lepší, než vánočka od Hblaziko-tedy lepší v tom smyslu, že se nerozjede. Podle druhého receptu nebude těsto tak tuhé. Mně se až loni povedla vánočka, a to jen díky tomu, že jsem udělala hodně tuhé těsto a vypracovávala ho nakonec ručně na vále, vařečkou by to nešlo. Pak jsem upletla vánočku, ono to jde taky tak, že se na sebe dají 2 copy ze tří pramenů (někdo neumí zaplést 4 prameny). Na plechu jsem to ještě nechala hodinu kynout a pak jsem to pekla. A to je další kámen úrazu - opravdu je lepší udělat 2 malé vánočky. Velká se musí seshora chránit proti spálení, zezdola taky...

    superkarma: 0 08.11.2005, 10:01:35
  19. [12] hblaziko [*]

    Možná podobný recept jako od samy, ale já už ho mám osvědčený několik let a vždycky se povedla:

    Sváteční vánočka i pro začátečnice
    50 g mandlí (oloupaných, na nudličky pokrájených)
    50 g rozinek (propláchnout, okapat)
    500 ml mléka
    150 písk.cukr
    1 kg polohrubé mouky
    1 kostka (42 g) droždí
    3 žloutky
    180 g tuku
    1 lžička soli
    1 žloutek s 1 lžící mléka na potření

    Do části vlažného mléka v hrnku přidáme 1 lžíci cukru a 2 lžíce mouky, rozdrobit droždí, promíchat, přikrýt, nechat vykynout.
    Mouku prosát do mísy, přidát ten vykynutý kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky, vlahý rozehřátý tuk a sůl. Těsto dobře propracovat, musí se uvolňovat od stěn mísy a být hladké a vláčné. Nakonec přidat mandle a rozinky. Povrch těsta lehce poprášit moukou, přikrýt utěrkou nechat min. 2 h kynout v teple.
    Poté upleteme (4-cop, na to klasický 3-cop a smotaný 2-cop), přeneseme na plech, necháme ještě 40 min. kynout, pak potřít žloutkem s mlékem a posypat zbylými mandlemi. Pro zpevnění propíchni na několika místech špejlemi (max 6), aby se při pečení nerozjela.
    Vložit do předehřáté trouby, po 10 min zmírnit volněji péct 1 hodinu, ale hlídat. Vyndáme, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

    Držím palce!

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:37:19
  20. [11] rozina [*]

    ještě znova dodatek. vaření, pak vblevo mlsání a pak moučníky. A vánočka je na str. č. 2

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:31:27
  21. [10] sama.osobne [*]

    Někde mám i filmeček, jak se plete vánočka...

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:30:23
  22. [9] sama.osobne [*]

    1 kg hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 80 g droždí, 1/4 l mléka, 250 g másla, 2 vejce, vanilkový cukr, citronová kůra, sůl, rozinky, mandle, vejce na potření

    Nejprve si uděláme kvásek z mléka droždí a trochu cukru. Mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru špetku soli, vejce a změklé máslo to vše pořádně propracujeme. Potom přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto, přidáme rozinky a nasekané mandle. Promícháme a necháme kynout nejméně 3 hodiny, když těsto vylézá z mísy propracujeme a necháme dále kynout. Když je těsto vykynuté vytvoříme z něj dvě vánočky, které dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe nasekané mandle, propíchneme špejlemi, aby se nám vánočka neskácela a necháme ještě asi 15 minut odpočinout.
    Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20 minut, potom teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme ještě asi půl hodiny. Jestli je vánočka hotová poznáme, když vytáhneme špejli a těsto se nelepí.

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:29:01
  23. [8] rozina [*]

    jEŠTĚ JEDNA RADA . pODÍVEJ SE TADY DO vaření, JE TAM VÁNOČKA OD BABIČKY !! jo tak to zkus !!

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:26:49
  24. avatar
    [7] svetluszka [*]

    catcat :...dělám to takhle, ale jestli chceš, tak tu mám vánoční kuchařku...a nějakej recept ti můžu opsat....
    Zkoušela jsem to kdysi, ale jak píše Maši...nervy, nádobí spousta času a výsledek nestál za nic.... ....

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:26:46
  25. [6] rozina [*]

    Ale no tak, holky jste zlomyslné. Já jsem na tom byla stejně jako Ty ! dokud pekla mamka tak jsem se o to ani nezajímala- t.j. kynuté celkemAle pak mi to nedalo a podle receptů- různých jsem to zkoušala, až jsem našla to co jsem hledala. A dnes- jsem v pečení kynutého přeborník a to jsem začala ve 40 . Najdi si www. recepty, nebo www. labuznik.com, je tam přesný popis a veř - není to žádná trága !! Hodně zdaru přeje Roza !!No a jinak pro Fripu, zkus to sem napsat - jen tak pro zajímavost- ráda objevuji NOVÉ ,TAK PÁČKO

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:23:06
  26. avatar
    [5] Fripa [*]

    zrovna včera jsem si ten recept přepisovala, ale nepamatuju, hodím do vzkazíku večer

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:16:09
  27. avatar
    [4] Maši [*]

    svetluszka: Tak přesně tohle je i můj recept.Myslím, že v dnešní době se dá koupit výborná domácí vánočka plná mandlí a rozinek a ani to nestojí tu spoustu času, nádobí a nervů.Můj poslední pokus ji upéct byl někdy před 10lety.Na pohled krásná a uvnitř beton.Ani slepice ji nežraly...

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:13:28
  28. avatar
    [3] Odemětobě [*]

    U nás peče mamka,takže sama bych to taky nezvládla.Určitě se tady nějaký ověřený recept objeví,ale nevím jestli najdu odvahu ho vyzkoušet.mamka z vánočky dělá rituál a její kvalitu a vzhled strašně prožívá.Já potom taky-máslo,med a horké kakao,ani pohádka k tomu být nemusí.

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:13:18
  29. avatar
    [2] Bella [*]

    svetluszka:

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:07:37
  30. avatar
    [1] svetluszka [*]

    ...můj "recept" je asi takovejhle...
    23.prosince vánočku koupím, schovám aby ji nikdo doma neviděl a ráno na štedrý den ji pár minut nahřeju v troubě.... ....a všichni jsou spokojení..... ......

    superkarma: 0 08.11.2005, 09:03:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme