Domácnost

SOS!!! Potřebuji recept

 

Milá redakce Žena-in.cz,  milé čtenářky

 

Tímto bych Vás chtěla poprosit o radu. Naše rodina si oblíbila vietnamské jídlo, a to Jarní závitky a nudle. Tápala jsem na internetu, ale nikde jsem na toto jídlo nenašla recept.

Prosím tedy o podrobný recept a hlavně popis ingrediencí a kde se to dá sehnat. Budu Vám moc vděčná a předem Vám
děkuju.

 

S přáním hezkého dne

 

 

PS: Hlavně mi nepište, ať si to jdu koupit J , u nás v Jirkově se stánek s takto připravovaným jídlem objeví jednou za uherák

   
12.08.2005 - Dům a byt - autor: Čtenářský příběh

Komentáře:

  1. avatar
    [34] *modrá [*]

    ta příprava je tak složitá že to si na to rači zajdu k těm ťamanum

    superkarma: 0 13.08.2005, 11:30:40
  2. avatar
    [33] evelyn [*]

    ten sezamovy olej je peknej hnus

    superkarma: 0 12.08.2005, 18:03:18
  3. avatar
    [29] Trinii [*]

    jako nic proti, ale když si dám do googlu -jarní závitky recept-tak se mi jich tam objeví víc..(asi to nejsou ty správné)...sos?

    superkarma: 0 12.08.2005, 14:27:06
  4. avatar
    [28] Vera1 [*]

    neva,ze jsou Thajske

    Thajské jarní závitky


    recept je určen pro 4 osob(y)
    doba přípravy je cca

    Ingredience:
    příprava asi 35 min., máčení asi 10 min., vaření asi 15 min.,
    na osobu asi 940 kcal, 3930 kJ, 19 g bílkovin, 65 g tuků, 57 g sacharidů


    20 mražených plátků těsta na závitky (asi 20 x 20 cm),
    100 g skleněných nudlí,
    100 g bílého zelí,
    1 malá mrkev,
    2 stroužky česneku,
    2 lžíce sezamového oleje,
    250 g sekaného masa,
    3 lžíce ústřicové omáčky,
    1 lžíce cukru,
    1 bílek,
    olej na fritování

    Příprava:
    1. Těsto necháme rozmrazit. Skleněné nudle namočíme do vařící vody asi na 10 minut, pak scedíme a nastříháme na malé kousky.

    2. Zelí očistíme, opereme a najemno nakrájíme. Mrkev oškrábeme, nakrouháme podélně na tenké dílky a pak příčně rozdělíme na nud­ličky. Česnek najemno nasekáme.

    3. Sezamový olej rozpálíme a osmahneme v něm sekané maso. Přidáme mrkev, zelí, česnek a nudle. Ochutíme cukrem a ústřicovou omáčkou. Na středním ohni opékáme asi 3 minuty, pak necháme vychladnout.

    4. Doprostřed plátků těsta dáme po dvou lžících náplně a závitky svineme do ruliček. Konce potřeme bílkem a silně stlačíme. V oleji postupně fritujeme asi 3 minuty. Můžeme podávat se salátem pře­litým ostrým dresinkem.

    superkarma: 0 12.08.2005, 14:25:36
  5. avatar
    [27] Vera1 [*]

    Tradiční vietnamské rýžové závitky s namáčecí omáčkou.


    recept je určen pro 4 osob(y)


    Ingredience:
    28 rýžových placek koupených, nebo domácích podle receptu ZDE

    2 lžičky rostlinného oleje (jako je arašidový)
    1/2 žluté cibule na jemno pokrájené
    3 lžíce posekané zelené šalotky
    3 lžíce posekaných hub, jidášovo ucho (bez nohy) předem namočených v teplé vodě
    220g mletého vepřového masa ne moc tučného
    1 1/2 lžičky asijské rybí omáčky
    1 lžička cukru
    1/4 lžičky pomletého bílého pepře

    obloha:
    3 hrnky sójových klíčků přejité ve vařící vodě na 10 sekund
    6 lžic nahrubo posekané máty
    6 lžic posekaných červených a zelených bazalkových lístků

    4 lžíce smažených šalotek (recept dole)
    1 1/4 hrnku lehké namáčecí vietnamské omáčky (recept dole)

    Smažené šalotky:
    5 hnědých šalotek nakrájenách na 3mm plátky napříč
    250ml rostlinného oleje (ne olivový, ale na př. arašidový, slunečnocový atd)

    Namáčecí vietnamská omáčka:
    250ml kuřecího vývaru (nebo vývaru z krunýřků krevet)
    3 1/2 lžic asijské rybí omáčky
    4 lžíce cukru
    1 lžička rýžového, nebo jablečného octa
    1-2 Thajské čili papričky nakrájené na tenulinké plátky


    Příprava:
    Připravit nádivku:
    Rozehřát olej na středním ohni a za stálého míchání na něm osmažit cibuli a zelené šalotky po 2-3min. Přidat houby, mleté vepřové, rybí omáčku, cukr a pepř. Smažit další 2-3min. Vložit do misky a dát stranou.

    Používáte-li koupené placky tak je jednu po druhé na 30 sekund namočit do vlažné vody aby zvláčněly a položit je na utěrku aby se osušily.

    Jak plnit placky. Přehnout placku asi o 2.5cm naspodu. Na tento přehyb položit 1 1/2 lžičky nádivky. Přehnout 1/3 placky na každé straně a potom placku zarolovat do roládky asi 6cm dlouhé a 1 3/4 cm široké. Mohou se připravit do tohoto bodu dopřede a uschovat až 2 dny v chladničce. Před podávání je sehřát v mírné troubě, aby byly pouze teplé, ne horké.

    Jak podávat:
    Rozdělit rolky na talíře, posypat je klíčky, smaženou šalotkou, bazalkou a pokapat je omáčkou. Ihned podávat.

    Příprava smažených šalotek (HANH PHI)
    Nakrájet šalotky na 3mm plátky. Rozložit je papírové ubrousky a nechat je oschnout po 30mn. Vložit šalotky do oleje a pomalu přivéct k varu. Snížit teplotu a povařit šalotky asi po 15min. do zlatohněda. Během té doby je sem tam míchat, aby zhnědly stejnoměrně.

    Vyjmout šalotky drátěnou naběračkou na papírový ubrousek a přecedit olej (uschovat ho na přípravu stir-fries). Smažené šalotky lze uschovat ve vzduchotěsně uzavřené nádobě, až po 1 týden při pokojové teplotě.

    Připravit namáčecí omáčku:
    Smíchat všechny ingredience. Omáčka vydrží přikrytá v chladničce po 2 týdny.

    superkarma: 0 12.08.2005, 14:22:58
  6. avatar
    [26] Vera1 [*]

    Jarní zavitky s čínským zelím


    recept je určen pro 4 osob(y)
    doba přípravy je cca 60 minut

    Ingredience:
    na osobu asi 550 kcal, 2300 kJ, 12 g bílkovin, 39 g tuků, 35 g sacharidů

    25 g skleněných nudlí,
    10 g sušených hub,
    100 g tofu,
    1 kousek zázvoru velikosti třešně,
    150 g čínského zelí,
    80 g mrkve,
    80 g lahůdkových cibulek,
    2 lžíce pokrájené pažitky,
    1 lžíce sezamového oleje,
    sůl,
    • 14 plátků nudl. těsta (21,5 x 21,5),
    1 lžíce solamylu,
    olej na fritování

    Příprava:
    1. Nudle přelijeme vroucí vodou a necháme asi 20 min. stát, scedíme a necháme dobře okapat.

    2. Houby namočíme ve vodě. Tofu necháme okapat a nakrájí­me na kostičky. Zázvor oloupeme a posekáme. Čínské zelí omyjeme, nařízneme silnější žebra listů a listy nakrouháme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Lahůdkovou cibulku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Všechny připrave­né suroviny a pažitku smícháme, osolíme a ochutíme sezamo­vým olejem.

    3. Plátky těsta rozpůlíme. Solamyl rozmícháme v 1 lžíci vody. Na spodní polovinu těstových plátků dáme trochu zeleniny, překryjeme ji, potřeme rozmíchaným solamylem a svineme závitky. Smažíme 2 - 3 min. v oleji, vyjmeme a necháme okapat.

    superkarma: 0 12.08.2005, 14:20:48
  7. avatar
    [25] Trinii [*]

    a já myslela, že to jsou čínské občerstvení...a ono vietnamské, no ale jsou asi všude

    superkarma: 0 12.08.2005, 14:17:27
  8. avatar
    [22] marcellina* [*]

    petul: a kde se ty nudle daji sehnat?

    superkarma: 0 12.08.2005, 13:37:55
  9. avatar
    [21] petul [*]

    Tak se závitky bohužel neporadím , ale nudle doma dělám a moc nám chutnají Používám nudle od firmy TLC (nebo TCL..teď si nevzpomenu přesně, ale je to firma z Telnice u Brna, majitelé jsou přímo Vietnamci, nudle kupuju normálně v samošce). Nudle uvařím podle návodu, mezitím si na trošce oleje osmahnu naložené maso s gyros kořením, maso vyjmu a hodím na ten výpek nudle. Hoooodně pokapu sojovou omáčkou (aby byly pěkně hnědé a měly dobrou chuť) a smažím Toť vše

    superkarma: 0 12.08.2005, 13:35:11
  10. avatar
    [20] *modrá [*]

    já mám ty jejich jídla taky moc ráda

    superkarma: 0 12.08.2005, 13:23:54
  11. avatar
    [19] Veroniké [*]

    Našla sem i jiny recept:

    Jarní závitky plněné zeleninou
    250 g hladké mouky, 1 lžička soli, 2 velké mrkve, 250 čínského zelí, 4 jarní cibule, 150 g hub šítaké, po 3 lžících sezamového oleje a rýžového vína, 4 lžíce sójové omáčky, 200 g sójových výhonků, pepř, cayenský pepř,1 lžíce strouhaného zázvorového kořene, 1 lžíce sekaných koriandrových lístků, 2 lžíce pražených sezamových semen, 1 bílek, olej na smažení
    Z mouky, 150 ml vlažné vody a soli vypracujeme hladké tvárné těsto. Zabalené do navlhčené utěrky je dáme na 2 hodiny odpočinout do chladničky. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše tenký, téměř průsvitný plát a nakrájíme z něj 8 stejně velkých obdélníků. Zeleninu omyjeme. Mrkev oškrábeme. Mrkev a čínské zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky. Omytou jarní cibuli a očištěné houby nakrájíme na jemné plátky. Rozehřejeme wok a přidáme olej. Zeleninu na něm opečeme. Přilijeme rýžové víno a sójovou omáčku. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Přimícháme opláchnuté sójové výhonky. Opepříme, okořeníme cayenským pepřem a ochutíme zázvorem. Přidáme koriandr a sezamová semena. Náplň necháme trochu vychladnout a rozdělíme ji na obdélníky. Delší strany přeložíme přes náplň a závitky z kratší strany sbalíme. Okraje těsta potřeme bílkem a přitiskneme. Wok dosucha vytřeme, přidáme olej a silně ho rozehřejeme. Závitky postupně smažíme po všech stranách dozlatova asi 8 minut.

    superkarma: 0 12.08.2005, 13:12:13
  12. avatar
    [15] Ivana. [*]

    My děláme masové závitky. ty jsou moc dobré s vietnamskou hovězí polévkou

    superkarma: 0 12.08.2005, 13:04:18
  13. avatar
    [14] Májík [*]

    Manx: máš na mysli

    superkarma: 0 12.08.2005, 13:01:45
  14. avatar
    [8] Majdinka [*]

    Mám ten samý problém, mě se tas ty jejich nudle rozblemtají, jak je i byť jen lehce promíchám na pánvi s masem a zeleninou. Zřejmě mají i ty nudle nějaké jiné.

    superkarma: 0 12.08.2005, 12:53:25
  15. [7] Pavla_b [*]

    Možná je to dobrý, ale podle receptu na předchozím odkazu bych se s tím asi nepatlala:-))

    superkarma: 0 12.08.2005, 12:52:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme