Domácnost

SOS!!! Poradíte jak postupovat při zavařování?


Milé ženy in,

Letos jedu na dovolenou s rodinou poprvé bez polopenze. Chtěla bych si sebou zavařit nějaké jídlo, ale mám strach, aby se mi nezkazilo.
Poradíte někdo, jak správně postupovat?                                                                                               

Díky za rady
Mrnous


Milá žienka in,

prenechávam voľné pole skúseným gazdinkám...

Krásny zbytok dňa a krásnu dovolenku :-)

   
26.06.2006 - Dům a byt - autor: Natálie Rolková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [68] paviocko [*]

    *modra: někde na začátku jsem radila, že na www.recepty.cz byla nedávno rozsáhlá diskuse jak a co zavařovat! Byla tam spousta tipů, ale moc jsem to nesledovala, protože zavařovat jídlo, to mě ani nehne

    superkarma: 0 27.06.2006, 09:56:26
  2. avatar
    [67] tomáš [*]

    švagrová jezdívala před lety do Bibione, když měli malé děti, a zavařené jídlo si s sebou dělala.Hlavně "obdělané" plátky, rajskou omáčku, houbovou...Přežili ve zdraví! V dávnověku, když nebyly mrazáky, tak si někteří také zavařovali produkty, dokonce nejen do sklenic, ale i do plechovek! Možná že to ještě existuje?

    superkarma: 0 27.06.2006, 09:06:24
  3. [66] benik-31 [*]

    Tak jsem hledala na netu vše se zavařuje hodinu při 100st.a druhý den se to má opakovat najdi si www.seznam.cz naťukej si tam zavařování do sklenic na dovolenou a objeví se ti tam několik článků ja to našla v tom co má nápis www.recepty.cz ať se ti to podaří a pěknou dovolenou

    superkarma: 0 27.06.2006, 08:31:58
  4. avatar
    [65] Suchanda [*]

    *modra:vařím všechno normálně podle receptu,jen nedávám cibuli,majoránku a nezahušťuji moukou.Po vychladnutí dávám do sklenic a zavařuji 2 hodiny na 100°C.Já to vařím jen jednou,protože my to do týdne sníme,ale kdybys to chtěla na delší dobu uskladnění,tak by se to správně mělo na druhý den vařit zase 2 hodiny na 100°C.Mě to zabere maximálně jedno odpoledne (3-4 druhy jídla)a na dovolené to dost ocením

    superkarma: 0 27.06.2006, 08:23:24
  5. avatar
    [64] *modrá [*]

    Suchanda: zavařuješ jídlo ? tak poraď jak to děláš ... o to tady šlo

    superkarma: 0 27.06.2006, 08:07:30
  6. avatar
    [63] Suchanda [*]

    Manx:A proč by měli být chudí?Já letos taky zavařuji jídlo+konzervy,jedeme na loď (není to levná záležitost)a na moři opravdu ještě bojky s restauracemi nejsou takže mi nic jiného nezbývá

    superkarma: 0 27.06.2006, 06:56:04
  7. avatar
    [62] Suchanda [*]

    Jak jsem vás dočetla,tak jsem vlastně nepřišla na to,jakou radou jste ji vlastně pomohly .Každá máte svůj názor,ale ona se vás neptala na to jestli zavařovat nebo ne,ale na to JAK zavařovat

    superkarma: 0 27.06.2006, 06:54:15
  8. avatar
    [60] phoebe24 [*]

    Amálie: a ještě se s tím ohřívat na dovolený. Fuj. Když není po ruce restaurace, tak rodince holt máznu něco na chleba, ne? Přinejhorším otevřu konzervu kupovaný vepřovky. Pro jednou to snad přežijou.

    superkarma: 0 26.06.2006, 17:50:44
  9. avatar
    [59] Amálie [*]

    zavařovat - by byla moje smrt, byť vařim i peču celkem ráda

    A už vůbec nechápu tenhle šílenej zvyk někam tahat kufry "žrádla"... pardon

    superkarma: 0 26.06.2006, 17:34:25
  10. [58] Rikina [*]

    damanka: jsme si ukazovali

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:42:56
  11. [57] Rikina [*]

    Ťapina: no jo, to taky není určeno k dlouhodobému uchování. To se zblajzne nejpozději během 14 dnů od zavaření. Pokud vznikne náhodou protoplasma, už se to nekonzumuje.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:41:41
  12. avatar
    [56] Ťapina [*]

    Jak všichni u zavařování argumentujou tím, že "vím, co jsem zavařila". Taky víte, co vám z toho za tu dobu vzniklo? To já teda stokrát radši kupovaný, chuťově i hygienicky. Na dovolenou vezeme pár konzerv, protože se nezřídka vyskytujeme v místech, kde jít na jídlo by znamenalo trmácet se 20 km do údolí a pak zase 20 zpátky na hřeben, jinak nevidím důvod

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:37:51
  13. avatar
    [53] Meander [*]

    Rikina: Nechci se seznamovat. Ještě jsem se nevzpamatovala ze seznámení se školníkem

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:36:42
  14. [52] Rikina [*]

    Meander: náhodou - bezva záminka k seznámení. Jednou jsem na obsah kotlíku málem klofla Belgičana, škoda, že jsme nenašli společnou řeč. On mluvil francouzsky, anglicky a vlámsky, zatímco já česky, německy a rusky.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:35:32
  15. avatar
    [49] paviocko [*]

    Rikina: na ty "nouzovky" vozím polévky značky Yum Yum (které má drahá polovička zbožňuje, vážně je má rád :o)) a konzervy. That's all.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:34:45

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [46] gwen [*]

    paviocko: No, tvoje babička má zavařeniny pro regiment a moje babi je má jen pro mně

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:32:05
  2. avatar
    [45] Meander [*]

    Rikina: Tak to nedělám vůbec vůbec
    Já neumím udělat normální jídlo, natož ho ještě zavařit. Když něco takového tradičního uklohním, tak to spíš fofrem koukám uhajzlit, ne ještě konzervovat důkazní materiál

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:31:38
  3. [44] Rikina [*]

    Meander: o zavařeniny se nepřu. Ty taky nedělám. Ani okurky, houby a jiné dary přírody. Furt mluvím jen o tom jídle na dovolenou, a to ještě jen v množství menším než velkém. Nouzovky, když se přijde odněkud a už je všude zavřeno.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:30:15
  4. [43] Rikina [*]

    damanka: to jo, to souhlasím. Plno lidí zavařuje proto, že se ovoce nestihne sníst a je to škoda vyhodit. Tak se vyhodí až ty marmelády. Ale byla řeč o zavaření hotového jídla na dovču. To se nedá s nějakým koupeným vepřovým ve vlastním sádle vůbec srovnat.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:27:14
  5. avatar
    [42] Majdinka [*]

    Zavařovávala jsem taky. Mám vyzkoušenou i rajskou s masovýmu kuličkami, naflákat do sklenic, 90 minut 90-100 stupňů, když byl čas, tak ještě jednou aspoň na 30 minut a v poho. Dávala jsem i syrové, osolené, opepřené naklepané kotlety, 1 cibuli, pak jen vyklopit a opéct, sekanou (pak je sranda ji dostat ze sklenice). Jinak jsem kupovala i hotové konzervy a jsou docela chutné, na dovče se to dá sníst v pohodě.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:26:03
  6. avatar
    [41] Meander [*]

    Rikina: Je strašná spousta hodně kvalitních zavařenin. Jasně, že to není Marila nebo Hamé. A když chci něco domácího - drahého máti je geniální kuchařka.
    Samosebou, nekupuju maso.
    Jednou jsem udělala okurky. Prý byly vynikající, ale já dote´d cítím ten smrad láku v celém bytě. Nikdy víc.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:25:26
  7. avatar
    [40] paviocko [*]

    Meander: Jóóóóóó!!!
    Babička má ve sklepě marmelád pro regiment vojáků na několik let... takže pohoda, ne?

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:25:26
  8. [35] Rikina [*]

    Meander: dá se koupit, ale ta kvalita. Takhle vím, co jsem si zavařila, a dělám to výjimečně. Jednou za 3-5 let. Jenom u určitého druhu dovolených. To se dá přežít.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:20:38
  9. avatar
    [34] novinka [*]

    Meander: bingo

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:20:11
  10. avatar
    [33] Meander [*]

    Já nezavařuju. Nikdy nic. Všechno se dá koupit a energii, kterou bych investovala do zavařování, můžu investovat do válení, pití vína, lakování nehtů a poslochání jazzu

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:17:49
  11. avatar
    [32] novinka [*]

    damanka: A když už jsi tu byla, tak musíš kafrat, že a ty zavařuješ marmelády??? když je mají v obchodě

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:15:47
  12. [31] Rikina [*]

    damanka: Meander: dámy, neblbněte - když jsem v kempu v Alpách, a přijdu z hor v deset večer, kam myslíte, že bych jako šla do restaurace na večeři? Samozřejmě s sebou netahám chleba a salámy. Čerstvé pečivo, ovoce, zeleninu kupuju na místě. I na ty speciality si zajdeme, a eur mi až tak líto není. Ale můžou nastat situace, že se nějaká železná zásoba hodí. Ostatně Holanďani z vedlejšího přívěsu se rádi nechali pozvat a oblizovali se až za ušima.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:15:41
  13. avatar
    [30] Eliana [*]

    jeje to se v desni dobe jeste vyplati? No dobra je metoda podle Delly,uvarit kompot ci marmosku a naplnit sroubovaci sklenici uplne az nahoru a prikryt voskovym papirem, ten se teplem zatahne a hermeticky to utesni a pak se jen zavre vicko

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:14:03
  14. [27] Rikina [*]

    novinka: já tedy jenom jednou na 100°C, do sklenic, vepřové a kuřecí, hovězí ne, to má tendence se kazit, a taky nic s houbami, jenom zeleninu. Jen se to pak vyklopí a ohřeje, a vydrží to i v chladící tašce, když je pravidelně kde vyměňovat ty mrazící náplně.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:11:02
  15. avatar
    [26] novinka [*]

    ...je mě se ztratil text

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:09:36
  16. avatar
    [25] novinka [*]


    superkarma: 0 26.06.2006, 16:08:55
  17. avatar
    [22] Meander [*]

    trojka: Hudry hudry

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:07:52
  18. avatar
    [21] trojka [*]

    damanka: Meander: a já prostě nepochopím, že tady kritizujete, jezte si co chcete a kde chcete...SOS nebylo o tom, jestli zavařovat nebo ne .Ale ta dotyčná chtěla vědět jak .A když na to člověk nemá, aby si tam platil jídlo, tak to je snad každýho věc.

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:05:56
  19. avatar
    [20] Meander [*]

    damanka: Já to taky nechápu. Nechápu, že je nevyložej a nezabav to. Vždyť to může být dost nehygienické

    superkarma: 0 26.06.2006, 16:03:18
  20. avatar
    [15] catcat [*]

    Já taky přemýšlela, že si na lyže něco zavařím. Pak jsem byla ráda, když jsem udělala řízky a tousty na cestu, na víc nebyl čas. A pomocí konzerv a těstovin jsme si jedli jak králové! Samozřejmě, pečivo jsme kupovali čerstvé, sýry na chuť, jogurty... Hlavně to všechno muselo být do 20 minut hotové!!!

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:59:50
  21. avatar
    [14] Meander [*]

    novinka: Deset obědů pro cca 3 lidi? To aby jeli dodávkou

    Je to hodně trapný český zvyk

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:59:15
  22. avatar
    [13] novinka [*]

    damanka: na 10 obědů, který máš uvařit předem,si snad dovolenou brát nemusíš, ne? A pak to vyklopit do hrnce a ohřát jsou galeje?

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:58:10
  23. avatar
    [12] paviocko [*]

    Je fakt, že bych se na to zavařování taky zvysoka ...píp.... Radši bych si zaplatila polopenzi nebo se stravovala v restauracích. Na dovolené bych si chtěla odpočinout a ne rodince vyvařovat. A když tak rozhodně instantní těstoviny a maso z konzervy, nejsem otrok, ne?

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:56:04
  24. avatar
    [11] Meander [*]

    damanka: Ty wogo! Víš ty, jak moc s tebou souhlasím?

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:51:54
  25. avatar
    [6] novinka [*]

    Zdenicka1983: musí se hodinu na 100 stupňů, pak nechat vychladnout a druhý den ještě jednou hodinu na 100, ale je to na tuty..., všechno vždycky cestu přežilo a nikdy se mi nic nezkazilo. Hlavně, když se peče případně dusí maso na zavařování, tak se nesmí dělat tak do měkka, musí se počítat s tou následnou 2 hodinovou dobou vaření, aby to nebylo na kaši

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:46:47
  26. avatar
    [5] Zdenicka1983 [*]

    novinka: no to čumím! Tak tady dotyčné napis,jak to zavařuješ....zrejme chce popis postupu...naflakat do sklenic,poradne utahnout a pak jak dal? jak dlouho atd...

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:41:12
  27. avatar
    [4] paviocko [*]

    www.recepty.cz, sekce diskuze, podsekce hledám radu. Nebo když to zadáte ve vyhledávání na těch stránkách, najde vám to tam. Před nedávnem tam byla rozsáhlá diskuse na téma zavařování masa.

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:38:43
  28. avatar
    [3] novinka [*]

    Zdenicka1983: ale to jde, my když jsme jeli na dovču bez jídla, tak jsem udělala základ na guláš...namlátila do sklenic a zavařila,a tam jsem ho jen zahustila.A zavářela jsem ledacos: pečené kuře (obrané z kostí)nebo jakékoliv upečené vepřové maso,kupované uzené...atd.Ale pochopitelně je to potřeba po příjedu šoupnout do lednice, která je dneska i těch vybavených stanech, pokud jedou do kempu

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:38:35
  29. avatar
    [2] Zdenicka1983 [*]

    ale jestli tam budes mit lednicku..... ale nikdy jsem neslysela,ze by treba sel zavarit gulas...

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:30:59
  30. avatar
    [1] Zdenicka1983 [*]

    zavařit jídlo?! Mno....podle mě i když bude zavařené,tak se muze zkazit....dyt zavarene houby,džemy atd ...všechno se skladuje nejlepe ve sklepu,kde je chladecek...

    superkarma: 0 26.06.2006, 15:29:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme