Domácnost

SOS – má někdo recept na obyčejné rohlíky?


Bydlím
v Německu a již dlouho hledám recept na obyčejné rohlíky. Bohužel se zde žádné nedají koupit.

Pokaždé, když jsme v Čechách, vezeme si nejméně 30 ks s sebou. Část zamrazíme. Funguje to dobře, ale dlouho nevydrží, protože je moc rádi jíme.

Mám jednu starou kuchařku z naší vesnice, je tam jeden recept na rohlíky a housky. Tento recept jsem vyzkoušela, ale nebyly to ty pravé rohlíky, a tak jsem hledala dál.

U vás, na Žena-in, jsem našla dva recepty na rohlíky.

1. recept: s 1,5 dl vody
To se vůbec nepovedlo. Podle mého názoru tam přijde moc málo tekutiny. Rohlíky byly tvrdé, a tak jsem je musela vyhodit.

2. recept: s mlékem
Ty rohlíky byly velmi dobré, ale chutnaly jako loupáky.

3. recept jsem dostala od příbuzné, sice je ještě nedělala, ale recept mi poslala.
Zase jsem měla vynikající loupáky.

Přece musí být někdo schopný udělat ty obyčejné rohlíky?! Českého pekaře bohužel neznám. Mohli byste mi, prosím, poradit?

Děkuji za odpověď,
Anna Lorz

 

   
03.03.2008 - Dům a byt - autor: Čtenářský příběh

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [65] Martina59 [*]

    Zkus online recepty

    superkarma: 0 14.08.2013, 13:10:23
  2. avatar
    [64] saruz [*]

    spousta receptů, tak nějaký vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 20.02.2013, 06:26:10
  3. [63] Magor1981 [*]

    Rohlíky jako z obchodu doma neuděláte, do nich se přídává tajná ingredience s nápisem "E..." za což je ale neodsuzuji. Recept na velice podobné rohlíky je 270 ml vody, 70 g rozpuštěného vlahého sádla, tak 470 g mouky, 2 čajové lžičky soli, 1 čajová lžička cukru a půl kostky droždí... Rohlíky podle tohoto receptu jsou fantastické a vydrží chutné i 3 dny, takto vypadají ty moje http://jpeg.cz/obrazek/gPy

    superkarma: 0 27.10.2012, 13:04:10
  4. avatar
    [62] ivbara [*]

    Rohlíky.

    3hrnky polohrubé mouky
    1 žloutek
    1 hrnek mléka
    2,5 dkg. droždí
    1 lžička kr.cukru
    špetka soli
    2 lžíce másla

    Vypracujeme těsto,rozválíme na trojúhelníky asi 5 mm.silné, tvoříme rohlíky.Potíráme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a hrubou solí.
    Pečeme na vymazaném plechu.

    Poznámka:
    Dávám 1 hrnek hladké mouky a 2 hrnky polohrubé mouky.

    superkarma: 0 04.03.2008, 11:41:19
  5. avatar
    [61] Hysteria [*]

    Pavla_b: 2 lžíce.

    superkarma: 0 04.03.2008, 09:29:40
  6. avatar
    [60] abaka [*]

    Lindaa: dávám jen jedno droždí ,stačí to,a můžou se i udělat na sladko

    superkarma: 0 03.03.2008, 20:53:25
  7. avatar
    [59] hefi [*]


    Jo zapomnela jsem jeste na 1/2litru mleka.Omlouvam se

    superkarma: 0 03.03.2008, 18:35:06
  8. avatar
    [58] hefi [*]

    Ja mam vybornej recept na rohliky a housticky:
    kostka drozdi
    1kg hl.mouky
    80dkg tuku Omega nebo jineho ztuzeneho
    1 zloutek
    1 lzicka soli a trosicku cuku na drozdi
    Nenechat kynout,zpracovat a rovnou delat.Nejlepe se zpracuji v pekarne v programu zadelavani a pred kynutim vyndat vyrobit a pect.Potrit rozslehanym zloutkem, posypat makem nebo soli pred pecenim.Tak at vam chutnaji

    superkarma: 0 03.03.2008, 18:33:31
  9. avatar
    [57] L_B [*]

    http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=257

    superkarma: 0 03.03.2008, 15:27:54
  10. [56] Polarka [*]

    hruba mouka se da vzdycky nejak obejit. Uz jsme se o tom jednou bavily. Knedliky misto ve vode uvarit v pare, bramborove s krupici, chlaba bila mouka a zitna v pomeru 3:1. Ja jsem spis rozpacita co s cesku s tolika moukama mam delat:)

    superkarma: 0 03.03.2008, 15:21:58
  11. [55] Polarka [*]

    Ani mela jsem uplne stejnej problem! Chtela jsem takove ty obycejne ceske rohliky a porad se z toho delalo neco jineho. Tedy muj recept. Tohle je pro lidi zijici v zahranici, kteri si chteji upect obycejne CESKE rohliky (gumaky), ktere jsou nejlepsi cerstve. Ze stejneho testa se daji delat housky (pletynky) i veky na oblozene chlebicky.Dokonce i navstevy z Ceska se vrhaji na moje rohliky, asi proto ze jsou cerstve, vytazene primo z trouby.....moje deti tvrdi ze v Cesku nedelalaji tak dobre rohliky:)

    Tak tedy recept.
    l kg mouky
    asi 3/4 litru vody
    sul
    kvasnice
    Testo musi mit mekke ale pritom aby se dalo zarolovat

    Rohliky rolujeme z vykrojenych trojuhelniku nebo polokruhu, housky pletu ze tri pramenu ( uprostred silnejsich nez u koncu). Hotove necham chvilku kynout na plechu (10min?) pak potru vodou, posypu hrubou soli a kminem (makem) dam pect pri 350 - 400F asi 20 - 30min podle barvy do zluta nebo zlato hneda.
    Dobrou chut :)) Kdybys potrebovala vic pomoci tak se mi ozvi na muj e-mail kean@post.cz

    superkarma: 0 03.03.2008, 15:13:30
  12. [54] Lindaa [*]

    abaka: Tyhle neznám - vyzkousím. Kolik do nich dávás drozdí?

    superkarma: 0 03.03.2008, 14:22:11
  13. avatar
    [53] abaka [*]

    Já dělám 500 g hladké mouky,trochu soli,kmínu,1/4 vody, 2 lžíce oleje,droždí smíchám se lžící cukru až to teče a naliju to do mísy,pořádně to propracuji a dám na 12 hod do lednice,a pak jen utvořim rohlíky nebo housky,nechám ještě 1/2 hodinky odpočívat na stole,pomažu je vajíčkem nebo olejem a peču,.troubu nepředehřívám,jsou vinikající i se semýnkama

    superkarma: 0 03.03.2008, 14:18:31
  14. [50] Pavla_b [*]

    Hysteria: 2 litry másla???

    superkarma: 0 03.03.2008, 13:37:20
  15. avatar
    [49] Hysteria [*]


    Postup přípravy receptu:

    Ze všeho nejdříve si musíme připravit kvásek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do misky nalijeme půlku mléka. Přidáme droždí, cukr a jednu lžíci mouky.

    Zbylou mouku osolíme, přidáme žloutek, vykynutý kvásek, který jsme si na začátku receptu připravili, dále zbylé mléko a vlažné rozpuštěné máslo. Všechno promísíme a vypracujeme těsto. To by mělo být tužší. Uhnětené těsto přikryjeme utěrkou a necháme hezky vykynout.

    Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném válu obdélník silný asi 5mm. Rozkrájíme ho na trojúhelníky a ty srolujeme od širší strany ke špičce. Můžeme ohnout do tvaru podkovy. Takto připravené a srolované těsto poklademe na plech, který jsme vymazali tukem. Ještě chvíli necháme kynout.

    Mezitím můžeme zapnout troubu. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, nebo hrubou kamennou solí, či mákem. Rohlíky pečeme ve předehřáté troubě asi 30 minut.

    Po vyjmutí z trouby poklademe do plátnem vystlané ošatky, necháme chvíli chladnout a ještě teplé podáváme s máslem a mlékem.

    Ingredience:
    tuk na vymazání
    hladká mouka na vál

    na ozdobu:
    sůl hrubá
    mák
    kmín

    na potření:
    vejce 1 ks

    těsto:
    polohrubá mouka 3 hrnky
    mléko 1 hrnek
    droždí 1/2 kostky
    žloutek 1 ks
    sůl
    cukr krupice 1 lžička
    máslo 2 l

    superkarma: 0 03.03.2008, 13:36:22
  16. [48] Lindaa [*]

    Majucha: Más pravdu, uz jsem to cetla, ale je to porád krásný .

    superkarma: 0 03.03.2008, 13:18:38
  17. [45] Lindaa [*]

    Majucha: kdy, kde ?????

    superkarma: 0 03.03.2008, 13:10:15
  18. [42] Lindaa [*]

    Majucha: doprcic, ted se stYdím já

    superkarma: 0 03.03.2008, 13:03:28
  19. [41] Lindaa [*]

    Majucha: Ale fuj, ze se nestidís!!!! Ale asi jsi neodvedla porádnou práci, protoze tady na zena-in jsme o ní jeste necetli.

    superkarma: 0 03.03.2008, 13:01:36

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [38] Lindaa [*]

    Majucha: povídej, povídej at se poucím.

    superkarma: 0 03.03.2008, 12:45:38
  2. avatar
    [37] bookcase [*]

    Mně se osvědčily Týniny rohlíky s medem, to je bašta

    superkarma: 0 03.03.2008, 12:38:51
  3. [34] Lindaa [*]

    fialinka: já si taky myslím, ze i kdyz se správne jmenuje tukový rohlík, tak tuk videl z hooodne velký dálky. Taky pomer na 250g mouky 50g másla udelá z testa buchtu. Chystala jsem se o víkendu vyzkouset pár receptu, ale udelat je bez tuku-bohuzel nestihla jsem to. Za 14 dní jsou velikonoce a bude dost casu na vyrádení se.

    superkarma: 0 03.03.2008, 12:33:12
  4. avatar
    [33] fialinka [*]

    rozhodně by měla stačit mouka, voda, kvasnice a trochu soli, protože opravdu cokoliv navíc tam asi nikdo v pekárnách nedává, ale chtělo by to někoho, kdo tam pracuje... já bydlím sice tady, ale zase se mi nikdy nepodaří upéct loupáky jako z pekárny.. čím to je...

    superkarma: 0 03.03.2008, 12:27:19
  5. [32] bruna [*]

    To vam fakt ty rohliky tak chutnaji? Ja su asi moc malej gurman nebo lina, ale nikdy me nenapadlo si naky potraviny do nemecka prevazet, navic zrovna v oblasti pekarskych vyrobku se mi zda, ze maji nemci vetsi vyber

    superkarma: 0 03.03.2008, 12:13:58
  6. [31] Lindaa [*]

    evelyn 25: Já se za ty roky naucila jíst slunecnicový, jiný celozrnný mi nejede. A dobré jsou rundstykker od pekare, ale nejzdravejsí nejsou at uz pro telo nebo penezenku.

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:33:37
  7. avatar
    [30] RenataP [*]

    já si myslím, že tajemství obyčejných rohlíků je právě kdesi v pekárně (možná éčka, kypřidla, zahušťovadla a podobná tajná chemie....) možná i způsob výroby, přesněji motání, aby se dal tak krásně loupat jako ze slupky.
    Ochutnala jsem rohlíky zaručeně obyčejné, upečené doma, ale řekla bych, že k lepší než typicky bagetové chuti se doma nemáme šanci dostat škoda...

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:29:36
  8. [29] Lindaa [*]

    evelyn: mannagryn jsem uz hledala, ale nenasla. Ani nic co by se mohlo jmenovat podobne at uz název zacínal a nebo koncil gryn. I jsem zamestnala dánské kolegyne, jestli tu existuje neco se strukturou krupice, ale neznají. Na zahustování omácek mají Maizenu, a nebo hotovou sypkou jísku, jinak zahustují hladkou. Já si snad budu muset udelat výlet do Malmø;. Co by clovek neudelal pro ceskou kuchyni, vzdyt je to jenom pár stovek km.

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:24:09
  9. avatar
    [28] evelyn [*]

    gentiana: pro jakej chleba bys tady, prohoha, vrazdila? Ja kupuju chleba od polaku, svedskej mi teda nechutna

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:20:48
  10. avatar
    [27] evelyn [*]

    Lindaa: to vsechno bys mela sehnat v Nettu urcite

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:19:00
  11. avatar
    [26] alko [*]

    Já myslím, že doma se nedají vyrobit takové rohlíky jak se vyrábějí ve velkém. Určitě v pekárnách nedávají na 250 g mouky 50 g nebo více másla!!!

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:18:59
  12. avatar
    [25] evelyn [*]

    jen a = je na

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:18:28
  13. [24] Lindaa [*]

    Majucha: doprcic, melo tam být, ze "ani nestacíS"

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:18:16
  14. avatar
    [23] evelyn [*]

    Lindaa: hele ja tady nasla polohrubou, jmenuje se Ideal a jen a zahustovani omacek v pulkilovem baleni. Hrubou nemame, ale krupici, to je Mannagryn, tu pouzivam na brknedle

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:17:16
  15. [22] Lindaa [*]

    Majucha: A k tomu kávu s necím na zub - hele ve vzduchu si hodinu, to ani nestacím vyzkouset vsechny sluzby businessu

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:17:10
  16. [21] Lindaa [*]

    gentiana: Nevím co nazývás derivátem ? Nicméne vymením recept na dobrý rohlík (a k tomu event. dovoz suroviny - Majucha se zacíná prodrazovat ) za recepty na severský celozrnný chleby.

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:14:47
  17. avatar
    [20] SENSITIVESKIN [*]

    Tak si dej Knäckebrot, když jsi u zdroje

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:14:23
  18. [17] gentiana [*]

    Hm... nechápu tu posedlost ausgerechnet rohlíkama, narazila jsem na to u různých odstěhovalců víckrát. Proboha, ve Florencii mají nejúžasnoucnější bílej chleba na světě, na co rohlíky? Ve Švédsku jsem objevila snad deset druhů chleba a derivátů, pro které bych vraždila.... Ale Kadly recept by mohl fungovat. Akorát tam chybí E nevímkolik - sebere jakoukoli chuť.

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:09:24
  19. avatar
    [16] Evík [*]

    http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8165

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:05:14
  20. avatar
    [15] Evík [*]

    http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JNIRJNFRL5&id_kategorie=JNLQIRH5

    superkarma: 0 03.03.2008, 11:04:37
  21. [14] Lindaa [*]

    Majucha: To más "jenom" 20 kg, autobusem (zvlást mimo sezónu) prevezes vsechno, vcetne zbytku svojí pátere .

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:57:23
  22. [11] Lindaa [*]

    Majucha: Nechystás se náhodou na sever, zásoby dosly???

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:36:24
  23. [10] Sasa [*]

    http://www.zena-in.cz/auditoria/auditorium_osobni.asp?stranka=1&id=1582
    myslím si vybereš

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:20:56
  24. avatar
    [9] Juana [*]

    Podle mne se bez těch různých éček a dalších doplňků rohlíky vyrobené v pekárně nedají doma nahradit.

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:19:58
  25. avatar
    [8] Kadla [*]

    Já myslím, že pokud chce paní takové rohlíky, jaké se kupují v sámošce, tak by měla půl napůl smíchat piliny a rozemletý polystyrén (kvůlivá nadýchanosti) a trochu toho droždí...

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:17:27
  26. [5] murat [*]

    a co tohle?

    http://www.bracan.com/pekarna/rohliky/

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:11:04
  27. [4] Lindaa [*]

    benik-31: ziji v Dánsku a mám stejný problém jako Anna L. a tak privitám recept z neceských surovin - holka zlatá kde my chudáci máme splasit polohrubou mouku . Budu se muset seznámit s místním mlynárem . A z hladké to chutná jako buchta.

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:07:24
  28. [3] menhet [*]

    arada: lol

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:05:55
  29. [2] arada [*]

    Musíš to řádně ošidit, potom to budou ty "pravé české rohlíky" .

    superkarma: 0 03.03.2008, 10:01:21
  30. [1] benik-31 [*]

    250g polohr.mouky,50g másla,20g droždí 1 vejce.1/8l mléka,sůl dle chuti.Dobře propracujeme těsto,necháme vykynout já stoho těsta dělám i houstčky je to výborné

    superkarma: 0 03.03.2008, 09:58:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme