Novinky

SOS – kdo ví, jak na zabíjačku?

Přišel nám e-mail od věrné čtenářky Pajdy, která poprvé v životě bude pořádat zabíjačku. Umíte jí poradit?

Asi to není úplně to ono, proč se chodí na ženský magazín, ale na druhou stranu se aspoň je koho a kde zeptat. Můj muž sní léta o zabíjačce. Jako mladý zabíjet jezdil, takže on ví, do čeho jde. Já oplakala naše poslední čuně v pěti letech a od té doby jsem sice s chutí a rychle likvidovala vepřové půlky, ale celé čuně nikdy.

Ale náhoda je blbec, na Facebooku se objevila nabídka čuněte zrovna tak, že ji manžel viděl  a tak si od soboty za týden jedeme pro prase. Bude to prase obrovské (220 kilo), světem protřelé a zkušené, takže ho dostaneme mrtvé. To je vše, co o něm vím. Výbavu nemáme žádnou, takže  zabíjačku nebudeme dělat sami, kamarádi se zúčastní taky a údajně mají i nějakého řezníka. Problém je v tom, že kamarádi jsou o 10 let starší, léta nezabíjeli a řezník podle všeho taky ne.

Můj dotaz je: na co se připravit a co si nachystat? Samozřejmě teorii nastudovanou mám, ale praktické poznatky jsou nade všechno...budu vděčná komukoliv, kdo napíše jakoukoliv praktickou radu. 

Nebo za denní téma:-)

Pajda

   
17.01.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Ivásek [*]

    jithule — #16 to není vše - víc toho fotoaparát nepojmul Sml57

    superkarma: 0 18.01.2013, 11:03:57
  2. [16] jithule [*]

    Ivásek — #8 samé dobrůtky

    1. na komentář reaguje Ivásek — #17
    superkarma: 0 18.01.2013, 11:02:48
  3. avatar
    [15] Ivásek [*]

    pajda — #14 tak právě ty střeva z Makra je třebas "připravit" dle návodu.. ty dvě hodiny musí být v teplé vodě, jinak nepovolí a nenarvete do nich nic (čerstvá zkušenost) Sml24

    superkarma: 0 18.01.2013, 10:28:21
  4. avatar
    [14] pajda [*]

    Chceme zužitkovat naprosto všechno, jelítka a jitrnice zbožňhuju, ale střeva vidím z Makra, neb jsme nesehnali pračkuSml30 tlačenky vařím běžně, krev beru do prdelačky, do aspiku...tak uvidíme. Tlačenková střeva mám, další budu shánět.

    1. na komentář reaguje Ivásek — #15
    superkarma: 0 18.01.2013, 08:16:42
  5. avatar
    [13] fialinka [*]

    Na většině zabijaček je ten řezník docela důležitý, pokud ho máte, neboj :-). Ono to není ani o tom to maso zpracovat, spíš koordinovat ty činnosti, abyste to nedělali tři dny :-)

    superkarma: 0 17.01.2013, 22:59:55
  6. [12] Trefa [*]

    Trefa:kazdy rok jsme jezdili na Moravu na zabijecku.a bylo to vyborne.velmi rada jsem spejlovala,jitrnice a jelitka.

    superkarma: 0 17.01.2013, 20:46:39
  7. avatar
    [11] Eva_CZ [*]

    Holky, tohle mi nedelejte! A jitrnice a jelita a prdelacka.......... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaach. Sml29Sml21Sml20

    superkarma: 0 17.01.2013, 18:44:16
  8. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    superkarma: 0 17.01.2013, 15:24:07
  9. avatar
    [9] SStream [*]

    no tý jo! Nádhera! A já nic nemám Sml15 Ani na obrázku, ani v realitě, páč máme sežráno Sml30

    superkarma: 0 17.01.2013, 15:20:34
  10. avatar
    [8] Ivásek [*]

    tak já taky přispěju Sml24

    1. na komentář reaguje jithule — #16
    superkarma: 0 17.01.2013, 15:14:11
  11. avatar
    [7] Jindriska8 [*]

    Jo,zapomněla jsem,děláme i tlačenku,nepovedla se nám pouze jednou,moc nás to mrzelo.Dělali jsme ji před týdnem,maso jsme měli připravené v mražáku.

    superkarma: 0 17.01.2013, 15:10:35
  12. avatar
    [6] Jindriska8 [*]

    Jeje,220 kg,tek to je už pořádný čuník.Brávali jsme asi kolem 130 kg,ale už zabité a domů jsme si přivezli 2 půlky a ve vaničce vnitřnosti.Teď už bereme pouze půlku a to 2x do roka.Jitrnice už neděláme,pouze prejt,sekanou,ovar,sádlo a maso zavařuji do sklenic a zbytek dávám do mražáku.Porcuje vše manžel,zvlášť si dáváme na řízky,roládu,guláš a plátky.

    Maso do sklenic krájíme na malé kousky,osolíme a okmínujeme v míse,naplním malé skleničky a dám do hrnce a 3 až 4 hodiny vařit.Pak beru na dovču a nebo z masa dělám pomazánku.Zavařuji i škvarky a polévku,ale to už jenom chvilku.Vše mně vydrží ve sklepě i rok a nekazí se to.Používám víčka s červenou gumičkou.Sádlo dám do sklenic teplé a víčko se přisaje samo.

    Sekanou namelu a dám syrovou do mražáku.Prejt taky do mražáku,ale peču ho až přímo k obědu.

    Tak hodně zdaru.My budeme mít další půlku asi v dubnu.

    Nemusím skoro půl roku kupovat žádné maso.

    superkarma: 0 17.01.2013, 15:05:42
  13. avatar
    [5] Ivásek [*]

    SStream — #4 pravda - my se vždycky snažíme zužitkovat všechno tak, aby se toho co nejmíň vyhazovalo... střeva jsou kapitola sama pro sebe - hnus fijalovej! Sml43Sml54 Sml57

    superkarma: 0 17.01.2013, 14:50:24
  14. avatar
    [4] SStream [*]

    Ivásek — #3 hodně záleží na tom, co všechno chce Pajda podniknout, se střevama zábava fakt není, vždycky to zůstalo na mně, bléééé Sml30

    1. na komentář reaguje Ivásek — #5
    superkarma: 0 17.01.2013, 14:48:15
  15. avatar
    [3] Ivásek [*]

    SStream — #2 vnitřnosti se zpracují... do jelit, jitrnic, tlačenky... sádlo se vyškvaří a bude na namazání, budou i škvarky... dost často bývá problém se střevama - některý střeva jsou obalený tukem, kterej se od tam musí "odtrhat" a pokud jsou střeva tenká, tak se trhají (tedy se dají blbě plnit, pokud vůbec)... doporučuju nakoupit střeva v obchodě (kupovaný ale musí být cca 2 hodiny v teplé vodě, aby získaly tu potřebnou "vláčnost a pevnost" nebo jak to říct) - taky ty střeva někdo musí zbavit toho, co v nich putuje (a to je smrad, že by jeden pad)... je toho dost, no Sml22

    1. na komentář reaguje SStream — #4
    superkarma: 0 17.01.2013, 14:41:43
  16. avatar
    [2] SStream [*]

    no...  Pokud umíš zpracovat vepřové půlky, tak jediné, co budeš mít navíc jsou vnitřnosti a pravděpodobně krev (na jelita). Nu a u takové váhy to bude taky spousta sádla, které bude chtít vyškvařit a hodit do flašek (tohle Ti fakt závidím, domácí sádlo se ke mě dostane málokdy :-) ) Tuhle akci až po půlky bravurně zvládá Bolek Polívka v cestě z města :-) http://www.youtube.com/watch?v=gOWNdTeIR7s nu a pěkný hodinový seminář v anj o domácí zabíjačce je tady - http://www.youtube.com/watch?v=uvgQCa29LEM

    1. na komentář reaguje Ivásek — #3
    superkarma: 0 17.01.2013, 14:37:00
  17. avatar
    [1] Ivásek [*]

    Jéje, zabíjačku máme teď  za sebou, prosinci padl za vlast a za naše plné žaludky Pepa Sml54

    superkarma: 0 17.01.2013, 14:32:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme