Bulvár

SOS!!! Jak na fondán?


Dobrý den!
 
Prosím o radu všech, kteří mají zkušenosti s fondánem.
Máte na něj OSVĚDČENÝ recept? Zkoušeli jste to doma? Jaké máte zkušenosti?
Viděli jste ho někde v obchodě? Jak se s ním  pracuje? Kolik to stojí?
Musí být člověk opravdu hodně (Regulus)zručný, aby zvládnul dort potáhnout fondánem?
 
Chtěla bych to zkusit, ale nevím, kde začít... prosím, poraďte mi co nejvíce informací o této zdobicí technice. Budu vám moc vděčná!!!
 
Visnery
Máme čtenářky - přebornice v cukrářství, určitě pomohou. Já dorty nejím, nepeču, takže ode mne se rady nedočkáte :-(
   
15.03.2006 - Společnost - autor: Míra Šindrbalová

Komentáře:

  1. avatar
    [7] Pavlunka [*]

    Já mám recept na "falešný" ( bez mandlí), ale doma Můžu ho časem dodat. Poměr si nepamatuji, ale základem je sušené mléko, 100% tuk, cukr moučka, med. Já přidávám i potravinářské barvivo, letos jsem vlastnoručně potáhla velký dort pro dceru. Během tvorby je vlastně těsto měkké, tak to jde pěkně, časem ( v suchu) tvrdne.

    superkarma: 0 16.03.2006, 14:16:30
  2. avatar
    [6] a.l.c.a. [*]

    Visnery: To je vlastně marcipán.Pookud na něj máte recept tak ho udělat doma,ale spousta lidí to řeší i tak že si nakoupí levnější marcipánové figurgy např.jenom bílé barvy a ty si "zhňácá"dohromady.Pak je třeba vyválet to na slabo,přenést na dort a pomalo uhlazovat zlehka od zhora dolů,postupně ze všech stran.
    Zkuste to,určitě se to povede!

    superkarma: 0 15.03.2006, 17:22:38
  3. avatar
    [5] Visnery [*]

    a.l.c.a.: děkuji!
    Ale netuším, co je to modelovací hmota, kde se kupuje, nebo jak se vyrábí? Poradíte mi?:)

    superkarma: 0 15.03.2006, 15:24:11
  4. avatar
    [3] gerda [*]

    a ještě jsem našla - ale ten cukr - to musí být kalorická bomba!Fondant urceny k potahovani dortu:

    1 balicek zelatiny-1 pol. lzice
    1 polevkova lzice oleje
    2 polevkove lzice ztuzeneho tuku
    1 kilogram mouckoveho cukru
    /1 dcl fruktozovy sirup/

    zelatinu rozpustte v 1 dcl vody. V mise nebo mixeru smichejte vsechny ingredience, pridejte zelatinu a zpracujte na hladkou hmotu.
    Pokud nemate zmineny sirup, pridejte ztuzeny tuk.
    Uchovavejte pod folii v chladnicce, pracovni plochu a valecek posypejte skobovou mouckou, jinak se bude lepit a lepit.
    Na dort doporucuji tloustku platu cca. 3-5 mm silnou, tenci se trha.
    Pri nanaseni na dort navinte rozvaleny plat na valecek a preneste na korpus.

    Tomas Sedlacek

    superkarma: 0 15.03.2006, 12:59:52
  5. avatar
    [2] gerda [*]

    možná pomůže toto - fondánovou hmotu v balení po 0,6 kg nebo 2,2 kg najdete též na stránkách http:// janvitek.wz.cz

    superkarma: 0 15.03.2006, 12:36:03
  6. avatar
    [1] a.l.c.a. [*]

    Dobrý den,fondán můžete koupit ve skladu cukrářského zboží,ale bohužel se ještě pořád prodává ve velkých nádobách,ještě jsem ho neviděla balený např.po kile.Pokud hodně pečete tek se to vyplatí,fondán se při správném skladování nezkazí.
    Potahovat dort fondánem bych nepotahovala:-),chce to cvik a ne vždy se to povede hezky stejnoměrně potáhnout,spíš se to hodí na rovné věci,třeba řezy,nebo pak na věnečky..Na dort bych použila spíš asi modelovací hmotu.
    Moc jsem Vám neporadila,ale snad aspoň něco..:-))

    superkarma: 0 15.03.2006, 12:26:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme