Vaření

Sojové maso: A jaký recept máte vy?

Zaryté „masožravce“ asi nepřesvědčíme, že sojové maso je výborným zpestřením jídelníčku a přináší nám také hodně zdraví prospěšných látek. Nemyslete si však, že vás budeme nutit vzdát se pravého masa a nahradit ho masem sojovým. Naopak, radíme vám sojové maso zkusit zařadit do jídelníčku jako zpestření.

sojové maso

Sojové maso je vysoký podíl vlákniny a bílkovin. Obsahuje také vitaminy a minerální látky. Velkou výhodou je snadná stravitelnost a schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Proto jsou sojové výrobky doporučovány při prevenci kardiovaskulárních chorob.

Sojové maso je vhodné například pro diabetiky, protože má poměrně málo sacharidů a nízký glykemický index. Díky tomu je také vhodné pro dietu. Vychutnat si ho můžou také celiakové, protože neobsahuje lepek.

Velký podíl vlákniny napomáhá dobré funkci střev a prevenci proti zácpě.

V obchodech si můžete sojové maso koupit třeba ve tvaru kostek, granulátu, nudliček či plátků. Receptů na nejrůznější úpravu je hodně, a pokud toto „maso“ dobře připravíte, určitě si pochutnáte.
Můžete si vybrat sojové maso neochucené, kde záleží jen na vaší fantazii jaké koření použijete, nebo ochucené. Například sojový granulát s příchutí šunky.

sojové maso

Ze sojového masa připravíte skvělou čínu, směs na špagety, guláš. Výborné jsou také zapékané těstoviny se sojovým granulátem nebo karbenátky či plněné řízečky.

Tento týden jste u nás mohli vyzkoušet recept na téměř mexickou pochoutku a také sojové kostky s mrkví.

Máte svůj oblíbený recept na sojové výrobky?

   
04.03.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [6] hubajda [*]

    bles — #5 jo tak udelana soja je dobra jinak kdyz je v omacce tak je jak houba a nebo aspon me tak prijde

    superkarma: 0 16.11.2012, 22:32:48
  2. [5] bles [*]

    Vařím ho občas na zpestření - děti to moc nejedí, ale my s manželem ho máme rádi. Teď jsem zkusila - na radu kamarádky - sojové maso uvařit normálně ve vývaru, pak slít, scedit a to uvařené maso dát marinovat na půl hodinky do tatarky (u nás frčí Hellmanns). Bylo to opravdu zajímavé. Pak jsem to maso dala normálně na pánev, už jsem nepřidávala žádný tuk - ta tatarka bohatě stačila no a pak už jen trošku osmahnout, přidat nějakou tu zeleninku (já dala cuketu, papriky a rajčata) a bylo to opravdu výborné. Určitě doporučuji vyzkoušet- bála jsem se použití tatarky na pánvi, ale dopadlo to neočekávaně dobře. Zase mi to trošku rozšířilo obzorySml22

    1. na komentář reaguje hubajda — #6
    superkarma: 0 10.03.2011, 21:34:46
  3. avatar
    [4] denkas [*]

    nejim ,nevařim.Maso je maso.

    superkarma: 0 04.03.2011, 15:12:03
  4. avatar
    [3] SNÍŽEK [*]

    občas ho uvařím a chutná nám Sml16

    superkarma: 0 04.03.2011, 13:28:16
  5. avatar
    [2] Myškomedvídek [*]

    Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 04.03.2011, 13:12:29
  6. [1] lidicka [*]

    Zařazuji občas sojové maso do rodinného jídelníčku. Já osobně bych sojové maso dělala častěji, bohužel dcera s manželem jsou "proti". Většinou ho používám do gulášů - např. segedínský, ten je vynikající.Sml22

    superkarma: 0 04.03.2011, 06:36:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme