Vaření

Sója pro vaše zdraví

Sója luštinatá (latinsky Glycine max) je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin z Asie. Její název zřejmě pochází z japonského výrazu „shoyu“. Sóju lze současně zařadit mezi luštěniny i olejniny. Vzhledem k vysoké nutriční hodnotě této potraviny (především vysokému obsahu bílkovin) je v současné době považována za potravinu budoucnosti, která pomůže vyřešit nejen ozdravění populace v západních zemích, ale především hladovění v Africe. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá 1 kg sóji cca 2,5 kg masa.

Sója je pravděpodobně nejvýživnější známou luštěninou. Obsahuje vysoký podíl rostlinných bílkovin a má přirozeně nízký obsah nasycených tuků. Z vitamínů obsahuje zejména ty ze skupiny B, především B6, B2 a kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Představuje rovněž zdroj důležitých minerálních látek, jako je vápník, draslík či hořčík, a stopových prvků, zejména železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou také cennou zásobárnou tzv. fytonutrientů, které chrání organismus před škodlivými vlivy volných radikálů.

MUDr. Petr Tláskal, CSc. ke zdravotním benefitům dodává: „Sója je příkladem potraviny s nízkým glykemickým indexem. Získaná energie se v těle uvolňuje pomalu a pocit zasycení tak přetrvává delší dobu. Ve spojení s ostatními zdravotními benefity to ze sóji činí vhodnou potravinu v péči o zdraví a vitalitu rodiny.”Kvalitní rostlinné tuky sójových výrobků chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen). Sója totiž není zdrojem cholesterolu. Zároveň velmi příznivě působí na naší nervovou soustavu a pomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku. Pravidelnou konzumací sóji či sójových výrobků lze předejít překyselení žaludku a pálení žáhy. Pomáhá také při ekzémech a vyrážkách. Její zařazení do jídelníčku je rovněž velmi vhodné při diabetu mellitu (cukrovce) a onemocněních ledvin jako jsou ledvinové kameny. Vitamín E chrání organismus před volnými radikály a inhibitory proteázy před nádorovým onemocněním. Její pozitivní vliv na hladinu hormonů si již vyzkoušela nejedna česká žena. Odborníci na výživu doporučují denní konzumaci sóji především ženám v období menopauzy.

V současné době je sója v České republice snadno dostupná, a to v podobě sójových bobů, sójových klíčků, tofu, tempehu, pasty miso, fermentovaných bobů natto, sójového oleje, mouky, tzv. sójového masa, sójové omáčky nebo v o trochu chutnější podobě sójových nápojů, dezertů či smetany. Příprava sójových bobů je poměrně zdlouhavá, avšak tofu nebo sójové nápoje jsou na trhu dostupné k tzv. okamžité konzumaci. Tofu se tak stává náhradou masa nebo ryb a sójové nápoje a další výrobky zdravou obdobou běžných mléčných výrobků.

Další informace o sóje a sójových produktech můžete nalézt na speciálních internetových stránkách věnovaných sóje na adrese www.mojesoja.cz.

alprosojaNovinka - Alpro®soya Cuisine

Na český trh přichází novinka v podobě sójové alternativy klasické smetany na vaření s názvem Alpro® soya Cuisine. Jde o plnohodnotnou, 100% rostlinnou alternativou běžné smetany. Hodí se zejména k přípravě krémových polévek nebo omáček, které se díky ní promění ve zdravější, odlehčený pokrm, aniž by se to projevilo na výsledné chuti. 

   
24.09.2012 - Vaření - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [42] kapkamore [*]

    sojové výrobky mám velmi ráda a používám je včetně sojového mléka-chutná mi...

    superkarma: 0 03.10.2012, 14:09:33
  2. [41] Lydia001 [*]

    Sójové maso občas děláme ve formě segedínského guláše bez masa a je nesmírně dobré!!

    superkarma: 0 29.09.2012, 18:38:11
  3. [40] ova9 [*]

    ..obcas pouzivam sojove kostky.....ale tak 1-2x do roka  a staci

    superkarma: 0 25.09.2012, 17:03:29
  4. avatar
    [39] Krupová [*]

    mám moc ráda sojový segedín. Musí se ale ta soja namočit hodně dopředu a nechat pěkně nasáknout tou mačkouSml67

    superkarma: 0 25.09.2012, 06:40:56
  5. [38] Jala [*]

    Sójové produkty mám docela ráda, akorát je nutné je správně ochutit.

    superkarma: 0 24.09.2012, 23:53:30
  6. [37] dadabeck [*]

    Je úžasné zistenie, že už niekoľko rokov sa sója a jej produkty stali vyhľadávanou pochúťkou. Ja si z nej pripravujem tzv. sójové stroganov s čili papričkou.

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:36:31
  7. [36] jukl [*]

    sojový granulát přidávám do mletýho

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:28:11
  8. [35] olinka55555 [*]

    používám sojovou omáčku občas do jídla, jinak pravidelně sušené sojové mléko, které dávám do kávy. Je moc dobré a protože mám slabou alergii na kravské mléko, je to pro mne docela super alternativa a nemusím se bát dát si občas sýr nebo jogurt.

    Sojové maso mi nechutná a my sice jsme na maso, ale taky nejíme maso každý den, takže když maso, tak opravdické:-))))))

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:26:13
  9. [34] jithule [*]

    nemám ráda soju

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:08:15
  10. avatar
    [33] arminka [*]

    tak s tím bych neuspěla ani já Sml16

    superkarma: 0 24.09.2012, 19:56:20
  11. [32] jerenika [*]

    Tak já mám sóju ráda. Ale spíš sójové kostky či plátky. :)

    superkarma: 0 24.09.2012, 19:18:04
  12. avatar
    [31] kobližka [*]

    daska59 — #27 Stejné u nás Sml22Sml30

    superkarma: 0 24.09.2012, 19:09:02

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] tajnostii [*]

    Né,nebratSml23

    superkarma: 0 24.09.2012, 18:44:30
  2. avatar
    [29] ladouch [*]

    kobližka — #22 Máš pravdu a ani mě to vůbec nechutná, je to jako polystyren.Sml58

    superkarma: 0 24.09.2012, 17:58:44
  3. [28] Trefa [*]

    Trefa:me soja nechutna.ani ji nekupuju.radeji poradny kus masa.

    superkarma: 0 24.09.2012, 17:44:48
  4. avatar
    [27] daska59 [*]

    Saritka — #21 Tak to já před manželem nesmím ani vyslovit to slovo sója Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #31
    superkarma: 0 24.09.2012, 17:35:43
  5. avatar
    [26] ekleinovka [*]

    Kdysi jsem ,,blbla" a stal se ze mne vegetarián. jenomže mi šla imunita do kelu, ve vojenské nemocnici mne primář postavil do latě a jakpak jsem začala jíst maso - sice jen kuřecí a vepřový,vejce....

    superkarma: 0 24.09.2012, 16:48:24
  6. avatar
    [25] kobližka [*]

    Jarkka — #24 Ale proč se všichni snaží,aby "to nebylo poznat"?Když už je sója tak skvělá,tak ať je to poznat,jinak to postrádá smysl!

    superkarma: 0 24.09.2012, 14:04:23
  7. [24] Jarkka [*]

    soja je příjemné zpestření jídelíčku, třeba do rizota když se zamíchá 50:50 s masem tak to někdy ani není poznat Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #25
    superkarma: 0 24.09.2012, 13:37:59
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    RosaGloriaDei — #4 Pořád si říkám,co je to za "vítězství" kuchařky,když někam přidá sóju tak,aby to nikdo v rodině nepoznal....proč?To není žádná provokativní otázka,mě by to fakt zajímalo.Nejím maso každý den,aby mě jeho nákup nějak finančně zruinovat a ve většině případů je tahle náhražka bezchuťová.Až dalším umem kuchařky zřejmě získá na poživatelnosti.Takže proč?

    superkarma: 0 24.09.2012, 13:27:23
  9. avatar
    [22] kobližka [*]

    ladouch — #17 Moje taky.A popravdě ani já dost dobře nechápu,proč bych měla maso nahrazovat něčím jiným Sml80...myslím,že dnešní svět je tak nějak celý o náhražkách a kus poctivého zboží aby člověk pohledal.A nemusí jít jenom o potraviny.....docela jsem z toho nějak zklamaná.

    1. na komentář reaguje ladouch — #29
    superkarma: 0 24.09.2012, 13:22:59
  10. [21] Saritka [*]

    Manžel si dělá soju, ale já ji nemusím.Sml23

    1. na komentář reaguje daska59 — #27
    superkarma: 0 24.09.2012, 13:21:43
  11. avatar
    [20] hubajda [*]

    Juričková — #16 ja tak delam zas rizoto

    superkarma: 0 24.09.2012, 13:16:38
  12. avatar
    [19] Kytinkak [*]

    tak tomu jsem nachuť ještě nepřišla, bohužel Sml80

    superkarma: 0 24.09.2012, 11:36:12
  13. avatar
    [18] blesksoft [*]

    já mám soju moc ráda

    superkarma: 0 24.09.2012, 10:58:58
  14. avatar
    [17] ladouch [*]

    Moje rodina zásadně svoju odmítá v jakékoliv formě.Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje kobližka — #22
    superkarma: 0 24.09.2012, 10:23:05
  15. [16] babočka12 [*]

    dělám čínu s kuřecím a sojovým masem.

    1. na komentář reaguje hubajda — #20
    superkarma: 0 24.09.2012, 09:30:55
  16. avatar
    [15] carmi [*]

    Soju občas přidám do číny místo oříšků. Ale sojové maso mi nechutná.

    superkarma: 0 24.09.2012, 09:00:00
  17. [14] magic11 [*]

    soju dělám občas, ale bez kvalitnísojové omáčky se v kuchyni neobejdu - tou samozřejmě nemyslím vitanu Sml52

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:48:57
  18. [13] V19 [*]

    Sójové kocky, tofu používam, ale so smotanou skúsenosť zatiaľ nemám.Už som skúsila sojolku /majolku/, ale veľmi mi nechutila.

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:45:51
  19. avatar
    [12] Makynka [*]

    Sojové produkty nepoužívám, vyjímečně si dám sojové kostky místo masa, ale jinak to nemusím. Nechutná mi a dětem se mi z toho nechce vařit, soja se moc nedoporučuje kvůli alergiím.

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:32:36
  20. avatar
    [11] saruz [*]

    Sójovou smetanu znám, jinou značku, jinak sóju doma občas dělám.

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:31:15
  21. [10] Roland [*]

    Sóju doma rádi nemají, takže ji nekupuji.

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:25:02
  22. [9] step1 [*]

    honzule8 — #7 Já občas sójové kousky nebo drť přimíchám do jídla a to rodinka neprotestuje.

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:22:12
  23. avatar
    [8] Hanula [*]

    Sml16sem tam si sojové výroby dám

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:12:31
  24. [7] honzule8 [*]

    sóju můžu, ale doma jí rádi nemají, a jen pro mě vařit to mě nebavíSml16

    1. na komentář reaguje step1 — #9
    superkarma: 0 24.09.2012, 08:05:27
  25. avatar
    [6] dajrin [*]

    Mám doma vegetariána, sóju kupuji pravidelně Sml16.

    superkarma: 0 24.09.2012, 07:50:39
  26. avatar
    [5] capkova [*]

    NOVINKA ??????? - TAK MOŽNÁ OD TÉHLE FIRMY - JINAK SOJOVÉ SMETANY MÁM BĚŽNĚ V OBCHŮDKU - NA VAŘENÍ, DO KÁVY I TŘEBA NA ŠLEHÁNÍ ...Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 24.09.2012, 07:42:01
  27. avatar
    [4] RosaGloriaDei [*]

    sojové maso si občas dám moc ráda (zapečenou drť v těstovinách ani tchán od mletého masa nepoznal), ale zkoušet sojovou smetanu nemám potřebu

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 0 24.09.2012, 07:18:06
  28. avatar
    [3] Žofie [*]

    Občas soju přihodím do jídelníčku, tak možná vyzkouším i tohle Sml22

    superkarma: 0 24.09.2012, 06:52:31
  29. [2] lidicka [*]

    Sojové maso a tofu používám, smetanu jsem ještě nemělaSml23

    superkarma: 0 24.09.2012, 06:12:38
  30. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Už jsem ji v obchodě viděla,smetanu používám často,tak vyzkouším.Sml22

    superkarma: 0 24.09.2012, 00:39:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme