Vaření

Snídaně - skvělý start do každého dne

Náš organismus vyžaduje po celonočním hladovění nový příjem energie. Pokud ji nedostane, začne jako náhradní zdroj využívat aminokyseliny ze svalů, což je problémem u lidí s nadváhou, sportovců, ale i dětí.  Následkem nesnídání je nesoustředěnost, únava, rychlý nástup vysílení a může dojít až k mdlobě.

Snídaně by měla obsahovat  25 % energie z celkového denního energetického příjmu.  Snídat by se mělo do hodiny od probuzení. Pro naše tělo je nejvýhodnější po ránu konzumovat potraviny s nízkým GI (glykemický index je hodnota udávající, jak rychle se po snězení potraviny zvedne hladina cukru v krvi). Potraviny s nízkým a středním GI vedou k pocitu dlouhodobého nasycení.

 

Pikantní ranní toustychleb

  • 8 krajíců chleba
  • 2 zralá avokáda
  • 5 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
  • 1 lžičky nasekané chilli papričky
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Chleba opečeme dozlatova. Dužinu avokáda rozmačkáme, přidáme rostlinnou alternativu jogurtu Alpro, citrónovou šťávu a nasekané chilli podle chuti.  Osolíme a opepříme. Směs namažeme na připravené tousty.

Bohužel u některých z nás po ránu ve snaze doplnit tělu energii a rychle zahnat hlad vede k výběru nezdravých potravin, přejídání, hltání, jídlu ve spěchu a tím k přibývání na váze a žaludečním potížím.

Jaké potraviny tedy po ránu do našeho jídelníčku zařazovat? Vybírat si potraviny, které nám pomohou doplnit komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny, vitamíny a popřípadě i zdravé tuky. Jsou to především ovesné vločky, müsli s obsahem ořechů, semen, lyofilizovaného ovoce, dále celozrnné pečivo, vejce, sójové nápoje a sójové výrobky, jogurty, čerstvé sýry, ovoce, zeleninu.

 

Kiwi & borůvková granola

granola

  • 100 g ovesných vloček
  • 40 g dýňových semínek
  • 75 g ořechů, nahrubo nasekaných (lískové ořechy, para ořechy, vlašské ořechy, mandle, kešu)
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 50 g medu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrst strouhaného kokosu
  • hrst sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky)
  • špetka skořice
  • špetka mořské soli
  • 2 kiwi
  • 125 g borůvek
  • 600 g rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé

Všechny suché přísady, s výjimkou sušeného ovoce, smícháme v misce. V hrnci rozehřejeme kokosový olej a med a přimícháme suché přísady. Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C. Směs rozprostřeme rovnoměrně na plech a pečeme asi 20 až 25 minut. Po 10 minutách promícháme. Několik minut před koncem pečení přidáme na pekáč sušené ovoce. Granolu necháme vychladnout a uložíme ji do vzduchotěsné nádoby. Rostlinnou alternativu jogurtu rozdělíme do 4 misek, navrch položíme plátky kiwi a borůvky a posypeme připravenou granolou.

Proč zvolit na snídani nové výrobky z řady Alpro? Sójové jogurty jsou zdrojem bílkovin, jogurtových kultur (S.thermophilus, L.bulgaricus) a vitamínů B12, B2 a D. Neobsahují laktózu a skvěle chutnají. Z několika variant si lze rovněž vybrat podle vlastních chuťových preferencí.

Vhodným nápojem ke snídani je zelený čaj, kvalitní čerstvé ovocné šťávy a bylinkové čaje. Pečlivě a zdravě sestavená snídaně doplní tělu potřebnou energii a nastartujete také činnost mozku.

Snídaně je velmi důležitá, pokud se snažíte zhubnout. Ve studiích bylo dokázáno, že osoby, které snídají, mají v průměru o 4 kg méně, než ty co nesnídají. Rovněž pokud při redukci hmotnosti pravidelně snídáte, máte větší šanci vyhnout se jo-jo efektu a váhové úbytky si dlouhodobě udržet. 

Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková

 

Vanilkovo-dýňový cheesecake

dort

  • 200 g mandlí a lískových oříšků
  • 75 ml agávového sirupu
  • 75 ml rozpuštěného kokosového oleje
  • špetka soli
  • 250 g dýně
  • polovina jablka
  • 10 plátků želatiny
  • lžička skořice
  • 600 g rostlinné alternativy jogurtu Alpro s vanilkou
  • 300 ml kokosové alternativy smetany Alpro Coconut Cuisine

Nejprve rozmixujeme mandle a lískové ořechy s agáve sirupem, rozpuštěným kokosovým olejem a špetkou soli. Směs vložíme do formy vystlané pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 8 až 10 minut, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dýni a jablko nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Poté je rozmixujeme a ochutíme skořicí a 1 lžící sirupu z agáve. Necháme vychladnout. 6 namočených plátků želatiny smícháme s kokosovou alternativou smetany Alpro Coconut Cuisine a sójovou alternativou jogurtu Alpro s vanilkou. Nalijeme na korpus a necháme ztuhnout (cca 2 hodiny). Zbývající 4 plátky želatiny promícháme s dýňovo-jablečnou kaší. Nalijeme na cheesecake a necháme ztuhnout. Nakonec dort dozdobíme tenkými plátky jablek potřenými citrónovou šťávou.

www.alpro.com/cz

logo

   
28.03.2017 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] verar [*]

    snažím se snídat zdravěSml30káva,cigárko a hurá do práceSml57

    superkarma: 0 28.03.2017, 23:43:50
  2. avatar
    [5] AmeA [*]

    Snídám zdravě Sml59

    superkarma: 0 28.03.2017, 21:19:46
  3. avatar
    [4] Myškomedvídek [*]

    Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 28.03.2017, 19:37:18
  4. [3] MARIE MATEJKOVA [*]

    Střídám. Někdy je snídaně s ovesnymi vločkami a ovocem, jindy pečivo s pomazánkou či vajíčkem.

    superkarma: 0 28.03.2017, 14:02:17
  5. avatar
    [2] kobližka [*]

    Já holt to už "doklepu" po staru Sml30 dneska jsem snídala čertvý chleba s máslem,vajíčka naměkko,45% sýr a čaj s citronem.

    superkarma: 0 28.03.2017, 11:46:30
  6. [1] bobani [*]

    startuji skvěle denně Sml30

    superkarma: 0 28.03.2017, 11:02:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme