Zdraví

Snídaně nyní a v minulosti aneb Jak vypadaly snídaně našich prababiček?

Snídaně. Tolik se o nich už napsalo, téměř všichni víme, že jsou důležitým základem každého dne a jak mají vypadat. Už naši předkové snídaně oslavovali a dbali na to, aby se před začátkem dne pořádně zasytili. Měli k tomu samozřejmě jiné důvody, než máme my dnes. Zatímco naši prarodiče pracovali převážně manuálně a potřebovali vydatné snídaně, my se snažíme najít dokonalou kombinaci snídaně vyvážené, která nám dodá potřebnou energii a zároveň příliš nezatíží organismus.¨

breakfast

Snídaně před padesáti lety byly úplně jiné, než jak je známe dnes, jejich význam však není o nic menší. To, co naši předkové věděli už dávno, dnes zažívá renesanci. Po různých dietních omylech a výživových experimentech jsou snídaně opět v kurzu a nikdo nepochybuje o jejich významu. Víte co snídali naši předkové? Co myslíte, přežívají v našich domácnostech některé jejich snídaňové rituály a zvyky dodnes?

Mnohé z nás si těžko zvykaly na ranní jídlo a stále se najdou i dámy, které snídaně vnímají pouze jako povinnost. Pro naše prababičky a pradědečky však byly nejdůležitějším jídlem dne. Energeticky vydatné a syté snídaně lidé potřebovali zejména kvůli těžké fyzické práci z čistě praktického hlediska - dalším jídlem byla totiž zpravidla až večeře. Umíte si představit, že byste si na snídani odkrojily řádný „dřevorubecký“ krajíc domácího chleba, natřely ho vrstvou másla, nebo sádla, posypaly cibulí a zajídaly slaninou? Naši předkové vůbec neřešili, kolik kalorií hned zrána přijali, pro ně bylo důležité pořádně se zasytit, aby měli dostatek energie pro fyzickou práci na statku.

Snídaňové obiloviny

Snídaně byly v minulosti hlavním jídlem dne, proto také musely být velmi syté. Naši předkové je připravovali zejména z jednoduchých a dostupných potravin. Většinu z nich si vypěstovali sami a pestrost snídaně byla závislá i na ročním období. Základ tvořily obiloviny ve formě kaše, která se jedla z jednoho hrnce. Na dochucení se výjimečně používalo máslo, med, ořechy, nebo mák. Na tu dobu si však lidé takové dobroty nedopřávali jen tak běžně, ale spíše ve svátek.

Možná vás překvapí, že obilná kaše se dá připravovat i na slano - s osmaženou cibulkou, ovčím sýrem nebo škvarky. Tuto kombinaci si naši prapředkové oblíbili již v 18. století. Běžní lidé ale většinou jedli kaši samotnou - teplá kaše byla jednoduchá na přípravu, dostupná a zasytila. Moučné a ječné kaše se připravovaly z rozvařených brambor zahuštěných moukou, které se bohatě mastily domácím sádlem. Pokud se nedojedlo, druhý den se tato dobrota zapekla do křupava. Kukuřičná kaše se vmíchala do mléka, nebo vody a také se podávala pomaštěná a posypaná škvarky s osmaženou cibulkou. Často se připravovala i zapečená na plechu a podávala se krájená jako pečivo. Dnes se tomu podobá třeba kukuřičná polenta. Obiloviny byly hlavní složkou snídaně a připravovaly se na mnoho způsobů. Kromě kaše se snídaly i těstoviny - nudle, noky a pečené nekynuté obilné placky. Dali byste si něco podobného i dnes?

breakfast

Kromě kaše, těstovin a placek tvořily běžnou snídani i husté teplé polévky a to zejména v zimě. Teplá polévka totiž pěkně prohřála celé tělo a pořádně zasytila. Vařily se také jen z dostupných surovin jako jsou luštěniny, zelenina a na zahuštění se používaly všemožné obiloviny například kroupy, oves nebo pšenice. Často se do polévky přidávaly i domácí nudle. Sedláci se ještě každé ráno před snídaní napili domácí pálenky. Stejný snídaňový zvyk si určitě pamatujete i od našich babiček, které si ráno dají svůj doušek kvalitní domácí slivovice „na rozproudění krve“. Mladší generace si naštěstí tento snídaňový rituál neosvojila :-).

Odlišné snídaně připravovaly hospodyně tehdy, když se připravovaly na sezónní práce. Žně, vinobraní, nebo sekání sena bylo celodenní prací a proto se podávaly dvojité snídaně, aby se práce nemusela přerušit. První snídaně byly suché - chléb s máslem, marmeládou, se sýrem, slaninou, nebo sádlem a jedly se časně zrána ještě doma. Druhé snídaně byly vařené, vydatnější a snídaly se přímo na poli, aby se práce nemusela zbytečně přerušovat.

Snídaňové rituály, které přetrvávají dodnes

V dnešní době víme, že snídaně mají být vyvážené a stejně tak víme, čemu bychom se měli v rámci jídelníčku vyhýbat. Výsledky průzkumu snídaňových rituálů, který realizovala značka BeBe Dobré ráno mezi českými ženami potvrdily, že většina Češek dnes snídá především racionálně. Téměř polovina preferuje jogurt s cereáliemi, nebo s müsli, či oříšky. Velmi oblíbené je i pečivo se sýrem a klasické teplé snídaně. Z ovoce a zeleniny vyhrává spíše zelenina, na ranní ovoce jsme si ještě velmi nezvykly. Typickým snídaňovým nápojem je tradiční šálek kávy (57 %). V mnoha rodinách (30 %) prožívají některé tradiční rituály, které známe z minulosti - vejce, chléb s máslem a slaninou, nebo uzeninami, nebo oblíbený chléb ve vajíčku. Stále více vyhledáváme i obilné snídaňové kaše.

Nevynechávejte snídani!

Snídat pravidelně a nevynechávat snídaně je nesmírně důležité. Správné startovací jídlo dne se projeví na našem zdraví a kondici. Potvrzuje to i nutriční specialistka Endokrinologického ústavu v Praze Karolína Hlavatá: „Snídaně slouží k doplnění energie po celonočním hladovění, takže ti, kteří nesnídají, jedou dopoledne na rezervy. Je prokázáno, že pravidelné stravování je spojeno s menším rizikem přejídání v průběhu dne a tedy i menší pravděpodobností vzniku nadváhy a obezity. Snídaně také zlepšují koncentraci a celkovou výkonnost.“

Ať už se inspirujete snídaňovým menu v duchu tradic našich předků, nebo půjdete s dobou a upřednostníte vyvážené snídaně, důležité je, najít si ráno pár minut a pokaždé se najíst!

   
09.08.2013 - Příjemné vstávání - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [43] Lídy [*]

    Eva_Fl — #38 Taky ignoruju cereálie, lupínky apod. Máš pravdu, že když jsme byli malí, prostě se "normálně" snídalo a nic se neřešilo. Dneska jsou pomalu na všechno tabulky a straší se lidi. Ale je pravda, že dřív jsme jako děti měly spoustu pohybu, což dneska chybí, děti se většinou nepohnou ani ve škole na tělocviku a nás učitelé pěkně proháněli. A i práce byla míň sedavá a netrávili jsme v ní tolik času. Takže sníst dneska to co dřív, tak už asi hubení nebudeme Sml79Sml80

    superkarma: 0 25.01.2016, 13:35:58
  2. avatar
    [42] Lídy [*]

    cibulicka — #41 U mojí babičky to bylo stejné a taky na to ráda vzpomínám Sml22 Jen ty placky byly jako hlavní jídlo.

    superkarma: 0 25.01.2016, 13:29:57
  3. avatar
    [41] cibulicka [*]

    Já nikdy nezapomenu na snídaně u mojí babičky.Její voňavá káva s nalámaným chlebem.Dodnes na to nemohu zapomenout.A ty její placky dělané na kamnech...Sml67Sml67

    1. na komentář reaguje Lídy — #42
    superkarma: 0 18.01.2015, 22:30:22
  4. [40] mospika [*]

    My snídáme poctivé domácí polévky, někdy vajíčka na různé způsoby...a energie máme dostatek. Samozřejmě k tomu vypijeme ještě 2-3 šálky čaje.

    superkarma: 0 08.09.2014, 10:47:44
  5. [39] knihovna [*]

    Eva_Fl — #38 Máš naprostou pravdu, ale také lidi se čím dál míň hýbou! Sml22 

    superkarma: 0 20.08.2013, 08:08:06
  6. avatar
    [38] Eva_CZ [*]

    Cerealie a jine shity - jsou proste shity! Je to moda, tady jsou na ty stupidni lupinky zapotrebi hned 2 lajny v obchode. Je to samej blbej cukr a prd. At jdou s tim jejich Bebe do rite!

    Pred padesati lety jsme snidali chleba s maslem a caj, co si vzpominam. Nekdy nejakej kolac. Nikdo zadny kalorie neresil, jedli jsme maslo a sadlo a byli jsme stihli. Ted vsichni resej kalorie a svet je tlustej jak prase. Sml21

    1. na komentář reaguje knihovna — #39
    2. na komentář reaguje Lídy — #43
    superkarma: 0 10.08.2013, 22:31:23
  7. [37] Milanka [*]

    Moje babička ráno vstala, zatopila v kamnech a postavila vodu na kafe- meltu, šla se postarat o domácí zvířectvo, přinesla čerstvě nadojené mléko a udělala bílou kávu. Nejdříve se najedl děda, co jedl nevím, dětem babička nalámala chleba do bílé kávy, který pekla jednou za 14 dní. Na pole si brala suchý chléb, tvaroh a černou meltu. Dávalo se pod strom do stínu, nebo kafe do potoka, aby bala melta studená. Teprve večer byly brambory, placky a pod. V sobotu se pekly buchty apod. Nám vnoučatům babička také dělala meltu s mlékem a krájeným chlebem. Jedlo se to z větších hrnků lžící. V 60. letech jsem svému synovi dělala, instantní kávu, mléko, kakao někdy čaj s mlékem, k tomu chléb s máslem a džemem, nebo sýrem. V 80.tých letech jsem druhému synovi vařila snídani podobně. Já snídám čaj rohlík mazaný Florou a sýr. Nemám ráda vydatné snídaně, vajíčka, špek, uzeniny apod.

    superkarma: 0 10.08.2013, 22:16:39
  8. avatar
    [36] Pentlička [*]

    Moje babička (ročník 1901) snídala bílé kafe, půl melty, půl pravé kávy a lámala si do toho chleba nebno rohlík. Moje maminka nesnídala, ale já jo, já když se ráno nenajím, tak se mi udělá špatně od žaludku a motá se mi hlava. Snídám obvykle chleba s máslem a medem a bílou kávu nebo ovesnou kaši s hrozinkami a skořicí a zelený čaj, někdy müsli s bílým jogurtem a nakrájeným ovocem a ovocný čaj. Dělá se mi zle z párků a vajíček, těm se vyhývám i na dovolené u švédských stolů.

    superkarma: 0 09.08.2013, 20:25:02
  9. [35] Rikina [*]

    Mně je to dost jedno. Když je čas a je co, tak snídám, a když ne, tak ne. Sml80 Klidně si můžu dát k snídani guláš a pivo, ale obilné kaše nejím teda vůbec nikdy, ani k snídani, ani jindy. Připadají mi nepěkné na vzhled a na chuť přímo katastrofa. Pokud jsem někde na cestách a je tam švédský stůl, jogurty a zrní míjím, a mířím rovnou k vejcím, párečkům, šunce, a vůbec takovým oblíbeným zdrojům cholesterolu a nezdravoty. Sml57

    superkarma: 0 09.08.2013, 20:14:31
  10. avatar
    [34] gerda [*]

    kristagg — #31 jinak se nevy**eš*?Sml2 To znám, naštěstí z vyprávění.

    superkarma: 0 09.08.2013, 12:59:23
  11. avatar
    [33] gerda [*]

    PetaJanecek — #32 huš, provokatéreSml30

    superkarma: 0 09.08.2013, 12:58:21
  12. [32] PetaJanecek [*]

    Já k snídani taky kávu s cigaretkou. Je to k nezaplacení. 

    Zdraví řeším až odpoledne. Sml54

    1. na komentář reaguje gerda — #33
    superkarma: 0 09.08.2013, 12:03:01
  13. avatar
    [31] kristagg [*]

    lenig — #3 Rodiče - velká snaha, ale bezvýsledně. Snídám kávu s Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #34
    superkarma: 0 09.08.2013, 11:55:19

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] bobi2 [*]

    Nám babička jako dětem dělávala nadstavovanou vaječinu - je to taková kaše - vejce se rozmíchají v mléce a přidá se mouka a dělávala to na slanině či opekla na kousky nakrájený párek, nám to moc chutnalo, v jejich případě - bylo jich osm dětí a rodiče - se muselo šetřit s vajíčky

    superkarma: 0 09.08.2013, 11:45:22
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    pajda — #23 ale když ono mě to docela zasytí. A navíc mi to chutná.

    superkarma: 0 09.08.2013, 11:19:28
  3. avatar
    [28] pajda [*]

    kf — #24 asi tak. Mě osobně vyhovovalo, když jsem ráno dala horké kafe a k tomu rohlík s máslem a pak až o půl deváté pořádnou snídani - klidně i ten jogurt s něčím, pokud na něj byla chuť. To jsem ovšem měla toleratního šéfa, který chápal, že mám-li doboru náladu, neřvu na podřízené a zařídil mi každodenní pauzu na snídani...teda spíš sváču. Dneska se hlavně snažím rychle nakrmit...ale zrní těsně po probuzení nepozřu ani tak. Měla bych pocit, že užírám slepicím...Sml57Sml57Sml57

    superkarma: 0 09.08.2013, 11:19:18
  4. avatar
    [27] Suzanne [*]

    Nevím, jestli snídám, nebo jestli už rovnou svačím - jím prostě až tak dvě hodiny po probuzení, dřív nemám hlad a nutit se nebudu. Naši nesnídali, nám dětem "vnutil" táta aspoň kakao, ve škole jsem si dala svačinu. 

    pajda — #23 Kdykoli jsem někde venku (dost často jezdím po hotelích), dávám si vejce a slaninu, nebo párky. Někdy i polévku. Ale doma jsem líná si to připravovat, takže si fakt dám ten jogurt Sml30

    superkarma: 0 09.08.2013, 11:17:10
  5. [26] olinka55555 [*]

    A ještě něco, moje babička s dědou snídávali bílou kávu z melty a do toho si lámali chleba nebo rohlíky. Babička říkávala, že jsou tak zvyklí. Babička byla ročník 1902 a děda 1895 a oba se dožili úctyhodného věku 88 let a KAŽDÝ den ráno si dávali minifrťánka domácí slivovice:-)))))

    superkarma: 0 09.08.2013, 11:13:00
  6. [25] olinka55555 [*]

    Snídaně před padesáti lety takové rozhodně nebyly a hospodáři téměř také ne - byli družstevníci.

    Nevím, jak kdo snídal, ale mám matka v dětství založila na sádlo, nebo do nác k snídani cpala polomáčenky, pišingry, hočické trubičky a čaj, oslazený hromadou sladkého kondenzovaného mléka. Jako dětem nám to chutnalo, ale asi toho bylo moc, protože sladké nápoje nepiju vůbec a o sušenky nestojím.

    Snídám každý den ovesnou kaši z ovesných vloček, ovesné mouky, sušených brusinek a rozinek a sušeného ovesného nebo sojového mléka, sladím ji hnědým cukrem nebo medem. Když jsem chodila do práce, snídala jsem až v kanceláři cokoli, co se dalo koupit ve firemní kantýně, většinou chleba s něčím ....

    superkarma: 0 09.08.2013, 11:09:53
  7. [24] kf [*]

    pajda — #23  ja myslim, ze to je otazka lenosti, nebo spechu...jogurt se zrnim, to je rychlovka, na dovolene neni treba spechat a lze si v klidu na svedskem stole vybrat (a navic to pripravoval nekdo jiny..) Sml16

    jinak ja snidam nejvic kase, nebo zrni s domacim kefirem, nebo obcas chleba, palacinky, sladke pecivo...zalezi, kolik mam casu a co je zrovna v lednicce..

    1. na komentář reaguje pajda — #28
    superkarma: 0 09.08.2013, 11:08:51
  8. avatar
    [23] pajda [*]

    Jak si tak čtu ten průzkum, tak mě napadá: ta polovina, co snídá jogurt s cereáliemi, jezdí ona vůbec někam mimo domov? Já se tak jako opatrně ptám...mám totiž zkušenost, že ze švédských stolů jaksi těch jogurtů se zrním rozhodně nemizí tolik, jako ostatních druhů potravin...teda taky si občas dám misku, ne, že bych tím opovrhla, ale spíš jako zákuseček po snídani. Možná ty průzkumy lidi jenom nečtou?

    1. na komentář reaguje kf — #24
    2. na komentář reaguje Suzanne — #27
    3. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 1 09.08.2013, 10:43:09
  9. [22] V19 [*]

    Raňajkujem pravidelne aj keby to malo byť ráno o 5.h. aspoň sušienku s čajom alebo si beriem so sebou na cestu obložený rožok. Samozrejme keď som doma, raňajky sú podľa toho, na čo mám chuť.

    Čo si ja pamätám pred 50-timi rokmi sme mávali ako deti na raňajky mlieko alebo kakao, čaj, bielu kávu k tomu maslový chlebík /domáci od maminy/  s džemom, cez leto so zeleninou a cez víkend koláče, bábovku - všetko doma upečené.  

    Podľa rozprávania môjho otecka, raňajkovalo sa asi tak, ako je napísaný príspevokSml16

    superkarma: 0 09.08.2013, 10:43:09
  10. avatar
    [21] řinka [*]

    kobližka — #18 To jsem nějak přehlídla,četla jsem nepozorně(před padesáti lety)Sml58Souhlasím,že jsem snídala čaj,meltu,kakao,chleba,bábovku z neděle,rohlík.Autor článku je buď mladšího ročníku,nebo je špatně informovánSml30

    superkarma: 0 09.08.2013, 10:41:44
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    lenig — #15 vážně? Tak tos mi nasadila brouka do hlavy. Proti chlebu nic nemám, naopak.

    superkarma: 0 09.08.2013, 10:31:34
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    kobližka — #18 s posledními větami nemůžu než souhlasitSml67

    superkarma: 0 09.08.2013, 10:29:54
  13. avatar
    [18] kobližka [*]

    Před 50 lety se ještě snídalo poctivé vařené kakao,ale to spíš tak v neděli,jinak byla každodenní káva ze žitovky a pečivo.O nějakých ovesných kaších jsem jen čítávala,to se v redakci o několik let sekli Sml16 

    Jasně,že se snídalo jinak ve městě a jinak třeba na vesnici,ale před padesáti lety už moc sedláků nebylo,anžto byli samí družstevnící a ti už si na pole nenosili dřevorubeckou porci chleba s tvarohem,nebo sádlem.Ti na ní spíš nostalgicky vzpomínali Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    2. na komentář reaguje řinka — #21
    superkarma: 0 09.08.2013, 10:18:11
  14. avatar
    [17] řinka [*]

    Mamka byla ročník 1916 a nikdy jsem neslyšela to co je psáno v článkuSml23.Kafe z cikorky, nalámaný chléb,popřípadě trchu mléka.čím se ládoval sedlák to nevím ale pochybuju,že jedl tak jak je popisováno.Sml80

    superkarma: 0 09.08.2013, 09:54:31
  15. avatar
    [16] ToraToraTora [*]

    gerda — #13 Já to čítávám také. Většinou , když snídám chléb se šunkou a černou kávou u počítače. Ale tam píšou i o Džambulce a další békarny, takže se nenechám rušit při drobení chleba do klábosnice.

    superkarma: 0 09.08.2013, 09:39:27
  16. avatar
    [15] lenig [*]

    gerda — #8 na to jsem zapomněla, to si taky někdy dám,  ale spíš pak až k svačině...chodila jsem do dietologické poradny a tam mi bylo řečeno, že chléb se sýrem, šunkou nebo tvarohem je lepší k snídaní a jogurt až později...má to nějaký vliv... takže to si dám prostě k sváče....musím jíst 5x denně....a nešidit jídlo....Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 09.08.2013, 09:39:04
  17. avatar
    [14] pajda [*]

    gerda — #12 i ta drůbež umí ryčet, a co teprve sousedi, které to vzbudíSml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 09.08.2013, 09:31:17
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    ToraToraTora — #10 copak ty nesnídáš Be Be sušenky? Často čtu, že nic lepšího k snídani neexistuje.Sml57

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #16
    superkarma: 0 09.08.2013, 09:28:39
  19. avatar
    [12] gerda [*]

    pajda — #9 ono taky snídat při kravále ze dvora - prasata a jiný dobytek dokáže ryčet, bučet a vůbec řvát hlady - není vůbec příjemný zážitek.

    1. na komentář reaguje pajda — #14
    superkarma: 0 09.08.2013, 09:27:59
  20. avatar
    [11] pajda [*]

    ToraToraTora — #10 Sml22

    superkarma: 0 09.08.2013, 09:12:35
  21. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    Chleba, kaše, polévka...No prostě cokoliv lepší, než po ránu snídat sušenky.  Sml24

    1. na komentář reaguje pajda — #11
    2. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 09.08.2013, 08:58:39
  22. avatar
    [9] pajda [*]

    Před 50 lety se snídaly obilné kaše? Týýý mede, to teda nestačím zírat...1963 jsem sice ještě nebyla na světě, ale do roku 1966, kdy jsem se narodila, zřejmě prošlo naše stravování revolucí, podobnou té průmyslové...

    Ostatně takhle se nesnídalo ani za našich prababiček. Snídal se hrnek teplého vývaru - "polévky" -  nebo vývaru z cikorky, do kterého se v lepším případě namáčel tvrdý chléb. Pak se šel "popravit" dobytek a mezitím hospodyně udělala tu kaši. Takže kaše nebo dřevorubecký krajíc nebyl v žádném případě první jídlo dne. Člověk se nejprve probudil, rozpohyboval  a pak teprve jedl větší jídlo. A žádné nesmysly o tom, že by hned po probuzení do sebe měl někdo cpát hromadu kalorií mu nikdo nevnucoval. Ono se to nezdá, ale i jenom zkontrolovat, nakrmit a napojit mých 100 kusů drůbeže dá ráno cca 45 minut práce a nechtěla bych, aby mi k tomu přibyli ti tradiční "dva koně, dvě svině". Dobytek byl vždycky před lidmi, protože bez dobytka nebylo jídlo...

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 09.08.2013, 08:58:30
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    lenig — #3 Leta snídám ovesné vločky s jogurtem, ovocem a medem, vyhovuje mi to dokonale. Vyzkoušela jsem kde co v době, kdy jsem brzo vstávala a musela na čas vyletět z domu. tak to bylo jediné jídlo, které mě neprohánělo.

    1. na komentář reaguje lenig — #15
    superkarma: 0 09.08.2013, 08:45:47
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Musím se taky zastat stopečky slivovice na lačno. Ale jen stopečku čili hlt. Skutečně prospěje, rozproudí krev, zvýší nízký tlak a na dovolené ochrání před zažívacími problémy. Koho baví číst o jídelníčku našich předků a jejich životě tenkrát vůbec, vřele doporučuju Českou stravu lidovou od Úlehlové-Tilschové. Není to žádná nuda! Dozvíte se fůru zajímavostí.Sml67

    superkarma: 0 09.08.2013, 08:43:53
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    Před padesáti lety? To bylo přece kolem roku 1960 a popisované snídaně byly přece jen o něco starší, takhle jídávali lidi na přelomu 19. a 20. století a dříve. Před padesáti lety bylo normální snídat nápoj a pečivo s něčím. Kdo si dal záležet, udělal si vajíčka, kdo měl před sebou něco náročnějšího, stavil se někde na gulášek.

    superkarma: 2 09.08.2013, 08:40:32
  26. avatar
    [5] Nunak [*]

    marde — #4 To já nemám jiné zbytí. Chodím na 6, dojíždím, nakrmit psa, 2 kocoury, udělat se za krásnouSml24. Jo a taky nesmím po lécích 30 min. jíst.

    superkarma: 0 09.08.2013, 08:27:45
  27. avatar
    [4] marde [*]

    Bez snídaně bych do práce nešlaSml23

    1. na komentář reaguje Nunak — #5
    superkarma: 0 09.08.2013, 08:22:42
  28. avatar
    [3] lenig [*]

    někdo má rád k snídani polévku nebo třeba párky...brrrrr, já snídám lehce - chleba se šunkou nebo sýrem a papriku, nebo třeba smažená vajíčka, někdy kousek buchty, ale fakt lehce...ale hned po ránu do sebe cpát polívku bych nedokázala a párky třeba já nejím ani jindy přes den-prostě je nejímSml23

    taky musím nejprve prášky na lačno a pak se najíst, takže bez snídaně by to nešlo, ale mám pocit, že snídám celý život, že to do mě rodiče vtloukli už v dětství Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    2. na komentář reaguje kristagg — #31
    superkarma: 0 09.08.2013, 07:49:36
  29. avatar
    [2] řinka [*]

    Já si hlavně neumím představit jak si třeba obecní slouha odkrojil řádný „dřevorubecký“ krajíc domácího chleba, natřely ho vrstvou másla, nebo sádla, posypaly cibulí a zajídal slaninou.

    superkarma: 0 09.08.2013, 07:24:11
  30. [1] lidicka [*]

    Snídám pravidelně, ale byly časy, když jsem ani nesnídala ani nesvačila a prvním jídlem byl pro mně oběd. To je však už hodně dávno. Teď si bez snídani neumím den představit, kor když musím po snídani brát léky.Sml22

    superkarma: 0 09.08.2013, 06:30:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme