Snídaně

Snídaně našich babiček


Jistě si vzpomínáte, jak vypadaly vaše snídaně v dětství. A víte, jaké byly snídaně vašich babiček? Možná se vám vybaví spousta potravin typických pro venkov. Například domácí chléb, vejce, kozí či ovčí sýr, čerstvé mléko nebo tvaroh.

 

Nebylo ale vždy takové pohoštění. Možná vás to překvapí, ale zdravé obiloviny skutečně nejsou jen módním trendem dnešní doby. Naopak. Jsou to potraviny, na které se naši předkové spoléhali už před mnoha lety a dnes pouze poznáváme jejich novou tvář. Pojďme se na některé staronové obiloviny podívat blíže.

 

Pohanka cenná, leč opomíjená

Pohanka mívala v domácnostech důležité místo. Přestože má na naše zdraví blahodárný vliv, je dnes často opomíjená. A pokud zrovna nedržíte přísnou dietu, možná už ani nevíte, jak pohanka chutná. Obsahuje mnoho minerálů, vitaminů a vlákninu, která mimo jiné přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Pomáhá udržovat pružnost cév, brání tvorbě krevních sraženin, proto je vhodná pro všechny, kteří trpí křečovými žilami. A dokáže zatočit i s viry, které způsobují opary, a to ve srovnání s ostatními obilninami až čtyřikrát účinněji.

 

Zejména v zimě bychom si pohanku měli dopřát v rámci prevence před nachlazením a chřipkou. Obsahuje totiž velké množství zinku, který posiluje obranyschopnosti sliznic. Dále dodává vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Obsahuje také cholin, který je znám pro své regenerační účinky. Obnovuje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem. Je vhodná k detoxikaci celého organizmu a prospívá i těhotným ženám.

 

Připravte si pohankové karbanátky. K přípravě potřebujete: 150 g pohanky, půlku cibule, stroužek česneku, 2 vejce, hladkou mouku, sůl, majoránku, pepř, olej.

 

Příprava:Pohanku vaříme v osolené vodě, dokud není měkká. Poté scedíme a připravujeme stejně jako masové karbanátky. Přidáme 1 vejce, pepř, majoránku, rozmačkaný česnek a cibuli nadrobno nakrájenou. Z vypracovaného těsta vytvoříme karbanátky, které obalíme v mouce a rozšlehaném vejci. Smažíme dozlatova.

 

Léčivé jáhly znali už staří Slované

Proso je zřejmě nejstarší kulturní plodinou, kterou knám dovezli kočovné kmeny. Vhojné míře si ho dopřávali i staří Slované. Žlutá zrnka vyloupaná ztéto obiloviny nazýváme jáhly. Za zmínku jistě stojí, že jáhelník byl ještě na počátku minulého století slavnostním štědrovečerním jídlem a nemohl chybět ani na svatebních hostinách.

 

Jáhly obsahují důležité minerální látky, zvláště pak draslík, hořčík, železo, zinek, fosfor a měd, z vitamínů převažují vitamíny řady B. Jsou také zdrojem bílkovin a tuku. Dále obsahují vlákninu a křemíku, který je důležitý pro zdraví zubů, nehtů a vlasů.

Jáhly se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest, při oslabení vaziva a kožních onemocněních. Jáhly jsou vhodné pro těžce pracující osoby i při doléčování po nemoci. Mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu, posilují ledviny, zlepšují metabolismus, příznivě působí na oči a pomáhají při únavě a vyčerpání. Nezanedbatelný obsah železa ocení také lidé trpící chudokrevností.

Uvařte si léčivou jáhlovou kaši. Pro její přípravu potřebujete: jáhly, vlašské ořechy, sušené ovoce, skořice nebo kakao, mléko, máslo.

Příprava:Jáhly důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a ponecháme vsítku a ještě dvakrát přelijeme vroucí vodou. Vložíme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Přidáme sušené ovoce dle svého gusta a vlašské ořechy. Vaříme bez pokličky za občasného míchání, až se voda téměř odpaří. Vodu scedíme, vzniklou směs zalijeme mlékem a ještě chvíli povaříme. Hotovou kaši posypeme dle libosti skořicí, cukrem, kakaem, zalijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.

Že nemáte čas stát ráno u plotny a vařit pokrmy po vzoru našich babiček? Zdravé obiloviny si můžete dopřát i ve formě sušenek. Náš tip na chutnou snídani jsou například celozrnné cereální sušenky BeBe dobré ráno.

 

Čtěte také...

Jak snídají známé osobnosti?

   
09.12.2008 - Zdravá snídaně - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [44] FAXÍK [*]

    na vaření mých babiček vzpomínám stále Sml67

    superkarma: 0 25.07.2009, 19:19:40
  2. avatar
    [43] Avilo [*]

    Pohanka je výborná! A navíc šíleně zdraváSml22

    superkarma: 0 28.06.2009, 19:04:48
  3. [42] Bubuhlubla [*]

    u nás bylo také nejčastěji ,,nadrobíno" čili melta s chlebem.Pohanku mám nejraději  se zeleninou,na způsob zeleninového rizota.

    superkarma: 0 25.06.2009, 18:07:53
  4. avatar
    [41] Myškomedvídek [*]

    ještě jsem pohanku nejedlaSml75

    superkarma: 0 25.04.2009, 17:32:21
  5. [40] lubos2 [*]

    Pohanka je pro mě trochu nezvyk, ale dochutí-li si medem a třeba strouhaným jablkem a rozinkami, máte vydatnou snídani a nádherně nastartovaný metabolizmus hned od rána.

    superkarma: 0 21.04.2009, 17:35:56
  6. avatar
    [39] bosna [*]

    Já si pamatuji snídaně u nás doma za mého dětství. Většinou bílá káva a vní nadrobený chleba. Ale byla to mnamka, kterou si někdy dám i dnes.

    superkarma: 0 30.12.2008, 16:16:17
  7. avatar
    [38] Solei [*]

    Meander: Obilniny se dělí na dvě skupiny prvního řádu - sem patří, pšenice, oves, a podobně a druhého řádu kam patří "to ostatní" kukuřice, rýže, a třeba i ta pohanka

    superkarma: 0 10.12.2008, 15:48:39
  8. avatar
    [37] gerda [*]

    Meander: nee, má něco společného s rdesnem

    superkarma: 0 10.12.2008, 09:10:17
  9. avatar
    [36] Meander [*]

    Pohanka je obilnina?

    superkarma: 0 10.12.2008, 03:21:49
  10. avatar
    [35] OlgaMarie [*]

    paníliška: Asi právě proto.

    superkarma: 0 09.12.2008, 23:03:30
  11. avatar
    [34] paníliška [*]

    Se divím, jak mohly ty naše babičky vůbec přežít, když nesnídaly bebe dobré ráno.

    superkarma: 0 09.12.2008, 22:51:00

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [32] Rikina [*]

    schnaxy: sušenky Bebe jsou chuťově nic moc, drobí se to, do krku to neleze, a vůbec, jsou lepší věci na světě. Reklama na ně je pak vlezlá a agresívní, tudíž už z principu si to just nekoupím, ani kdyby to ty výše uvedené nevýhody nemělo.

    superkarma: 0 09.12.2008, 16:43:18
  2. avatar
    [31] Solei [*]

    schnaxy: proti bebe máme výhrady

    jinak, lepší jsou karamelové sušenky v opravdické kávě s mlékem.

    superkarma: 0 09.12.2008, 15:44:51
  3. [30] schnaxy [*]

    Přesně taková byla i moje babí, á já i když mám ještě daleko do důchodu, si někdy na moji babí hraju u snídaně a namáčím si rohlik do kávy CARO s mlékem a přitom právě vzpomínám na dětství a je mi fajn.Jinak na bebe sušenky dělám reklamu,co máte proti bebé?

    superkarma: 0 09.12.2008, 15:31:32
  4. avatar
    [29] sanvean [*]

    Moje babičky jsou obě na maso, můžou ho k snídani, obědu i večeři. Den bez masa jako by nebyl. Taky mají obě vysoký tlak, cukrovku a bůhvíco ještě.

    superkarma: 0 09.12.2008, 14:13:11
  5. avatar
    [28] Solei [*]

    arjev: babička pocházela z finančně zajištěné rodiny což?
    Ale jo tohle je přesný popis, našich babiček, svým způsobem si byly v mnohém podobné. Článek totiž narozdíl od nás myslí spíše praprapraprapra a ještě několik pra (budu-li počítat jednu generaci 25 let) babiček. A ty si opravdu často místo chleba nebo placek dávaly k snídani různé kaše a to dokonce i k masu (a nemyslím tím bramborové).
    Obě moje babičky měly nejraději čaj, chleba s máslem a marmeládou a bílé kafe do kterého si máčely rohlík. Pouze jeden dědeček rád sýr.

    superkarma: 0 09.12.2008, 13:56:38
  6. avatar
    [26] Juana [*]

    Jinak se přiznávám, že pohled na moji babičku, lámající si rohlík do bílého kafe, ve mne podvědomě vyvolával zvracení už v dětství . Jenže ona byla v šedesáti zcela bezzubá.

    superkarma: 0 09.12.2008, 13:40:23
  7. avatar
    [25] Juana [*]

    Fuj a stejně tam to bebe zas propašovali

    superkarma: 0 09.12.2008, 13:34:49
  8. avatar
    [24] arjev [*]

    Moje babička /*1890-1986 / si ráno uvařila kvalitní zrnkovou kávu, k ní chleba s máslem či sádlem-domácím. Oběd polévka doma vařená, žádná od Vitany, maso trošku prorostlé tukem, příloha knedlíky, brambory... těstoviny neuznávala.
    Věčeře čaj s keyrumem, chleba s máslem, salám turistický.
    Semtam zákusky - nádivka z másla,náhražku neměla ráda. Tlak krve měla v normě, žádné ucpané žíly. Co je chlesterol nevěděla. Myslela si, že je to něco k snědku .
    Pekla výborné tvarohové koláče v kachlových kamnech.

    superkarma: 0 09.12.2008, 13:22:09
  9. avatar
    [23] femme [*]

    olga ebertová: piškoty si máčím do čaje ještě teď a pořád mi to děsně chutná

    superkarma: 0 09.12.2008, 13:08:34
  10. avatar
    [22] olga ebertová [*]

    Moje babička si krájela chleba do kávy a já a můj bratr jsme si do čaje namáčeli piškoty až z toho byla taková strašně dobrá kaše.Dneska je mi z toho jen na to pomyslím na

    superkarma: 0 09.12.2008, 12:34:18
  11. avatar
    [21] Kadla [*]

    Moje babička si taky lámala rohlík do kafe.....

    superkarma: 0 09.12.2008, 11:31:04
  12. avatar
    [20] ToraToraTora [*]

    Nebudu komentovat nesmysly splácané do komerčního článku, až na jeden: pokud si chce někdo vychutnat pohanku coby lék proti všemožným neduhů, NIKDY by ji neměl vařit, pouze spařit horkou vodou. Takže byť by ty karboše dle bebe receptu mohly být dobré, mají stejné zdravotní klady jako obyčejná štěkaná z masny

    superkarma: 0 09.12.2008, 10:51:10
  13. avatar
    [19] femme [*]

    pro mne byla nejlepší snídaně rohlík nalámaný do melty zkoušela jsem to pak už jako dospělá a zvedl se mi z toho kufr

    superkarma: 0 09.12.2008, 10:47:39
  14. avatar
    [18] gerda [*]

    Solei: předkové jedli hlavně polévky a na pole si brávali všelijaké homolky s chlebem, tvaroh, prostě co hospodářství dalo. Kvůli nějaké sušence BEBE by hospodář hospodyni prohnal bičem po dvoře a žádal jídlo pro chlapa

    superkarma: 0 09.12.2008, 10:46:28
  15. avatar
    [17] Meander [*]

    Bílé kafe s rohlíkem snídala i moje babi. A navrch si dala stopičku Becherovky.

    superkarma: 0 09.12.2008, 10:44:55
  16. avatar
    [16] gerda [*]

    Zdendula: ono to souviselo se špatným chrupem, když nejsou zuby, je to jediné řešení, jak něco sníst.

    superkarma: 0 09.12.2008, 10:44:35
  17. avatar
    [15] Suzanne [*]

    Když snídaně, tak vejce se slaninou.

    superkarma: 0 09.12.2008, 10:44:09
  18. avatar
    [13] Aja [*]

    No vida, takových dobrých snídaní, a my máme kupovat BeBe?

    superkarma: 0 09.12.2008, 10:07:11
  19. avatar
    [12] Zdendula [*]

    I má babičkamsi lámala rohlík do bílé kávy

    superkarma: 0 09.12.2008, 09:54:15
  20. avatar
    [11] Solei [*]

    Midsummer: kaše samozřejmě, že ano, ale sekli se časově a zrním - zrovna pohanka nebyla moc častá....
    Pro zájemce doporučuji knihy od paní Beranové, která docela čtivě popisuje jídelníček našich dávných i nedávných předků.

    superkarma: 0 09.12.2008, 09:52:54
  21. avatar
    [10] átéčko [*]

    Pentlička: Midsummer: svatá pravda

    superkarma: 0 09.12.2008, 09:47:45
  22. avatar
    [9] Midsummer [*]

    Solei: Mipe: No myslím, že se trochu sekli časově. Naši předce opravdu jedli různé kaše a šalše ze všeho možného "zrní" co tu vypěstovali - ale byly to spíše praprababičky našich prapraprababiček

    superkarma: 0 09.12.2008, 09:36:34
  23. avatar
    [8] Mipe [*]

    Opravdu "nenápadná" reklama.

    superkarma: 0 09.12.2008, 09:06:59
  24. avatar
    [7] Pentlička [*]

    Moje babička (ročník 1901) jedla k snídani rohlík nalámaný do bílého kafe.

    superkarma: 0 09.12.2008, 08:57:28
  25. avatar
    [6] wich [*]

    Á máme tu opět úterý

    superkarma: 0 09.12.2008, 08:53:02
  26. avatar
    [5] Solei [*]

    šišmarjá, kdo sestavoval ten článek? Kuchyně našich babiček? když nebudu šťourat do toho, že naše babičky byly většinou meziválečná generace - tedy ženy průmyslové revoluce a jáhly a pohanka jim mnoho neříkaly. Tak tohle se snad jedlo jen na jižní moravě v nějakých podezřelých chvilkách.
    Prosím, než začnete psát něco o stravování v historii - NĚCO SI PŘEČTĚTE.

    superkarma: 0 09.12.2008, 08:45:54
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    ááá, přece jen tam ta Bebe sušenka je - jinak nic proti obsahu článku, můžu jen doporučit, je to vážně dobré.

    superkarma: 0 09.12.2008, 08:24:55
  28. avatar
    [3] Kelly [*]

    Tohle je suverénně nejotravnější reklama roku

    superkarma: 0 09.12.2008, 08:05:21
  29. avatar
    [2] Midsummer [*]

    Jáhly i pohanka jsou běžnou součástí mojí kuchyně. Jáhly spařím 3x. Výbornej je jahelník zapečenej: uvařené jáhly rozprostřu po pekáčku, dám švestky, ořechy, nakrájená jablka a lžící přidám ještě švestková povidla. Osladím, oskořicuju, pokryju druhou vrstvou jáhel a zapeču. Je to super

    Jo a ty Bebíčka jsem docela mívala ráda - jenže ta hustoreklama mi je tak zprotivila, že už je nekupuju několik měsíců

    superkarma: 0 09.12.2008, 07:44:03
  30. avatar
    [1] OlgaMarie [*]

    Jáhly doporučuju spařit před vařením i víckrát. Jinak stačí dát na talíř pokrájené kompotované ovoce a kaší přelít nebo v pekíči udělat jahelník. Ten se jí i studený.

    superkarma: 0 09.12.2008, 07:07:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme