Zdraví

Snězte cokoliv, na co máte chuť!

Ve vyhodnocení nedávno skončeného „zdravotního“ kvízu jsem si dovolila malý žertík: U nejúspěšnější skupiny, která získala čestné označení „šťavnaté rajčátko“, jsem zapochybovala o tom, že jeho nositelky odpovídaly poctivě. S takovou, která by byla vážně tak vzorná, jsem slíbila udělat exkluzivní rozhovor. A vida - jedna taková  se opravdu ozvala. Tady ji máte. Ale budete možná docela překvapené, není to úplně běžný případ ani tuctový osud… 

Je mi 47, jsem vdaná, mám dvě dcery - Lucii (24) a Hanu (21). Taky máme voříška se slavným jménem Matýsek a andulku Pepíčka. Vystudovala jsem na sestřičku, protože bylo mým snem pracovat v jeslích. Pracovala jsem krátce, dva a půl roku v kojeneckém ústavu v Krči a rok v jeslích v Děčíně, odkud pocházím a kde také bydlím.
Po narození dětí se můj život obrátil o sto osmdesát stupňů. Byla mi zjištěna schizofrenie a šoupli mě do plného invalidního důchodu. Většina lidí se nás, schizofreniků, bojí. Ale jsme, podobně jako gayové nebo lesbičky, jen trochu jiní. Máme svůj vlastní svět, kterému normální člověk těžko porozumí. Máme také jiné životní hodnoty.

Pro mě je nejdůležitější pohoda, klídek, nespěchat, vyspat se do růžova, dobře se najíst toho, co mi chutná, vykoupat se ve voňavé vodě, jít každý den na dlouhou pomalou procházku se psem. Smířit se s faktem, že mám sto pět kilo, a už nejméně dvacet let. Mám sníženou funkci štítné žlázy. Také cukrovku. A jsem alergička. Ale jsem v pohodě, protože se mám ráda. Na všechno si udělám dost času, protože nechodím do práce. A neznám nudu. 
Mám ploché nohy a léta nosím zdravotní obuv. Vytvořila jsem si vlastní módní styl, vím, co mi nesluší, jak si mám dát upravit účes a ostříhat nebo obarvit vlasy. Když se člověk smíří s tím, že není dokonalý tělesně ani duševně, je zdravý. Myslím, že člověk opravdu v dnešní době nepřežije jinak než jako 100% optimista. Uvedu příklad na svých dětech.

Starší dcera šla do první třídy s lehkou mozkovou dysfunkcí. Byla a je jako z hadích ocásků, takové dítě, které během pár minut stačí pomalovat luxusní bílé damaškové povlečení na posteli červenou obří fixkou a pak rozláme na pidikousíčky všechny fungl nové voskové pastelky, za které jste dala poslední peníze. Dorazí vás tím, že si na kolena a stehna namaže celý váš krém z Tuzexu, kterým jste si dovolila vyhodit z kopýtka za přeplatek elektřiny. 
Třetí den jejího pobytu v první třídě vám volá učitelka. Dcera si sbalila batůžek a odešla ke dveřím bez dovolení. Na dotaz těhotné učitelky, kam jde, řekla: „Domů k mamince, už mě to tu nebaví." Byla potupně zadržena a brečí v ředitelně, že chce maminku a tady se jí nelíbí. To se opakuje jedenkrát měsíčně. Pak se každý rok v červnu modlíte ke všem svatým, aby měla na vysvědčení pouze samé židle", kromě chování a hudební výchovy. Pokud šla pro vysvědčení, pokaždé jsem ji ujistila, že se nebudu vůbec zlobit, pokud tam bude třeba víc pětek. Nikdy žádná nebyla a já zatím chystala oslavu - dort, chlebíčky a tak. Za to, že Lucinka absolvovala školu a budou prázdniny.
Zato pokojíček měla vždycky vzorně uklizený a čistý, bez mého vyzvání obstarávala nákupy, myla nádobí, žehlila prádlo, uklízela a vařila jednoduchá jídla. Chodila čisťounká a upravená, jako ze škatulky. Dnes prodává v supermarketu a má ve městě pověst šikovné prodavačky. To mě těší, nebude nikdy bez práce.                                                                                                                             

Druhá dcera je bohém. Odmalička byla neustále nemocná - alergie, silné brýle, při jedné nemoci mi vyrostla za týden o 10 centimetrů. Pořádek byl pro ni něco neznámého, stejně jako čistota. Na dveřích pokoje měla velký nápis: Pořádek je pro blbý, inteligent zvládne i chaos. Libovala si ve sbírkách čehokoliv - dekorativních koček, korálků, plyšáků apod. Hraje na pět hudebních nástrojů, maluje, jezdí na trampskou osadu, zpívá, má vytříbený vkus. Pořád ležela v knihách, šila na panenky i na sebe, háčkovala, vyšívala, pletla. Měla ve mně oporu, klidně jsem jí na ušití maškarního kostýmu věnovala prostěradlo a záclonu na princeznovské šaty. Ve škole maturovala až napotřetí a za dva dny už měla bezvadné pracovní místo - jen proto, že vyprávěla při konkurzu svůj životopis. Nyní je asistentkou obchodního ředitele jisté firmy, má k dispozici firemní vůz, zastupuje šéfa v jeho nepřítomnosti. Zaplatili jí kurz německé konverzace, pořád jezdí na služební cesty.                                                                                            

Stravování jsem zásadně změnila před pár lety, po přečtení knihy Výživa podle krevních skupin. Jsem krevní skupina A Rh+ mírně kyselá, mám jíst jen ovoce, zeleninu a ryby. Ale to se nedá brát tak doslova. 
Druhá změna nastala ve chvíli, kdy jsem zjistila, že organismus se dá oblafnout sugescí. Jak? Nakecáte mu, že to, co jíte, je zdravé. Dám příklad: Nejen já mám ráda řízky z krkovičky, smažené na sádle, moravské vrabce, domácí uzené a zčernalé špekáčky přímo z ohýnku. Když to jíte, říkejte si: To je zdravé a výživné jídlo. Jednou jsem, omylem, snědla nepoužitý papírový ubrousek. Místo abych zpanikařila, řekla jsem si, že to je velice výživný pokrm. 
Nejhorší je, že si ženy všechno možné zakazují. Živočišné tuky, cukrovinky, sladké limonády, kafe s kofeinem, cukrem a smetanou. Nedokážou jídlo vychutnat, pořád se klepou strachy, že ztloustnou, onemocní a pak se jim to skutečně stane. Jíst v noci, pokud mě vzbudí hlad? To není známka slabosti. Snězte cokoliv, na co máte chuť, byť to byly topinky smažené na tuku nebo volská oka. Jen se nesmí, ani na vteřinu, u vás objevit strach, že vám po tom bude blbě. Nebude a vyspinkáte se do růžova.

Vypadá to, jako bych obracela naruby všechny zásady správné výživy. Ale to není pravda. Jenom nemá cenu, abyste jedli nízkokalorická jídla, pokud vám nechutnají. Máte ráda chleba s máslem? Tak proč si na něj mažete Ramu? Jen proto, že vás zblbnula reklama? 
Já jsem banánový maniak - jím jich tak dvě kila denně, dělají mi dobře, hlavně pokud jsou pěkně dohněda. Čím víc pochodují, tím je mám raději. Ovoce a zelenina u mě skutečně vede, mohu se po nich doslova utlouct. Taky miluju tekuté ovocno-jogurtové nápoje, třeba Actimelu bych vypila kilometr. Piju skutečně hodně, tak 8 litrů denně. Myslím si, že člověk by měl denně vypít desetinu své váhy. Co piju? Vodu z vodovodu! Nejmíň tělo zatěžuje. Pivo ani víno mi nechutná, alkohol piju výjimečně, a když už, tak raději značkový. Myslím si, že kalíšek pravé skotské wisky nebo Fernetu je lepší než nějaký tlamolep, ale slyším i na vaječný koňak s Coca-colou nebo Polar jahodu s pomerančovým džusem. To nemá chybu!
                            
Rajčátka mám nejraději jen tak, na kousání. Co mi chutná nejvíc? Miluju maliny. Co bych nejedla? Ústřice a podobná syrová mořská jídla, červy a kobylky. Ale vařeného humra nebo kraba bych ochutnala, už ze zvědavosti.                                                                                                                                            Rodině můj styl vyhovuje. Díky mé neutuchající zvědavosti se u nás postupně objevily nové potraviny jako brokolice, římský květák, čínské zelí, ledový salát, avokádo, mango, granátové jablko, naschi, kaki churma, uzené tofu, černé a zelené olivy, sójové maso a krabí tyčinky. Dcery jsou nadšené a fandí mému detektivnímu průzkumu.
Čtu vše, co mi přijde pod ruku o zdravém životním stylu, protože mě to opravdu zajímá. Také zkouším alternativní medicínu na členech rodiny. Když mladší dcera chodila ještě na střední školu, každé ráno snídala v obýváku. Všechna světla svítila a pokoj vypadal jako zalitý sluncem. Pak vyšla ven do mrazu a tmy a cítila se báječně. A „vo tom to je.“

Jestli mám nějaké vady? No to si pište, že jo, a ještě je drze přiznávám. Jsem hrozně ukecaná, povím i to, co nevím. Když se začtu do knížky, obvykle čtu do noci nebo do rána. Čtu si i u jídla. Pokud mi někdo z rodiny položí otázku, místo krátké výstižné odpovědi mu udělám půlhodinovou přednášku. Mám IQ přes 140, a to není zrovna lehké bavit se s lidmi. Manžel mi říká „pochodující encyklopedie“. Jednou mě představoval, poněkud společensky unavený, svému novému známému: „To je moje žena, na tu já nemám." Přeložila jsem si to jako: Hele vole, na tuhle pochodující encyklopedii mám papíry."
Takže všem, kteří připravují můj oblíbený webový časopis, přeji krásnou dovolenou a zase někdy na shledanou!

Alena Stropková  

   
11.07.2007 - Zdraví - autor: Eva Jedelská

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [98] Yvaine [*]

    Já namám nadváhu a jsem tělesně i duševně zdravá, ale takhle v pohodě jsem byla naposledy ve školce. Trošku závidím.

    superkarma: 0 12.07.2007, 12:09:07
  2. avatar
    [97] tyrkys [*]

    Vivian: místo 2kg banánů, dvě kila papíru
    A je jak laňka

    superkarma: 0 11.07.2007, 23:31:24
  3. avatar
    [96] Vivian [*]

    Ono když se to dobře upraví a okoření, tak je i ten papír dobrej... Na čem si myslíš, že profitujou levné obchody typu Lidl

    superkarma: 0 11.07.2007, 22:58:44
  4. avatar
    [95] Vivian [*]

    tyrkys: kdyby jedla jen ten papír, tak by nebyl problém

    superkarma: 0 11.07.2007, 22:57:50
  5. avatar
    [94] tyrkys [*]

    *Kotě*: papír nemá skoro žádné kalorie, tak kde je problém?

    superkarma: 0 11.07.2007, 22:14:51
  6. avatar
    [93] *Kotě* [*]

    No, že vyšlo "svěží rajčátko" člověku, který sežere na co přijde, v nouzi i papírový ubrousek, to je fakt dobrý

    superkarma: 0 11.07.2007, 22:12:32
  7. avatar
    [92] tyrkys [*]

    Majucha: třeba už tady nechce dlouho být

    superkarma: 0 11.07.2007, 19:05:43
  8. avatar
    [91] OLKE [*]

    víc není potřeba

    superkarma: 0 11.07.2007, 16:24:57
  9. avatar
    [90] vininka [*]

    Majucha: je fakt, že já ráda taky hřeším v jídle.....ale kdybych měla takové problémy, tak tikám jako hodinky....a mudr. poslouchám na slovo

    superkarma: 0 11.07.2007, 15:49:22
  10. avatar
    [88] femme [*]

    gerda: tak to seš lepší, než já já dělám zelňačku ve dvou hrncích

    superkarma: 0 11.07.2007, 15:15:17
  11. avatar
    [87] vininka [*]

    Paní je evidentně v pohodě...........tak jí to přejme

    superkarma: 0 11.07.2007, 15:01:58
  12. avatar
    [86] paníliška [*]

    Ona tady ale nekáže o tom, jak zdravě žít, ale o tom, jak se nažrat a své tělo přesvědčit, že je to zdravé. A překvapuje mě, že je to zdravotní sestra ( i když bývalá).

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:33:49
  13. avatar
    [85] Meander [*]

    gerda: Já dělám boršč ukrajinský, sice ne ve třech hrncích, ale taky je to záležitost na celé odpoledne a druhý den dodělat.
    Taky dělám bílý, šťovíkový. Teda, dělala bych, kdybych měla štovík.

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:33:47
  14. avatar
    [84] Kadla [*]

    Gerda: Díky, vypadá to jako hodně mňam :)

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:31:09
  15. avatar
    [83] gerda [*]

    Kadla: na tu studenou? Pravý ruský boršč ve třech hrncích bude chtít těžko kdo dělat. Než dneska skončím, tak teda studený boršč-chlodnik. Nachystat si tak 2 l převařené vychladlé vody. Uvařit 1 střední červenou řepu, ve slupce, do měkka. Uvařit 4 vajíčka natvrdo. To je vše, co se musí vařit. Připravíme si: cibulovou nať (nebo pažitku), svazek kopru, 2 salátové okurky,2-4 bílé jogurty nebo zakysanky, sůl, cukr, kys. citronovou. Vajíčka rozpůlíme, vyndáme žloutky a utřeme je na prkénu se solí a sekanou cibulovou natí. Hodíme do vody, kde už máme pokrájenou řepu, syrové okurky, sekané bílky. Přidáme usekaný kopr, zaškvrdláme tam jogurty, dosolíme, přisladíme a pikantní chuti dosáhneme špetkou kyseliny citronové - ne citr. šťávu - to není ono. No, a pak se to vychladí a sežere s černým chlebem. Vypadá to hrůzostrašně, ale kdo to dělá podruhé, zjistí, že je to celkem rychlé a jednoduché. Ingredience se dají udělat předem. snad jsem nic nezapomněla, zavřete oči, odcházím!!!!

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:28:53
  16. avatar
    [82] Vivian [*]

    Jinak mně teda taky nepřijde nějak extra vtipné, jak obézní paní prolezlá chorobama káže o tom, jak zdravě žít ... Být její diabetolog nebo endokrinolog, tak beru bič a ženu ji svinským krokem s takovým životním stylem... Optimismus je bezva a ten geniální mozek taky, ale jestli ho fakt má, tak by ho neměla nechat zahálet :-)

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:25:22
  17. avatar
    [81] Vivian [*]

    Manx: ona si ale myslí, že by člověk měl vypít desetinu své váhy, takže při svém metráku pije furt málo

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:21:35
  18. avatar
    [79] Kadla [*]

    gerda: Jééé, pošli prosím přesný recept...

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:18:56
  19. avatar
    [78] Vivian [*]

    No ale hlavně že je spokojená

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:17:23
  20. avatar
    [77] gerda [*]

    Meander: No jó, to potom... Já mám recept na boršč, že se vaří ve třech hrncích. V jednom se vaří maso, v druhém se na másle dělá nastrouhaná kořenová zelenina a ve třetím se dělá řepa, samostatně. Pak se to pomíchá. Receptů je hodně. Ale teď v létě dělávám studený boršč, to se jenom uvaří extra řepa, oloupe, nakrájí a přihodí se do studené vody, ve které jsou pokrájené okurky, vajíčka natvrdo, sekaný kopr, cibulová nať a zahušťuje se jogurtem. Je to nádherně barevné, i řepa.

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:16:45
  21. avatar
    [76] Meander [*]

    gerda: V boršči? Jistěže oloupanou. Ona ten boršč musí obarvit.

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:10:55
  22. avatar
    [75] gerda [*]

    šmarjá, je to rouhačská otázka, promiň, ale doufám, že ji vaříš neoloupanou, ve slupce?!

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:09:59
  23. avatar
    [74] gerda [*]

    Meander: a nebodalas do ní při vaření moc vidličkou? Ona, když je moc rozpíchaná, tak vykrvácí.

    superkarma: 0 11.07.2007, 14:09:12
  24. avatar
    [73] Meander [*]

    gerda: Já jsem onehdá ty vyblitou řepu vyndala, nahradila novou, extra uvařenou a nevyblitou, a tu původní rozmixovala do krémové zeleninové polévky. Polévka dostala starorůžovou barvu a bylo dost obtížné se nad to povznést.

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:58:39
  25. avatar
    [72] gerda [*]

    Meander: Hm, tak s tou řepou si nejsem tolik jistá. Když dělám chlodnik, tak je to červené všecko, i řepa. Stejně tak salát z ní. Když pracuju s červenou řepu, pokaždé si vzpomenu na Tajný deník Adriana Molea, který pečoval o starého souseda. Ten nejedl nic, než červenou řepu a zasvinil s ní všecko kolem. Barví spolehlivě.

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:52:12
  26. avatar
    [71] Meander [*]

    gerda: Fialové mají být fialky! To je taková odrůda, pěstuje se normálně.
    Mě zase vytáčí řepa. V boršči obarví všechno ostatní, ale sama má umrlčí barvu.

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:48:05
  27. avatar
    [69] Kadla [*]

    gerda: Já nabyla pojmu, že je to batikovaný.... Tedy ty brambory a květák

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:45:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [68] Kadla [*]

    gerda: Já to doma vydávala za lahůdku. Ale nikdo mi na to neskočil a polívka skončila v záchodě. Jinak, ten květák, jak pustil tu barvu, tak byl po uvaření takový hodně divně šedohnědý či co, vypadalo to, jako když to bezďák vytáh z popelnice a už jednou strávil nebo co.... Takže polívka byla fialová, květák byl jako po vyblití a chuť to taky mělo onačejší než normálně. Příště když fialový květák, tak jedině v páře

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:43:38
  2. avatar
    [67] gerda [*]

    Meander: seš si jistá? Tak proč to teda pěstují tak složitě, má to na chuť nějaký vliv???

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:42:53
  3. avatar
    [66] Meander [*]

    gerda: Ty fialové brambory během vaření normálně zežloutnou.

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:40:05
  4. avatar
    [65] gerda [*]

    Kadla: jdeš na to úplně špatně, jaká hnusná?! Vždyť já onehdy viděla i jakési úplně fialové (uvnitř!)brambory, a vydávali to za naprostou lahůdku! No, kvůli mně se tolik snažit nemuseli, jsem staromódní a stačí mi žlutomasé odrůdy - asi bych asi poněkud těžko trávila fialovou brkaši nebo stejně zbarvené bramboráky. Fialové mají být fialky.

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:39:31
  5. avatar
    [64] gerda [*]

    V jednadvaceti máš všecko teprve před sebou a toto je pouhá epizoda. S úsměvem jde všecko líp, jenom člověk nesmí rezignovat.

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:37:03
  6. avatar
    [63] Kadla [*]

    gerda: Já ten fialový květák, který byl v krámě označen jako Římský květák, jednou koupila a - já blbec - jsem ho dala do zeleninové polévky. Pustilo to barvu a polívka byla fialová a fakt, fakt hodně hnusná

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:37:00
  7. [62] Ibišek [*]

    teda musím uznat, že závidím ikdyž každý by namítl co, je toho hodně tu rodinnou a celkovou pohodu, já bohužel ztratila práci a teď jsem z toho již několik měsíců úplně vykolejená. takže jsem doma je mi 21 vařím pro 4 dospělé lidi, krmím zvířata, peru, uklízím a jsem vlastně neplacená žena v domácnosti, který se jaksi zhroutil svět je sama, bez přítele a práce. No ale pořád hledám a snažím se doufat v lepší zítřky i všem ostatním držím palečky, a musím se taky přiznat, že jsem trpěla anorexií proto všechny varuji neblbněte jinak si zničíte život. váš Ibiše

    superkarma: 0 11.07.2007, 13:33:16
  8. avatar
    [61] gerda [*]

    Meander: Dokud nebudou žňovky, spokojím se s jiným ovocem. Dnes to byly meruňky

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:47:49
  9. avatar
    [60] Meander [*]

    gerda: Ba jo, mořské plody jo. S jablky je to horší.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:43:08
  10. avatar
    [59] gerda [*]

    Meander: vidíš, všecko se dá jíst, když se najde úprava.....jenom MOŘSKÉ PLODY ne!

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:41:51
  11. avatar
    [58] richa [*]

    Také mi to přijde jako celkem vtipně napsaná nadsázka

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:38:06
  12. avatar
    [57] Meander [*]

    gerda: No dobrá, s jemnou smetanovou omáčkou s plísňovým sýrem je poživatelný.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:34:08
  13. avatar
    [56] gerda [*]

    Meander: mně chutná vařený, přelitý majonézovou omáčkou s rajčaty a paprikami.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:28:22
  14. avatar
    [55] gerda [*]

    marcellina*: jojo, vlastně jo!!! Tohle jsem viděla u nás v supermarketu, ale nenapadlo mi, že se tomu může říkat římský. bývá i fialový.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:27:19
  15. avatar
    [54] Meander [*]

    Ch.Z. Kochanská: Já moc nemusím ani ten obyčejný. Jedině syrový, ale to má zase společensky nepřijatelné následky.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:26:24
  16. avatar
    [53] Ch.Z. Kochanská [*]

    Meander: římský květák - někdy taky Romaneto, není nic moc, obyčejnej je dle mě chutnější

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:25:02
  17. avatar
    [52] Meander [*]

    Děkuji, jsem zase o něco chytřejší.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:08:44
  18. avatar
    [51] marcellina* [*]

    Meander: http://www.jiricisar.com/blog/photo/20061108_rimsky_kvetak.jpg

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:05:39
  19. avatar
    [50] gerda [*]

    při tom hledání jsem našla slibný recept! Asi to brzo udělám, jde o ten nápad - Květákové hřebeny pro 4 osoby
    1 květák
    1/2 lžičky mletého pepře
    1/2 lžičky mletého římského kmínu
    sůl, koriandr, ostrá mletá paprika
    olej

    Těstíčko:
    1 lžička droždí
    1 šálek vlažné vody
    1/2 lžičky cukru
    1 šálek hladké mouky
    2-3 vejce
    8 stroužků česneku
    sůl, petrželka


    Příprava:
    Květák uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, necháme okapat a vychladnout. Pak okořeníme a nakrájíme opatrně na silnější plátky - hřebeny. Z droždí, cukru a vody připravíme kvásek. Když vzejde, přidáme mouku, postupně vejce, sůl, drcený česnek a nakrájenou petrželku. Podle potřeby zředíme vodou na hustší těstíčko. Vsypeme případný zbytek koření. Řezy květáku smočíme v těstíčku a dočervena usmažíme na oleji. Podáváme s brambory a bílým jogurtem ochuceným solí a lisovaným česnekem.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:05:32
  20. avatar
    [49] gerda [*]

    Meander: nejde o odrůdu, ale o recept - Suroviny:

    1 květák
    2 stroužky česneku
    lžíce nakrájené petrželky
    1 dl rajského protlaku nebo rozvařených prolisovaných rajčat
    100 g sýra
    pepř, sůl, olej

    Postup:

    Květák omyjeme a rozdělíme na menší růžičky. Česnek drobně nakrájíme a společně s petrželkou jej osmahneme na oleji. Po chvíli přidáme květák a smažíme asi 10 minut (pozor, často míchat, aby se květák nepřipaloval).
    Směs osolíme, opepříme a přidáme protlak, případně poněkud naředěný zeleninovým vývarem nebo vodou. Dusíme až je květák skoro měkký. Pak zasypeme strouhaným sýrem a necháme sýr buďto pod pokličkou roztéct nebo ve grilu zapéct.

    superkarma: 0 11.07.2007, 12:03:24
  21. avatar
    [47] Meander [*]

    Majucha: Já kupříkladu netuším, co je to římský květák.
    Irena1: Jestli ona to nebude spíš z nouze ctnost.

    superkarma: 0 11.07.2007, 11:53:01
  22. avatar
    [46] paníliška [*]

    No to je síla - 105 kg, cukrovka, s prominutím žere 2 kg banánů denně, miluje řízky smažené na sádle, svému tělu vysvětlí, že je to zdravé, jí i papírové ubrousky, ale hlavně preferuje zdravý životní styl. A největší perlička - IQ 140. Tohle snad ani nemůže někdo myslet vážně.

    superkarma: 0 11.07.2007, 11:38:38
  23. avatar
    [45] gerda [*]

    dkd: jo, je to obilovina, ale hezké na ní je, že je rychle upravená a dá se s ní dělat všecko možné - jako příloha, se zeleninou jako salát, použít to jako nádivku třeba do baklažánů, zapékat, smažit placičky...

    superkarma: 0 11.07.2007, 11:19:09
  24. [43] dkd [*]

    marcellina: díky, nemusím to hledat- nejsem líná, já bych si to určitě v dohledné době našla, protože to chci zkusit, v kuchyni dost experimentuji : -)

    superkarma: 0 11.07.2007, 11:12:18
  25. avatar
    [42] Irena1 [*]

    jj, berete to moc vážně a hledáte mouchy - mě to pobavilo a ten optimismus jí prostě vážně závidím a přeju

    superkarma: 0 11.07.2007, 11:08:53
  26. avatar
    [41] Juana [*]

    Majucha: jenže znám lidi, co tyto nové potraviny dodnes nejedí, protože se s nimi nesetkali v dětství. A autorce bylo v době převratu skoro 30 let, takže chápu, že to bere pořád jako "nové" potraviny. Jsem sice o pár let mladší, ale když se ohlédnu zpět, tak těch posledních 18 let mi připadá jako pár roků.

    superkarma: 0 11.07.2007, 11:03:12
  27. avatar
    [40] Suzanne [*]

    Juana: to máš recht. Já taky jím (žeru) na noc, ale těch pracně shozených 15kg si držím a nenaberu. V tomhle to až tak není.

    superkarma: 0 11.07.2007, 10:55:49
  28. avatar
    [38] Juana [*]

    A ten článek se mi líbí, je psán humorně a s nadhledem a obávám se, že ho většina z vás bere moc vážně. A mimochodem, znám opravdu lidi, kteří jedí tak zdravě, že by většina jiných byla hubená jak tyčka a na ně to nefunguje. Což sice tenhle případ nebude, ale můj otec dodnes miluje noční žranice a neztloustne ani o gram, takže ono to nebude jen tím, co člověk jí nebo nejí.

    superkarma: 0 11.07.2007, 10:48:13
  29. avatar
    [37] Suzanne [*]

    Jednou jsem si v přítmí kuchyně spletla bulgur a hnědý cukr Nasypala jsem to do cukřenky a návštěvníci si to v zápalu diskuse nasypali do kávy

    superkarma: 0 11.07.2007, 10:48:06
  30. avatar
    [36] Juana [*]

    Majucha: asi se budeš divit, ale pro nás, vyrostlé za socialismu, opravdu byla brokolice, krabí tyčinky a sójové maso novinkami, v dětství jsme se s tím prostě nesetkávali. Dodnes si pamatuju, jak jsem se poprve setkala s něčím tak obyčejným jako je pro vás, mladší, dnes kiwi. Na gymnáziu jsem dělala dnes poměrně obyčejnou činnost, hlídání dětí, a to v rodině španělského diplomata, jehož manželka jezdila nakupovat potraviny do Vídně. A tam jsem poprve viděla a ochutnala kiwi - přičemž osmiletá dcera, která mi pro to kiwi poslala do spíže, nechápala, že nevím, o čem mluví.....

    superkarma: 0 11.07.2007, 10:44:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme