Když ke koláči přidáte kopeček šlehačky nebo zmrzliny, bude požitek z letního dezertu naprosto dokonalý. Tento koláč je opravdu plný šťavnatého ovoce. Když do něj zakrojíte, ovoce se na vás doslova vysype. Spolu s vypečenou šťávou. 

Suroviny

těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 125 g vychlazené Hery máslová příchuť
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce

náplň

  • 800 g drobného bobulovitého ovoce (ostružiny, borůvky, maliny, rybíz…)
  • 2 hrsti strouhanky
  • 5 bílků
  • 180 g cukru krupice

Postup

Ze všech surovin si připravte těsto. Rozevírací dortovou formu vyložte na dně pečícím papírem a boky vymažte Herou.
Těsto rozválejte na placku. Ta by měla být větší než dno formy, aby těsto vyšlo i na boky.

Těsto přeneste do formy, zvedněte i kolem okrajů. Propíchejte vidličkou a posypejte strouhankou.

DSC_2840.jpg (83 KB)

Bílky vyšlehejte s cukrem na hustý sníh. Asi jednu čtvrtinu sněhu nechejte stranou. Do zbylého sněhu opatrně vmíchejte ovoce. Opatrně proto, aby se křehké plody co nejméně rozbily. Sníh s ovocem navrstvěte na těsto.

Nahoru dejte sníh bez ovoce a pěkně urovnejte.

DSC_2843.jpg (101 KB)

Pečte v troubě rozehřáté na 175 °C, 40 - 45 minut.

Koláč nechejte vychladnout a krájejte. Bude hodně šťavnatý, sladký a svěží.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ovocné dorty na našem magazínu

Mascarpone dort s čerstvým ovocem

mascarponedort.jpg (359 KB)

Jahodový piškotík

jahodovy1.jpg (41 KB)

Osvěžujicí smetanový dort s ovocem

dort3.jpg (71 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama