Vaření

Šnečku, šnečku, vystrč růžky...

Velké většině našich kamarádů připadáme nechutní. V mrazáku máme žabí stehýnka, salát s mořskými potvorami (mušle, chobotnice a krevety) si dáváme celkem běžně a rádi vyzkoušíme vlastně kdeco. :-)
Proto jsme se nemohli dočkat našeho výletu do Francie, kde jsme chtěli vyzkoušet spoustu francouzských specialit.

snekMezi prvními pochoutkami k ochutnání byli i šneci. Ty jsme zatím nikdy nejedli a Francie je známá tím, že jsou zde šneci velmi oblíbení. V útulné maličké restauraci v pařížské Latinské čtvrti jsme si objednali jako předkrm šneky v tomatové omáčce. Chuť nás příjemně překvapila. Jemné maso, možná trochu s příchutí bahna :-) a chutná omáčka. A čerstvé křupavé bagety k tomu.

Šneky si můžete připravit i u nás. Bohužel je neseženete na každé tržnici, jak jsme závistivě obdivovali v Paříži. Ale koupíte mražené nebo konzervované.

Jste-li odvážní, tak se můžete na lov šneků vydat i do přírody. Nasbírané šneky čeká přísná hladovka, musí z těla vyloučit všechny škodlivé látky. Hladovět je nechejte asi 14 dní. Po tuto dobu jim můžete servírovat třeba bylinky, výborný je estragon nebo tymián. Ty dodají šnečímu masu moc dobrou chuť.

Vyhladovělé šneky důkladně omyjeme v čisté vodě, poté je necháme několik hodin ve vodě s octem a solí (tím se zbaví slizu) a nakonec je opět vymácháme v čisté vodě. Takto zbavíme šneky i posledních nečistot. Nakonec šneky naházíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Povaříme 15 až 20 minut.
Pomocí vidličky vytáhneme šnečí maso z ulity a můžeme pokračovat v přípravě.

Teď můžeme šneky uvařit ve vývaru. Ten si připravíme předem, nejlepší je silný zeleninový nebo hovězí. Vaříme asi tři hodiny. Mezitím vyvaříme ve vodě i ulity, které můžeme používat na servírování šneků.

Dále šneky můžeme podávat podle vlastního uvážení. Uvařené šneky můžeme například naskládat na talíř a přelít omáčkou z rajčat, česneku a estragonu.
Nebo šneky nacpat zpět do ulit a zatřít speciálně připraveným máslem.

Šnečí máslo

máslo
šalotka usekaná najemno
utřený česnek
zelená petrželová nať
jemně mleté nové koření
tymián
pepř a podle potřeby sůl

Všechno důkladně utřeme a spojíme dohromady.

Troufnete si po dnešním článku do kulinářských experimentů? Nebo jste už šneky vyzkoušeli?

Dobrou chuť přeje elly.

   
02.04.2010 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [20] hubajda [*]

    tak to neni nic pro me Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 14.11.2012, 23:36:41
  2. avatar
    [19] arminka [*]

    no tak šnečky fakt nemusím Sml16

    superkarma: 0 23.09.2012, 23:47:18
  3. [18] Rikina [*]

    Alka1 — #17 To taky není argument, tuhle diskuzi moc nelze brát vážně. Sml57 Sml80 

    superkarma: 0 05.04.2010, 19:52:26
  4. avatar
    [17] Alka1 [*]

    Rikina — #16 Ale no tak, že zrovna Ty použiješ takové směšné argumenty, bych nečekala...Sml24

    1. na komentář reaguje Rikina — #18
    superkarma: 0 05.04.2010, 18:28:02
  5. [16] Rikina [*]

    Dante Alighieri — #13 a jíš třeba chleba? Nebo buchty a jiné pečivo z kynutého těsta? Sml57 To je totiž taky brutální týrání. Víš, kolik mikroorganismů v podobě droždí muselo kvůli tomu zemřít drastickou smrtí upečením? Miliony. Sml24

    1. na komentář reaguje Alka1 — #17
    superkarma: 0 05.04.2010, 18:15:30
  6. avatar
    [15] peetrax [*]

    Dante Alighieri — #13 jej, tak teď ještě vypadám, že nerozumím tomu, že týrat a utýrat zvíře je zlo. Příště si svůj názor radši nechám od cesty. Sml24

    superkarma: 0 05.04.2010, 12:42:20
  7. avatar
    [14] Linde [*]

    bleeeeee Sml43, zlatý zkažený uzeniny z Julia Meinla Sml52.

    Mimochodem, ta šněčí porážka je brutální, ale jak se zabíjejí miliony tresek a tuňáků na moři? Nechají se leknout nebo uschnout na palubě Sml31.

    V horších případech se velké ryby vyvrhávají zaživa Sml80.

    superkarma: 0 05.04.2010, 11:44:17
  8. avatar
    [13] Dante Alighieri [*]

    peetrax — #11 Já si jen myslim, že vůbec nevíš, o co tu jde. Týrání a mučení zvířete NIKDY nebude v pořádku, tak tady nemluv něco o "mojí" volbě, jestli toho šneka umučím a sním nebo ne. Jak už jsem řekla, v té továrně to dělají bezbolestně, takže není nutný, aby někdo tohle se šneky dělal.. Sml15 Tohle je návod tak akorát pro toho, co si chce užít ten pocit, že je velkej machr, když sám dělá šneky, nebo co... A k tomu to musí být někdo, kdo je úplně bezcitný, protože normální člověk se vztahem k přírodě a zvířatům tohle dělat nebude.

    1. na komentář reaguje peetrax — #15
    2. na komentář reaguje Rikina — #16
    superkarma: 0 04.04.2010, 22:56:02
  9. avatar
    [12] Alka1 [*]

    peetrax — #11 To se přece nedá srovnávat! Tady se jedná o "jídlo" a já jsem jenom napsala svůj názor, že za tuhle cenu si podobnou "pochoutku" odpustím. Sml15

    superkarma: 0 04.04.2010, 21:52:09
  10. avatar
    [11] peetrax [*]

    Alka1 — #10 Dante Alighieri — #9 já nevím, ale je to přece vaše volba, jestli ty šneky budete likvidovat a jíst je. Popisy, jak sestrojit elektrické křeslo, jak vyrobit šibenici, jak nabít zbraň jsou něco podobnýho a jsou taky dostupný - a znovu, je to vaše volba, jestli realizací někoho zabijete, nebo ne. Sml80

    1. na komentář reaguje Alka1 — #12
    2. na komentář reaguje Dante Alighieri — #13
    superkarma: 0 04.04.2010, 21:00:52
  11. avatar
    [10] Alka1 [*]

    peetrax — #8 No ještě aby to vymyslela...Sml28

    Dante Alighieri — #9 Naprosto souhlasím s Dante, nikdy bych něco takového nejedla a jen z popisu připravy se mi dělá zle.  

    1. na komentář reaguje peetrax — #11
    superkarma: 0 02.04.2010, 16:55:05
  12. avatar
    [9] Dante Alighieri [*]

    peetrax — #8 To jsem neřekla. Ale šíří to tady, JAKOBY NIC! Jak utýrat zvíře...

    elly — #6 Nemusí se tak připravovat. Nikdo si je nemusí sbírat a provádět tyhle drasťárny. Nedávno tu byl článek ze šnečí továrny a tam je zabíjejí bezbolestně. Takže je pro mě lepší sníst šneka (mimochodem nikdy nejím a jíst nebudu), který byl zabit humánně, než šneka, kterýho jsem někde sebrala a pak ho mučila ve vařící vodě. Sml15 Krmím je bylinkami, jo? A proč používáš pojem "Vyhladovělé šneky...". Z toho jsem pochopila, že se těch bylinek moc nenajedí.

    Mně to prostě přijde jako děs, to se nezlobte...

    1. na komentář reaguje Alka1 — #10
    2. na komentář reaguje peetrax — #11
    superkarma: 0 02.04.2010, 16:36:43
  13. avatar
    [8] peetrax [*]

    Dante Alighieri — #4 mám dojem, že tento způsob přípravy šneků není vynálezem ani výmyslem elly. Sml3

    1. na komentář reaguje Dante Alighieri — #9
    2. na komentář reaguje Alka1 — #10
    superkarma: 0 02.04.2010, 15:05:07
  14. avatar
    [7] phoebe24 [*]

    Šnečku, šnečku, vystrč růžky...

    dokud držím v ruce nůžky...... :-)

    superkarma: 1 02.04.2010, 14:51:48
  15. avatar
    [6] elly [*]

    Dante Alighieri — #4 krmíš ho bylinkama Sml24 A já za to fakt nemůžu, že se takhle připravují šneci Sml80 Taky si je dám raději hotové nebo je koupím mražené Sml57

    1. na komentář reaguje Dante Alighieri — #9
    superkarma: 0 02.04.2010, 07:26:52
  16. avatar
    [5] gerda [*]

    kdybych na opuštěném ostrově neměla k jídlu vůbec nic, pak bych ty šneky asi sníst musela. Jinak nevidím důvod.Sml23

    superkarma: 0 02.04.2010, 04:49:51
  17. avatar
    [4] Dante Alighieri [*]

    Coooože?!!! Nejdřív je 14 dní týrat hlady a pak nechat pomalu umírat ve vodě vedené k varu? Sml13 elly, chce se mi počastovat tě nějakým nepříliš slušným přízviskem!!!! Sml68 Sml68 Sml68 Nejsem vegetarián, ale zvíře snad jde usmrtit nějakým humánnějším způsobem, ne?! A ne ještě dávat na internet návod na to, jak ho umučit! Sml68

    1. na komentář reaguje elly — #6
    2. na komentář reaguje peetrax — #8
    superkarma: 0 02.04.2010, 01:58:15
  18. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    isida — #2 Sml30Sml30Sml30 to urcite, ale prase je tvor vysoce inteligentni, taky vetsinou nikomu neublizi a stejne nam skonci v utrobach.

    Hele, Sunyno, nez bych se s tim takhle patlala, to si je radeji nekde dam. Sml58Sml58Sml58Sml58

    superkarma: 0 02.04.2010, 01:07:47
  19. avatar
    [2] isida [*]

    Altamora — #1Sml67  Porad mi snek pripada inteligentnejsi, nez nekteri lide, nevim o tom, ze by nekomu vedome ublizil, a kdyz srovnavam vetsinu papalasu se sneky, snek z toho vyjde jednoznacne jako vitez...

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #3
    superkarma: 0 02.04.2010, 00:56:04
  20. avatar
    [1] Altamora [*]

    I když je šnek úplně blbý živočich, stejně si neumím představit, že bych jedla něco, co se před konzumací musí nechat tak dlouho  týrat, aby to bylo poživatelnéSml15

    1. na komentář reaguje isida — #2
    superkarma: 1 02.04.2010, 00:21:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme