Novinky

Snany: Letošní zimu hlady neumřeme

Sladce vonící příspěvek poslala jako první šikovná hospodyňka Snany. Přečtěte si, co všechno s ovocem a zeleninou dokáže a nezapomeňte si opsat i recept.

Dobrý den,
baví mě vyrábět domácí bylinkový med, sirupy a marmelády. Nesmím opomenout ani zpracování domácí zeleniny. Je to jedna z mnoha mých vášní.
Snažím se využít skoro vše co moje zahrada a příroda nabízí. Myslím, že letošní zimu „neumřeme hlady“.
Do čaje, na chleba s máslem nebo jen tak na mlsání mám ve spíži několik medů vyráběných z pampelišek, sedmikrásek, jitrocele /ten mi zrovna moc nechutná/, černého bezu a jetele. Příprava není složitá a zvládne ji opravdu každý.

Základem je bylina, voda, citrón, cukr a hlavně velká dávka trpělivosti -míchat cca 1 1/2 až 2 hodiny. Zde je jeden z mých receptů např. na med z černého bezu: minimálně 25 květů černého bezu /ideální je sbírat v plném květenství/, citrón /je možné použít i kyselinu citrónovou, 1l vody, 1 kg cukru krystal. Květy omyjeme, vložíme do hrnce, nalejeme vodu, přidáme nakrájený citrón /kousek nechávám a přidávám v závěru finálního vaření/, vaříme cca 20 minut, odstavíme, a necháme louhovat 24 hodin. Přeceníme přes plátno /já používám plenu/, přidáme cukr a vaříme do úplného zhoustnutí, přidáme trochu šťávy z citrónu a ještě teplé plníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru /nechávám takto cca 24 hodin/ a pak ukládám do špajzu.
Ráda bych vyzkoušela i med z borovice, třeba se k tomu příští rok dostanu.

Marmelády má u nás ráda celá rodina a jsem ráda, když i dceři domácí chutná. Problém je v tom, že ve spižírně se moc neohřejí, moji miláčci mi na ně chodí a nestačím se divit jak rychle mizí. Letos jsem vyrobila meruňkovou, meruňkovou s medem, švestková povidla, z černého bezu, malinovou, „špendlíkovou“. Myslím, že jsem se docela činila. Měla jsem ještě v plánu broskvovou, ale než jsem se „rozhoupala“ byly akorát vhodné k vyhození do popelnice.
Sirup mám letos jen jitrocelový /připomíná mi hnusně sladký nemocniční čaj, tak nevím kde dělám chybu/ a z černého bezu. Moje babička vyráběla před lety sirup z černého rybízu-opravdu dobrota.

Zavařuji jen jablka a hrušky. Miluji domácí kompot, další z mnoha vzpomínek na babičku.
Co se týče zeleniny, letos mám jen domácí kečup, nakládaný domácí česnek a cuketový mix. Ráda bych ještě nějak zpracovala rajčata, jsou dcery oblíbená. Poradí mi někdo recept?
Šetřím na sušičku ovoce, příští rok budou křížaly. Nemrazím, mám averzi z dětství, maminka dávala do mrazáku skoro všechno ovoce i zeleninu, chuť pak byla divná, taková umělá.

S pozdravem a přáním pěkných dní
Snany

pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven

______________________

Děkuji za velmi plodný zahrádkářský příspěvek. Jste opravdu moc šikovná ! Co mě ovšem dostalo, to je, že lze udělat i med z borovice. To slyším poprvé. Až ho vyzkoušíte, určitě dejte vědět.
I Vám přeji pěkné dny
Saša

Téma dnešního dne:  Zavařujete nebo zamrazujete?

  • Co nejčastěji?
  • Co máte nejraději?
  • Nebo volíte ještě jiný způsob skladování zeleniny a ovoce?

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Jendu ze čtenářek odměníme pěkným dárkem, kdy bude pro změnu nakupovat a vařit: Knihou nakl. Smart: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

kuchknihdar

   
17.09.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16šikulaSml67

    superkarma: 0 17.09.2013, 09:13:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme