rebarborový koláč

Rebarboru právě sklízíme ze zahrádek. Krásné načervenalé stvoly, ze kterých vykouzlíte nejúžasnější dezerty, milovaly už naše babičky. Ty připravovaly několik druhů různých bublanin, koláčů, marmelády a rebarboru také zavařovaly jako kompot. V zimě se pak hodila do jakéhokoliv koláče.

Letošní úrodu rebarbory jsem už začala zpracovávat i já. Mám první džem a chystám se na další, tentokrát v kombinaci s jahodami. Upekla jsem taky první dezert. Začala jsem jednoduše, snadným lžičkovým receptem na bublaninu.

Jednoduché těsto můžete použít nejen v kombinaci s rebarborou, ale s jakýmkoliv ovocem. Zkoušeli jsme ho snad už se vším možným. Vedou u nás ostružiny, jahody a právě rebarbora.

Suroviny

  • 20 lžic polohrubé mouky
  • 20 lžic mléka
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 10 lžic oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 velké stonky rebarbory
  • 6 lžic cukru krupice

Postup

Rebarboru oloupejte ostrým nožem nebo škrabkou na brambory. Dávejte pozor, aby byla opravdu oloupaná důkladně, jinak vám budou kusy slupky vadit, až budete koláč jíst.

Nakrájejte rebarboru na špalíčky a dejte do hrnce. Přidejte cukr a 1 dcl vody. Vařte do změknutí rebarbory, asi deset minut.

Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse, nalijte do kulaté koláčové formy, kterou jste vymazali tukem a vysypali moukou. Nahoru nasypejte špalíčky změklé rebarbory.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 25 až 30 minut. Dokud povrch krásně nezezlátne.

Vytáhněte z trouby, nechejte lehce vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť přeje Elly.

S rebarborou můžete připravit třeba tyto skvělé moučníky

jahodový koláč s rebarborou

rebarborovo jahodové cupcaky

rebarborovo jahodové suflé

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama