Vaření

Snadný květákový koláč

smažený květák

Krásná hlavička květáku před vámi? Chybí nápad, co s ním? Můžete se spolehnout na oblíbenou klasiku - smažený květák. Ten je totiž dokonalý, třeba v kombinaci s novými bramborami. Nebo můžete zkusit něco snadného a chutného podle dnešního receptu.

A co je ideální? Zkombinovat obě květákové pochoutky, připravit si k nim čerstvý hlávkový salát a výbornou přílohu. Letní oběd je na světě.

Smažený květák, v trojobalu, není žádnou novinkou. Navíc není ani potřeba jej nijak vylepšovat. Jednoduše obalíte v mouce, vajíčku a strouhance, usmažíte ve vyšší vrstvě oleje a odložíte na ubrousek, který vsaje přebytečnou mastnotu. Žádná velká věda.

smažený květák

Moc práce vám nedá ani jednoduchý a poměrně zdravý květákový koláč. Nebo spíš zapečený květák s jogurtem. Hotovo za chvíli a velká dobrota!

květákový koláč

Suroviny

  • 1 květák
  • 250 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 150 g oblíbeného sýra
  • sůl a pepř

Postup

Květák rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě. Jen velice lehce, dokřupava. Sceďte a nasypejte do větší mísy. Lehce rozmačkejte vidličkou.

Do mísy přidejte jogurt, vejce a najemno nastrouhaný sýr. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem, ideálně ještě čerstvými zelenými bylinkami. Kdo nemůže žít bez masa, může přidat na kostičky nakrájenou šunku nebo uzené maso.

květákový koláč

Směs dejte do zapékací formy vymazané trochou másla a dejte zapéct do trouby. Pečte na 170 °C, 40 minut.

Ihned podávejte. Ale výborný je také zastudena.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
03.08.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [24] risina [*]

    Rikina — #18 Do těch 40 minut jsem počítala i to vaření - odhaduju, celkem od počátku akritvity k servírování to bude hodina (běhěm vaření a pečení se třeba opsrchuješ a přečteš zenu-in - a ještě stihneš k tomu květáku třeba nakrájet zeleninu nebo oškrábat a uvařit pár brambor, případně si přeprat halenku či ponožky na druhý den Sml58). Ale chápu, že hlad tě nutí k rychlejším akcím - tak nech vaření na víkend a ve všední den si holt namaž chleba nebo si kup cestou domů nějako hotovku, kterou ohřeješ v mikrovlnce. Nebo si otevři konzervu Sml16.

    superkarma: 0 03.08.2015, 23:16:46
  2. [23] Rikina [*]

    pinokio — #20 No však, ale čínské polévky, to nejde jíst pořád... proto když vidím napsáno, že je něco snadné a rychlé, jdu to s nadějí zkouknout, jestli to jídlo náhodou fakt nebude snadné a rychlé a použitelné i pro mě... a obvykle se zklamu. Sml80

    superkarma: 0 03.08.2015, 22:07:16
  3. avatar
    [22] kamarád [*]

    Rikina — #18 Promiňte,ale je to vaše rozhodnutí,že máte práci,která vás zcela pohltí.Když už nemáte čas ani na jídlo,je něco špatně.Pak opravdu v běhu jen rohlík a nějaká ta uzenina,nebo fastfoody...Sml80

    superkarma: 1 03.08.2015, 21:55:07
  4. [21] orangutan [*]

    květák tak vcelku a smažený mńamSml58

    superkarma: 0 03.08.2015, 21:53:21
  5. [20] pinokio [*]

    Rikina — #7tak si uvař čínskou polívku v sáčku,to ti vyjde akorát do těch deseti minut

    1. na komentář reaguje Rikina — #23
    superkarma: 1 03.08.2015, 21:06:31
  6. avatar
    [19] Jandywoman [*]

    elly — #17 určitě chutná i tak, ... to já jen, že toho teď mám plnou zahrádku a cpu to do všeho Sml16

    superkarma: 0 03.08.2015, 20:23:35
  7. [18] Rikina [*]

    risina — #16 Mno - přijedu domů z práce dejme tomu že brzo, tak ve 20.30 hod., šla jsem pěšky z nádraží, bylo vedro, jsem utahaná a mám hlad. Teď hned mám hlad, strašnej. Ale sednu si a začnu rozebírat květák na růžičky, pak budu čekat, až se uvaří, cedit, rozmačkávat, strouhat sýr na jemno, krájet bylinky, všechno to míchat, zapatlám plno nádobí, které pak budu muset umejt, a pak ještě musím čekat dalších 40 minut, než se to upeče? Sml80 To už jsem s tím dávno sekla a šla spát bez večeře, na tohle já prostě nemám. Potřebuju jídlo, které mám na talíři a poživatelné během 10 minut poté, co jsem došla domů, to nazvu jednoduchým, rychlým a snadným. Sml80

    1. na komentář reaguje kamarád — #22
    2. na komentář reaguje risina — #24
    superkarma: 0 03.08.2015, 17:39:23
  8. avatar
    [17] elly [*]

    Jandywoman — #13 kobližka — #15jojo, ideální a mají tam být. Jenže já jsem to dělala narychlo a úplně jsem na ně zapomněla Sml52

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #19
    superkarma: 0 03.08.2015, 17:34:14
  9. avatar
    [16] risina [*]

    Rikina — #7 Ten květákový koláč snad není na dvouhodinovou práci? Tipuju to na max. 20 minut práce + dalších max. 40 minut na uvaření/upečení.

    1. na komentář reaguje Rikina — #18
    superkarma: 1 03.08.2015, 17:28:55
  10. avatar
    [15] kobližka [*]

    paníliška — #14 Ale to tam Elly píše,že je ideální to doplnit čerstvými zelenými bylinkami Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 03.08.2015, 17:24:18
  11. avatar
    [14] paníliška [*]

    Určitě stojí za vyzkoušení, i ty placičky od Gerdy.

    1. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 03.08.2015, 17:02:43
  12. avatar
    [13] Jandywoman [*]

    Recept fajn, jen bych tam přidala pro plezír něco zeleného, např. trošku nasekané pažitky či mladé cibulové naťě, petrželky, ... Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 03.08.2015, 16:45:38
  13. avatar
    [12] elly [*]

    Rikina — #7pro některé lidi je náročné i ohřát vodu Sml80 Takový je život Sml24

    superkarma: 1 03.08.2015, 15:54:15
  14. avatar
    [11] vopis [*]

    Opravdu časově nenáročný a navíc moc dobrý Sml67

    superkarma: 0 03.08.2015, 12:24:54
  15. avatar
    [10] luneta [*]

    gerda — #4taky dělámeSml22

    superkarma: 0 03.08.2015, 08:44:46
  16. avatar
    [9] gerda [*]

    Rikina — #7zkus ty placičky, když se s tím nebudeš chtít hrát jednotlivě, dá se to i natáhnout na plech a upéct vcelku. Pak jsou řezy.

    superkarma: 0 03.08.2015, 08:24:20
  17. [8] bobani [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 03.08.2015, 08:13:09
  18. [7] Rikina [*]

    Mě vždycky pobaví, jak je tam napsáno, že je to snadné a rychlé a hotovo za chvíli, a pak z toho vyleze dvouhodinová práce. Sml57 Zas nic pro mě. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje elly — #12
    3. na komentář reaguje risina — #16
    4. na komentář reaguje pinokio — #20
    superkarma: 0 03.08.2015, 07:25:18
  19. avatar
    [6] gerda [*]

    renda4141 — #5já to dělávám dost často, jde to i z brokolice - oboje je rychlé a zelenina se nemusí předvářet.

    superkarma: 0 03.08.2015, 06:55:58
  20. avatar
    [5] renda4141 [*]

    gerda — #4 To zní dobře...úplně se mi sbíhají sliny. Sml67 To musím někdy vyzkoušet. Mám ráda květák v jakékoliv podobě.Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 03.08.2015, 06:40:36
  21. avatar
    [4] gerda [*]

    Dobré jsou i květákové placičky ze syrového strouhaného. Nastrouhat na nejjemnějších slzičkách struhadla anebo rozsekat v robotu. Přidat strouhaný sýr, žloutky, sníh, zelenou petrželku, trochu mléka nebo jogurtu a zahustit dětskou krupičkou. Kdo chce placičky nafouklé, dá i prášek do pečiva. Možno okořenit podle chuti - česnek, pepř atd... Lžicí pak nabírat, dávat do rozpáleného oleje na pánvičce, rozplácnout naplacato a smažit.

    1. na komentář reaguje renda4141 — #5
    2. na komentář reaguje luneta — #10
    superkarma: 2 03.08.2015, 06:03:51
  22. avatar
    [3] danca79 [*]

    Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 03.08.2015, 04:45:43
  23. avatar
    [1] Avosanaj [*]

    Sml67

    superkarma: 0 03.08.2015, 00:58:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme