Vaření

Snadný koláč s tvarohem a ovocem

koláč s ovocem

Hotové listové těsto vám pomůže při přípravě rychlých dezertů. Třeba s ovocem ze zahrádky. To můžete doplnit o svěží, lehce sladký, tvaroh. A za chvilku máte na stole výborný dezert, téměř bez práce.

Přiznám se, že balené rozválené těsto mám fakt ráda. Používám ho na oblíbený jablečný štrúdl (když se mi nechce dělat s taženým) a na snadné koláče. Vždycky je po ruce na křupavé slané drobnosti k posezení u vína a piva. Můžete do něj zabalit cokoliv, ať sladkého nebo slaného a máte super svačinu.

Na dnešní dezert jsem posbírala celý obsah své zahrádky. Vloni jsme zasadili pár angreštů, rybízy, maliny a už pár let nám tady rostou ostružiny. Mix těchto sladkých plodů jsem „utopila“ v koláči a doplnila je tvarohem.

Pekla jsem v nové koláčové formě od Kitchen Aid, kterou mám doma na otestování. Jsem z ní opravdu nadšená. Je pěkně těžká, žádný měkký plech. Povrch je tak parádní, že ho stačilo jen velice lehce vymazat máslem a koláč z formy vypadnul skoro sám. Žádné připékání se nekonalo.

koláč

Suroviny

  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 500 g plnotučného tvarohu (2 x 250 g vanička)
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 vejce
  • ovoce
  • džem podle chuti, klidně s kapkou alkoholu
  • máslo na vymazání formy

Postup

Připravte si koláčovou formu. Pokud máte stejnou jako já, od Kitchen Aid, tak má nepřilnavý povrch a není potřeba s ní dělat téměř nic. Já jsem ji jen lehce vymazala máslem. I kvůli chuti.

forma Kitchen Aid

Do formy rozprostřete listové těsto. Kus si nechejte na ozdobení povrchu. Dno propíchejte vidličkou a pomažte džemem. Ten ještě můžete smíchat s kapkou nějakého alkoholu. Hodí se třeba rum, griotka, portské nebo něco takového.

Tvaroh ušlehejte s cukrem a vejci. Polovinu dejte na těsto do formy. Naskládejte na tvaroh část ovoce - jednu tenkou vrstvu. Tu přikryjte opět tvarohem.

Nahoru na tvaroh opět dejte ovoce.

ovocný koláč

Ze zbytku těsta nakrájejte proužky. Těmi ozdobte povrch koláče.

koláč s letním ovocem

Pečte při teplotě 175 °C, zhruba 45 minut.

Nechejte vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

 

Testování pečících forem Kitchen Aid

Formy od Kitchen Aid mají nepřilnavý povrch. Jsou odolné vůči poškrábání, omyvatelné v myčce, rovnoměrně vedou teplo. Velice dobře se udržují, omývají. Nic se vám na nich nepřichytí. Po našem testování jsem z nich nadšená a můžu je doporučit.

Co všechno jsme ještě na našem magazínu testovaly ve formách Kitchen Aid?

Listové těsto v akci! Na našem magazínu...

šátečky s lososem

losos v listovém těstě

paštičky z listkového těsta

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
13.07.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Kadla [*]

    Elly: Jinak teda - já pod listové těsto nikdy nic nemažu a těsto se mi nikdy nelepí...

    superkarma: 2 13.07.2016, 21:26:19
  2. avatar
    [16] kobližka [*]

    gerda — #15 Já si před pár lety koupila v bazaru ohnivzdornou koláčovou formu s tím zubatým okrajem,nějaká francouzská značka.Za 50 kč.Lepší kup jsem málokdy udělala,je suprová Sml67

    superkarma: 0 13.07.2016, 19:19:21
  3. avatar
    [15] gerda [*]

    Mám starou kameninovou bábovku po mé babičce a stále je výborná, peču v ní ráda. Koláčovou formu vlastně ani nepotřebuju. Velký kastrol vystelu pečícím papírem, nandám co tam má být, upeču a za pomoci toho papíru to pohodlně vyndám. Jinak mám samozřejmě i dortovou formu - tu rozklápěcí - s bábovkovým věncem, ale přiznám se, že v tom jsem nepekla ani nepamatuju. Jo, a ještě mám dvě velké kulaté formy na pizzu, to taky není špatné.

    1. na komentář reaguje kobližka — #16
    superkarma: 0 13.07.2016, 17:37:26
  4. avatar
    [14] monkee [*]

    Kadla — #13 Moje slova.

    Dokoupila jsem v poslední době jen jednu teflonovou s vlnkovým okrajem, protože se mi líbila (pod listové těsto máslo nepotřebuje), a klepu, točím ji často a pořád je jako nová, a skleněnou misku z Ikey (malá na jednu porci). Silikonové (dvě) už mám několik roků a do koše se zatím taky nechystají (stály v akci stovku). A nejradši mám stejně prastarou skleněnou bábovkovou s atypickými "žebry". Bábovka z ní vypadá nádherně a forma slouží jen mně už přes 20 let (předtím nějaké tetě kdovíjak dlouho).

    superkarma: 0 13.07.2016, 16:45:17
  5. avatar
    [13] Kadla [*]

    elly — #12Já si blahořečím, že jsem si zamlada (za totáče) nakoupila formy.... Páč mi slouží bratru už nějakých 30 let a vyhazování je v nedohlednu Sml30

    1. na komentář reaguje monkee — #14
    superkarma: 1 13.07.2016, 15:21:39
  6. avatar
    [12] elly [*]

    monkee — #11Ta forma jde použít na tisíce jiných koláčů. Připlatit si za kvalitu je ve výsledku více než úsporné. Většina levných forem za nějakou dobu letí do koše, protože prostě nevydrží...

    1. na komentář reaguje Kadla — #13
    superkarma: 0 13.07.2016, 14:40:04
  7. avatar
    [11] monkee [*]

    Tohle není pečení, to je jen nazdobení něčeho čímsi a v troubě už jen ohlídání barvy. Tedy nic proti ničemu (pro lenivceSml33). Ale kupovat kvůli tomu ještě i předraženou a malou formu, když poslouží i běžné do 300 Kč, to bychom tedy byli blbý národ.Sml15Sml68 Tady je potom vidět, kdo může penězma tapetovat.Sml22Sml24

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 1 13.07.2016, 14:16:16
  8. [10] iřka [*]

    Udělám s rebarborou.-Sml67

    superkarma: 0 13.07.2016, 12:09:20
  9. [9] Evaaaa [*]

    já jdu péct Tvarohovo-krupicový koláč tak jsem zvedava

    superkarma: 0 13.07.2016, 11:58:05
  10. avatar
    [8] kobližka [*]

    Právě má v troubě rybízový koláč,sice bez tvarohu,ale ke kávě bude dobrý Sml63

    superkarma: 0 13.07.2016, 11:38:23
  11. [7] slávenka [*]

    Na tu koláčovou formu se podívám a recept si tisknu, je to rychlovkaSml67Sml16

    superkarma: 0 13.07.2016, 11:22:02
  12. [6] Petra76 [*]

    Tvaroh miluju, ale oslovily mě i paštičky, vypadají výborně.

    superkarma: 0 13.07.2016, 10:59:12
  13. [5] bobani [*]

    vše s tvarohem miluju . zaujaly mě ty paštičky

    superkarma: 0 13.07.2016, 10:01:56
  14. avatar
    [4] terynaa1 [*]

    Rozhodně vyzkouším, zvláště teď když mi na zahrádce všechno zraje Sml67

    superkarma: 0 13.07.2016, 09:54:44
  15. [3] Klára Křížová [*]

    ty plechy jsou skvělé

    superkarma: 0 13.07.2016, 09:18:04
  16. [2] Andreadornova [*]

    Mňam

    superkarma: 0 13.07.2016, 08:26:01
  17. [1] Boros [*]

    To vypadá lákavě

    superkarma: 0 13.07.2016, 07:03:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme