Vaření

Snadný čokoládový dort bez mouky

Objevila jsem skvělou čokoládu na vaření. Je od Lindt, dělá se ve velkém balení pro vášnivé pekařky, kuchařky a cukrářky. Vyzkoušela jsem z ní svůj oblíbený čokoládový recept a byla jsem nadšená.

čokoládový dort bez mouky

Čokoláda Lindt na vaření má skvělých 51 % kakaové sušiny a je moc povedená. Teď před Vánocemi se velice hodí její velké balení, váží totiž 200 g. Už ji mám připravenou i na cukroví.

Recept na čokoládový dort je od televizní kuchařky Sophie Dahl. Její vaření sleduji občas na TV Paprika a má opravdu zajímavé a často snadné recepty. Takový je i tenhle čokoládový poklad. Spotřebujete minimum nádobí a výborný výsledek je zaručený.

S chutí říkám, že tenhle recept je vlastně dietní. Žádná mouka, třtinový cukr, kvalitní čokoláda na nervy :-) Pravda to samozřejmě není, je kalorický jako blázen, ale když ho nesníte celý sami, tak se nic neděje.

Máte doma celiaka? Pak je tento dort ideální. Jen si dejte pozor při výběru čokolády, aby byla také zaručeně bezlepková. Někdy může i zdánlivě tak nezávadná potravina jako je čokoláda, obsahovat stopy suroviny obsahujících lepek.

Suroviny

  • 300 g čokolády
  • 250 g másla
  • 6 vajec
  • 250 g třtinového cukru
  • 180 ml vroucí vody

Postup

Čokoládu nalámeme do food procesoru nebo mixéru s dostatečně velkou nádobou. Přidáme cukr. Společně promixujeme.

čokoláda

Přidáme žloutky, máslo a opět promixujeme. Nalijeme vroucí vodu, díky které se rozpustí čokoláda i máslo. Opět mixujeme. Nevadí, když nám zůstanou ve směsi kousky čokolády, ty se nám v dortu budou líbit. Kdo chce, může přidat lžičku mleté kávy a lžičku vanilkového extraktu. Není to však nezbytně nutné.

Čokoládovou směs přelijeme do větší mísy.

Z bílků ušleháme pevný sníh, který velice opatrně a po částech vmícháme do čokoládové směsi.

Vnitřní okraje formy na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dno vyložíme pečícím papírem. Můžeme použít také malé zapékací mističky. Na povrchu nemusí být dort vůbec upravený, může být jako na fotce.

čokoládový dort

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 45 minut. Menší mističky 30 minut.

Výborným doplňkem je kopeček neslazené šlehačky a klidně můžete přidat ještě oblíbené ovoce. V létě budou výborné maliny či jahody, my jsme vyzkoušeli višně v rumu a byla to pecka!!!

Dobrou chuť přeje Elly.

Lindth

   
09.12.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [18] IVANA ŠIMÍKOVÁ [*]

    MÁSLO BY ŠLO NAHRADIT ZLATOU HANOU,CHUTNÁ ÚPLNĚ JAKO MÁSLO. JÁ JI POUŽÍVÁM I JAKO NÁPLŇ DO DORTŮ Sml16

    superkarma: 0 15.12.2014, 10:20:55
  2. [17] slávenka [*]

    Dělala jsem bez mouky "Kinder řezy", bylo toho málo a bylo to hned snězené.Sml16Před nedávnem jsem si z blogu jedné blogerky stáhla podobný recept, jen čokolády a cukru je tam míň. Ale tento recept už si také tisknu.Sml58

    superkarma: 0 09.12.2014, 15:29:29
  3. [16] Roland [*]

    hubajda — #4 Rádi bychom znali recept - děkujeme !!

    superkarma: 0 09.12.2014, 14:59:22
  4. avatar
    [15] Eliana [*]

    ještě mi napadlo, že by šla ta hera s máslovou trestí, je to šmakuláda a máslo nic nehradí, ale voňavé by to bylo, nebo to upeču s máslem pro ostatní členy rodiny a přátel a budu se kochat jak jim chutnáSml30....teď jsem dopekla ovesné hrudky a venku se v mlze chladí sezamové placičkySml16

    superkarma: 0 09.12.2014, 14:34:36
  5. avatar
    [14] Eliana [*]

    elly — #13to je právě to, že máslo je specifické a voňavé Sml15 a co nějaký ten kokosový?

    superkarma: 0 09.12.2014, 14:07:17
  6. avatar
    [13] elly [*]

    Eliana — #12jedině nějaký rostlinný tuk? Třeba ta Hera by šla. Ale mám strach, že to z toho dortu bude cítit :-(

    1. na komentář reaguje Eliana — #14
    superkarma: 0 09.12.2014, 13:05:23
  7. avatar
    [12] Eliana [*]

    elly — #10čím by se u toho dalo nahradit máslo?Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 09.12.2014, 12:42:00
  8. avatar
    [11] Eliana [*]

    Kadla — #2místo másla jedině Heru nebo jinou náhražkuSml54

    superkarma: 0 09.12.2014, 12:41:08
  9. avatar
    [10] elly [*]

    gerda — #8není to klasický nadýchaný dort. Není tam mouka, prášek do pečiva. Je to takový ten hutný, extra čokoládový, co ho může každý sníst jen kousek :-D

    1. na komentář reaguje Eliana — #12
    superkarma: 1 09.12.2014, 12:35:58
  10. avatar
    [9] gerda [*]

    Eliana — #1jo, kdo má omezení v jídle, pak je samozřejmě takový recept velmi vítaný.Sml67

    superkarma: 0 09.12.2014, 11:43:28
  11. avatar
    [8] gerda [*]

    já teda nevím, ale asi bych tu čokoládu radši snědla rovnou, jestli má být na obrázku hotový dort z receptu, tak se mi nezdá kór moc povedený.Sml80 Pardon, že kritizuju, ale dort si představuju jinak. Tohle je jakási vysoká plackaSml15

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 09.12.2014, 11:42:31
  12. avatar
    [7] elly [*]

    polla — #5vymazávají se boky, dno se vykládá pečícím papírem.

    superkarma: 0 09.12.2014, 11:21:58
  13. avatar
    [6] moula [*]

    polla — #5 asi vypadlo par slov - formu na dort PO STRANACH vymazeme...ale dobry postrehSml58

    Recept se mi moc hodi, potrebovala jsem neco bezlepkoveho svatecniho a chystala jsem se patrat po netu.

    superkarma: 0 09.12.2014, 10:57:50
  14. avatar
    [5] polla [*]

    proč se vymazává forma máslem a ještě vysypává, když se na to pak dá pečící papír? To aby bylo co mýt?

    Ještě bych chápala, kdyby se vymazával ten pečící papír máslem kvůli chuti, ale takhle je to nesmyslný postup. Takže vymazávat pouze boky a i na ty je možné dát pruh pečícího papíru. To je stejné, jako když si někdo vezme ke kalhotám kšandy, aby ho pásek netlačil v pase a pak si ještě oblékl pásek pro jistotu.

    1. na komentář reaguje moula — #6
    2. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 09.12.2014, 10:52:51
  15. avatar
    [4] hubajda [*]

    delam oriskovou roladu bez mouky a je luxusni

    1. na komentář reaguje Roland — #16
    superkarma: 0 09.12.2014, 10:32:52
  16. avatar
    [3] Suzanne [*]

    Jů, to musí být dobrota Sml20 Někdy to vyzkouším Sml16

    superkarma: 0 09.12.2014, 10:27:29
  17. avatar
    [2] Kadla [*]

    Eliana — #1Tak to je tento recept úplně ok, ne? Není tam ani mléko, ani nic kvašeného či kynutého a čokoláda je v tom hořká... Mne by teda zase zajímalo, čím, tento dort drží pohromadě, ta směs je téměř totožná s čokoládovou náplní, kterou dávám do některých řezů, ale neumím si představit, že bych to šoupla do trouby a upekla...

    1. na komentář reaguje Eliana — #11
    superkarma: 0 09.12.2014, 08:48:02
  18. avatar
    [1] Eliana [*]

    Tak ještě něco pro nás potravinové alergiky, kteří nemohou laktózu (největší obsah je v sušeném mléce, čokoláda jen hořká) v kombinaci s ničím kynutým a kvašeným (ano zvláštní alergie, má ji jen 1% lidí) a bez citrusů a ořechů Sml16, ocením tak vánoční recept -jakýkoliv!

    1. na komentář reaguje Kadla — #2
    2. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 09.12.2014, 07:18:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme