Někdy se hodí mít po ruce snadný recept. Doma několik hladových krků, a když se venku horké léto změní v deštivé zamračeno, tak se polévka hodí.

kmínová polévka

Třeba tahle. Polévka, kterou jsem milovala už jako dítě. Hotová za půl hodinky, protože se v ní musí provařit jíška z hladké mouky. Suroviny, které na ni potřebujete, máte vždycky po ruce. Co více si přát?

Suroviny

kmín - celý i drcený
cibule
hladká mouka
máslo
zeleninový nebo masový vývar
sůl a pepř

krutonky z pečiva
zelená petrželová nať

Postup

V hrnci rozpustíme kus másla, na kterém osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme kmín - drcený i celý. Opékáme pár minut. Začne to krásně vonět, už teď se budou celé rodině sbíhat sliny. :-)

Přidáme hladkou mouku, kterou taky pěkně dozlatova osmahneme. Ne do hněda! Zhořkla by a polévka by nebyla dobrá. Umícháme jíšku, kterou ihned zředíme studeným vývarem. Přimhouřím oko, když tentokrát použijete studenou vodu a gelový bujon.

Dochutíme solí a pepřem a necháme dvacet minut provařit.

Ihned podáváme a na talíři zdobíme opečenými kostičkami pečiva a nasekanou petrželovou natí.

Kdo chce, může polévku ještě posunout o kus dál, jako moje sestra. Ta přidala ještě opečené žampiony a do polévky rozšlehala vajíčko. Parádní nápad.

Máte také tip na nějakou extra rychlou a chutnou polévku?

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama