Vaření

Snadná kmínová polévka

Někdy se hodí mít po ruce snadný recept. Doma několik hladových krků, a když se venku horké léto změní v deštivé zamračeno, tak se polévka hodí.

kmínová polévka

Třeba tahle. Polévka, kterou jsem milovala už jako dítě. Hotová za půl hodinky, protože se v ní musí provařit jíška z hladké mouky. Suroviny, které na ni potřebujete, máte vždycky po ruce. Co více si přát?

Suroviny

kmín - celý i drcený
cibule
hladká mouka
máslo
zeleninový nebo masový vývar
sůl a pepř

krutonky z pečiva
zelená petrželová nať

Postup

V hrnci rozpustíme kus másla, na kterém osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme kmín - drcený i celý. Opékáme pár minut. Začne to krásně vonět, už teď se budou celé rodině sbíhat sliny. :-)

Přidáme hladkou mouku, kterou taky pěkně dozlatova osmahneme. Ne do hněda! Zhořkla by a polévka by nebyla dobrá. Umícháme jíšku, kterou ihned zředíme studeným vývarem. Přimhouřím oko, když tentokrát použijete studenou vodu a gelový bujon.

Dochutíme solí a pepřem a necháme dvacet minut provařit.

Ihned podáváme a na talíři zdobíme opečenými kostičkami pečiva a nasekanou petrželovou natí.

Kdo chce, může polévku ještě posunout o kus dál, jako moje sestra. Ta přidala ještě opečené žampiony a do polévky rozšlehala vajíčko. Parádní nápad.

Máte také tip na nějakou extra rychlou a chutnou polévku?

Dobrou chuť přeje Elly.

   
30.07.2014 - Předkrmy - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [38] lucinka.bartosova [*]

    Kadla — #23 Ta polívka nevypadá vůbec špatně :) Možná to s tím kmínem zkusím. A třeba u nás gelové bujony chutnají. Když potřebuju občas rychlou variantu vaření, tak tam dám kuřecí gelový bujon - u nás nejvíc šmakuje kuřecí od Knorru.

    superkarma: 0 04.08.2014, 11:26:11
  2. [37] Lyoness [*]

    gerda — #31 jj... na cinske nudlove take s nostalgii jen vzpominam...

    superkarma: 0 31.07.2014, 10:32:26
  3. avatar
    [36] rendvo [*]

    Myslím že kminová polévka bude chutnat něco jak chlebová kterou jsem zkoušela a ta tedy nebyla dobrá. Tak tenhle recept tentokrát asi ani zkoušet nebuduSml15

    superkarma: 0 30.07.2014, 22:43:18
  4. avatar
    [35] Dudlajlama [*]

    Kadla — #34 Jedna z mych oblibenych knizek, tak kraaaaasne se u tech povidek bojimSml16

    superkarma: 0 30.07.2014, 21:27:18
  5. avatar
    [34] Kadla [*]

    Dudlajlama — #33 Jooo, to je ono... Já si nemohla vzpomenout, jak se to přesně jmenovalo Sml30

    1. na komentář reaguje Dudlajlama — #35
    superkarma: 0 30.07.2014, 20:22:47
  6. avatar
    [33] Dudlajlama [*]

    Kadla — #25 Specialita sefkuchareSml58

    1. na komentář reaguje Kadla — #34
    superkarma: 0 30.07.2014, 19:09:23
  7. avatar
    [32] gerda [*]

    llkacaba — #30 souhlasím, u brambor nejde jenom o chuť, ale kmín váže škodliviny typu solanin.

    superkarma: 0 30.07.2014, 16:23:34
  8. avatar
    [31] gerda [*]

    Lyoness — #28 já měla kdysi období, kdy jsem hotovou polévku dochucovala Glutasolem. Vždycky!  Je pravda, že rozvíjel chuť a opravdu to s tím bylo lepší, ba výborné. Jenže pak jsem si přečetla, co ten Glutasol je, a přestala jsem s ním. Proto bych taky nikdy nedělala polévku z pytlíku, která ho obsahuje, o čínské s nudlema za pár korun už vůbec nemluvím. Ty nudle mi taky strašně moc chutnaly, a za ty peníze....Sml33 - dostala jsem rozum včas.Sml30

    1. na komentář reaguje Lyoness — #37
    superkarma: 0 30.07.2014, 16:22:54

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] llkacaba [*]

    Já mám kmín moc ráda,třeba polévku nebo vařené brambory si bez něj nedovedu představit.

    1. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 30.07.2014, 16:18:39
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    uuu — #26 chleba bez kmínu si představit nedovedu. Kmín je nezbytná složka jídel, navíc dělá pokrmy stravitelnějšími. Kmínové tyčinky k vínu....bez kmínu?Sml30

    superkarma: 0 30.07.2014, 14:55:21
  3. [28] Lyoness [*]

    Kadla — #25 na tom neco bude...

    Kdyz jsem delala zeleninovy salat, pouzivala jsem pytlickove zalivky [pridala jsem treba jogurt, nebo medovou horcici]

    Zacala jsem si delat salaty z vlastnich namichanych bylinek a dlouho jsem tomu nemohla prijit na chut... stale mi tam "neco" chybelo a zaboha jsem to nemohla dochutit. Nyni je to lepsi, ale cesta to byla narocna...

    Kdyz uz doma varim, snazim se ty ruzne kostky nepouzivat, ale holt to ne vzdy vyjde.... Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 30.07.2014, 14:46:45
  4. [27] Lyoness [*]

    Kadla — #17 Vikitorie — #18 zkusim... Diky za info.

    superkarma: 0 30.07.2014, 14:44:11
  5. [26] uuu [*]

    Nesnáším kmín, až po letech jsem zjistila, proč byly všechny polívky od mé mamky naprosto odporné, že jsem je jedla jen se sebezapřením a zajídala je pečivem. Bez kmínu jsou kupodivu jedlé.

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 30.07.2014, 12:45:45
  6. avatar
    [25] Kadla [*]

    gerda — #24 Nedávno jsem viděla nějaký pořad o glutamátu sodném... Jak už bez něho nemůžeme být, protože jsme zvyklí na "větší chuť"... Bylo to v nějakém pořadu typu "Objektiv" nebo něco takového... Dokonce tam udělali test - uvařili dva velké hrnce polévky - úplně stejná polévka, jen do jednoho hrnce přidali navíc glutamát a nechali lidi ochutnávat, která polévka se jim zdá lepší - všichni jednoznačně označili tu s přidaným glutamátem ... Dřív nic takového nebylo a lidi byli zvyklejší na jemnější chutě... A teď jsem si vzpomněla na tu povídku ze série "Tichá hrůza" o tom, jak v jedné restauraci vařili lahodná jídla s jemňoulinkou chutí z lidského masa Sml52

    1. na komentář reaguje Lyoness — #28
    2. na komentář reaguje Dudlajlama — #33
    superkarma: 0 30.07.2014, 11:32:06
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Kadla — #23 však už ho často vidím ve výprodeji. Jak jsem psala první příspěvek, taky jsem tam automaticky napsala "kostku bujonu", ale to spíš obecně, ochucuju radši sypkými. Navíc, tyhle lidové polévky mívají specifickou chuť a není dobré rvát do nich ochucovadla. Pak totiž chutnají všecky stejně. Jo, a dřív se na venkově snídala polévka, která nedala moc práce a zahřála. Dokud nepřišlo do módy kafe. Třeba zrovna kmínová.Sml16

    1. na komentář reaguje Kadla — #25
    superkarma: 0 30.07.2014, 11:27:20
  8. avatar
    [23] Kadla [*]

    gerda — #21 Jojo, Podravku používám taky. Já reagovala vyloženě na to, jak Elly v článku nahoře píše "gelový bujon". Nám fakt nejede... ale je možné, že někomu chutná.. Když už musím použít bujon, tak používám klasický červený masox..

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    2. na komentář reaguje lucinka.bartosova — #38
    superkarma: 0 30.07.2014, 11:24:52
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    gerda — #21 smažím řízky a mé odpovědi podle toho vypadajíSml52

    superkarma: 0 30.07.2014, 11:21:48
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Kadla — #10 ne, ten vůbec nemyslím. Já měla na mysli spíš sypká dochucovadla, typu Podravka. Kostky jsou různé kvality, mívala jsem ráda Karpatský bujón a chválím Houbový.

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    2. na komentář reaguje Kadla — #23
    superkarma: 0 30.07.2014, 11:20:26
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Napadlo mi, že by nebylo marný přes tyhle vedřiny, kdy na vaření není nálada, zveřejňovat rychlovky!Sml16

    superkarma: 0 30.07.2014, 11:17:36
  12. [19] Zuza70 [*]

    Nemám ráda kmín, tak že toto určitě vařit nebudu.

    superkarma: 0 30.07.2014, 10:39:40
  13. [18] Vikitorie [*]

    Lyoness — #15

    Já zahušťuji kukuřičnou moukou, někdy v kombinaci se Solamylem, když se jedná třeba o tmavou omáčku, nebo o guláš. Jinak kukuřičná mouka je v podstatě nejlevnější, co se těch bezl. týče a také nejvhodnější, protože neovlivňuje chuť jídla a omáčky a polévky nepůsobí sklovitě.

    1. na komentář reaguje Lyoness — #27
    superkarma: 0 30.07.2014, 10:30:21
  14. avatar
    [17] Kadla [*]

    Lyoness — #15 Tak jsem se ptala kolegyně, co má syna s celiakií. Říkala, že zahušťuje buď bezlepkovou moukou, nebo kukuřičným škrobem nebo hraškou....

    1. na komentář reaguje Lyoness — #27
    superkarma: 0 30.07.2014, 10:25:59
  15. avatar
    [16] Kadla [*]

    Lyoness — #15 No, třeba moje babička z jižní Moravy zahušťovala spoustu věcí strouhanými syrovými brambory...

    superkarma: 0 30.07.2014, 10:23:04
  16. [15] Lyoness [*]

    To bych mohla zkusit...

    Povezte my damy, cim zahustit polevku, pokud nechci/nemuzu pouzit mouku - napr. kvuli bezlepkove diete? Mate neco ozkouseneho?

    1. na komentář reaguje Kadla — #16
    2. na komentář reaguje Kadla — #17
    3. na komentář reaguje Vikitorie — #18
    superkarma: 0 30.07.2014, 10:20:05
  17. avatar
    [14] diblice [*]

    tak tohle jsem nikdy nevařila

    superkarma: 0 30.07.2014, 09:50:32
  18. [13] murat [*]

    máma nám ji vařila docela často, ale já ty jíškový polívky dělám vyjímečně. a když už ji dělám, tak jedině bramboračku

    superkarma: 0 30.07.2014, 09:47:41
  19. avatar
    [12] vladka321 [*]

    Kmínová polévka je vynikající. Jako děti jsme jí říkaly "picí", poněvadž se dala krásně pít z hrníčku. Bylo to rychlé a bez bryndání Sml30.

    superkarma: 0 30.07.2014, 09:17:56
  20. avatar
    [11] řeřicha [*]

    dělám ji a přidávám vajíčko a občas zahustím chlebem místo mouky.

    superkarma: 0 30.07.2014, 09:16:10
  21. avatar
    [10] Kadla [*]

    Elly: Gelový bujon Sml23Sml23Sml23 Vůbec nám nechutná... Vyzkoušela jsem ho jednou, a nikdy víc... Možná je zdravější než klasický masox, ale pro nás fakt nee... Jinak - kmínku miluje můj starší syn..... a to jsem ji doma nikdy dříve nevařila, okoukal to někde jinde a teď ji musím vařit i já Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 30.07.2014, 08:45:41
  22. avatar
    [9] LudPa [*]

    umím ji od babi a dělám ji také s vajíčkem

    superkarma: 0 30.07.2014, 08:27:47
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    prababka — #3 tu taky ráda dělám, anebo dám do vývaru aspoň kvasnicové knedlíčky, když nejsou játra.

    superkarma: 0 30.07.2014, 08:19:41
  24. [7] Helena Svatková [*]

    Už jsem jí také jedla a docela mi chutnala. Kmín používám k vaření často.Sml16

    superkarma: 0 30.07.2014, 08:09:26
  25. [6] manislava [*]

    znám někdy vařím,ale jen pro sebe a děti-manžel kmín nenávidí

    superkarma: 0 30.07.2014, 08:02:45
  26. [5] vladka60 [*]

    Kmínovou polévku dělám často, chutná nám.

    superkarma: 0 30.07.2014, 07:40:50
  27. [4] prababka [*]

    gerda — #2 Často dělám kromě krupičkové polévku s opraženými ovesnými vločkami , dobré je přidat sušené houby a na konci rozšlehané vejce.

    superkarma: 0 30.07.2014, 06:55:47
  28. [3] prababka [*]

    Máme rádi polévku z droždí.Rozpustím na másle kostičku nebo dvě , rozpuštěné pražím , až droždí voní po mase, zaleju vodou a přidám mraženou zeleninu.Osolím , opepřím, po změknutí zeleniny je hotovo.

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 30.07.2014, 06:50:15
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Skvělá tradiční rychlovkaSml67 Kmínka nikdy nezklame. A prý podporuje tvorbu mléka - kojicí maminky!! Navíc pak děťátko tolik netrpí na prdíky....Třeba můj muž je polévkový, já polévky jenom vařím, ale málokdy jím. Stačí, že je ochutnávám. Takže mám zásobu i rychlých a zaplaťpánbůh za ně!  Další oblíbená je, že na másle osmažím dětskou krupičku nebo hrubou mouku, taky dozlatova. Pak do toho rozbiju vajíčko, rychle umíchám, až se to srazí a na to naliju buď vodu (pak kostku bujonu) anebo bujon (když vařím celé kuře či slepici na polévku, trochu bujonu si zamražuju a hodí se vždy). Nechám provařit, dochutím a přidám fůru sekané hladkolisté petrželky. Nebo osmažit na másle pytlík mražené zeleniny typu hrášek s mrkvičkou, trošku poprášit moukou a na to opět bujon....polévka je grunt!Sml16

    1. na komentář reaguje prababka — #4
    superkarma: 0 30.07.2014, 06:01:30
  30. [1] dadma [*]

    Moje matka dělala i kmínovou omáčku a byla parádní.S vepřovým masem a houskovými knedlíky.

    superkarma: 0 30.07.2014, 00:15:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme