Vaření

Snadná klasika: Francouzské brambory

Proč se vlastně francouzské brambory jmenují francouzské? V podobě, ve které je znám z dětství, nevěřím tomu, že recept pochází z Francie. Znáte původ tohoto názvu?

francouzské brambory

Nikdy jsem si nelámala hlavu tím, jak vznikl název jídla, které jsem už od dětství měla ráda. Až teď, když trochu znám francouzskou kuchyni a brambory zapečené s vařeným vejce a kabanosem mi nepřijdou jako něco, co by francouz s chutí zařadil na svůj jídelníček. Ale možná se mýlím. Možná jsme si francouzské jídlo počeštili kabanosem a dostupnými surovinami, aby splňovalo nároky levného a nenáročného jídla.

U nás doma to ani „francouzské“ brambory nebyly. Byly to prostě „zapékané brambory“. Maminka krájela uvařené brambory na plátky, prokládala je kabanosem, plátky vařeného vajíčka a zalévala vejci rozšlehanými v mléce. Nakonec ještě trochu posypala sýrem. I já jsem se držela podobného receptu, jen jsem vynechala vařená vejce, kabanos vyměnila za výbornou domácí klobásu od kamarádky Irenky a celou pochoutku jsem završila pěknou hromádkou výborného uzeného sýru.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 450 g kvalitních klobás, ideálně domácích nebo od spolehlivého řezníka
  • 4 velké cibule, když máte tak 2 červené a 2 žluté
  • 5 stroužků česneku
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 150 g dobrého oblíbeného sýra

Suroviny

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Jestli budete nebo nebudete předem vařit klobásu, to nechám na vás. Záleží i na druhu klobásy. Já jsem klobásy uvařila doměkka a potom už jen brambory krátce zapekla, do ztuhnutí vejce. A klobáska uvnitř byla krásně měkká, téměř se rozpadala.

francouzské brambory

Mezitím, co se vaří klobásy a brambory, tak oloupeme cibule a nakrájíme je na půlkolečka. Oloupeme také česnek, který nasekáme nadrobno. Cibule spolu s česnekem orestujeme na kousku sádla nebo oleje, dozlatova.

Připravíme si pekáč. Brambory scedíme a polovinu brambor vysypeme na dno pekáče. Rozmačkáme šťouchadlem. Kdo má raději brambory nakrájené na plátky, nakrájí je na plátky. Mně se líbí, že když je rozšťouchám, tak pak mezi ně krásně vteče smetana s vejci a nejsou ani trochu suché.

Na vrstvu brambor dáme klobásy nakrájené na kolečka. Na ně opečenou cibuli a opět vrstvu brambor, které jsme předtím rozšťouchali v hrnci.

francouzské brambory

Smetanu rozšleháme s vejci, osolíme a opepříme a zalijeme jí brambory v pekáči.

Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Jestli už je hotovo, poznáme, když lehce zatřepeme pekáčem a vidíme, že smetana s vejci už ztuhly. Těsně před vytažením z trouby zasypeme sýrem, který se krásně rozpustí.

Vyndáme z trouby, necháme chviličku vychladnout, asi deset minut, a podáváme. Můžeme vykrojit tvořítkem kolečka a porce tak jsou krásně nazdobené. Nevzhledné odkrojky zapečených brambor si můžeme nechat třeba na další den, na oběd do práce. ;-) V krabičce se to přece ztratí.

Co u nás nesmí k francouzským bramborám chybět, jsou sladkokyselé okurky v nálevu. Mňam!

Jak děláte francouzské brambory vy? Víte, proč se jim tak říká?

Dobrou chuť přeje Elly.

   
21.10.2014 - Sýr a vejce - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] iřka [*]

    Zapečené brambory se dají kombinovat na mnoho způsobů. U nás tam musí být hlavně hodně cibule a kořením bylinkovým máslem.Někdy s uzeninou,podruhé se zeleninou. Naše jedno z oblíbených jídel,i když teď už také ne z nejlevnějších.

    superkarma: 0 06.06.2017, 08:04:26
  2. [33] Lenda26 [*]

    Dnešní večeře je jistá díky za tip Sml59

    superkarma: 0 30.03.2015, 11:14:49
  3. avatar
    [32] chanahd [*]

    Ne že bych nechtěla dát do brambor klobásu. Jen nemáme tu dobrou domácí klobásku od kamarádky. I když mám dojem, že než bych jí pokrájela do brambor, tak bych kousky pořád ochutnávala, až bych ji ochutnala celouSml30

    superkarma: 0 26.03.2015, 10:20:07
  4. avatar
    [31] chanahd [*]

    Zapečené brambory máme doma rádi a děláme celkem často.

    Francouzské ale dělám tak, že nejdřív brambory uvařím ve slupce. Pak přidáváme uzeninu, co je zrovna v lednici, okurku, vajíčka a zapekáme potřené vejci s trochou mléka.

    Nebo pak děláme zapékané se smetanou. To dávám brambory syrové, na slabé plátky. A u nás se přidává cibule,houby, na kostičky pokrájené a osmahlé kuřecí maso, zalije se smetanou a v té se zapéká. Nakonec se posype vrstvou sýra.

    superkarma: 0 26.03.2015, 10:18:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] marci111 [*]

    Tak jste mi udělaly chutě a je rozhodnuto-zítra budou zapékané brambory.......už se mi sbíhají sliny

    superkarma: 0 02.11.2014, 19:32:26
  2. [29] mar89 [*]

    Dělám to podobně.Oři čtení se sbíhají sliny,Dobrou chuť.

    superkarma: 0 21.10.2014, 17:55:39
  3. [28] anina4 [*]

    dělám podobně s uzeninou a vařenými vajíčky a zaliju smetanou + rozkvedlané vejce a zasypu sýrem

    superkarma: 0 21.10.2014, 16:26:45
  4. avatar
    [27] denkas [*]

    Rikina — #25Taky dobrý recept!

    superkarma: 0 21.10.2014, 15:21:18
  5. [26] slávenka [*]

    dělám skoro stejně, akorát brambory vařím ve slupce,uzenina je co dům dá, přidávám vařená vajíčka, zaleju rozšlehanými vajíčky a sypu sýrem...okurka nesmí chybět, už jsem je dlouho nedělala..mňam Sml16a ještě zapékám brambory s brokolicí a kuřecím masem...také dobré..

    superkarma: 0 21.10.2014, 14:47:33
  6. [25] Rikina [*]

    U nás pekáč tlustě vymazat máslem, vysypat strouhankou. Taky tlustě. Pak vrstva brambor, syrové, na plátky nakrájené. Pak uzené nakrájené na malé kostky a promíchané s nadrobno nakrájenou cibulí, případně se tam dá propašovat pórek, nebo zelená paprika, ale přiměřeně. A zas vrstva brambor a navrch položit slaninu. Žádné vejce, žádná smetana, upéct do zlatova a křupava. K tomu kyselé zelí, nebo kyselá okurka a Sml77

    1. na komentář reaguje denkas — #27
    superkarma: 0 21.10.2014, 14:26:52
  7. avatar
    [24] buldok [*]

    Francouzské brambory zbožňuju.

    superkarma: 0 21.10.2014, 14:22:12
  8. avatar
    [23] Léthé [*]

    Tak podobné "čvaňho" dělávala moje tchýněSml30 a občas to chtěl po mě i můj manželSml2. Párkrát jsem je udělala, ale nic moc, pak je začal dělat on sám, ještě větší nic mocSml30.

    Moje matka dělávala podobné zapékané brambory a myslím si, že každou vrstvu prosypala se strouhankou, ale již přesně nevím kolik a jak to dělala. Tenkrát mě to nezajímalo, ale chutnalo a dnes se jí již nezeptámSml80.

    superkarma: 0 21.10.2014, 14:20:57
  9. avatar
    [22] denkas [*]

    lalica — #20 Přesně tak,každý si udělá ,jak má rádSml80

    superkarma: 0 21.10.2014, 13:38:15
  10. avatar
    [21] enka1 [*]

    Tak rozšlehaná vajířka nee, připomínají mi pak frbramabory z dávných školních dob. Naučila jsem se jíst, až když jsem je začla vařit sama. Na dno misky máslo, brambory, vařená vajíčka, dobrou uzeninu, brambory a navrch pokladu anglickou slaninou

    superkarma: 0 21.10.2014, 13:09:22
  11. avatar
    [20] lalica [*]

    Sml16 Hodně inspirace, každá si je připraví po svém, a tak to má být. Určitě je budu brzo dělat, dnes jsme měli smažený květák.

    1. na komentář reaguje denkas — #22
    superkarma: 1 21.10.2014, 13:02:42
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    elly — #12ono se to beztak rozkouše, hlavně že to má dobrou chuť.

    superkarma: 1 21.10.2014, 12:09:05
  13. [18] cilani [*]

    magic11 — #14 když už tam musí být zelenina, tak raději na větší kusy - to se dá aspoň vybrat. Proto nejím mamčiny zap.brambory -ta zelenina to kazí..

    superkarma: 0 21.10.2014, 11:06:00
  14. avatar
    [17] vladka321 [*]

    Tak já nedávám uzeninu, vždy vepřové, nebo hovězí maso. Zkoušela jsem i kůzlečí, ale to byla docela škoda (myslím toho masa). A samozřejmě pro nás alergiky přidávám místo smetany, kozí mléko. Když ale chci udělat radost zbytku rodiny, tak jim tam tu alergenní, tučnou hrůzu klidně dám

    superkarma: 0 21.10.2014, 11:05:21
  15. avatar
    [16] hyenka [*]

    gerda — #11 Ty jsi mi nadělala chutě- Adžiku jsem objevila nedávno, a úplně na ní ujíždím, do zapékaných brambor jsem doteď dávala Kovbojské koření, tak teď prubnu tu Adžiku.

    superkarma: 0 21.10.2014, 11:00:06
  16. avatar
    [15] Milala [*]

    Já brambory vařím ve slupce,dávám uzené a hodně vajíček rozmíchaných ve smetaně. Samozřejmě solím a pepřím.Jinak nic a taky preferuji naloženou okurku.

    superkarma: 0 21.10.2014, 09:42:13
  17. [14] magic11 [*]

    ještě tam propašuji spoustu nadrobno nakrájené zeleniny, chlapi tolik "nepindají" a slupnout to jako nic Sml16Sml67

    1. na komentář reaguje cilani — #18
    superkarma: 0 21.10.2014, 09:29:20
  18. [13] cilani [*]

    do zapeč.brambor miluju vyvařené hovězí, co mi zbyde z žeber, když dělám polívku. Je to luxusní a můžeme se toho užrat. Dá to těm bramborám lepší chuť, než párek nebo klobása..

    superkarma: 0 21.10.2014, 09:07:40
  19. avatar
    [12] elly [*]

    gerda — #5ony jsou i rozšťouchané. Já ty plátkové nemám v tomhle případě ráda a netuším proč Sml80 Líbí se mi jak mezi ty rozmačkané vteče smetana s vajíčkem a krásně tím zvlhnou...

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 21.10.2014, 09:06:16
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    já mám ráda zapékané všecko, kdo to ještě nezkusil, ať do té míchanice přidá koření Adžika. Je jemné a má výbornou chuť.

    1. na komentář reaguje hyenka — #16
    superkarma: 0 21.10.2014, 08:34:18
  21. avatar
    [10] paníliška [*]

    Anebo máme rádi zapékané brambory s brokolicí. Taky moc dobré.

    superkarma: 0 21.10.2014, 08:30:52
  22. avatar
    [9] paníliška [*]

    Do zapékaných brambor nedávám klobásu, česnek ani smetanu. Dávám jinou uzeninu nebo uzené maso, hrášek, vajíčko natvrdo, zaliju rozšlehaným vejcem a hojně sypu sýrem. No, dlouho jsem je nedělala, asi bych zas mohla. Ale určitě bych je nedávla do tvořítka, to mě okamžitě přejde chuť, když to vidím.

    superkarma: 0 21.10.2014, 08:28:16
  23. [8] DCOlga [*]

    Francouzské brambory mám ráda, ale tyto mně nelákají. Určitě bych tam nedávala cibuli a česnek. Zvykla jsem si dávat pórek a na vrch nastrouhám tvrdý sýr, je to prima. Brambory taky vařím ve slupce.

    superkarma: 0 21.10.2014, 08:12:42
  24. [7] manislava [*]

    jo klasika na mnoho variant

    superkarma: 0 21.10.2014, 07:31:53
  25. avatar
    [6] denkas [*]

    Brambory vařim ve slupce. Amáma tam dávala sekaná,okupovanou za 16 korun kilo,ta byla výborná!Sml59 Já dávám buřtyy,klobásy nemusím/asi sem divná/

    superkarma: 0 21.10.2014, 06:57:31
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Přiznám se, že je nedělávám, když mi zbudou brambory, většinou z nich udělám bramborový knedlík nebo šlížky s makem. Ale asi bych na to vzala radši předvařené - ne do měkka - brambory salátové, aby držely hezký tvar, kdybych je chtěla dělat, toto se mi zdá, že je z těch rozpadavých. Na chuti to vadit nebude, jen by to bylo hezčí. Udělala bych je taky víc dočervena.

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 21.10.2014, 05:31:25
  27. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Ja je varim ve slupce

    superkarma: 0 21.10.2014, 02:36:34
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Přidávám ještě porek a sýr,cibulí se nesmí šetřit,máme je moc rádi.Sml16

    superkarma: 1 21.10.2014, 00:55:07
  29. avatar
    [2] helmar [*]

    my je milujeme a děláme i s mletým masem. Dáváme syrové brambory na plátky, vrstva mletého s cibulí a prostřídat - nahoře brambory, pečeme a teprve pak zalijeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka. Taky děláme i se salámem na kostičky, cibulí a steril. okurkou. Někomu ale teplá okurka nechutná.

    superkarma: 0 21.10.2014, 00:42:58
  30. avatar
    [1] rendvo [*]

    já krájím syrové brambory na tenké plátky a vždy vrstvím do zapékací mise, kterou jsem si vymazala sádlem. Brambory nakrájené na plátky osolím, opepřím pak na to vrstvu salámu a pak zase to samé. Nakonec to vše zaliji smetanou a dám píct do trouby až jsou brambory měkké tak zaliji rozšlehanými vejci které též trochu osolím. Opět zapeču aby vejce nebyli syrové a někdy sypu sýrem někdy néSml16

    superkarma: 0 21.10.2014, 00:20:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme