Vaření

Smažený, nebo namodro? Jaký kapr bude u vás?

Snad žádná večeře v roce nepodléhá tolik tradicím jako štědrovečerní. Na stole by neměl chybět kapr a jako příloha bývá nejčastěji bramborový salát. Je to tak i vás?

Ve většině českých rodin je štědrovečerní menu téměř shodné. Polévka bývá rybí, zeleninová, houbová nebo hrachová. Tady bývají rozdíly výrazné. Každý dělá tu svou trochu jinou. U nás doma se dělává polévka, kterou jsem se naučila od své maminky. Je to silný rybí vývar, který je lehce zahuštěný zásmažkou. Navíc jsou v něm ale houby a domácí nudle. Lepší vánoční polévku jsem nikdy a nikde nejedla.

kapr

Velice často se podává také hrachová polévka nebo krémová rybí polévka. Vždycky samozřejmě záleží na chuti celé rodiny. Já dělám dvě verze polévky. S houbami a bez hub, pro děti. V posledních letech ji navíc ještě vylepšuji trochou jiker a nakrájeným mlíčím, které vložím do polévky těsně před podáváním a nechám jen dvě minutky povařit.

Hlavní chod na mnoha vánočních stolech podobný. Kapr a bramborový salát. Smažený kapr v trojobalu je klasika, kterou můžete pro odlehčení a změnu nahradit třeba staročeskou úpravou kapra namodro. Inspirovala jsem se v kuchařce Marie Janků - Sandtnerové.

Kapr namodro

  • 1500 g kapra bez šupin
  • sůl
  • 250 ml jablečného octa

masový vývar

  • 1 vepřová noha
  • 300 g vepřového nebo hovězího masa na polévku
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 velká cibule
  • 8 zrnek pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • malý bobkový list
  • snítka tymiánu

Dopředu si připravíme silný zeleninový vývar z masa, kořenové zeleniny a cibule s kořením, dochucený solí a octem. Vývaru stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucený.

Porce kapra očistíme, dáme pozor, abychom nepoškodili kůži. Naskládáme je vedle sebe do pekáčku, kůží dolů. Teď přijde nejdůležitější krok, díky kterému kapr zmodrá. Přelijeme porce vařícím osoleným octem.

Rozehřejeme si scezený vývar z minulého dne a porce kapra do něj položíme, zmodralou stranou dolů. Vaříme do měkka, asi 20 minut. Po této době stáhneme z plotny a necháme malinko prochladnout. Potom opatrně vyjmeme porce kapra.

Vývar vrátíme na plotnu a zredukujeme do podoby řidší omáčky, kterou přelijeme kapra na talíři. Před servírováním porce kapra ještě na chvíli vrátíme prohřát do omáčky. Podle originálního receptu se do vývaru, po uvaření kapra přidá želatina a bílek a vytvoří se rosol, kterým se kapr zalévá. Kdo bude chtít zkusit tuto verzi, tak do vývaru přidá 4 plátky želatiny a 2 rozšlehané bílky. Vývar za stálého šlehání přivedeme k varu, odstavíme a necháme 15 minut vychladnout. Přecedíme, nalijeme na kapra a dáme ztuhnout do chladna.

Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb nebo pečivo, případně brambory s máslem.

Co bude dobrého na štědrovečerním stole u vás doma? Držíte se tradic nebo máte své vlastní menu?

Čtěte také

   
22.12.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [26] bezinka [*]

    Sml22 u nás bude jako každý rok kapr smažený-jím ho jen já. Manžel má vinné klobásy a pro děti budou kuřecí řízečky.

    superkarma: 0 22.12.2014, 21:59:49
  2. avatar
    [25] vladka321 [*]

    ehornych — #11 To je sice dobrý trik, ovšem já mám pocit, že čím větší kapr, tím více tuku a to mi vadí. Takže u nás vítězí střed, maximálně do tří kg. A ten náš, dcerkou již řádně oplakaný se v citronovo-vinové marinádě těší se na další zpracování.

    superkarma: 0 22.12.2014, 19:16:34
  3. [24] Violeta [*]

    Sml69U nás bude klasicky smažený a to jen pro muže. Já a zbytek rodiny dáváme přednost dobrému řízku.

    superkarma: 0 22.12.2014, 13:57:10
  4. avatar
    [23] Kadla [*]

    Kapra nemusím, je dost tučný. Já raději pstruha nebo aljašskou tresku... Polévku rybí dělávám jen někdy, ale nikoli tu českou "bílou", ale maďarskou halászlé, která je naprosto špičková - v podstatě je to něco jako pikantní rybí gulášovka. A nevařím ji z vnitřností, ale z poloviny ryby a to masu pak do polévky oberu. Je strašně dobrá!

    superkarma: 0 22.12.2014, 13:19:55
  5. avatar
    [22] paníliška [*]

    Miluju kapra, ale jím ho jen na vánoce, to jsem schopná jíst klidně i celé svátky. Ale během roku ho nemusím.

    superkarma: 0 22.12.2014, 13:17:48
  6. [21] Rikina [*]

    gerda — #16 Přesně Sml22 to jsme si se ségrou myslely jako děti, že je to strašné zdržování, obírat ty kostičky. A ke všemu náš otec si vždycky přidal druhou porci, a my musely čekat, až dojí, a připadalo nám to nekonečné. Samozřejmě jsme byly napomínány, ať jsme trpělivé, že Ježíšek to všechno vidí, a že si na poslední chvíli rozmyslí, aby nám něco přinesl, když nebudeme hodné holčičky i u večeře. Sml54

    superkarma: 0 22.12.2014, 12:03:15
  7. avatar
    [20] zelvicka [*]

    na přání dětí bude hovězí vývar s játrovými knedlíčky a smažené kuřecí řízky, bramborová kaše, ryba bude další den u matky. Polévka se u nás dělávala hrášková, ze zeleného hrášku z konzervy, hodně rychlá, ale děti hrášek vůbec nejí Sml15

    superkarma: 0 22.12.2014, 11:44:26
  8. [19] V19 [*]

    Dnes sme boli kúpiť čerstvého kapríka v priamo v Rybhose, takže bude na Štedrý deň smažený - pstruhy zasa na Nový rokSml16

    superkarma: 0 22.12.2014, 11:26:02
  9. avatar
    [18] Suzanne [*]

    Miluju kapra Sml29 Už se na něj těším, protože ho mám maximálně dvakrát třikrát do roka. Bude smažený a budeme ho jíst ještě dva dny Sml30

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:51:19
  10. avatar
    [17] Jandywoman [*]

    Kapr nebude,Sml23 ... jsme totiž rybáři a nějak jsme se za ta léta ryb přejedliSml16

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:36:34
  11. avatar
    [16] gerda [*]

    Eva_Fl — #3kapr na večeři slouží k tomu, aby dlouho trvala a zdržovala od nadílky pod stromečkemSml57

    1. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 1 22.12.2014, 10:28:30
  12. avatar
    [15] gerda [*]

    žádný kapr, budou kuřecí řízky a aby to trochu zavánělo rybou, tak kdo chce, krabí tyčinky. Svůj odpor k rybě nepřekonámSml80 Viděla jsem šílenou frontu ke kádím s kapry, ti jsou tam chudáci nacpaní, jako by to ani živé nebyloSml15

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:27:27
  13. [14] Karo Líná [*]

    U nás bude kapr, co se jmenuje candát Sml30 Kapr nám nechutná. Dřív jsme ho jedli, ale spíš z jakési "povinnosti", poslední roky jíme jiné ryby, v příspěvcích zmíněnou tilapii, okouna, lososa, tuňáka nebo pstruha. Letos zvítězil candát.

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:05:51
  14. avatar
    [13] Milala [*]

    U nás taky kapr,ale jěště řízek jak kuřecí,tak vepřový a smažené kuře.Dělám toho vždy víc,aby zbylo na druhý den,kdy si rádi přispíme a jěště v pyžamech u pohádek snídáme zbylého kapra.Studený a odležený bývá nejlepší.

    superkarma: 0 22.12.2014, 09:44:28
  15. [12] kantor10 [*]

    My budem u tchýně a tchána.Polívka rybí,pro manželku hrstová.Smaženej candát a filé.Měl být jesen,ale tchán z něho omylem udělal rybí salát.Kapra máme jen když nechytneme nic jinýho.

    superkarma: 0 22.12.2014, 09:18:45
  16. avatar
    [11] ehornych [*]

    Čím větší kapr se koupí, tím má větší kosti a pohodlněji se ty kosti najdou. A když je někdo šikovný, tak se kapr nechá docela dobře vykostit - nafiletovat. Tam je pak kostí minimum. Chuť kapra je jedinečná, mořské ryby chutnají trochu jinak, i když je mám taky ráda. A na štědrý večer máme obalovaného kapra se salátem tradičně. Jiné ryby zkoušíme dál během svátků. Každý to má jinak.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #25
    superkarma: 0 22.12.2014, 08:56:09
  17. [10] Nikar [*]

    U nás smažené filety.

    superkarma: 0 22.12.2014, 08:11:42
  18. [9] anina4 [*]

    u nás jedině smažený

    superkarma: 0 22.12.2014, 08:08:24
  19. avatar
    [8] enka1 [*]

    U nás bude kapr z vepřové krkoviceSml54Sml24

    superkarma: 0 22.12.2014, 07:59:19
  20. [7] lidicka [*]

    U nás bývá na štědrovečerní večeři pstruh, každý rok jinak upravený, každý rok s jinou přílohou.Sml22

    superkarma: 0 22.12.2014, 04:22:52
  21. [6] Rikina [*]

    Eva_Fl — #3 Sml22 ty drobné kostičky v kaprovi jsou leda pro zlost, taky to nemám ráda. Ale nemít ty kosti, kapr by mi i chutnal, pravda, hodně záleží na úpravě a koření.

    superkarma: 1 22.12.2014, 02:36:30
  22. [5] Rikina [*]

    Eva_Fl — #4 Pojedu tam, ale později, ne na Štědrý den. Jo, sama do restaurace - na pozdní oběd někdy mezi 14 - 16 hod., odhadem, a na večer jedu k mojí máti, aby nebyla sama (není na to zvyklá, 53 let byla vdaná a teď je vdova, takže první vánoce bez mého otce, asi nebude žádné přehnané veselí Sml80). Se synovou rodinou jsme se viděli před týdnem a letos se tam ještě vyskytnu, s tím se počítá.

    superkarma: 0 22.12.2014, 02:32:38
  23. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Rikina — #2 proc nejsi na Vanoce se synovou rodinou? To jdes SAMA do restaurace?

    1. na komentář reaguje Rikina — #5
    superkarma: 0 22.12.2014, 00:45:52
  24. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Ja vam reknu, co u nas doma uz 16.rok neni a nebude : kapr. Hnusna ryba plna kosti. Jime tilapii, nebo nejakou morskou rybu. Bez kosti.

    1. na komentář reaguje Rikina — #6
    2. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 1 22.12.2014, 00:45:10
  25. [2] Rikina [*]

    U mě doma nebude nic, menu bude dle nabídky v restauraci. Sml80

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #4
    superkarma: 0 22.12.2014, 00:31:46
  26. avatar
    [1] vladka321 [*]

    U nás bude rybí polévka, bramborový salát a obalovaný smažený kapr, kterého před obalováním nakládám do citronové marinády. Je to vždy lahůdka a už se mmoc těším.

    superkarma: 0 22.12.2014, 00:23:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme