Snad žádná večeře v roce nepodléhá tolik tradicím jako štědrovečerní. Na stole by neměl chybět kapr a jako příloha bývá nejčastěji bramborový salát. Je to tak i vás?

Ve většině českých rodin je štědrovečerní menu téměř shodné. Polévka bývá rybí, zeleninová, houbová nebo hrachová. Tady bývají rozdíly výrazné. Každý dělá tu svou trochu jinou. U nás doma se dělává polévka, kterou jsem se naučila od své maminky. Je to silný rybí vývar, který je lehce zahuštěný zásmažkou. Navíc jsou v něm ale houby a domácí nudle. Lepší vánoční polévku jsem nikdy a nikde nejedla.

kapr

Velice často se podává také hrachová polévka nebo krémová rybí polévka. Vždycky samozřejmě záleží na chuti celé rodiny. Já dělám dvě verze polévky. S houbami a bez hub, pro děti. V posledních letech ji navíc ještě vylepšuji trochou jiker a nakrájeným mlíčím, které vložím do polévky těsně před podáváním a nechám jen dvě minutky povařit.

Hlavní chod na mnoha vánočních stolech podobný. Kapr a bramborový salát. Smažený kapr v trojobalu je klasika, kterou můžete pro odlehčení a změnu nahradit třeba staročeskou úpravou kapra namodro. Inspirovala jsem se v kuchařce Marie Janků - Sandtnerové.

Kapr namodro

  • 1500 g kapra bez šupin
  • sůl
  • 250 ml jablečného octa

masový vývar

  • 1 vepřová noha
  • 300 g vepřového nebo hovězího masa na polévku
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 velká cibule
  • 8 zrnek pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • malý bobkový list
  • snítka tymiánu

Dopředu si připravíme silný zeleninový vývar z masa, kořenové zeleniny a cibule s kořením, dochucený solí a octem. Vývaru stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucený.

Porce kapra očistíme, dáme pozor, abychom nepoškodili kůži. Naskládáme je vedle sebe do pekáčku, kůží dolů. Teď přijde nejdůležitější krok, díky kterému kapr zmodrá. Přelijeme porce vařícím osoleným octem.

Rozehřejeme si scezený vývar z minulého dne a porce kapra do něj položíme, zmodralou stranou dolů. Vaříme do měkka, asi 20 minut. Po této době stáhneme z plotny a necháme malinko prochladnout. Potom opatrně vyjmeme porce kapra.

Vývar vrátíme na plotnu a zredukujeme do podoby řidší omáčky, kterou přelijeme kapra na talíři. Před servírováním porce kapra ještě na chvíli vrátíme prohřát do omáčky. Podle originálního receptu se do vývaru, po uvaření kapra přidá želatina a bílek a vytvoří se rosol, kterým se kapr zalévá. Kdo bude chtít zkusit tuto verzi, tak do vývaru přidá 4 plátky želatiny a 2 rozšlehané bílky. Vývar za stálého šlehání přivedeme k varu, odstavíme a necháme 15 minut vychladnout. Přecedíme, nalijeme na kapra a dáme ztuhnout do chladna.

Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb nebo pečivo, případně brambory s máslem.

Co bude dobrého na štědrovečerním stole u vás doma? Držíte se tradic nebo máte své vlastní menu?

Čtěte také

Reklama