Reklama

bedly

Bedly najdete téměř v každém lese, i když jiné houby téměř nerostou. Jsou snadno rozpoznatelné a připravíte z nich ty nejlepší houbové řízky pod sluncem. Co k nim? Přeci brambory s máslem!

Využijte menší i větší bedly. Ty, které jsou už velké rozvinuté, i malé, které na řízky rozpůlíte. Co s nožičkami? Usušte je a rozmixujte nebo rozmačkejte. Bude z nich dokonalé domácí houbové koření.

Bedly chutnají výborně i nakrájené na proužky a přidané k pečené zelenině nebo podušené v omáčce. Dnes však křupavé, v trojobalu.

Suroviny

  • bedly - čerstvě nasbírané v lese
  • strouhanka
  • vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sádlo nebo řepkový olej na smažení

smažené bedly

Postup

Bedly očistěte, odřežte nožičky a ty usušte na koření.

Zavřené kloboučky rozkrojte na polovinu nebo na čtvrtiny, aby se lépe obalovaly a smažily.

Připravte si tři hluboké talíře nebo větší misky.

Do první dejte mouku s kmínem, do druhé osolené a opepřené, rozšlehané vejce, do třetí strouhanku.

Každý klobouček nejprve obalte důkladně v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.

Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla nebo oleje, dozlatova.

Podávejte s brambory nebo bramborovou kaší, se salátem nebo chlebem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Houbová sezóna na našem magazínu

těstoviny s houbami

pizza s houbami

risotto s liškami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková