Vaření

Šmakoun se salátem z teplé cukety a klíčků

salát se šmakounem

Máte chuť občas odlehčit svůj jídelníček a vynechat maso? Máme pro vás inspiraci na skvěle dochucený salát se zdravými mungo klíčky. Uděláte něco pro své zdraví a navíc si velice pochutnáte.

Mungo klíčky si musíte připravit dva, tři dny dopředu. Já si jich naklíčím vždycky více a uchovávám je v lednici. Samotné dokončení dnešního teplého salátu je otázkou minut.

Co je šmakoun?

Šmakoun je plnohodnotná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, bez tuků, cholesterolu, lepku, s minimem sacharidů a s nízkou energií. Vyrábí se z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Já jsem o něm už hodně slyšela a teprve teď koupila v obchodě se zdravou výživou a musím říct, že mi zachutnal.

Jan na mungo klíčky?

Připravte si mungo fazole. Ty propláchněte a zbavte případných nečistot. Nasypejte je do misky a zalijte studenou vodou, aby byly všechny fazolky ponořené. Nechejte stát na kuchyňské lince, zhruba 12 až 15 hodin. Potom obsah misky vyklopte do cedníku, fazolky propláchněte a vraťte do misky. Tentokrát už bez vody.

Postup s cedníkem a proplachováním opakujte dvakrát denně, dokud nebudou fazolky mungo vyklíčené.

Suroviny

  • 4 plátky šmakouna
  • 1 cibule
  • 2 menší cukety
  • mungo klíčky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • Kalamata Papadimitriou tmavý balzamikový krém s fíky

Postup

Ve velké a hluboké (ideálně wok) pánvi rozehřejte oleje a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu. Ochuťte solí a pepřem.

Opékejte, dokud cuketa trochu nezměkne. Lepší bude, když bude alespoň trochu křupat, neměla by být úplně měkká.

Na vedlejší plotně si na kapce oleje opečte z obou stran šmakouna. Doporučuji ochutit oblíbenou kořenící směsí, případně koupit ochucenou verzi.

Pánev s cuketou stáhněte z plotny a vmíchejte do cukety klíčky.

Salát dejte do talíře, přelijte balzamikovým krémem a nahoru položte plátky šmakouna.

Dobrou chuť přeje Elly.

Líbil se vám dnešní recept? Máme pro vás na našem magazínu další podobné pochoutky...

čočkový salát

kuře

zapečený lilek

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
07.11.2016 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [23] babos [*]

    nemusím

    superkarma: 0 07.11.2016, 19:51:49
  2. avatar
    [22] vercas01 [*]

    ještě jsem šmakouna neochutnala...

    superkarma: 0 07.11.2016, 19:39:25
  3. avatar
    [21] chanahd [*]

    Šmakouna ráda nemám. Ale ten salát vypadá výborně.

    superkarma: 0 07.11.2016, 17:59:37
  4. avatar
    [20] kuzle [*]

    Kadla — #19 mivaji je v Bille Sml22 tam kupuju i ostatni smakouny ... smakoun mi nejvic chutna peceny, jen tak jako zakusek zvladam fakt jen ty sladke - merunkovy, s brusinkama Sml22

    superkarma: 0 07.11.2016, 12:51:45
  5. avatar
    [19] Kadla [*]

    Šmakouna jsem měla 2x, nechutnal mi. Ale zato abslutně jíždím na šmakounových nudlích, akorát, že se špatně shánějí.

    1. na komentář reaguje kuzle — #20
    superkarma: 0 07.11.2016, 12:24:20
  6. [18] verar [*]

    Šmakouny nemusímSml23

    superkarma: 0 07.11.2016, 12:13:04
  7. avatar
    [17] elly [*]

    určitě si můžete salát dát třeba s kuřecím masem :-)

    superkarma: 0 07.11.2016, 11:52:02
  8. avatar
    [16] HankaPU [*]

    kuzle — #9 Tak s rýžovými nudlemi jsem šmakouna ještě nezkoušela. Také děkuji za dobrý tip.Sml59

    superkarma: 1 07.11.2016, 11:17:14
  9. [15] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.11.2016, 10:50:48
  10. [14] Misička [*]

    Vypadá to lákavě...Sml67

    superkarma: 0 07.11.2016, 10:46:42
  11. avatar
    [13] babytka [*]

    Klidně bych zkusila

    superkarma: 0 07.11.2016, 10:45:17
  12. avatar
    [12] Myškomedvídek [*]

    tak to neSml80

    superkarma: 0 07.11.2016, 10:43:52
  13. avatar
    [11] cherinka [*]

    Za mě Šmakoun teda určitě ne. A hlavně - jak je někde psané "plnohodnotná potravina", tak je to vždy nějaká náhražka a ty teda Sml68Sml23.

    superkarma: 2 07.11.2016, 10:40:10
  14. avatar
    [10] vladka321 [*]

    kuzle — #9Moc děkuji za tip Kačko Sml58

    superkarma: 0 07.11.2016, 10:23:41
  15. avatar
    [9] kuzle [*]

    vladka321 — #8 smakoun je dobry a hozeny na panvicku super Sml22 ja si ho delam s ryzovymi nudlemi, rajcaty, okurkou, bazalkou a olivovym olejem a je to basta .... a i ten na sladko je celkem fajn, ten si zakusuju obcas na svacu Sml22 mam tuhle potravinu doporucenou od vyzivove poradkyne a cloveka zasyti a pritom je to dietni Sml67 i smakounovy zdrave nudle jsou velmi velice jedle Sml58

    1. na komentář reaguje vladka321 — #10
    2. na komentář reaguje HankaPU — #16
    superkarma: 0 07.11.2016, 10:03:45
  16. avatar
    [8] vladka321 [*]

    Šmakouna jsem ještě neměla a ani o něm neslyšela - určitě vyzkouším a děkuji za inspiraci Sml67

    1. na komentář reaguje kuzle — #9
    superkarma: 0 07.11.2016, 09:45:03
  17. [7] nea [*]

    nechutná mi

    superkarma: 1 07.11.2016, 09:42:14
  18. avatar
    [6] RenataMor [*]

    ne e

    superkarma: 0 07.11.2016, 09:38:51
  19. avatar
    [5] Suzanne [*]

    No a mě doteď odrazoval ten název Sml30 Tak alespoň vím, co to je, třeba to někdy zkusím.

    superkarma: 0 07.11.2016, 09:35:17
  20. [4] bobani [*]

    Šmakoun je výborný

    superkarma: 0 07.11.2016, 09:30:41
  21. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16super recepty - masa mám trochu dost, tak se snažím odlehčit...

    superkarma: 0 07.11.2016, 09:20:30
  22. avatar
    [2] elly [*]

    magie — #1na ochucené varianty se teprve chystám. Jsem ráda, že čtu pozitivní reakci, tím spíš se odvážím :-)

    superkarma: 0 07.11.2016, 08:48:47
  23. [1] magie [*]

    ..Mňam, oblíbila jsem si Šmakouny, nejvíc provensál a mexicoSml22

    1. na komentář reaguje elly — #2
    superkarma: 0 07.11.2016, 06:38:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme