Vaření

Slepice na paprice - nestárnoucí klasika

Nemůžu se rozhodnout. Co vy? Dáte si raději slepici nebo kuře na paprice? Jedno z nejoblíbenějších jídel dospělých a dětí. S knedlíkem, těstovinami nebo bramborovými noky. Uvařte si s námi, podle tradičního receptu našich babiček.

Jako dítě jsem tohle jídlo jedla nejčastěji se slepicí. V naší školní jídelně uměli slepici na paprice úplně dokonalou! S houskovým knedlíkem a pěkně obraným masem. Přiznejte se, že taky nemáte rádi, když vám v restauraci donesou v omáčce namočené kuřecí stehno? Pěkně s tučnou kůží. Představa nic moc.

Doma si můžete jídlo připravit přesně tak dobré, jak může být. A je jedno, jestli se slepicí nebo kuřetem. Já osobně doporučuji slepici. Maso se déle vaří, ale podle mého názoru má intenzivnější chuť.

Důležité je vybrat si tu nejlepší papriku. Já si vozím papriku z Maďarska a přijde mi úplně nejlepší, kterou jsem kdy ochutnala. Musí být krásně červená, aby měla omáčka tu správnou barvu.

Suroviny

  • 1 slepice
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce hladké mouky
  • voda podle potřeby
  • mletá sladká paprika (můžete přidat i špetičku pálivé)
  • sůl

Postup

Slepici omyjeme, osušíme a rozčtvrtíme.

Na 1/3 másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, pěkně dorůžova. Zamícháme papriku (asi tak 1 a 1/2 lžíce), přidáme trochu vody a pořádně rozmícháme. Vložíme osolené porce slepice. Měly by být alespoň do poloviny ponořené. Dusíme doměkka.

Dušenou slepici vyjmeme ze šťávy, kterou doporučuji ještě rozmixovat. Ze zbytku másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou důkladně rozmícháme ve šťávě. Vaříme půl hodiny.

Mezitím obereme maso ze slepice. Po půl hodině do zahuštěné šťávy přilejeme smetanu a opět promícháme a ještě 5 minut provaříme. Do omáčky můžeme dát prohřát slepičí maso.

Podáváme s bramborovými noky, knedlíkem nebo těstovinami.

Náš tip: Podle chuti můžete dokyselit trochou citronové šťávy nebo octa. Místo sladké smetany se dá použít smetana zakysaná.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další skvělé omáčky na našem magazínu

nejlepší koprová omáčka

rajská omáčka

mořský vlk

   
31.03.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] Pavlína Süserová [*]

    Sml79

    superkarma: 0 31.03.2016, 19:43:54
  2. [26] slávenka [*]

    Máme doma rádi všechny omáčky, koprovou, svíčkovou, rajskou, kuře na paprice...Sml67

    superkarma: 0 31.03.2016, 17:47:24
  3. [25] Boros [*]

    ToraToraTora — #14 ano, nosívala, to je pravda- potřebovaly energii a tekutiny (potřebují doteď). Proti polévce nemám nic, i když jsem ji už dlouho nejedla

    superkarma: 0 31.03.2016, 16:04:18
  4. [24] Boros [*]

    gerda — #4 jo, v receptu jo, ale ve škole nám to dávali s kostma a při té vzpomínce mi není dobře....

    superkarma: 0 31.03.2016, 16:02:11
  5. [23] Boros [*]

    hyenka — #12 Moje babička taky a ještě si ty pařáty obírala u stolu.

    superkarma: 0 31.03.2016, 16:01:00
  6. avatar
    [22] AmeA [*]

    Mňamky Sml59

    superkarma: 0 31.03.2016, 15:34:14
  7. [21] Jitka44 [*]

    to miluju

    superkarma: 0 31.03.2016, 15:09:54
  8. [20] bobani [*]

    jako holce mi babička dělávala domácí slepici - na paprice i polévku . a to bylo pochutnáníčko , polévka žluťoučká , voňavá !

    superkarma: 0 31.03.2016, 14:14:24
  9. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    hyenka — #15 Sml67 Ano ano, to je ono.

    superkarma: 0 31.03.2016, 13:20:52
  10. avatar
    [18] gerda [*]

    ToraToraTora — #14Neví, co je dobrýSml34

    superkarma: 0 31.03.2016, 12:31:29
  11. avatar
    [17] Eva_CZ [*]

    Vzdyt to tam pises - o ty citronovy stave!Sml67

    superkarma: 0 31.03.2016, 12:19:50
  12. avatar
    [16] Eva_CZ [*]

    Sml52 hadejte, co prave obedvam? Kure na paprice s knedlikem. Ja do omacky pridavam citronovou stavu, milujeme to tak.Sml22

    superkarma: 0 31.03.2016, 12:15:54
  13. avatar
    [15] hyenka [*]

    ToraToraTora — #14 Jojo, nosívala, dokonce jsem viděla speciální nádobu na slepičí polévku, které se podle toho říká "kótnica", že se nosila šestinedělkám do kouta.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #19
    superkarma: 0 31.03.2016, 12:12:47
  14. avatar
    [14] ToraToraTora [*]

    Já bych slépku nezatracovala. Má silné protizánětlivé účinky. A silný vývar dokáže hotové zázraky. Nosívala se ženám v šestinedělí .

    1. na komentář reaguje hyenka — #15
    2. na komentář reaguje gerda — #18
    3. na komentář reaguje Boros — #25
    superkarma: 0 31.03.2016, 11:59:31
  15. avatar
    [13] kobližka [*]

    Dělám kuře na paprice,slepici ne-e Sml23

    superkarma: 0 31.03.2016, 11:48:42
  16. avatar
    [12] hyenka [*]

    Holky, ani nevíte, jakou jste mi touhle diskuzí udělaly radost! Myslela jsem, že jsem jediná, kdo odmítá jíst slepici na paprice. Kuře si klidně dám, ale slépku... To ani rodině nevařím, zvedá se mi kufr už z té "vůně". Jo, a můj extchán, byl na slepice expert, zásadně je vařil i celýma nohama, takže vybraným jedincům v jídle plavaly i drápy Sml43

    1. na komentář reaguje Boros — #23
    superkarma: 3 31.03.2016, 11:46:26
  17. [11] kimil [*]

    Hned bych si dalaSml59

    superkarma: 0 31.03.2016, 11:24:44
  18. avatar
    [10] delfi.na [*]

    Tak a už vím, co vařit na oběd. Dlouho jsem nedělala a úplně jsem na to dostala chuť.

    superkarma: 0 31.03.2016, 09:45:06
  19. avatar
    [9] lenka.ms [*]

    My k tomu milujeme rýži, ale ostatní přílohy jsou taky dobré.

    superkarma: 0 31.03.2016, 08:36:59
  20. avatar
    [8] gerda [*]

    Rikina — #5To asi bylo vyhlášené "kuře á la kachna", to dělávám běžně a má to opravdu dobrou chuť. Akorát té omáčky moc není, když se to má vypéct dokřupava.

    superkarma: 0 31.03.2016, 06:57:57
  21. [7] Darmovzalova [*]

    Jedině kuře na paprice Sml67.

    superkarma: 0 31.03.2016, 06:55:37
  22. [6] Rikina [*]

    ... a dodala bych, že pro mě teda tohle jídlo jedině se smetanou zakysanou, právě aby to nebylo až moc do sladka, a s knedlíkem. Těstoviny ani noky nebrat. Sml24 Sml80

    superkarma: 0 31.03.2016, 06:51:22
  23. [5] Rikina [*]

    Jedině kuře, když už, a jak psáno níže, zásadně bez kostí. Slepice byla vždycky taková nouzovka, když a) není nic lepšího, b) je třeba zlikvidovat nosnici, která už nenese. Ve školní jídelně se s nějakým obíráním masa nemazali, a podle toho to vypadalo - souhlasím, že omáčka, ve které se topí kus drůbeže i s kostmi a kůží, to je velice nepěkný pohled. Sml15 Ale nedávno jsem dostala něco podobného v restauraci, kterou jsem pokládala za slušnou - kuře pečené na černém pivě (čímž taky vznikne omáčka) na talíři včetně kostí i kůže ve stavu vzhledově velmi nevábném. A obírat to bylo dost neapetýtlich, jak se hezky česky říká. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 31.03.2016, 06:42:11
  24. avatar
    [4] gerda [*]

    Boros — #2ani guláš??Sml2 A čti pořádně, v receptu se uvádí OBRANÉ slepičí maso, ne s kostmaSml30 Slepici doporučuju brojlerovou, tu "těžkou", už se dostane koupit ledaskde. Vynesenou vysportovanou chudinku ne, ta tak akorát do polévky, kde by se na ní vzalo maso.Sml15

    1. na komentář reaguje Boros — #24
    superkarma: 0 31.03.2016, 06:05:26
  25. avatar
    [3] glady [*]

    Slepice na paprice je skvělá a u nás oblíbená. Sml58

    superkarma: 0 31.03.2016, 05:40:38
  26. [2] Boros [*]

    Nic na paprice nejím a při představě, že se obírám kostmi politými omáčkou se mně ježí chlupy.

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 1 31.03.2016, 04:49:01
  27. avatar
    [1] gerda [*]

    Konečně něco pro měSml67Sml67Sml67 Nemůže být nic lepšího, lahodná kombinace, tradiční chuť.Sml59

    superkarma: 0 31.03.2016, 04:40:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme