Reklama

velikonoční beránek

Dnes je Velký pátek. Měl by to být den tichý a smutný, protože si připomínáme den smrti Ježíše Krista. Měl by stále trvat přísný půst. My se ale můžeme připravovat na sváteční dny a něco dobrého si upéct.

Vyzkoušejte také:

Třeba beránek by neměl chybět na žádném velikonočním stole. Vloni jsem pekla výborného piškotového, letos jsem zkusila recept od kamarádky, na beránka ze šlehačky. Těsto je vláčné a voňavé, krásně světlé. Není nutné ho polévat, stačí jen pocukrovat.easter

Suroviny

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • citronová kůra a šťáva z 1 citronu

beránciDo robotu dáme všechna vejce a cukr a na nejvyšší rychlost vyšleháme do světlé jemné pěny. Přidáme smetanu, mouku, šťávu a kůru z citronu a prášek do pečiva. Jemně suroviny vmícháme a vytvoříme ne příliš husté těsto. Pokud se nám těsto zdá husté, můžeme přidat trochu mléka nebo smetany.

Formu vymažeme máslem nebo jiným tukem, vysypeme moukou.
Těsto nalijeme kousek pod okraj formy, protože nabude na objemu. Ideální je, když máme formu složenou ze dvou dílů a tak je hezká i zadní strana beránka.

Pečeme na 180 °C, asi 45 minut. Propečenost zjišťujeme stejně jako u bábovky, zapíchnutím špejle do středu. Špejle musí zůstat suchá nebo na ní mohou být nalepeny drobečky upečeného těsta. Nesmí být od těsta u lepená.

Formu vyndáme z trouby a zabalíme do vlhké utěrky. Pokud jsme dobře vymazali a vysypali, pěkně se nám vyklopí.

Dobrou chuť přeje elly.

Vyzkoušejte také: