.

Sledujeme zásoby ve sklepě a podle toho se činíme

Novinky

Sledujeme zásoby ve sklepě a podle toho se činíme

Rozumný přístup k zavařování má čtenářka Aesinka. Doma tak mají stále o ovoce postaráno, ať už o čerstvé, nebo to ve sklenicích...

Přístup čtenářky Aesinky k zavařování se mi líbí. Žádné ovoce nepřijde nazmar!


Dobrý den,

posílám příspěvek k zavařování.

Zavařování je pěkně piplavá práce a někdy ho mám plné zuby. No ale když si pak pochutnávám na dobré zavařenině, vztekání je zapomenuto a vítězí jen požitek z dobré chuti!
Nezavařujeme každý rok, spíš sledujeme zásoby ve sklepě a podle toho se činíme. Samozřejmě záleží i na úrodě. Z domácích zdrojů to bývají meruňky a dýně. Zavařené meruňky jsou výborné nejen jako kompot k obědu, ale i na buchty. Z meruněk kromě zavařenin děláme i dřeně: neslazené na ovocné polévky a slazené jen tak pro mlsání. Letos tak skončila většina úrody. Část dření ukládáme na zimu, taková meruňková polévka hned připomene chutě léta!
Dýně se urodí téměř každý rok ve větším množství, a tak většinu použiju do kompotu. Dýňový kompot mám totiž velmi ráda - a nejen já. Taky velmi rychle zmizí.
Zavařování je sice drahé a pracné, avšak lepší je kompot si vyrobit než kupovat v obchodě. Víme, co do domácích kompotů dáváme, záleží nám na kvalitě. Navíc v obchodě jsem ještě nenarazila na dobrý dýňový či meruňkový kompot.
Někdy zavařujeme i okurky, ovšem z nějakého důvodu se jim u nás na zahrádce vůbec nedaří, a tak záleží na tom, jestli k nám nějaké připutují z jiných zdrojů. Kvalita zavařených okurek, co se dají koupit, se velmi liší, některé se nedají jíst, jiné jsou dobré - ale tak výborné, jak dělá náš tatínek, jsem ještě nikde neobjevila!
Dříve tatínek dělával i skvělou čalamádu a zavařené jeřabiny, ovšem nějaký čas už na tyto dvě oblíbené pochoutky nedošlo.
Tatínek umí dělat i dobré marmelády, ovšem v posledních dvou letech jsem štafetu z větší části převzala já. Dělávám meruňkovou a rybízovou (jiné ovoce většinou nemáme), i když vloni jsem zkusila i jablečno-zázvorovou. Nakonec sloužila k oslazení čaje v zimě, protože většina členů rodiny zázvor nemá ráda a s ošklíbáním ho snese právě jen v tom čaji. No a protože nám na zahrádce roste keř šípkových růží, který každým rokem přináší opravdu velkou úrodu šípků, naučila jsem se vyrábět i šípkovou marmeládu. Tu jsme používali nejen pro nás, ale i jako dárek pro blízké a známé osoby. Slavila velký úspěch.
Vaření marmelády je taky pracné, nejhorší mi připadá chystání ovoce - omýt, odkrájet, pomlet..., ale výsledek stojí za to. Stačí se podívat na složení levnějších marmelád v obchodě, aby člověk pochopil, proč je lepší domácí marmeláda. Podíl ovoce, které dává marmeládě jméno, totiž bývá dost mizivý, zbytek nahrazují jablka. A tam, kde je ovoce přece jen více, jde i cena prudce nahoru. Jen jahodovou a borůvkovou marmeládu kupujeme i tak, protože obě nám hodně chutnají, ale nemáme k dispozici takové množství jahod a borůvek, abychom si je vyrobili sami.
A jak zavařujeme? Ve velikém stařičkém zavařovacím hrnci. Však když začne zavařovací sezóna, pár dní si vůbec neodpočine!

Aesinka

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [9] Jindriska8 [*]

    To je rozumnéSml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 15:51:04
  2. avatar
    [8] emkop [*]

    Taky jsem dřív experimentovala z džemama,přidávala rum,různé koření jako badyán,hřebíček atd.Pak jsem to stejně rozdala,já to skoro vůbec nejím.

    superkarma: 0 29.07.2013, 14:24:14
  3. avatar
    [7] lenig [*]

    určitě správný přístup k zavařování Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:47:05
  4. avatar
    [6] Kahomar [*]

    rozumný přístup Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:28:59
  5. avatar
    [5] Makynka [*]

    Levné marmelády nekupuju, když už kupovaná, tak ať je dobrá. Ale nejlepší jsou ty, kteréma nás zásobuje babička Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:27:48
  6. [4] sikosa [*]

    Nám toho moc neroste, a co vyroste hned zbaštíme.

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:27:25
  7. avatar
    [3] ladouch [*]

    Šípková marmeláda je skvělá, hlavně k divočině nemá chybu ta známá hláška" se šípkovou, se zelím "je pravdivá, šípková je super.Sml16Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:59:34
  8. avatar
    [2] marde [*]

    Není nad domácí zavařeninuSml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:50:44
  9. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16takovéhle dárky milujuSml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:42:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme