Vaření

Slávky na bílém víně

slávky na bílém víně

Tohle skvělé mořské jídlo si můžete připravit i doma. Stačí si koupit balík čerstvých slávek, otevřít lahvinku bílého vína a připravit pár dalších, základních surovin. S minimem námahy budete velice mile překvapení a pochutnáte si.

Slávky jsme ochutnávali téměř v každé restauraci na dovolené v Bretani. Jsou tam totiž jednou ze specialit, které nesmíte zapomenout ochutnat. Tradičně k nim dostanete hranolky (ale fakt moc dobré hranolky). Můžete však poprosit o bagetu, s touhle kombinací budete také moc spokojeni.

Ve francouzském menu najdete slávky pod názvem moules a mohou „plavat“ v různých omáčkách. Ať byly dochucené jakkoliv, byli jsme z nich nadšení. Jednou z nejčastějších kombinací je bílé víno, petrželka, česnek, šalotka, máslo, případně trocha smetany či jiné bylinky, sůl a pepř. Setkáte se však také s variantami, kam se přidávají rajčata, kari nebo místo bílého vína červené. Hlavní je, nepřehnat to. Jde totiž o jídlo, jehož kouzlo je v jednoduchosti a výborné chuti základní suroviny - slávek.

slávky na bílém víně

Kde u nás sežetene slávky?

Já jsem nakupovala v Makru. Byly čerstvé a moc chutné. V Praze je určitě seženete ve specializovaných obchodech s mořskými plody a rybami. Můžete si je také objednat u některé ze zásilkových služeb, které rozváží čerstvé ryby po Praze.

Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve potom, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku některou slávku už otevřenou? Také není v pořádku a vyhoďte ji rovnou.

Očistěte je zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideální je, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.

slávky na bílém víně

Suroviny

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • máslo
  • 200 ml kvalitního bílého vína
  • oblíbené bylinky: úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list
  • několik rozpůlených cherry rajčátek (asi 6 ks)
  • sůl a pepř

Postup

Namočené a vyčištěné slávky pořádně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, si připravte ve velkém hrnci nebo pánvi základ.

Na trošce oleje a másla orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zeskovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem (asi na polovinu) a zároveň ztratilo nepříjemně nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.

slávky na bílém víně

Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu, ještě kousek másla.

Neotevřené slávky vyhoďte.

Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem. Stejným, jaké jste používali k vaření. Já jsem k rozpečené křupavé bagetě přidala ještě domácí česnekovo-bylinkové máslo na mazání.

Dobrou chuť přeje Elly.

slávky na bílém víně

Čtěte také

   
05.10.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [24] JaninkaCh [*]

    Slávky mám moc ráda, ale doma jsem je ještě nedělala. Recept zní tak snadno, že je určitě vyzkouším. Snad se povedou. Děkuji Sml59

    superkarma: 0 16.10.2015, 08:08:19
  2. [23] maja2010 [*]

    Rikina — #12 jo to si raději koupím mrtvou flákotu v obchodě...však on ji předtím na jatkách taky asi nikdo neporazil Sml30 - chudák kravička nebo prasátko Sml80

    superkarma: 0 06.10.2015, 10:21:53
  3. [22] maja2010 [*]

    slávky miluju Sml22, popvé jsem ochutnal v restauraci a byly úplně vynikající... výhodou je, že uvařit tohle skvělé jídlo je fakt snadné a děláme si je i doma, chutnají jako z restaurace a je to výtečné zdravé jídlo za pár korun, Elly perfektní!!! Sml67 a fakt "dík", že jem na ně dostal chuť Sml30, bůhví, kdy se dostaneme zase do MAKRA je koupit...

    superkarma: 0 06.10.2015, 10:18:46
  4. avatar
    [21] Akdar [*]

    Toto jídlo bych nedala. Nic pro mě.Sml23

    superkarma: 0 05.10.2015, 19:15:18
  5. [20] manislava [*]

    Sml80

    superkarma: 0 05.10.2015, 17:53:50
  6. avatar
    [19] kobližka [*]

    Tak tomuhle se vyhnu obrovským obloukem a taky i z důvodu jak píše Rikina.

    superkarma: 0 05.10.2015, 17:50:28
  7. [18] free [*]

    Dcera po návratu z Tajwanu několikrát pohostila a žasla sem, jak je to dobré.

    superkarma: 0 05.10.2015, 16:50:45
  8. [17] gazdina [*]

    Vyzera to lakavo...

    superkarma: 0 05.10.2015, 16:23:57
  9. avatar
    [16] elly [*]

    gerda — #10to je podobné s mořskýma rybama. V dnešní době je ta cesta z moře do tvého talíře tak rychlá, že v tom není žádný problém...

    superkarma: 0 05.10.2015, 15:05:34
  10. [15] maxipes [*]

    Slávky nejsou můj favorit.Sml57

    superkarma: 0 05.10.2015, 13:25:20
  11. [14] bobani [*]

    slávky ani ústřice a podobné " lahůdky " mě neoslovují, ani bych si na to netroufla

    superkarma: 0 05.10.2015, 13:04:56
  12. avatar
    [13] gerda [*]

    Rikina — #12tak to už teprve ne, taková praxe je opravdu hnusná. Není na výběr - když je to čerstvé, tak se to kvůli zmlsanosti takhle zabíjí a když je to dovoz zdaleka, pak to zas není tak docela čerstvé...zůstávám u svých brambor s máslem.Sml30 Proč si komplikovat život.

    superkarma: 1 05.10.2015, 12:52:47
  13. [12] Rikina [*]

    gerda — #10 Ony jsou ještě živé, když ti to prodají. A to je to, co mi na tom vadí. Představa, že hodím do hrnce živého tvora, a počkám, až se zaživa uvaří... fuj.

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    2. na komentář reaguje maja2010 — #23
    superkarma: 4 05.10.2015, 11:57:04
  14. avatar
    [11] paníliška [*]

    Bezpečně vím, že tohle bych nedala. Může to být pochoutka ze všech největší, nedala bych to do pusy.

    superkarma: 1 05.10.2015, 11:47:55
  15. avatar
    [10] gerda [*]

    gerda — #9pardon...tohle JEDINĚ tam, kde je jen krátká prodleva mezi výlovem a talířemSml30

    1. na komentář reaguje Rikina — #12
    2. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 05.10.2015, 11:38:00
  16. avatar
    [9] gerda [*]

    elly — #7no protože tu nemáme moře. Tohle JEDINĚ

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 05.10.2015, 11:37:21
  17. avatar
    [8] Žofie [*]

    Mě to teda láká.... a moc Sml20

    superkarma: 0 05.10.2015, 09:53:05
  18. avatar
    [7] elly [*]

    gerda — #2Proč? Protože je to výborná pochoutka ;-)

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 05.10.2015, 09:48:17
  19. [6] doginka [*]

    Mňam. Letos poprvé jsme si je také udělali a opravdu to bylo snadné a chutnali jak v restauraciSml16

    superkarma: 0 05.10.2015, 09:36:36
  20. [5] kozeluhova [*]

    Nechtěla bych se jmenovat SlávkaSml16

    superkarma: 0 05.10.2015, 09:25:37
  21. avatar
    [4] delfi.na [*]

    ochutnala jsem v Bulharsku a byly výtečné Sml16

    superkarma: 0 05.10.2015, 09:02:45
  22. [3] magic11 [*]

    chlapi by mi to doma do huby nedali, ale když jsem na pracovní cestě v cizině, dám si je moc ráda Sml16

    superkarma: 0 05.10.2015, 07:37:55
  23. avatar
    [2] gerda [*]

    Proboha - proč?Sml15 Tak tohle určitě ne, nikdy.Sml23 A vím, že zcela určitě NIKDY.Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 1 05.10.2015, 07:17:30
  24. [1] Jitka-x [*]

    Tak tohle mě tedy neláká....Sml80

    superkarma: 1 05.10.2015, 07:06:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme