Jak si správně sekt vychutnat popisuje sommelierka Barbora Vojtová.

Co je vlastně sekt?
 
Sekt je šumivé víno, jehož název pochází z Německa.
Nejčastěji se vyrábí metodou „charmat“ neboli „tankovou“ metodou. Je to jedna z nerozšířenějších metod výroby šumivých vín. Sklepmistři mají na starosti individuální složení základních odrůd a dohlíží na kvašení a zrání ve velkých tancích, kterými je tato metoda výroby charakteristická.

Druhou metodou výroby sektů je transferová metoda nebo- li metoda kvašení v lahvích.
Pro výrobu cuvée tzv. transferovou metodou vybírají sklepmistři z Rotkäppchen pouze prémiové odrůdy. Tato metoda se vyznačuje druhou fermentací (= kvašením vína) přímo v láhvích. Zrání probíhá ve skalních sklepeních pod vinařstvím, kde víno minimálně devět měsíců dozrává na kvasnicích. Principem této metody je, že se vína z láhví vyprázdní do tanků, kde se odstraní kal způsobený zráním na kvasnicích a až poté se víno z tanků stáčí do láhví.

Jak sekt správně naservírovat?

  • Základem pro podávání je správně vychlazená lahev a před otevřením se doporučuje s lahví neklepat a neházet.
  • Odstraníme kapsli (terminus technicus pro horní perforovanou část obalu).
  • Zhruba 6x otočíme drátěnou sponu (agrafu) a ponecháme ji na korkové zátce.
  • Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů, aby byla plocha hladiny v lahvi co největší a tlak na ni byl díky tomu celkově nižší. Ujistíme se, že hrdlem láhve míříme do „bezpečného“ místa bez lidí, v případě, že by korek nečekaně vystřelil.
  • Levou rukou uchopíme korek s agrafou, přičemž palcem po celou dobu jistíme vrchní část korku. Pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do té doby, kdy začneme cítit, že začíná korek z hrdla láhve samovolně vystupovat.
  • Poté jej už jen necháme samovolně vyklouznout, přičemž bychom měli slyšet tiché „puf“, které se ozve při finálním uvolnění (nikoli „děsivý výbuch“, který vystraší okolí).
  • Servírujeme do sklenek typu flétna, naléváme ideálně pomalu a po stěně sklenky (méně pění) do 1 max. 3.

Pokud se sekt nevypijete celý, prodávají se na lahve speciální tlakové uzávěry, které zabraňují úniku bublinek a tím ponechají kvalitu sektu.
 
Na kolik stupňů by měla být lahev sektu vychlazena?
 
Aby se bublinky a buket optimálně rozvinuly, musí být sekt vychlazen na správnou teplotu. Ideální je sekt den před podáváním vložit do lednice, nepoužívejte mrazák. Teplota při podávání by měla být nižší, než je doporučená teplota konzumace, protože ihned po nalití do sklenice se sekt ohřívá o dalších pár stupňů. Ideální teplota podávání šumivých vín je 5°C. Aby vám sekt vydržel v co nejvhodnější teplotě co nejdéle, použijte chladicí nádobu, kterou naplníte směsí ledu a vody.

Rotkäppchen doporučuje rozlišovat teploty:
Bílý sekt: 5-7°C
Růžový sekt: 6-8°C
Červený sekt: 9-11°C

Z jakých sklenek si sekt nejlépe vychutnáme?
Každé víno potřebuje odpovídajícího partnera v podobě vinného skla. Správný tvar a kvalita sklenice dokáží podtrhnout zážitek z vína, které se díky ní dokáže ukázat v plné své podobě a projevit tak maximálně svůj potenciál. Sekty Rotkäppchen si nejlépe vychutnáte ze štíhlých, vysokých sklenic – tzv. flétnových nebo ze sklenic mírně tulipánovitého tvaru, ve kterých se buket velice dobře rozvine a udrží. Vybírejte tenkostěnné sklo bez barvy a motivů, jedině tak uvidíte skutečnou barvu sektu a budete moci pozorovat živelnost bublinek řetízkujících na roztančenou hladinu vína.
Často mívají sklenice na šumivá či perlivá vína na svém dně tzv. šumivý bod. Jedná se o – okem téměř neviditelné – zdrsnění skla, které podporuje intenzivnější perlení sektu. 
Sklenici držíme za „nožku“ = stopku, nikoli za „kalich“ = stěny, abychom jej nezahřívali.
 
Doporučení na udržování skla
Pokud nechcete bránit tvorbě bublinek, neměli byste při mytí používat čisticí prostředky, takže nedoporučujeme sklenice dávat do myčky, ani je mýt ve vodě se saponátem. Jednak může myčka sklo poškrábat a pak kvůli mycím přípravkům mohou být narušeny senzorické vlastnosti vína.
Raději sklenice myjte čistou horkou vodou a následně utřete jemnou utěrkou. Přirozená nedokonalost ručního leštění skla není na škodu, naopak nedokonalosti podpoří intenzivnější perlení.
 
Co znamenají zkratková označení? Sec – Demi Sec – Doux?
Jedná se o mezinárodní označení šumivých vín do kategorií dle obsahu zbytkového cukru (uvádí se v gramech na 1l vína).  Pro EU platí označení:
 
BRUT NATURE (bez přidání cukru) 0-3 g/l*
EXTRA BRUT 0–6 g/l*
BRUT 0–12 g/l*
EXTRA SEC/ EXTRA DRY 12–17 g/l*
SEC/ DRY 17–32 g/l*
DEMI SEC 32–50 g/l*
DOUX 50 g/l a více*

pro porovnání – kola má cca 110 g/l

 
S čím si můžeme sekt vychutnat – s čím šumivé víno párovat?
Co se týká párování s jídlem, je sekt velmi vděčným nápojem. Hodí se k předkrmu např. v podobě salátu, hlavnímu jídlu jako např. rizotu či pastě s mořskými plody či k desertu nejlépe v podobě jemných sýrů. Nejlepší ale je, když si různé kombinace vyzkoušíte sami. Záleží také na tom, jaký sekt – resp. s kolik gramy zbytkového cukru zrovna pijete. Nejsladší verze skvěle doprovodí sladké pokrmy/ dezerty. Rozhodně se ale žádné hranice nekladou, takže je jen na vás, s čím si sekt nakombinujete, s čím vám bude nejvíc chutnat. Rozhodně není třeba konzumaci sektu omezovat na slavnostní příležitosti, dokáže rozjasnit i běžný pracovní den. Ideální je pak na návštěvy a také jako dar.

Dnes jste měli možnost ochutnat tyto varianty sektu Rotkäppchen:
 
Rotkäppchen Sec
Suchý a elegantní sekt. Jedná se o cuvée vín z tradičních vinařských regionů Itálie, Španělska a Francie. Rotkäppchen Sec je vysoce ceněn díky svému harmonickému buketu a příjemné šumivé eleganci. Víno má ovocný charakter s náznakem lahodné sladkosti v jemném závěru.

Vzhled: bledě žlutá barva se zlatavými odlesky
Vůně: ovocná
Chuť: ovocná, suchá, harmonická, zakončená špetkou sladkosti
Celkový dojem: temperamentní, živé víno

Hodnoty analýzy:
Alkohol: 11 % obj.
Složení: 18–20 g/l zbytkového cukru
 
Rotkäppchen Demi Sec
Polosuchý sekt Rotkäppchen Demi Sec je nejpopulárnějším produktem z řady Rotkäppchen. Zejména díky svému vyrovnanému charakteru a příjemnému buketu. Rotkäppchen Demi Sec je vyváženou kombinací (= cuvée) bílých odrůd z nejkvalitnějších evropských vinic. Elegantní ovocné tóny podtržené intenzivním perlením tvoří noblesní a vzrušující chuťový zážitek, který si rozhodně budete chtít zopakovat.

Rotkäppchen Demi Sec je k dispozici rovněž v malých praktických lahvích o obsahu 0,2 litru.

Vzhled: bledě žlutá barva se zlatavými odlesky
Vůně: plná ovocná
Chuť: příjemná s nasládlými tóny ovoce
Celkový dojem: živé, temperamentní víno

Hodnoty analýzy:
Alkohol: 11 % obj.
Složení: 34–36 g/l zbytkového cukru

Rotkäppchen Rosé Sec
Rotkäppchen Rosé Sec je delikátní sekt vyrobený z pečlivě vybraných modrých odrůd vín z   vyhlášených evropských vinic. Díky svému svěžímu a ovocnému buketu spolu s harmonicky vyrovnanou chutí je Rotkäppchen Rosé Sec dokonalým společníkem pro různorodé příležitosti – ať už  se jedná o letní zahradní party či piknik s přáteli, kdy je dokonalým osvěžením, elegantní brunch nebo romantickou večeři.

Vzhled: světle lososová barva
Vůně: svěží, ovocná s tóny lesních jahod
Chuť: jemně ovocná se stopou jahod
Celkový dojem: živé a osvěžující víno

Hodnoty analýzy:
Alkohol: 11 % obj.
Složení: 30–32 g/l zbytkového cukru

Rotkäppchen Doux
Rotkäppchen Doux je jemný sladký sekt. Je charakterizován svou decentně vyladěnou sladkostí v objetí osvěžujících bublin. Delikátně jemnou chuť tvoří cuvée z vybraných bílých odrůd vín z Francie, Itálie a Španělska. Rotkäppchen Doux nabízí intenzivní zážitek těm, kteří preferují sekty v duchu „dolce vita“.

Vzhled: bledě žlutá se zlatými odlesky
Vůně: nasládlá, ovocná
Chuť: plná, sladká, ovocná
Celkový dojem: živé, elegantně sladké víno

Hodnoty analýzy:
Alkohol: 11 % obj.
Složení: 52–54 g/l zbytkového cukru

Rotkäppchen Riesling Sec
 Vysoké umění výroby sektu kultivují sklepmistři vinných sklepů Rotkäppchen již od roku 1856. S oddaností k tradici nabízí Rotkäppchen v podobě tohoto šumivého vína vynikající kompozici nejvybranějších suchých a elegantních německých vín ikonické odrůdy Riesling.
Tento sekt, vyrobený metodou kvašení vína v lahvi, zraje přes devět měsíců a okouzlí vás sofistikovanou svěžestí, harmonicky vyladěnou kyselostí a jemnými bublinkami s dokonalou persistencí.

Vzhled: světle žlutá se zlatými odlesky
Vůně: odrůdově typická s tóny tropického ovoce – zejména broskví, doplněná o podtón hrušek a jablek
Chuť: odrůdově typická, ovocná – zejména se stopami hrušek, jablek a broskví, navíc vyvážená příjemnou kyselinkou
Celkový dojem: harmonické, živé víno pro náročnější spotřebitele

Hodnoty analýzy:
Alkohol: 12% obj.
Složení: 18–20 g/l  zbytkového cukru

Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc
 Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc je svěží a ovocnou variantou pro ty, kteří milují klasický Rotkäppchen sekt, ale chtějí nebo se musí obejít bez alkoholu. Směs vybraných vín, která je šetrně dealkoholizovaná, slibuje delikátní „šumivé“ potěšení. Svým jemným ovocným nádechem a charakteristickým „joie de vivre“ - životním elánem, vás Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc zcela nečekaně a dokonale nadchne. Navíc má o 50 % méně kalorií.
 
Vzhled: jemná žlutá barva
Vůně: evokuje žluté plody s nádechem sušeného ovoce
Chuť: polosuchá, připomínající zralá jablka a hroznovou šťávu
Celkový dojem: jemné, osvěžující víno

Reklama