Zeleninový koláč se sýrem

Jaká je oblíbená letní zelenina? Rajčata, papriky, cukety, okurky. Majitelé zahrádek jásají, ostatní mají kamarády se zahrádkami nebo trh, kam si můžou zajít čerstvou zeleninou nakoupit. A když k zelenině přidáte pořádnou dávku sýra, máte dokonalý koláč.

Slané koláče, ve Francii oblíbené quiche, zdomácněly už i u nás. Narazíte na ně v kavárnách a restauracích, pečete si je doma. Mají jednu velkou výhodu. Na jedno základní těsto můžete naskládat v podstatě co dům dá. Jednou je quiche masový, jindy sýrový a dnes zeleninový. Nezáleží jen na obsahu lednice, ale i na ročním období.

Naše čtenářka Jana, vášnivá kuchařka a pekařka, jeden výborný slaný koláč upekla.

zeleninový quiche

Suroviny

na těsto

  • 250 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
  • špetka soli
  • špetka prášku do pečiva
  • 3 lžíce ledové vody
  • 120 g přepuštěného másla (ghí) nebo Hery

na „náplň“

  • 1 menší cuketa
  • 3 - 4 rajčata
  • 1 žlutá paprika
  • 2 mozzarelly
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 100 g balkánského sýra
  • 50 g sýru Grana Padano
  • 50 g Goudy
  • malá hrstka strouhanky
  • sůl, pepř

quiche se zeleninou

Postup                                                                     

Do mísy dáme mouku (pokud použijeme klasickou hladkou, je dobré jí nejprve prosít, aby se provzdušnila), přidáme sůl, prášek do pečiva a máslo nakrájené na menší kousky. Rukou vypracujeme drobivou směs, do které postupně přidáváme ledovou vodu. Směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto. To pak zabalíme do potravinářské folie a uložíme alespoň na hodinu do lednice.                          

Mezitím si nastrouháme balkánský sýr, goudu a sýr grana padano.                                                                   

Česnek prolisujeme a smícháme s trochou olivového oleje. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka, rozložíme na utěrku, osolíme a necháme 15 minut „vypotit“.          

zeleninový koláč

Na kolečka si nakrájíme i rajčata, papriku a mozzarellu.

Po hodině vytáhneme těsto z lednice, opět propracujeme a vyválíme na pomoučeném vále na kulatý plát (tlustý cca 4mm), který přendáme do vymazané koláčové formy (průměr 28cm). Dno korpusu pomažeme česnekovým olejem a lehce posypeme strouhankou, aby nám vpila přebytečnou tekutinu, kterou pustí zelenina během pečení. Dále jej posypeme směsí strouhaných sýrů. Na ně začneme vrstvit nakrájenou zeleninu střídavě s mozzarellou. Na závěr lehce osolíme a opepříme.

Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 - 40 minut.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Slané koláče, které můžete upéct podle našeho magazínu

quiche

quiche detail

quiche s kuřecím masem a liškami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama