Slyšeli jste někdy o slaném karamelu? Ne? Tak ani slyšet nechtějte. Jak jsem mohla bez něčeho tak skvělého žít? Jak mám přestat s vylizováním sklenice v lednici?

slaný karamel

Tohle je opravdu něco. Kdo miluje sladké, tak slaný karamel musí vyzkoušet. Já jsem se k tomu konečně dostala, když jsem chtěla trochou karamelu vylepšit cuketové brownies - čokoládový moučník.

Karamel byl hotový opravdu za pár minut. Vaří se na plotně, z jednoduchých a dostupných surovin. A to kouzlo, proč je lepší než karamel sladký, je právě tak lehce slaná chuť. Návykové!!!

Suroviny

  • 200 g světle hnědého cukru (používám třtinový z Lidl)
  • 100 g másla
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

V hrnci na plotně všechny suroviny smícháme a vaříme, až se cukr rozpustí a karamel zhoustne. Mícháme, aby se nám nepřipálil. To je vše. Snadné, rychlé. Karamel by měl bublat.

Přelijeme do sklenice, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

A co teď s ním?

  • do různých moučníků
  • namazat na čerstvou křupavou bagetu
  • přidat do smetanové zmrzliny
  • karamelový mléčný koktejl - vyšlehat karamel, vanilkovou zmrzlinu a plnotučné mléko
  • namazat na koupené oplatkové pláty, nakrájet a nechat odležet
  • použít do krému na dorty, cupcakes a jiné dobroty
  • prostě jen tak mlsat :-)

Co byste s domácím karamelem udělali vy?

Sladké mlsání přeje Elly.

Reklama