Reklama

silvestrovské krekry

Hledáte tip na slanou pochoutku pro vaše přátele, kteří s vámi budou trávit Silvestra? Máme pro vás tip na univerzální těsto na sušenky, které můžete dochutit podle toho, co mají vaši přátelé rádi nebo co máte zrovna v lednici.

Nastrouhaný parmezán, česnek, chilli papričky, rozmarýn, velké krystalky soli, nahrubo mletý pepř, čedar, lněné a sezamové semínko, sladká nebo pálivá paprika, slanina, oregano, ale i jiné bylinky, niva, hořčice, mák, sušená rajčata. A to všechno pouze s jedním jednoduchým základem.

Suroviny

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • 50 g Hery máslová příchuť
  • 1 lžička soli

Postup

Umíchat těsto, podle potřeby a použitých dalších surovin je možné přidat trochu vody nebo naopak mouky. Dále vmíchat suroviny podle toho jaké sušenky pečeme.

Když použijete sýr, sušená rajčata v olivovém oleji, bazalkové pesto nebo něco podobně „tekutého“, musíte přidat trochu mouky. Tak, aby těsto nelepilo.

Nechejte pár hodin odpočinout v lednici. Vyválejte na pomoučeném válu a vykrajujte tvary. Buď formičkou, nebo nožem.

Pečte na 180 °C, asi 15 minut, dozlatova.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další tipy na Silvestrovské pohoštění

Italské grissini

tyčinky

česnekové trojúhelníčky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková