Vaření

Slaná krupicová kaše

Slaná krupicová kaše je pro mě vzpomínkou na dětství. Dělávala ji totiž moje babička. A po mnoha letech jsem ji zkusila i připravit i já.

slaná krupicová kaše

Krupicovou kaši v její sladké variantě milují dospělí i děti. Neznám snad nikoho, kdo by ji neměl rád. Posypaná kakaem, trochou cukru, pokapaná máslem. Moje kamarádka Lenka si přidává ještě skořici a má s kaší zajímavý rituál. Krupicovou kaši jí zásadně vleže :-)

Ale s krupicí se dají dělat i jiná jídla. Stejně dobrá, možná snad ještě lepší. Nedávno mi umřela babička. Byla skvělá kuchařka, ráda vařila i pekla a já jsem po ní zdědila sešit plný receptů. A při pročítání a vzpomínání jaká jídla jsem od ní měla nejraději, jsem narazila i na slanou krupicovou kaši. Jídlo snadné, rychlé a rozhodně ne zdravé :-) Jenže tak dobré!!!

Suroviny

  • 1 l mléka
  • 8 lžic hrubé krupice
  • 2 cibule
  • 100 g špeku
  • 100 g anglické slaniny
  • 3 vejce
  • trocha zelené petrželové nati
  • sůl a čerstvě umletý černý pepř

Postup

Do hrnce nalijeme mléko a nasypeme krupice. Osolíme jednou lžičkou soli, promícháme a necháme přes noc v lednici. Krupice pak bude jemnější.

Na druhý den rozpálíme pánev, do které nasypeme na kostičky nakrájený špek a anglickou slaninu. Není potřeba použít žádný jiný tuk, špek ho pustí až dost. Za chviličku přidáme nakrájenou cibuli. Osmahneme dozlatova, dokřupava. Necháme stranou a uvaříme krupici.

Krupici vaříme za stálého míchání, na střední teplotu, do zhoustnutí. Důležité je opravdu dobře míchat, ať nevzniknou hrudky.

Do uvařené krupice vyklepneme vejce, promícháme a ještě chvíli povaříme. Odstavíme z plotny a vmícháme směs slaniny, špeku a cibule. Trochu si necháme na posypání. Ještě dochutíme solí a pepřem, podle chuti.

Na talíři ozdobíme ještě zelenou petrželovou natí.

Jako tip pro obměnu můžeme přidat i jeden nebo dva stroužky česneku a kaši můžeme posypat trochou parmezánu.

slaná krupicová kaše

A jak servírovat? Buď moderně, do tvořítka a na čistě bílý talíř nebo do pěkného starého nádobí po babičce. Můžete si vybrat :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

   
01.09.2014 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [46] simona2211967 [*]

    Ahojky,takto připrvenou kaši mám ráda i já.Dělávám si ji už hodně let a můžu jen doporučitSml54.Na sladko jsem ji nemusela už jako dítě,ale jakmile jsem si začala vařit podle své fantazie,tak jsem si ji udělala prostě na slano a postupně jsem zkoušela přidat i tu slaninu s cibulkou.Je to opravdu mňamka.Vždycky jsem si myslela,že nejsem normálni,že jím slanou kaši,ale teď vidím,že nejsem sama.Sml32

    superkarma: 0 02.01.2015, 11:49:15
  2. avatar
    [45] rendvo [*]

    fakt jo, musela jsem si to přečíst ještě jednou Sml16

    superkarma: 0 01.09.2014, 21:32:04
  3. avatar
    [44] gerda [*]

    gerda — #42jsem slepec na druhou, reakce platí pro rendvo - ach, ty probdělé noci!!!Sml15Sml30

    superkarma: 0 01.09.2014, 17:23:55
  4. [43] slávenka [*]

    můj tatínek říkával krupicové kaši "pohádka mládí"Sml16, nasladko ji mám ráda, naslano jsem ji ještě nejedla...

    superkarma: 0 01.09.2014, 15:11:32
  5. avatar
    [42] gerda [*]

    Trefa — #41a další slepáSml34. Přesvědčila jsem se pro jistotu znovu, že ta krupice v ledničce odpočívá a bobtná, před vařením!Sml52

    1. na komentář reaguje gerda — #44
    superkarma: 0 01.09.2014, 14:32:15
  6. [41] Trefa [*]

    Trefa:chybi k tomu zeleninovy salat.

    1. na komentář reaguje gerda — #42
    superkarma: 0 01.09.2014, 14:26:37
  7. avatar
    [40] gerda [*]

    Rikina — #36jéžiš, já fakt půjdu na to očníSml52 omlouvám se za blbost a slepotu, příště budu lépe číst, slibuju.Sml22

    superkarma: 0 01.09.2014, 14:16:04
  8. avatar
    [39] rendvo [*]

    to doma děláme, akorát tu uvařenou krupici nenecháváme přes noc v lednici. Je to výborný doporučuji zkusit. :-)

    superkarma: 0 01.09.2014, 14:12:46
  9. avatar
    [38] elly [*]

    gerda — #35nejen hlávkový...k tomuhle jídlu je super i okurkový salát...

    superkarma: 0 01.09.2014, 13:54:38
  10. avatar
    [37] paníliška [*]

    Obyčejná lidová jídla ráda mám, krupici na sladko taky, ale do téhle varianty se pouštět nebudu. Nikdo by mi to nejedl a já mám špeku na sobě dost.

    superkarma: 0 01.09.2014, 13:22:31
  11. [36] Rikina [*]

    gerda — #35 v jakém receptu od paní redaktorky vajíčka nejsou? Sml80 Nahoře v článku se píše - 3 vejce. Do uvařené krupice vyklepneme vejce... čili tam vajíčka jsou. Je zde ještě jiný recept od paní redaktorky?

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    superkarma: 0 01.09.2014, 12:49:37
  12. avatar
    [35] gerda [*]

    LudPa — #34holky, já si nejsem jista, jestli reagujete na můj recept, protože v tom od paní redaktorky vajíčka nejsou. Můj chudý recept z pouhé hrubé krupice a sádla po babičce mám vyzkoušený, mně chutná moc, a ten z Val. Polanky jsem zatím nedělala, ten mám z valašské kuchařky Lidová strava na Valašsku, kde je velké množství starobylých receptů. Ale když si ho představím, může být dobrý taky! Hlavně je ovšem vydatnější a asi chutnější, tuk nese chuťSml67. Ale určitě je výborný dnešní recept od Elly, jsou tam samé dobré věci, slané kaše mám ráda všecky. Já budu ale požadovat navíc i mísu hlávkového salátu, bez něj by mi to nejelo.Sml16

    1. na komentář reaguje Rikina — #36
    2. na komentář reaguje elly — #38
    superkarma: 0 01.09.2014, 12:38:27
  13. avatar
    [34] LudPa [*]

    krupičku i míchaná vajíčka muluju, takže to zkusím dohromadySml67

    1. na komentář reaguje gerda — #35
    superkarma: 0 01.09.2014, 11:46:46
  14. [33] 1anicka [*]

    to bude dobré

    superkarma: 0 01.09.2014, 11:39:07
  15. avatar
    [32] hyenka [*]

    Rikina — #24Ale jo, my tady na Moravě sežerem kdeco. Hlavně, když je to pak čím zapít Sml57

    superkarma: 0 01.09.2014, 11:24:56
  16. [31] vega01 [*]

    ..tak to jsem ještě nejedla,vyzkouším to třeba s přílohou buličím okem ,určitě to je zajímavá inspirace Sml22 - maximálně to udělám jen jednou Sml30 a když to bude mít úspěch, jen dobře Sml67

    superkarma: 0 01.09.2014, 11:22:36

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] vladka321 [*]

    gerda — #29To je často pravda. Ovšem nepohrdla bych, kdyby to bylo ještě pro oko lahodící Sml22.

    superkarma: 0 01.09.2014, 11:21:51
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    vladka321 — #28no, vypadá to, jako by to už někdo jedl, to je fakt. Ale ochutnala bych ráda i tak.Sml16 Tyhle lidové věci bývají nečekané dobré.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #30
    superkarma: 0 01.09.2014, 11:13:33
  3. avatar
    [28] vladka321 [*]

    Sladkou krupicovou kaši nemám ráda a tak nevím, zda bych si na slanou verzi troufla. Ovšem servírování by muselo být rozhodně z tvořítka. Ten děs v hlubokém talíři by mne odradil a 100% bez špeku, to by mne zničilo.

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 01.09.2014, 10:58:43
  4. [27] hanzaj [*]

    Sladkou kaši mám ráda,na slano jsem ještě nejedla možná by mi chutnala Sml22

    superkarma: 0 01.09.2014, 10:51:11
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Rikina — #24možná by ti chutnala ta máSml26 - ona je spíš sušší, ne tolik mastná, ale se salátem se skvěle jí. A sádlo jí dělá výbornou chuť.Sml67

    superkarma: 0 01.09.2014, 10:32:49
  6. avatar
    [25] Žofie [*]

    Asi jsem divná, ale já mám raději vločkovou

    Sml80

    superkarma: 0 01.09.2014, 10:09:51
  7. [24] Rikina [*]

    gerda — #8 já jsem to ochutnala, a divila jsem se Sml57 moje tchyně pocházela z Moravy a měla fůůůru receptů na jídla, která byla přinejmenším podivná, a občas něco z toho nadšeně uvařila. Tuhle kaši, nebo velmi podobnou, uvařila kdysi mým potomkům. Oni byli celkem vycepovaní, tak to snědli, ale bylo mi jich líto. A potom přišli, jestli bych nemohla říct babičce, ať už takové věci nevaří? No, už to nevařila. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    2. na komentář reaguje hyenka — #32
    superkarma: 0 01.09.2014, 10:09:43
  8. avatar
    [23] hyenka [*]

    Slanou krupicovou kaši si dělávala moje prababička, já to tedy nikdy neměla odvahu ochutnat, ale netvrdím, že to nemůže být dobré.

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:51:13
  9. avatar
    [22] blanca [*]

    tak nevím, možná to nemusí být špatné, ale nějak si to moc nedovedu představit Sml80

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:50:10
  10. [21] DCOlga [*]

    Když krupicovou kaši, tak jedině sladkou.

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:47:51
  11. avatar
    [20] řeřicha [*]

    krupicovou kaši moc nemusím a slanou už vůbec Sml23

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:41:06
  12. [19] Danulka K. [*]

    Kruicovou kaši nemám ráda, ani slanou, ani sladkou..

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:38:07
  13. [18] Baa [*]

    Ani na sladko, ani na slanoSml15.

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:33:50
  14. avatar
    [17] ladouch [*]

    Na sladko ano, tohle ne.Sml58

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:32:30
  15. [16] Helena Svatková [*]

    Mně by to chutnalo, sladká jídla vůbec nejím.Sml16

    superkarma: 0 01.09.2014, 09:06:30
  16. [15] mvendy82 [*]

    Krupicovou kaši dělám dětem, chutná jim, ale nasladko.

    superkarma: 0 01.09.2014, 08:31:42
  17. avatar
    [14] buldok [*]

    Já jedině na sladko.

    superkarma: 0 01.09.2014, 08:24:52
  18. [13] V19 [*]

    Krupicovú kašu na sladko milujeme všetci, na slano som ešte nerobila, ale recept mi pripomenul detstvo - moja babka ju robievala často dedkovi na raňajky, keď chodil do lesa s koňmi sťahovať drevo....Sml16

    superkarma: 0 01.09.2014, 08:23:49
  19. [12] mospika [*]

    sladké nejíme, tahle variana nevypadá špatně....mísa čerstvého salátu k tomu

    superkarma: 0 01.09.2014, 08:11:01
  20. avatar
    [11] datura [*]

    Hm, tak to bych si nedala, sladkou máme rádi.

    superkarma: 0 01.09.2014, 07:13:27
  21. [10] manislava [*]

    já nevím ale asi jo-nejím sladké tak tohle by asi šloSml80

    superkarma: 0 01.09.2014, 05:57:43
  22. avatar
    [9] glady [*]

    mňm,klidně bych si ji dala...

    superkarma: 0 01.09.2014, 05:45:27
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    margot — #3 Rikina — #5holky, možná, kdybyste to ochutnaly, tak byste se divily. Na Valašsku se špekem nikdy nešetřilo a chlapi v lese běžně jídávali kaši na slano! Třeba tahle varianta z Valašské Polanky.

    Na pánvi se rozškvařila slanina. Horký tuk se zalil mlékem, osolilo se, přivedlo se to do varu a zasypalo krupicí. Do té horké kaše se zamíchalo několik vajec. ... a hurá dobývat pařezySml30 Jo, tenkrát se lidi hodně nadřeli, tak potřebovali posilu. Podat ráno chlapovi vločky s jogurtem, co tu mám zrovna před sebou já, honí mě se sekyrkou kolem chalupySml52

    1. na komentář reaguje Rikina — #24
    superkarma: 3 01.09.2014, 05:21:15
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Po babičce mám krupicový recept i já, trošku jiný postup. Je to levné, letní jídlo a mně jediné z rodiny chutná. Na kastrole rozpustíme sádlo, na ně nasypeme hrubou krupici. Pilně mícháme, až zrůžoví. V této fázi OPATRNĚ A PO TROŠKÁCH přiléváme vodu. Mícháme stále dál, až se voda vsákne a krupice změkne. Nedá se přesně napsat kolik čeho, je to od oka. Má to mít sypkou konzistence bez zbytečných hrudek (pokud vzniknou, rozmačkáme, kvůli hezčímu vzhledu). Pak jen osolíme. Prosím, nedělat na jiném tuku, než na sádle, nebylo by to tak dobré. A to je vše. Ke kaši patří sázené vajíčko a mísa hlávkového salátu.

    superkarma: 2 01.09.2014, 05:14:07
  25. avatar
    [6] nelysek [*]

    Na sladko ji mám ráda, dělám ji i dětem, ale toto bych si nedala Sml23Sml80

    superkarma: 2 01.09.2014, 02:50:31
  26. [5] Rikina [*]

    Jinak do statistiky čárku i za mě - nemám ráda krupicovou kaši, lhostejno s čím. Není nic, co by to zachránilo. Krupicová kaše je sladké lepidlo, ne jídlo. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 01.09.2014, 01:59:22
  27. [4] Rikina [*]

    Ano, pokud by se krupice a mléko nahradily dalšími dvěma vejci a přidat víc té slaniny, tak by se to asi dalo jíst. Sml57

    superkarma: 0 01.09.2014, 01:56:28
  28. avatar
    [3] margot [*]

    sladkou jsem nedokázala pozřít od dětství - tamto druhé bych si dala, ale bez krupice, zato klidně ve větším množstvíSml57

    nechci nikomu tuto nebeskou krmi znechucovat (třeba je to velmi jedlé), ale když to tak nějak vidím, spontánně se mi vybaví Dařbuján a Pandrhola - jak se tam krmí prasata tou kejdouSml58

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 1 01.09.2014, 00:38:07
  29. [2] Stendy [*]

    Pěkný talířek.Sml59

    superkarma: 0 01.09.2014, 00:37:30
  30. avatar
    [1] monkee [*]

    Bléé. Jednou v životě (před mnoha a mnoha lety) a nikdy více. Slanina a špek podle mě tento pokrm znehodnotí, maso vyšperkují, ale tohle?

    Sladkou nepohrdnu, kakao moc nemusím, mám ráda skořici nebo strouhaný perník. A někdy (pro změnu) i "pouhé" máslo ve vyšší vrstvě a mletý cukr. A rituál jsme měli jako děti taky - kaši jsme jedli od krajů po spirále ke středu, abychom si nespálili jazyk.

    superkarma: 2 01.09.2014, 00:32:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme