Vaření

Sladké máslové loupáky

sladké loupáky

Loupáky, které v žádné pekárně nekoupíte. Domácí, s láskou hnětené a s láskou pečené. Líbí se vám? Tak si je s námi upečte. Je to snadné a výsledkem budete příjemně překvapení.

Tyhle rohlíky milují dospělí i děti. Můžete si je dát jen tak, suché. Můžete si na ně namáznout máslo a džem. Nebo nutellu, med... prostě co máte rádi. Rohlíky jsou nadýchané a sladké, doporučujeme je posypat mákem.

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky 
  • 60 g krupicového cukru
  • 3/4 kostky droždí (cca 30g)
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 230 - 250ml mléka (záleží na savosti mouky)
  • 1 malé vejce

Postup

Do mísy (nejlépe do robota) nalijeme vlažné mléko. Všechny ostatní suroviny přidáme k mléku a důkladně zpracujeme buď v robotu či ručně vařečkou. Musí nám vzniknout krásně hladké těsto, které nelepí a tvoří se na něm drobné bublinky.

Takto zpracované těsto vyklopíme na pracovní plochu, ještě jednou pořádně propracujeme rukama, rozdělíme na 2 díly, které opět propracujeme a vytvoříme 2 bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud bochánky nezdvojnásobí svůj objem. 

Po vykynutí z každého bochánku vyválíme kolo, které rozdělíme na 6, pokud možno, stejně velkých trojúhelníků a postupně začneme rolovat sladké loupáky – vždy začínáme od širší strany ke špičce. Mírně stočíme a spojem dolů ukládáme na plech.

Všechny loupáky necháme ještě na plechu vykynout cca 30-45 minut. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

Poté pečeme v troubě na 175°C zhruba 15 minut (opět ale záleží na vaší troubě).

Dobrou chuť přeje Jana.

Další výborné domácí pečivo na našem magazínu

celozrnné rohlíky

mléčné houstičky

slané houstičky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

   
01.02.2017 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [13] miška03 [*]

    Loupáky určitě vyzkouším Sml16

    superkarma: 0 01.02.2017, 22:33:37
  2. avatar
    [12] AmeA [*]

    Samože upeču Sml59

    superkarma: 0 01.02.2017, 20:26:05
  3. [11] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 01.02.2017, 15:12:43
  4. [10] babinka [*]

    Loupáky upeču v pátek...dobrý tip...díky...Sml59Sml67Sml67

    superkarma: 0 01.02.2017, 15:09:21
  5. avatar
    [9] denkas [*]

    Makovky miluju od dětství Sml59Recept si napíšu.

    superkarma: 0 01.02.2017, 11:43:29
  6. [8] IVECO [*]

    nádherné kousky, hned bych něco upeklaSml58

    superkarma: 0 01.02.2017, 11:25:27
  7. avatar
    [7] hubajda [*]

    gerda — #2takovej recept mam aj ja

    superkarma: 0 01.02.2017, 10:56:26
  8. avatar
    [6] hubajda [*]

    MARIE MATEJKOVA — #4aj aj ale u nas to nejsou loupaky ale brioska

    superkarma: 0 01.02.2017, 10:55:26
  9. [5] bobani [*]

    celozrnné rohlíky

    superkarma: 0 01.02.2017, 10:09:00
  10. [4] MARIE MATEJKOVA [*]

    Sml66 loupáky mám ráda od dětství Sml59

    1. na komentář reaguje hubajda — #6
    superkarma: 0 01.02.2017, 09:34:11
  11. avatar
    [3] RenataMor [*]

    mňam

    superkarma: 0 01.02.2017, 09:08:27
  12. avatar
    [2] gerda [*]

    Teda....na loupáky si potrpíme.Sml67 Já mám jiný recept,taky dobrý.

    200 ml vody, 10 PL oleje, 1 ks žloutek, 1 PL citronové šťávy, 1,5 PL sušených kvasnic, 1 PL sušeného mléka, 5 PL cukru (možno dát méně), 1 PL medu, 1 ks van. cukru. 450 g hladné mouky, 1 rovná čajová lžička soli. (PL = polévková lžíce).

    Zadělat těsto, vykynuté rozdělit na 12 bochánků, u kterých se postupuje stejně jako v dnešním receptu. Pak se nechají znovu kynout na plechu cca 1 hodinu. Před pečením potřeme zbylým bílkem a posypeme mákem.

    1. na komentář reaguje hubajda — #7
    superkarma: 0 01.02.2017, 08:02:41
  13. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    dobrůtkySml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 01.02.2017, 00:28:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme