Domácnost

Sladké brambory nejsou jen ty namrzlé


Jedlé hlízy manioku se využívají podobně jako bramboryManiok jedlý neboli Manihot esculenta – známý jako „sladký brambor“, „tapioka“, „yuca“ či „kasava“ představuje pro obyvatele tropů jednu z nejdůležitějších rostlin. Poskytuje totiž jedlé kořenové hlízy, využívané podobně jako brambory. Maniok se podle chuti dělí na sladký a hořký.

Původ
Předpokládá se, že byl známý už 2500 let před naším letopočtem. Jeho nejstarší archeologické nálezy pocházejí z Peru. V západní Africe se v současné době vypěstuje 62 milionů tun těchto jedlých hlíz, které mají hezký místní název „fufu“.

Protože maniok tvoří základ živobytí pro půl miliardy lidí, stal se šestou nejdůležitější rostlinou na světě. Rostliny manioku jsou až 5 metrů vysoké keříky, které ve všech částech „roní mléko“, obsahují jedovatý latex a jsou z čeledi pryšcovitých. Kmen mají tenký, listy střídavé s dlouhými řapíky, na rubu modravě voskované.

Výroba maniokové moukyKeřík manioku dorůstá výšky až 5 metrůVyužití
Z rostliny se využívají podzemní hlízy, vážící někdy i deset kilogramů. Obsahují mnoho škrobu, ale také látku, která z rostlin uvolňuje jedovatý kyanovodík. Ten se zničí vymýváním vodou a především varem. Rozhodně není nutné se konzumace uvařených sladkých brambor obávat. Ze škrobu hlíz se vyrábí manioková mouka, nezbytná například pro jídla brazilské kuchyně.

Největšími producenty manioku jsou Nigérie a Brazílie. Hlízy manioku lze koupit i v některých našich obchodech, prodávající však často nevědí, jak je upravovat. Proto vám nabízíme jeden zajímavý recept:

Pečené sladké brambory se sýrem

Suroviny: 1 velký sladký brambor, 1 velký tuzemský brambor (klasický), 1 červená cibule, 1 lusk bílé, 1 lusk červené papriky, ½ palice česneku, 4 lžičky olivového oleje, mletý černý pepř, 125 g slaného sýra (feta, mozzarela), zelená petrželka

Postup: Zeleninu i brambory nakrájíme na asi 4cm kostky a vložíme do zapékací mísy. Přidáme cibuli nakrájenou na osminky a hrubě krájené stroužky česneku. Přilijeme olej, promísíme, opepříme, nesolíme!

Příprava: Pečeme 45 minut v troubě při 200 ˚C. Zahnědlé poklademe tenkými plátky sýra a pečeme, dokud se sýr neroztéká.

Hodnoty na osobu: 250 kcal, 1045 kJ; bílkoviny: 8 g; tuky: 14 g; sacharidy: 21 g; cholesterol: 31 mg


Zaexperimentovala byste a ochutnala pokrm z manioku? Jakou skutečně exotickou plodinu jste už ochutnala a jak vás zaujala? Která cizí kuchyně vám nejvíc chutná?

   
07.03.2008 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. [19] Filinna [*]

    neumim to posoudit ještě jsem se ts tim nepotkala.

    superkarma: 0 23.03.2008, 19:13:23
  2. avatar
    [18] trdlo [*]

    Eva_Fl: to sou jiny sladky brambory, nez co oni popisujou.

    superkarma: 0 09.03.2008, 19:14:59
  3. [17] Fofo [*]

    Majucha - jo yuca je úžasná. Jedla jsem jí upravovanou jako bramborové krokety a placičky v Dominikáně a moc mi to chutnalo.

    superkarma: 0 09.03.2008, 11:27:47
  4. avatar
    [14] paviocko [*]

    Majucho, to fufu jedí v celý střední Africe, ne? Kamarád tam cestoval a říkal, že mu fufu lezlo ušima, že horší kuchyni než tu africkou nejedl...
    Můj muž je teď v Ugandě a říká, že tak hnusný jídlo jako ugandský nikde nemaj...

    superkarma: 0 07.03.2008, 14:34:40
  5. avatar
    [13] Meander [*]

    Majucha: Fufu se u nás v rodině říká poprsí a můžu za to já

    superkarma: 0 07.03.2008, 14:31:25
  6. avatar
    [10] paviocko [*]

    Maniok, hmmmmm... nic moc. V tropech to roste skoro jak plevel. Jednou jsme měli maniokové placky, byly bez chuti a bez zápachu. Jinak smaženej atd. celkem jde, ale že by to byla nějaká lahoda... viď Majucho...

    superkarma: 0 07.03.2008, 14:28:12
  7. avatar
    [5] Meander [*]

    Nechutnají mi. Tu a tam jim dám další šanci, ale vzápětí toho lituju.

    superkarma: 0 07.03.2008, 12:15:20
  8. [4] z.u.z.a [*]

    Když jsem žila na N.Zélandu, běžně jsem jedli místní sladké brambory (kumary). Dají se dělat na sladko i na slano, zapečené, dělají z nich hranolky atd. a jsou fakt výborné, jen je to ze začátku trochu nezvyk.

    superkarma: 0 07.03.2008, 11:59:37
  9. avatar
    [3] ilčidlo [*]

    Sladké brambory jsem ještě nejedla, ale určitě vyzkouším až se k nim dostanu. Experimentuji pouze v exotickém ovoci které lze koupit v obchodě a vše obstálo

    superkarma: 0 07.03.2008, 11:58:10
  10. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Fuj. Samozrejme jsem sladky hnusny brambory ochutnala, se skorici a orechama. Dali mi je ke steaku!
    Nastesti prinesli i mnou objednanou pecenou bramboru. NORMALNI bramboru.

    superkarma: 0 07.03.2008, 11:40:26
  11. avatar
    [1] liva99 [*]

    na začátku článku jsem si říkala: no jo no, zas cosi, co nevím jak na to... A super, objevil se i recept. Líbí se mi to, ale vyzkouším to až časem

    superkarma: 0 07.03.2008, 11:11:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme