Vaření

Sladká tečka od značky Jihlavanka

Jihlavanka je dlouhodobě nejprodávanější značkou pražené kávy na tuzemském trhu, a to především díky tradiční receptuře a chuti, která přesně odpovídá zvyklostem českého a moravského spotřebitele. Pro zákazníky je důležitá i optimální vyváženost kvality a ceny. Sortiment značky Jihlavanka je na trhu zastoupen několika variantami mleté i instantní kávy.

Kávu Jihlavanka můžeme využít i jako skvělého pomocníka při pečení sladkých dobrot.
Nechte se inspirovat sladkou tečkou od značky Jihlavanka!

Kávový koláč

Doba přípravy: asi 1 hodina plus doba tuhnutí a chladnutí
Počet porcí: asi 12

Budete potřebovat:jihlavanka
Koláčová forma o průměru 26 cm

  • Suroviny na těsto:
  • 250 g celozrnných kakaových sušenek
  • lžička mleté kávy - nejlépe Jihlavanka Extra Special mletá
  • 80 g másla
  • lžíce vody
  • lžíce moučkového cukru

Suroviny na náplň:

  • 1 lžíce instantní kávy - nejlépe Jihlavanka Extra Special instantní
  • lžíce vody
  • 4 plátky želatiny
  • 2 vejce
  • 130 ml mléka
  • 1/3 šálku kakaa
  • 70 g hořké čokolády
  • 8 lžic hnědého cukru
  • špetka soli
  • lístek máty na ozdobu

Postup:
1. V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky na drobno. Nasypeme je do mísy, přimícháme cukr, kávu, změklé máslo a promícháme. Koláčovou formu vytřeme lehce máslem a vložíme do ní sušenkovou směs. Dobře jí vmáčkneme na dno i na stěny, zakryjeme fólií a dáme do lednice chvilku ztuhnout.
2. Troubu nahřejeme na 190°C. Dáme do ní péct korpus a po 5ti minutách teplotu snížíme na 165°C a pečeme dalších 10 minut.
3. Připravíme náplň. V šálku smícháme kávu s vodou, vmícháme želatinu a necháme nabobtnat
Žloutek rozšleháme v kovové míse s mlékem, třemi lžícemi hnědého cukru a kakaem. Mísu posadíme na kastrol s vařící se vodou a směs vyšleháme do zhoustnutí.
4. Přimícháme směs se želatinou a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom vmícháme pokrájenou čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Necháme zchladnout asi na 20°C
5. Bílek vyšleháme se špetkou soli do pěny, přidáme zbylý cukr a šleháme, dokud nemáme pevný sníh. Opatrně do něj po částech vmícháme vychladlý krém. Náplň rozetřeme do korpusu a necháme ztuhnout alespoň 3 hodiny v lednici.

Švestkový závin s kávovo-pěnovou omáčkou

Doba přípravy: závin asi 1 hodina, omáčka asi 20 minutjihlavanka
Počet porcí: 2 tenčí záviny, asi 16 porcí

Budete potřebovat:

  • 400 g listového těsta
  • 60 g strouhaného perníku
  • 30 g másla
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 30 ml rumu
  • 900 g čerstvých nebo mražených švestek
  • 20 g másla na potření
  • lžička skořice

Postup:
1. Švestky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. Pokud použijeme švestkový kompot, slijeme šťávu a švestky necháme odkapat.
2. Perník nastrouháme a v hluboké pánvi na másle osmahneme. Když perník začne vonět, přisypeme cukr a při střední teplotě mícháme, dokud se cukr neroztaví. Odstavíme a necháme vychladnout.
3. Listové těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na tenký plát. Posypeme perníkem, poklademe švestkami, posypeme trochu skořicí, pokapeme rumem a zavineme.
4. Pomocí utěrky přeneseme závin na plech s pečícím papírem, potřeme máslem a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 185°C a pečeme dozlatova. Závin necháme částečně zchladnout a nejlépe vlažný nakrájíme na porce a doplníme kávovou omáčkou.

Kávovo-pěnová omáčka (sabayon)

  • 1 lžíce instantní kávy - nejlépe Jihlavanka Extra Special instantní
  • 60 ml studené vody
  • 4 žloutky
  • 50 g cukru
  • ½ lžičky mleté skořice

Postup:
1. jihlavankaDo kulaté mísy ze skla nebo nerezu nalijeme odměřenou vodu, přimícháme kávu. Když se rozpustí, přišleháme žloutky s cukrem a skořicí.
2. Mísu posadíme do kastrolu s vodou, která je těsně před započetím varu - teplota nesmí překročit 90°C. Bez přestání musíme šlehat 10 - 12 minut dokud nám nevznikne jemná pěna, lesklá pěna, která je zároveň dostatečně tuhá, že drží tvar. Teplota pěny nesmí při šlehání překročit 65°C.

Máte ráda makovník? Pak se na výrobu „Poctivého makovníku“ podívejte ZDE.

Dáváte přednost skvělé bábovce? TADY ji máte.

Více informací najdete na stránkách www.jihlavanka.cz

   
15.11.2011 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [30] holčice [*]

    Určitě vyzkouším oba dva dezertySml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 30.07.2012, 21:04:57
  2. [29] holčice [*]

    kávové dezerty miluji Sml59Sml59

    superkarma: 0 23.07.2012, 08:54:57
  3. [28] ova9 [*]

    kavovy dort urcite udelam.....mnam...mnam....kavu mame radi

    superkarma: 0 19.12.2011, 16:58:40
  4. [27] w [*]

    jo jo přesně, ten kávový koláč vypadá dobře :)

    superkarma: 0 19.12.2011, 09:12:49
  5. [26] Saritka [*]

    Dělají chutě po oběděSml22Sml22

    superkarma: 0 17.12.2011, 13:42:27
  6. [25] Keltka [*]

    jj taky mi to dělá chutě všechno :))

    superkarma: 0 17.12.2011, 12:18:36
  7. [24] mechanik [*]

    Kávový koláč vypadá dobře

    superkarma: 0 17.12.2011, 11:32:09
  8. [23] macek30 [*]

    Už my kručí v břiše Mňam

    superkarma: 0 15.12.2011, 08:35:51
  9. [22] Jany54 [*]

    Lákavý  hned bych si dala Sml59

    superkarma: 0 12.12.2011, 21:24:10
  10. [21] erarigi [*]

    kávový koláč vypadá lákavě

    superkarma: 0 12.12.2011, 19:51:31
  11. avatar
    [20] ladouch [*]

    Kávu mám ráda, takže kávový koláč k ní by byl to pravé ořechové.Sml22Sml22

    superkarma: 0 10.12.2011, 16:34:50
  12. [19] FAXÍK [*]

    vypadá to lákavě, hned bych si to dalaSml67

    superkarma: 0 08.12.2011, 08:51:40
  13. avatar
    [18] hubajda [*]

    vypada dobre mnam ke kavicce

    superkarma: 0 05.12.2011, 17:54:54
  14. avatar
    [17] babicka11 [*]

    mám z toho hlad ...Sml30

    superkarma: 0 02.12.2011, 19:48:00
  15. [16] MaVy [*]

    teda kávový koláč,jak nejsem na sladké,tak to semi líbí

    superkarma: 0 02.12.2011, 18:49:24
  16. [15] MaVy [*]

    ten kávovník vypadá úžasně Sml66

    superkarma: 0 02.12.2011, 18:48:24
  17. avatar
    [14] RosaGloriaDei [*]

    musí se nutně použít Jihlavanka?

    superkarma: 0 01.12.2011, 14:44:49
  18. avatar
    [13] yutinkaca [*]

    vypadá to báječně, až mi z toho kručí v bříšku Sml16

    superkarma: 0 01.12.2011, 11:35:19
  19. [12] jithule [*]

    vypadá to dobře

    superkarma: 0 29.11.2011, 14:43:41
  20. [11] myska1 [*]

    mě zase ta bávovka...........

    superkarma: 0 28.11.2011, 15:03:40
  21. avatar
    [10] saruz [*]

    ten švestkový koláč se mi teda moc líbí Sml16

    superkarma: 0 27.11.2011, 21:23:14
  22. [9] matuszyk [*]

    vypada skvělé.

    superkarma: 0 27.11.2011, 18:41:12
  23. [8] Peggy89 [*]

    kávový koláč vypadá dobře

    superkarma: 0 27.11.2011, 13:22:04
  24. [7] Danulka K. [*]

    Včera jsme vyzkoušeli, zaprášilo se po něm, skutečně dobré!!

    superkarma: 0 27.11.2011, 09:49:10
  25. [6] Keltka [*]

    mnam, kávový bych si dala mooc :))

    superkarma: 0 26.11.2011, 23:39:14
  26. [5] kajinek [*]

    Zítra zkusím ten kávový koláč. Kávu miluji.

    superkarma: 0 26.11.2011, 09:37:44
  27. avatar
    [4] marcela-1 [*]

    Sml67 vyzkoušeno a chutnalo

    superkarma: 0 25.11.2011, 10:25:45
  28. [3] Magdalenka72 [*]

    Už jsem vyzkoušela a je vynikajícíSml16

    superkarma: 0 24.11.2011, 17:53:46
  29. avatar
    [2] babicka11 [*]

    tak kávový koláč udělám, kafe milujeme ve všech podobách ...Sml67

    superkarma: 0 22.11.2011, 20:11:40
  30. [1] mapela [*]

    Vyzkouším.

    superkarma: 0 22.11.2011, 13:15:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme