Jihlavanka je dlouhodobě nejprodávanější značkou pražené kávy na tuzemském trhu, a to především díky tradiční receptuře a chuti, která přesně odpovídá zvyklostem českého a moravského spotřebitele. Pro zákazníky je důležitá i optimální vyváženost kvality a ceny. Sortiment značky Jihlavanka je na trhu zastoupen několika variantami mleté i instantní kávy.

Kávu Jihlavanka můžeme využít i jako skvělého pomocníka při pečení sladkých dobrot.
Nechte se inspirovat sladkou tečkou od značky Jihlavanka!

Kávový koláč

Doba přípravy: asi 1 hodina plus doba tuhnutí a chladnutí
Počet porcí: asi 12

Budete potřebovat:jihlavanka
Koláčová forma o průměru 26 cm

  • Suroviny na těsto:
  • 250 g celozrnných kakaových sušenek
  • lžička mleté kávy - nejlépe Jihlavanka Extra Special mletá
  • 80 g másla
  • lžíce vody
  • lžíce moučkového cukru

Suroviny na náplň:

  • 1 lžíce instantní kávy - nejlépe Jihlavanka Extra Special instantní
  • lžíce vody
  • 4 plátky želatiny
  • 2 vejce
  • 130 ml mléka
  • 1/3 šálku kakaa
  • 70 g hořké čokolády
  • 8 lžic hnědého cukru
  • špetka soli
  • lístek máty na ozdobu

Postup:
1. V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky na drobno. Nasypeme je do mísy, přimícháme cukr, kávu, změklé máslo a promícháme. Koláčovou formu vytřeme lehce máslem a vložíme do ní sušenkovou směs. Dobře jí vmáčkneme na dno i na stěny, zakryjeme fólií a dáme do lednice chvilku ztuhnout.
2. Troubu nahřejeme na 190°C. Dáme do ní péct korpus a po 5ti minutách teplotu snížíme na 165°C a pečeme dalších 10 minut.
3. Připravíme náplň. V šálku smícháme kávu s vodou, vmícháme želatinu a necháme nabobtnat
Žloutek rozšleháme v kovové míse s mlékem, třemi lžícemi hnědého cukru a kakaem. Mísu posadíme na kastrol s vařící se vodou a směs vyšleháme do zhoustnutí.
4. Přimícháme směs se želatinou a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom vmícháme pokrájenou čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Necháme zchladnout asi na 20°C
5. Bílek vyšleháme se špetkou soli do pěny, přidáme zbylý cukr a šleháme, dokud nemáme pevný sníh. Opatrně do něj po částech vmícháme vychladlý krém. Náplň rozetřeme do korpusu a necháme ztuhnout alespoň 3 hodiny v lednici.

Švestkový závin s kávovo-pěnovou omáčkou

Doba přípravy: závin asi 1 hodina, omáčka asi 20 minutjihlavanka
Počet porcí: 2 tenčí záviny, asi 16 porcí

Budete potřebovat:

  • 400 g listového těsta
  • 60 g strouhaného perníku
  • 30 g másla
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 30 ml rumu
  • 900 g čerstvých nebo mražených švestek
  • 20 g másla na potření
  • lžička skořice

Postup:
1. Švestky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. Pokud použijeme švestkový kompot, slijeme šťávu a švestky necháme odkapat.
2. Perník nastrouháme a v hluboké pánvi na másle osmahneme. Když perník začne vonět, přisypeme cukr a při střední teplotě mícháme, dokud se cukr neroztaví. Odstavíme a necháme vychladnout.
3. Listové těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na tenký plát. Posypeme perníkem, poklademe švestkami, posypeme trochu skořicí, pokapeme rumem a zavineme.
4. Pomocí utěrky přeneseme závin na plech s pečícím papírem, potřeme máslem a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 185°C a pečeme dozlatova. Závin necháme částečně zchladnout a nejlépe vlažný nakrájíme na porce a doplníme kávovou omáčkou.

Kávovo-pěnová omáčka (sabayon)

  • 1 lžíce instantní kávy - nejlépe Jihlavanka Extra Special instantní
  • 60 ml studené vody
  • 4 žloutky
  • 50 g cukru
  • ½ lžičky mleté skořice

Postup:
1. jihlavankaDo kulaté mísy ze skla nebo nerezu nalijeme odměřenou vodu, přimícháme kávu. Když se rozpustí, přišleháme žloutky s cukrem a skořicí.
2. Mísu posadíme do kastrolu s vodou, která je těsně před započetím varu - teplota nesmí překročit 90°C. Bez přestání musíme šlehat 10 - 12 minut dokud nám nevznikne jemná pěna, lesklá pěna, která je zároveň dostatečně tuhá, že drží tvar. Teplota pěny nesmí při šlehání překročit 65°C.

Máte ráda makovník? Pak se na výrobu „Poctivého makovníku“ podívejte ZDE.

Dáváte přednost skvělé bábovce? TADY ji máte.

Více informací najdete na stránkách www.jihlavanka.cz

Reklama