sladká rýže

Sladká jídla se u nás doma obědvají velice málo. Když už, tak si děti poručí oblíbené „nudle s mákem“ nebo se strouhankou. Za deset minut rychlé jídlo, které zmizí z talíře rychlostí blesku. Sladké rýži, chcete-li rýžovému nákypu, jsem se po zkušenosti ze školní jídelny raději vyhýbala. Dusivé něco s hromádkou kompotu. Na jídlo se fuj neříká, jasně. Ale dobré to taky nebylo.

Našla jsem si tedy super recept na internetu a s chutí do toho!

Suroviny

1 hrnek rýže Arborio (250 ml)
3/4 litru mléka
špetka soli
4 - 5 lžic třtinového cukru
1 kelímek zakysané smetany nebo créme fraiché
2 vejce (rozkvedlaná)
1/2 lžičky skořice

na ozdobu
jahody
2 lžíce třtinového cukru
pár plátků másla

Postup

V kastrolku uvedeme do varu mléko, které osolíme špetkou soli. Přidáme rýži, kterou uvaříme doměkka. Občas promícháme. Rýže je uvařená asi za dvacet minut.
Do rýže vmícháme cukr a zakysanou smetanu.
Podle chuti můžeme rýži ještě dosladit. Přidáme vajíčka, můžeme ještě dochutit špetkou skořice a důkladně promícháme.

Rýžovou směs dáme do připravených zapékacích misek, které jsme vytřeli máslem, a nahoru dáme oblíbené ovoce. Povrch posypeme troškou třtinového cukru, na který dáme kousek másla.

Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Povrch nám krásně zkaramelizuje.

Dobrou chuť přeje elly a za inspiraci děkuje Madle.

Reklama