...Nanynka dobře udělala, jestli se zelí také pořádně nadlábla. Kysané zelí má totiž pro náš organismus spoustu minerálů, vitaminů, stopových prvků, vlákniny, antioxidantů a mnoho dalších, potřebných látek.

Jen namátkou
Konzumací kysaného zelí vaše tělo absorbuje

o vitamin C
o vitamin A
o komplex vitaminů B
o železo, zinek, selen, draslík, sodík, mangan
o vlákniny, bílkoviny, aminokyseliny, glukózu

Zelí má také schopnost čistit střeva a vázat na sebe jedovaté látky. Například těžké kovy, které se usazují v našem trávícím traktu (a kdo se s nimi má tahat).

Zároveň ochraňuje naší střevní sliznici a ozdravuje střevní flóru.

Výborně pomůže při léčbě hemeroidů, chronické ochablosti střev a žaludečních i dvanácterníkových vředů. Obsažené látky totiž dokáží urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.

Kysané zelí také podporuje tvorbu krve a hormonů. Pomáhá proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu.

Posiluje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím a slabě snižuje krevní tlak.

Reklama