Bulvár

Skvělý tip na dárek. Sekt 1876 - Originál s úctou k vínu

Vůbec poprvé bylo možné připít si sektem z Bzence už v roce 1876, kdy se dostává na trh rok poté, co v Bzenci započala výroba šumivých vín klasickou metodou kvašení v lahvích. A už tehdy bzenecké sekty značek Carte noir, Carte blanche, Nonpareil, Cabinet  nebo Monopol zářily mezi ostatními a svoji jedinečnou charakteristikou zaujaly světové sommeliéry na prestižních vinařských výstavách v Toulouse, Madridu nebo Paříži, odkud si odvážely řadu nejvyšších ocenění.

Do Bzence na zámek se vrací výroba sektu po 15 letech, kdy byla jeho výroba přerušena  a z tradice vychází i jeho název Sekt 1876. Dnešní výroba vychází z dlouhodobé tradice a je nejvěrnějším pokračováním historického vývoje vzniku bzeneckých šumivých vín klasickou metodou kvašení v lahvích, spojená  s mimořádnou péčí a rukodělnou prací.

sekt BzenecVe skutečnosti tady výroba sektu začíná už ve vinici. Keře révy vinné si vinohradníci pečlivě  připravují  už od zimního řezu a sezónní prací s půdou. A poté přichází to nejdůležitější – péče o hrozny snoubící se s dílem, které vykoná sama příroda.

Se sběrem hroznů pro výrobu sektů se začíná na konci srpna a končí na konci září. Hrozny musejí mít správný poměr cukrů, kyselin, aroma i ostatních důležitých látek, promítajících se do výsledného díla. Jejich třídění a lisování je doslova obřadem, jakož i hodnocení moštů a jejich senzorických parametrů, zásadních pro výslednou chuť a lahodnost sektu. Po přirozeném kvašení moštu přichází kupážování až vznikne ideálně vyladěná harmonie chutí a vůní. Jde o zásadní krok, vedoucí k dobrému sektu a také proto se ho zúčastnili specialisté z vinařského institutu ve francouzském Epernay. Víno se pak ručně lahvuje a v lahvích poté pomalu druhotně kvasí, čímž vzniká jemné perlení, požadovaná chuť a osobitý buqet. Na jemných kalech pak zraje sekt v lahvích minimálně 14 měsíců a po několika finálních procedurách jako je např. setřásání, zamražování nebo odstřelování je připraven k expedici. Pro výslednou chuť sektu je charakteristická dokonalá a vyvážená kombinace cukrů a kyselin, která odpovídá zatřídění Brut, kdy obsah cukru v jednom litru je nižší než 12 g.

Veškeré postupy se dělají ručně a nesmírně šetrně s respektem k původním tradičním recepturám zpracování hroznů tak, aby hýčkaly chuťové pohárky konzumentů. Přípitek Sektem 1876 je díky tomu spojen s nevšedním zážitkem, při kterém se běžný okamžik mění ve slavností chvíli.

www.zameckevinarstvi.cz

 

 

Bzenec

   
09.11.2015 - Společnost - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [4] JumbiS [*]

    Prosim,nevíte někdo,kde se dá na přívěsek vyrýt obrázek dítěte.Už jsem to viděla a moc se mi to líbilo. Taky bych takový pro sebe chtěla.

    superkarma: 0 18.11.2015, 22:44:28
  2. avatar
    [3] Avosanaj [*]

    Sml59

    superkarma: 0 09.11.2015, 20:40:32
  3. avatar
    [2] RenataMor [*]

    Sml24

    superkarma: 0 09.11.2015, 13:15:11
  4. [1] bobani [*]

    dala bych si říct

    superkarma: 0 09.11.2015, 09:35:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme