Vaření

Skvělý nedělní oběd

Máte chuť připravit třeba o víkendu slavnostní, netradiční oběd a nechcete v kuchyni strávit celé dopoledne? Tak to máte stejné požadavky jako já, když se u nás sešlo při rodinné oslavě jedenáct lidí a já je chtěla dokonalo uhostit. Vybrala jsem si jídlo vcelku lehké, plné zeleniny a slavila jsem nevídaný úspěch.

Co tedy budete potřebovat?

Maso v tymiánovo sýrovém těstíčku
vepřovou panenku (podle počtu strávníků, na jednoho asi 100 - 150 g)
2 vejce
hladkou mouku
mléko
strouhaný sýr
(já jsem použila goudu)
tymián, sůl, pepř
olej na smažení

Grilovaná zelenina podle Flo
zeleninu, kterou máte rádi (množství záleží jen na vaší chuti) - já jsem použila cherry rajčátka, lilek, salátovou okurku, žampiony, ledový salát, kapustu, barevnou papriku, celer, mrkev, petržel
olivový olej
může být trocha pepře a soli na posypání,
ale nemusí

Žampiony s modrým sýrem na špenátu
čerstvé špenátové listy
čerstvé žampiony
(co nejmenší hlavičky)
sýr s modrou plísní (tentokrát jsem použila Vltavín)
sůl

Česnekové bagety
rozpékací bagety
česnek
olivový olej


Maso si naklepeme (stačí trochu pěstí), posolíme a lehce popepříme. Vepřovou panenku můžeme nahradit s klidem kuřecími prsíčky nebo jiným oblíbeným masem. Já beru většinou maso, které na mě mrká u našeho řezníka z chladící vitriny :-)


Těstíčko na obalení masa si připravíme rozmícháním vajíček s mlékem. Přidáme mouku, sůl a hlavně tymián. Přidáme také najemno nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme, až je směs hladká a hustá tak, že nám nebude z masa příliš ztékat.


Zapékací misku maličko mázneme olivovým olejem a naskládáme do ní očištěné špenátové listy. Na ně, jeden vedle druhého, žampionové hlavičky bez nožiček. Do hlaviček naskládáme nakrájený či nastrouhaný sýr. Lehce osolíme a můžeme zakápnout olivovým olejem.


Nakrájíme si libovolné množství oblíbené zeleniny. Na kolečka, špalíčky, proužky. Prostě jak chceme. Lehce osolíme a zakápneme olivovým olejem (použila jsem tři lžíce na velký plech). Můžeme posypat kořením.


Zeleninu grilujeme asi půl až třičtvrtě hodiny v troubě. Průběžně promícháváme. Vytáhneme ji až je udělaná tak, jak nám bude chutnat (někdo raději "rozvařejnější", jiný zase syrovější). Tento geniální recept jsem vyzkoušela podle Florentýny.


Žampiony zapečeme v naplno vyhřáté troubě asi dvacet minut.


Rozmačkáme libovolné množství česneku, které smícháme s olivovým olejem. Touto směsí potřeme rozpékací bagety a ty dáme na deset minut do plně rozehřáté trouby. Já jsem je na posledních deset minut přidala k žampionům.


A než se nám upečou žampiony a bagety, tak osmažíme řízky. Před podáváním jsem na pět minut strčila do trouby i plechy se zeleninou, aby byla zase horká.


A tradááááá :-) Takhle vypadal výsledný pokrm. Bez zeleniny. Tu jsme servírovali zvlášť v mísách s naběračkou a každý si mohl dát kolik chtěl.

Celkem příprava oběda zabrala necelou hodinku a půl a to jsem nijak nespěchala měla celkem dost přestávek. Úspěch byl obrovský a všem moc chutnalo.

 


   
22.02.2008 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [39] jithule [*]

    určitě něco zkusím

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:08:28
  2. avatar
    [38] ivory [*]

    luxusní Sml59

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:48:31
  3. avatar
    [37] hubajda [*]

    Veruška — #36 ja se pridavam

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:38:31
  4. avatar
    [36] Veruška [*]

    vypada to bozsky, ty zampiony musim udelat!

    1. na komentář reaguje hubajda — #37
    superkarma: 0 24.02.2008, 23:54:44
  5. avatar
    [35] Gita [*]

    Výborné Všem doporučuji

    superkarma: 0 24.02.2008, 18:52:29
  6. [34] hanellka [*]

    jo tohle byla opravdová mňamka, na takové obědy by si nás Alenko mohla zvát častěji :-)

    superkarma: 0 24.02.2008, 13:40:56
  7. avatar
    [33] V.Nováková [*]

    Pianistka: co je nelogické na tom , že vepřová panenka je drahá ? myslíš, že všechno obvzvlášť tady má někdy logiku ?:-o)

    superkarma: 0 23.02.2008, 09:41:01
  8. avatar
    [32] Amálie [*]

    přesně můj styl.

    superkarma: 0 22.02.2008, 15:34:50
  9. avatar
    [31] elly [*]

    já jsem taky loupala jen ty žampiony, které se mi zdály, že mají škaredou "kůžičku"

    superkarma: 0 22.02.2008, 15:12:54

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Smetanová [*]

    Krbi: Žampióny nemušíš vůbec loupat, snad jen ty co jsou starší otevřené a i těch odstraním jen takové ty krajky zespodu hlavičky

    superkarma: 0 22.02.2008, 15:02:00
  2. avatar
    [29] elly [*]

    JK: ta byla dokonalá

    superkarma: 0 22.02.2008, 14:11:13
  3. avatar
    [28] JK [*]

    elly: a ještě teď koukám pečená okurka

    superkarma: 0 22.02.2008, 13:45:58
  4. avatar
    [27] medovniicek [*]

    Jídlo podle mého gusta

    superkarma: 0 22.02.2008, 13:00:53
  5. avatar
    [26] elly [*]

    JK: Beaute: My jsme zeleninu v troubě nechali necelou půlhodinku, takže vůbec nebyla rozblemclá. Ledový salát byl takový zvadlý, ale dobrý. Maličko v puse připomínal tu kapustu Konzistencí, ne chutí pochopitelně kalča: s tou zeleninou se nesmíš prostě párat. A mezitím co krájíš zeleninu, se ti už peče či smaží něco jiného. Ten postup se dá upravit, začít něčím jiným... Pianistka: gril zelenině to následné přihřátí vůbec nevadilo. Ona ani nestihla pořádně vychladnout...

    superkarma: 0 22.02.2008, 12:53:26
  6. avatar
    [25] Juana [*]

    Krbi: žampiony neloupej, to je škoda

    superkarma: 0 22.02.2008, 12:25:59
  7. avatar
    [24] JK [*]

    Beaute: koukám, jsme na tom stejě

    superkarma: 0 22.02.2008, 12:20:05
  8. avatar
    [23] JK [*]

    neumím si představit ten pečený ledový salát jaký to je?

    superkarma: 0 22.02.2008, 12:19:07
  9. avatar
    [22] Meander [*]

    Ano, přesně tohle je styl vaření, který miluju

    superkarma: 0 22.02.2008, 12:11:31
  10. avatar
    [21] Beaute [*]

    Alčo ty jsi teda provokatér? Jak chutná prosímtě grilovaný salát? To si nějak nedovedu představit

    superkarma: 0 22.02.2008, 11:56:01
  11. avatar
    [20] kalča [*]

    Vypadá to lákavě, ale za hodinu a půl bych tohle všechno - omýt, očistit, oloupat, nakrájet, rozmačkat, rozmíchat, nastrouhat, našlehat, naklepat, okořenit, obalit, usmažit, ogrilovat, rozpéct ....., a to všechno pro 11 lidí, v žádným případě nestihla

    superkarma: 0 22.02.2008, 11:50:15
  12. [19] Pianistka [*]

    V. Nováková: lze, jen mi přišla ta poznámka nelogická

    superkarma: 0 22.02.2008, 11:48:01
  13. avatar
    [18] V.Nováková [*]

    Luciš:

    superkarma: 0 22.02.2008, 11:00:07
  14. avatar
    [17] *daisy* [*]

    No, pobavilo me, ze je to jakoze jednoduchy recept, nenarocny, na moji kuchyn a la "eintopf" to je komplikovane az prilis, ale rozhodne to vypada tak uzasne, ze to zkusim. I kdyz to teda rozhodne nebude patrit mezi recepty "rychlovka"

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:49:26
  15. avatar
    [16] Luciš [*]

    moc chutí najednou

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:47:38
  16. avatar
    [15] V.Nováková [*]

    Pianistka: ofšem ,jen jsem se zmínila......to tady nelze ?

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:36:09
  17. avatar
    [14] fialinka [*]

    tu zeleninu taky miluju, je super... a i to ostatní bych si dala :-)

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:24:09
  18. [13] Pianistka [*]

    V.Nováková: tak snad je to slavnostní menu ne ? Klidně ofšem můžeš na rodinné oslavě servírovat chleba se sádlem a ušetříš

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:24:00
  19. avatar
    [12] V.Nováková [*]

    přidala bych nějaký dresink.....

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:22:04
  20. avatar
    [11] V.Nováková [*]

    vypadá to nádherně, ale vepřová panenka pro 11 lidí, to se sakra prodraží....a kde jsou ostatní ingredience !.....

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:20:20
  21. [10] Pianistka [*]

    Krbi: loupeš i houby co přineseš z lesa ? Na mě je to moc komplikované, i když to asi opravdu není pracné, ale stejně elly: ta grilovaná zelenina když pak čekáš než se upečou žampiony asi úplně vychladne. Neztratí pak následným přihřátím na chuti a konzistenci ?

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:13:21
  22. avatar
    [9] *modrá [*]

    To vypadá náramně ! Dík za recept a za pěkné fotečky s postupem přípravy !

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:12:22
  23. avatar
    [8] o. u. [*]

    Hmmmm

    superkarma: 0 22.02.2008, 10:05:46
  24. avatar
    [7] delfi.na [*]

    Tak tohle vypadá nááádherně ... ukážu manželovi, u nás vaří on.

    superkarma: 0 22.02.2008, 09:45:08
  25. avatar
    [6] shb [*]

    no vypadá to absolutně skvěle, že z toho mám hlad

    superkarma: 0 22.02.2008, 09:44:54
  26. avatar
    [5] ťutinka [*]

    Vypadá to moc dobře,grilovanou zeleninu miluju,jdu do toho!

    superkarma: 0 22.02.2008, 08:47:32
  27. [4] Krbi [*]

    musí se žampióny loupat? Já je pokaždé loupu a čím menší, tím horší. Jenom loupáním strávím minimálně půl hodiny. Jinak to vypadá skvěle.

    superkarma: 0 22.02.2008, 08:44:01
  28. [3] FAXÍK [*]

    dobrý nápad a vypadá to skvěle

    superkarma: 0 22.02.2008, 08:37:15
  29. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    dala bych si ,vyzkouším

    superkarma: 0 22.02.2008, 08:01:54
  30. [1] Pavla_b [*]

    vypadá to moc dobře

    superkarma: 0 22.02.2008, 07:52:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme