Reklama

Chleba s máslem a šunkou, chleba se sýrem a chleba s paštikou. A zase chleba s máslem a šunkou... Tak pořád dokola. Koho by to bavilo?

svačiny ve skleničkách

Určitě všichni chceme, aby naše děti s chutí jedly svačiny, které jim nachystáme do školy. A tak se snažíme vymýšlet, obměňovat a nabízet zajímavé kombinace a zajímavé „balení“ svačiny.

Nápad zavřít svačinu do skleničky se šroubovacím víčkem je geniální! Nikde vám nic nevyteče, svačinu si sníte lžičkou, prázdnou sklenici opět zavřete a přinesete domů. Paráda, ne? A náplň sklenic můžete střídat. Jednou nasladko, příště naslano. Ovoce, zelenina.

Sklenice jsou ideální od jogurtů, od menších majonéz a tatarských omáček, od nakládané zeleniny. Takže bez jakékoliv zbytečné a větší investice.

Sladké sklenice

Základem pro každou sladkou sklenici by mělo být ovoce. To můžeme střídat podle sezony, ale i podle chuti a můžeme používat ovoce mražené a kompotované. Třeba takové maliny se zakysanou smetanou jsou opravdová lahůdka. Nejen svačina, ale vlastně tak trochu zajímavý dezert.

K ovocné složce přidáme krémovitou část sklenice. Tu můžeme střídat a používat oblíbené pochoutky.

  • sojový pudink
  • domácí uvařený pudink (příchuť podle nálady)
  • bílý jogurt
  • ochucený jogurt
  • zakysanou smetanu
  • tvaroh
  • vyšlehaný tvaroh se smetanou
  • mascarpone
  • lučinu

Kromě toho je skvělé do skleniček přidat třeba piškoty, sušenky nebo nadrobený zbytek bábovky či jiné suché buchty. Kromě toho, že vyrobíte nápaditou svačinu, tak ještě spotřebujete zbylé kousky jídla.

Určitě nic nepokazíte, spíš naopak, když přihodíte hrst celých nebo nasekaných ořechů, ovesné nebo jiné vločky, pár kousků nasekané čokolády, sušené ovoce, namíchané müsli směsi. Sladit nemusíte nebo můžete. V tom případě doporučujeme trochu medu nebo agávového sirupu.

ovocné sklenice

Slané sklenice

Nemáte chuť na sladkou svačinu? Namíchejte si do sklenice salát, šunku, sýr... Svačinové skleničky vám zachutnají i ve slané verzi. Stejně jako u sladkých do nich můžete použít, cokoliv máte rádi, případně cokoliv, čeho vám zbyl kousek a můžete tím skleničku oživit.

Jako složku, která vám všechny suroviny spojí, můžete použít tvaroh, tavený sýr, čerstvý sýr, lučinu, pomazánkové máslo, ricottu. Tyto suroviny můžete po libosti míchat a ozvláštnit třeba trochou čerstvého kozího sýra, čerstvě namletým pepřem nebo nasekanými zelenými bylinkami.

Do skleničky místo ovoce patří zelenina - nasekané nebo nastrouhané okurky, kousky salátu, cherry rajčata nakrájená na menší kousky, sušená rajčata, olivy, paprika, mrkev, hrášek, kukuřice...

A to nezajímavější a nejchutnější jsou kousky lososa, šunka, krevety, kousky kuřecího masa, pečené ryby... Doplníme ještě nastrouhaným nebo na kostičky nakrájený sýrem.

Všechno připravíme „mini“, nakrájené na kousky, aby se svačina ze sklenice dobře jedla.

slané svačinové skleničky

Výborné slané kombinace

  • šunka + tvaroh + lučina + okurka
  • šunka + tvaroh + tavený sýr + všechny tři barvy papriky
  • uzený losos + lučina + kozí sýr + kopr
  • sušená rajčata v oleji + ricotta + olivy
  • tuňák ve vlastní šťávě + těstoviny + kukuřice + jogurtový dresink

Inspirovali jsme vás? Tak zkoušejte, kombinujte a nabízejte své rodině ty nejlepší svačinky. Spoustu inspirace najdete také na internetu stejně jako já.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také